Przejdź do forum
Depresja pokerowa

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Depresja pokerowa

43 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
5,094 Wyświetlenia
miszcz7

Witam

Od 2 tygodni mam, można powiedzieć pokerowego kaca. Gram obecnie na party poker nl200 stoły 20 BB (80$ buy in). Przez miesiąc gry na tych stawkach jestem ok 2900$ poniżej EV. Non stop trafiam na coolery i bad beaty np all in pre flop za ponad 200$ z AA vs AK -flop QJ10..., KK vs AK flop KJ10 river Q. Przegrywam każdą większą pule w której mam przewage. Dzis juz nie wytrzymałem po tym rozdaniu (nl100 , 20 BB ):

** Hand History for Game 10189575607 **
$40 USD NL Texas Hold'em - Friday, February 25, 22:06:52 EST 2011
Table 20BB Min Speed #1885400 (No DP) (Real Money)
Seat 6 is the button
Total number of players : 6/6
Seat 3: AAppAA ( $23.11 USD )
Seat 5: catfishs0up ( $109.07 USD )
Seat 4: from_ufa ( $82.30 USD )
Seat 6: i37ipw45r ( $265.38 USD )
Seat 1: miszcz7 ( $100.70 USD )
Seat 2: vantandang ( $81.06 USD )
miszcz7 posts small blind [$0.50 USD].
vantandang posts big blind [$1 USD].
** Dealing down cards **
Dealt to miszcz7 [ Ks Kc ]
AAppAA folds
from_ufa folds
catfishs0up raises [$3 USD]
i37ipw45r will be using his time bank for this hand.
i37ipw45r calls [$3 USD]
miszcz7 raises [$9.50 USD]
vantandang folds
catfishs0up folds
i37ipw45r calls [$7 USD]
** Dealing Flop ** [ 6d, Kd, 7c ]
miszcz7 bets [$11.40 USD]
i37ipw45r raises [$25.30 USD]
miszcz7 raises [$29.60 USD]
i37ipw45r raises [$166.70 USD]
miszcz7 is all-In [$49.70 USD]
** Dealing Turn ** [ 7h ]
** Dealing River ** [ Js ]
i37ipw45r shows [ 7s, 7d ]four of a kind, Sevens.
miszcz7 doesn't show [ Ks, Kc ]a full house, Kings full of Sevens.
i37ipw45r wins $101.30 USD from the side pot 1 with four of a kind, Sevens.
i37ipw45r wins $202.40 USD from the main pot with four of a kind, Sevens.

Boje sie każdego rozdania w którym biore udział. Przestałem wierzyć, że poker to gra umiejętności przez to wszystko...
Codziennie wstaje z bólem głowy, cały dzień myśle o tych wszystkich rozdaniach. W tym momencie nie wierze w to co sie stało przez ostatnie 2 tygodnie. Straciłem wiare w siebie i ochote na gre.
Nie mam pomysłu jak znaleźć w tym wszystkim coś pozytywnego, jak znaleźć motywacje do gry.

Z góry dzięki za pomoc

42 odpowiedzi
loco2f2f

Zrób sobie przerwe od pokera.. chociaz na weekend (unikniesz niedzielnych graczy). Z tego co widze straciłes to co w pokerze najwazniejsze, czyli przyjemność z gry. Wstawanie z bólem glowy przez pokera to wedlug mnie przekroczenie pewnej granicy. Kasa jaka wygrywamy w pokerze jest ważna (zwłaszcza jak ktoś gra juz na takim wyższym limicie). Jednak jesli zamiast patrzec z ciekawością co sie dzieje na stole patrzysz ze strachem to albo jestes za słaby psyhicznie na ten limit, albo poprostu popadłes w rutyne.. czyli $$$, $$$ i jeszcze raz $$$. Pech jest wpisany w kazdy all in z samej definicji. Zrób cos co Ci na sprawia przyjemnosc... nawet spacer.. jest -8 co prawda ale mozna zabrac gorąca kolezanke/dziewczyne. Poprostu odpocznij. Jak stęsknisz sie za pokerem to bedziesz grał lepiej. Wiem bo sam to przerabiam. W momencie gdy zaczynasz grac jak maszyna (codziennie, wiele stolików, wiele godzin) to człowiek zaczyna sie zatracac w tym ze nie wygrywa albo ze nie wygrywa tyle ile chce.

bastian081

Imo tu nie chodzi o przyjemność gry. Jeśli bad beaty bombardują Cię z każdej strony to trudno to wytrzymać na długą metę. Na początku myślisz sobie że trudno zdarza się, później, że w long runie i tak się wszystko odwróci jednak im dłużej to trwa to samemu przestaje się wierzyć w takie tłumaczenia. Ja miałem podobnie, też ze strachem zasiadałem do stolika bo miałem wrażenie, że soft sprzysiągł się przeciwko mnie. Przed sesją mówiłem sobie, będę grał po prostu dobrego pokera nie będę zwracał uwagi na wynik jednak kolejny bad beat, cooler, przegrane flipy i sesja skończona na minus. W sumie to jeszcze do końca mi to nie minęło ale ostatnio jest już lepiej.

Ja planuje po prostu zejść limit niżej. Kilka razy już tak robiłem i przynosiło efekt. Wtedy rzeczywiście nie patrzę na efekt, gram swoje A-game, bad beaty tak nie bolą. Kiedy odzyskuje pewność w grze, przyjemność z gry, bad beaty przestają bombardować, bankroll zaczyna pęcznieć wracam na wyższy limit.

Jednak przerwa od pokera to też dobry pomysł, ja dodatkowo staram się wrzucać największe przegrane do analizy rozdań lub sam je analizuje.

loco2f2f

bastian dobrze prawi.. ale i tak wszystko rozbija sie Imo o podejscie do gry.. Nie zebym nie tiltował.. ale grając tak jak ja HU SnG mozna sie wsciec kiedy ze smieciem ludzie graja:) Na pewno nie staram sie odgrywac na przegranych.. pieniądze nie są podpisane.. wole zagrać z kims innym (najlepiej unkiem, dzieki czemu gram na czysto.. i zyskuje dodatkowe ready na nowa osobe)

lechrumski

Hej miszczu,

Wielu coachów i osób związanych z tym co robię unika używania słów: "trudny" i "problem", ale ja powiem szczerze, że to jest trudna sytuacja i wcale Ci się nie dziwię, że ciężko Ci to wszystko tak lekko przyjąć. Z drugiej strony w łatwych sytuacjach każdy sobie świetnie radzi. Nikt nie pisze w tym dziale po wygraniu 20BI, to się po prostu nie zdarza. Naturalną częścią wariancji jest to, że takie sytuacje zdarzają się od czasu do czasu. One wcale nie są łatwe. Ale to właśnie w takich sytuacjach wychodzi różnica między graczami którzy wiecznie zostają na pewnych stawkach a tymi którzy ciągle idą wyżej. To właśnie takie sytuacje budują największą pewność i zaufanie do samego siebie. Ostatnio szukałem 3 sesji pokerowych, z których byłem najbardziej dumny. I co się okazało? We wszystkich z nich dostałem jakiegoś mega bad beata, ale mimo to grałem dalej swoją A-game i poradziłem sobie z tiltem. Bo to właśnie takie sytuacje są Twoim źródłem przewagi długookresowej. Podkreślam, długookresowej to co opisujesz trwa 2 tygodnie a kariera pokerowa nieco dłużej. Wielu graczy w tej sytuacji puści kolejne 10BI na tilcie a Ty masz szansę to zmienić.

Na tyle na ile możesz odłóż to co się stało na bok i zostaw to za sobą. Spraw, aby te wszystkie wspomnienia przegranych sesji oddaliły się od Ciebie jak najdalej. Przypomnij sobie za to minimum 10 wygranych sesji i przejrzyj je sobie w HMie żeby sobie przypomnieć jak się wygrywa. Jeśli Twój BRM albo komfort sa zagrożone, to zejdź na krótki czas niżej a potem spokojnie wrócisz na NL200. Obejrzyj też mój trening dotyczący pozbywania się niemiłych wspomnień.

Zajmij się też jakimś sportem, chociaż na chwilę żeby wyrzucić z siebie tą kiepską energię i zacząć na nowo ze świeżymi siłami.

Jeśli będę mógł jeszcze jakoś pomóc to daj znać

Pozdrawiam
Leszek

tedef

Odpocznij trochę... Pooglądaj jakieś filmy, pograj na kompie, idź do kina z dziewczyna. Jak tak nie idzie to człowiek się wkurza dość mocno a to do niczego dobrego nie prowadzi.. Po przerwie wrócisz z podwójną siłą, downswing minie i będzie dobrze :)

Hj miszcz7.
Jestem ciekaw jak sobie dajesz rade czy ten zły czas minał.

Nie chciałem zakładać nowego wątku. Opisze moją sytuację tutaj. 250 000 rozdań nie moge wyjść na plus. Gram swoja a-game nie tiltuje nie mam z tym problemu. Byłem graczej wygrywającym przez jakiś rok na nl50. Utzymuje się z pokera juz jakiś czas. Ale od tych 250 000 rozdań zmieniałem soft już 3 razy i za każdym razem jest to samo. Wygrywam jakies 20 k rozdań i przychodzi dzień ze torbie wszystko coolerow i suckow jest tyle ze nie wiem co się dzieje. Przegram 3 kończe sesję. Motywuje się i jest ok zaczynam grać kolejna sesje trzy ręce póżniej znowu suck. Wrzuce kilka rozdań żebyście wiedzieli co mam na myśli:

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.25(BB) Replayer
SB ($23.25)
Hero ($25.25)
UTG ($65.71)
UTG+1 ($8.85)
CO ($3.05)
BTN ($30.55)

Dealt to Hero 5♣ 5♥

fold, fold, fold, fold, SB raises to $0.70, Hero calls $0.45

FLOP ($1.40) 5♠ 2♥ 4♠

SB bets $1.25, Hero raises to $4.25, SB raises to $13.25, Hero raises to $24.55 (AI), SB calls $9.30 (AI)

TURN ($46.50) 5♠ 2♥ 4♠ 7♥

RIVER ($46.50) 5♠ 2♥ 4♠ 7♥ 6♥

SB shows 8♣ 8♠
(Pre 81%, Flop 15.3%, Turn 13.6%)

Hero shows 5♣ 5♥
(Pre 19%, Flop 84.7%, Turn 86.4%)

SB wins $44.18

SB ($52.92)
BB ($26)
Hero ($58.25)
UTG+1 ($18.59)
CO ($34.47)
BTN ($43.01)

Dealt to Hero 3♣ 3♦

Hero raises to $0.85, fold, fold, fold, SB calls $0.75, BB calls $0.60

FLOP ($2.55) 4♣ 3♥ K♦

SB bets $1.60, BB folds, Hero calls $1.60

TURN ($5.75) 4♣ 3♥ K♦ A♥

SB bets $2.80, Hero raises to $5.60, SB calls $2.80

RIVER ($16.95) 4♣ 3♥ K♦ A♥ 8♦

SB bets $6.90, Hero raises to $24, SB calls $17.10

SB shows 4♥ 4♠
(Pre 80%, Flop 95.7%, Turn 97.7%)

Hero shows 3♣ 3♦
(Pre 20%, Flop 4.3%, Turn 2.3%)

SB wins $61.95

SB ($98.44)
BB ($25.51)
UTG ($26.44)
UTG+1 ($25.35)
CO ($35.48)
Hero ($29.35)

Dealt to Hero A♣ K♥

UTG calls $0.25, fold, CO calls $0.25, Hero raises to $1.50, SB raises to $5, fold, fold, fold, Hero calls $3.50

FLOP ($10.75) A♠ T♠ 8♣

SB bets $8, Hero raises to $24.35 (AI), SB calls $16.35

TURN ($59.45) A♠ T♠ 8♣ J♠

RIVER ($59.45) A♠ T♠ 8♣ J♠ 3♠

Hero shows A♣ K♥
(Pre 73%, Flop 81.3%, Turn 68.2%)

SB shows A♦ Q♠
(Pre 27%, Flop 18.7%, Turn 31.8%)

SB wins $56.48

SB ($82.42)
BB ($25.31)
Hero ($51.01)
UTG+1 ($10.20)
CO ($22.92)
BTN ($20.29)

Dealt to Hero 2♥ 5♥

Hero raises to $0.85, fold, fold, BTN calls $0.85, fold, fold

FLOP ($2.05) 3♠ 4♦ A♣

Hero bets $1.25, BTN raises to $2.50, Hero raises to $6, BTN calls $3.50

TURN ($14.05) 3♠ 4♦ A♣ T♦

Hero bets $14.05, BTN calls $13.44 (AI)

RIVER ($40.93) 3♠ 4♦ A♣ T♦ 3♥

BTN shows 4♥ 4♠
(Pre 67%, Flop 34.9%, Turn 22.7%)

Hero shows 2♥ 5♥
(Pre 33%, Flop 65.1%, Turn 77.3%)

BTN wins $38.89

SB ($61.27)
BB ($16.31)
Hero ($25)
UTG+1 ($26)
CO ($31.70)
BTN ($24.19)

Dealt to Hero 9♦ 9♣

Hero raises to $0.85, fold, fold, BTN calls $0.85, fold, BB calls $0.60

FLOP ($2.65) 9♥ 2♠ A♥

BB checks, Hero bets $2.25, BTN calls $2.25, BB calls $2.25

TURN ($9.40) 9♥ 2♠ A♥ Q♣

BB checks, Hero bets $8, BTN calls $8, BB folds

RIVER ($25.40) 9♥ 2♠ A♥ Q♣ T♠

Hero bets $13.90 (AI), BTN calls $13.09 (AI)

BTN shows T♣ T♥
(Pre 82%, Flop 12.5%, Turn 4.5%)

Hero shows 9♦ 9♣
(Pre 18%, Flop 87.5%, Turn 95.5%)

BTN wins $49.01

Gram od pewnego czasu rusha. Takich rozdań dziennie przerywam naprawdę dużo te rozdania to z jednej sesji. Nie wiem po co to piszę? Po co się żale ? I jaki to ma sens. Ale nie wiem co robić to trwa już około 3-4 miesięcy. Czy ktoś tak miał ? Ile to może trwać ?

Dzięki z góry za pomoc.

rosohaoss: Nie jestem ekspertem od mindsetu, ale z twojej wypowiedzi jedno rzuciło mi się w oczy: "cały czas gram swoja a-game, nie tiltuję, mimo to przegrywam." Może w takim razie twoja a-game jest po prostu słaba? Masz krótkie okresy w których wygrywasz(fishe też mają takie okresy, dlatego grają w pokera), ale tak jak piszesz później wszystko wtapiasz i znów jesteś pod kreską. Nie pisałeś nic o tym czy i jak pracujesz nad grą. Może na tym warto się skupić?

Napisane przez arcymaster
rosohaoss: Nie jestem ekspertem od mindsetu, ale z twojej wypowiedzi jedno rzuciło mi się w oczy: "cały czas gram swoja a-game, nie tiltuję, mimo to przegrywam." Może w takim razie twoja a-game jest po prostu słaba? Masz krótkie okresy w których wygrywasz(fishe też mają takie okresy, dlatego grają w pokera), ale tak jak piszesz później wszystko wtapiasz i znów jesteś pod kreską. Nie pisałeś nic o tym czy i jak pracujesz nad grą. Może na tym warto się skupić?

Co do mojej gry też myślałem, że coś jest nie tak zawsze najpierw błędów szukam u siebie. Dlatego wykupiłem serie 10h treningów. Poszukałem leaków usunąłem je. Trenerzy twierdzili że wejście na nl100 to tylko kwestia rola.Nie pracuję na pokera poświęcam cały swój czas. Uczę sie codziennie ogladam filmiki, czytam arykuły. O rozdaniach rozmawiam z graczami wygrywającymi na wyższych limitach. Czuje sie dość pewnie na nl50 gram tam już jak pisałem ponad rok i byłem graczem wygrywającym. Opłacam mieszkanie telefon życie itd itp z pokera od jakiś 2 lat jeśli fisze też to rzeczywiście moja gra jest słaba. Chodzi o to, że przychodzi taki ciąg zdarzeń że nic nie mogę poradzić. Przychodzi kilka sesji że mam nutsa z flopa a do rivera jestem z tyłu. Np ten post wyżej przykłądy rozdań. Odpalam sesje i dostaje w ciagu pierwszych 100 rak 4 takie akcje. To tylko dzisiaj wczoraj i przedwczoraj zagrałem 24000 i ciagle jest to samo. Jeśli Ty zagrałbyś te rozdania inaczej to prosze daj mi wskazówke jak ja nie potrafie znaleźć tam błędu. Nie będę wklejał wszystkich rozdań które przegrałem bo nie w tym rzecz. Problem jest w wypaleniu... siadam do sesji wrzucam staka mam 80-95 % i przegrywam 4 raz z rzedu. Nie chce mi sie grać. Kończę sesje. Trace sens tego wszystkiego. Potrafiłem się sam zmotywować, motywowałem innych kumpli ale coś się kończy. Teraz to ja potrzebuje pomocy, potrzebuje motywacji i pewności ze to kur... minie. Potrzebuje informacji ze ktoś miał takie cos i dał rade. Nie chce rezygnować, nie chce isć do pracy na etat.

chyba kazdy kto zagral 1mln+ rok przezyl takie swingi. Ja spadki powyzej 30-40bi mialem 4 czy 5 razy, za kazdym razem wychodzac z dolka. W longrunie to wszystko sie splaszcza. Bywalo ze przez miesiac EV rozjezdzalo mi sie na 30bi. Jedyne co moge poradzic to... ciagle pracowac nad gra i robic sobie przerwy! (tzn NIE GRAC NA SILE). Wiadomo ze im wyzszy winrate przy A-game, tym swingi mniejsze. Czasami wydaje sie ze wszystko jest przeciwko nam, ale zawsze sa spoty gdzie mozna wyciagnac troche value. Nie graj jak automat, zwolnij troche - powinno sie odwrocic.

rosohaoss,

Przy tak dużych swingach (i takiej ilości rąk) to z bardzo dużym prawdopodobieństwem zła gra- nie twierdzę, że nie masz coolerów i bad beatów, ale musisz posiedzieć nad poprawą gry.

Bardzo dobre podejście Ci tu przedmówcy proponują - odpocznij, skup się
na sporcie, pobiegaj.

pzdr

Przed chwila wróciłem z siłowni chodze jakies 4-5 razy w tygodniu, gram w pilkę nożną, ping ponga, tenisa ziemnego, chodze na basen, sauny. Codziennie mam jakiś wysiłek fizyczny.
W Waszych wypowiedziach pojawia się cały czas musisz popracować nad poprawą gry - wiem zdaje sobie z tego sprawę ale chłopaki ja już nie wiem jak tu jest problem. Obejrzałem wszystkie filmiki jakie są na PS i do których mam dostęp, przeczytałem wszystkie artykuły(kilka razy). Korzystam z treningów. Obejrzałem też filmiki Valkurosa z rasha.
Chodzi o to że ja nie wiem jakiej odpowiedzi oczekuje, wiem że taki jest poker. Mając 99% szans możesz przegrać - nie akceptujesz nie graj. Najbardziej wkurza mnie to że trafiam seta na flopie i jak dostaje akcje to myśle o zrzuceniu chociaż wiem że mam nutsa w danej chwili bije mnie tylko jedna ręka - stakujemy sie i on albo juz jest z przodu albo za chwile będzię. Zacząłem przyciągać negatywne myśli boje się grać. A kiedy już to zwalcze zrobie przerwę chce mi sie grać to kilka pierwszych rąk weryfikuje moje pozytywne nastawienie.Analizowałem swoją grę Zacząłem wkręcać sobie nowe teorie gry że będe pasował parki od 22-55 jestem na nich umoczony dość mocno i to dla tego że trafiam seta i jestem z tylu już na flopie.
No ale nic popierd... sobie wyżaliłem się. Ale to musi minąć. Idę się wykąpać i dziś kolejna sesja kolejny dzień, kolejne wyzwanie. Nie zamierzam sie poddawać. Zastanawiam się nad założeniem bloga.

Dzięki wszystkim za pomoc

Ja często powtarzam sobie takie hasełko: I tak będe najlepszy. Jak mnie wyrzucą drzwiami to wejdę oknem. Drugą część interpretuję sobie na pokera(nie dam się swingom i tak będe zwycięzcą) i naparzam dalej. Dobre hasełko i daje kopa, przynajmniej mi ;) GL :f_thumbsup:

lechrumski

Dziękuje przedmówcom za bardzo wartościowe posty i wkład w temat. Szczególne podziękowania dla Valkyrosa, krótki post, ale bardzo cenny zwłaszcza z perspektywy gracza z ogromnym doświadczeniem. Od siebie dodam jeszcze jedną rzecz:

Problem jest w wypaleniu... siadam do sesji wrzucam staka mam 80-95 % i przegrywam 4 raz z rzedu. Nie chce mi sie grać. Kończę sesje. Trace sens tego wszystkiego. Potrafiłem się sam zmotywować, motywowałem innych kumpli ale coś się kończy. Teraz to ja potrzebuje pomocy, potrzebuje motywacji i pewności ze to kur... minie

Może nie tiltujesz na zasadzie rozdawania buy inów na prawo i lewo ale wydaje mi się, że możesz nie grać swojej A-game. Pierwsza sprawa to tiltowanie po stracie 4 BI a drugi problem to mniejsza motywacja.

- W kwestii motywacji przeczytaj tego posta masz tutaj linki do wszystkich moich najważniejszych postów związanych z motywacją i planowaniem.

- W kwestii tiltowania po stracie kilku BI widzę u Ciebie podobny mechanizm jak w tym temacie

Podsumowując myślę, że powinieneś zabrać się zarówno za analizę swojej gry jak i nieco poprawić mindset. W razie dodatkowych pytań daj znać

shin0bi69

rosohaoss:

przeczytałem wszystkie Twoje posty w tym temacie i jesteśmy praktycznie dokładnie w tej samej sytuacji ;)

Zaproś mnie do przyjaciół na PS gdybyś kiedyś chciał "popłakać" albo pogadać o rozdaniach :)

Napisane przez rosohaoss

Gram swoja a-game nie tiltuje nie mam z tym problemu.

SB ($82.42)
BB ($25.31)
Hero ($51.01)
UTG+1 ($10.20)
CO ($22.92)
BTN ($20.29)

Dealt to Hero 2♥ 5♥

Napisane przez Fetta

Napisane przez rosohaoss

Gram swoja a-game nie tiltuje nie mam z tym problemu.

SB ($82.42)
BB ($25.31)
Hero ($51.01)
UTG+1 ($10.20)
CO ($22.92)
BTN ($20.29)

Dealt to Hero 2♥ 5♥

a co w tym dziwnego ? Od czasu do czasu otwieram z tej pozycji taką rękę. Tym bardziej ze na SB siedzi koleś na dużym deepie.

i serio myslisz ze mozesz ja rozegrac zyskownie? na deepie masz jednego gracza, a z reguly konczy sie to tak ze dostajesz call i grasz bez pozycji w duzej puli (otwarcie za pota) z reka ktorej imo nie masz szans zyskownie rozegrac

imo takie randomowe otwarcia junk hands z utg sa bardzo daleko od a-game, to jest nl25 a nie hajsteks poker

na rashu siedza kolesie ze statami 12-10, FTCB 75 % otwieram na nich wszystko co jest jakos połączone a dodatkowo moge coś trafić.

to ile % otwierasz z utg?