hehe ciekawa dyskusja panowie.
Z jednej strony ja tez nie jestem jakims super zwolennikiem takich rozwiazan jakie opisal mistrzwsadow, ale z drugiej strony podstawa to skutecznosc. Czasami skalibrowanie poprzez slowo pisane przekonan drugiej osoby czy tez zmian submodalnosci ktore u niej zachodza a mi wydaja sie tutaj kluczowe jest praktycznie niemozliwe, wiec nie widze tez niczego zlego w rozwiazaniu zastepczym. Nie bedzie to idealne rozwiazanie, ale bedzie dzialalo.
Przypomina mi to historia jak moj znajomy pracowla z jedna babka uzalezniona od slodyczy, ktora zaczynala nie tylko potowrnie tyc, ale miala juz spore problemy zdrowotne z tego powodu. Nie potrafil jej pomoc w trakciej pierwszej sesji, wiec wzial ja na centralny, dal batonik menelowi. Menel mial za 5zl oblizac calego batonika a babla go zjesc. Takie byly zasady coachingu - miala zrobic bezwzglednie robic wszystko co on jej mowi. Zjadla batonika, oczywiscie zaraz zwymiotowala i na sam widok slodyczy dostawala juz torsji. Problem rozwiazany? No wlasnie, babka juz nigdy wiecej nie siegnie po slodycze czyli osiagnela to co chciala, problem w tym ze ja np wole dawac ludziom wolnosc wyboru. W poprzedniej sytuacji babka nie miala zadnej wolnosci, mogla tylko zjesc batonika badz czekolade - emocjonalnie nie byla w stanie podjac zadnej innej decyzji. Obecnie jest w stanie podjac tez tylko jedna decyzje czyli nie jesc batonikow. Mnie interesuje takie rozwiazanie kiedy babka patrzy batnik i nie musi go zjesc ani nie ma na jego widok torsji. Sama decyduje czy chce go zjesc czy nie.
Wracajac do tematu, rozwiazanie ktore proponujesz mistrz wsadow, moze byc jak najbardziej ok i moze byc bardzo skuteczne. Kto wie, w sytuacji kiedy mamy ograniczona wiedze o problemie to moze byc najlepsze rozwiazanie, natomiast tak jak pisal variat, docelowo nie jest to optymalne rozwiazanie i wolalbym najpierw przynajniej sprobowac rozwiazac problem w inny sposob a w ostatecznosci siegnac po wlasnie takie rozwiazanie. W kazdym razie panowie spojrzcie na poziom wyzej i zobaczcie ze oboje chcecie pomoc autorowi tematu i to sie liczy. Ja osobiscie zaczalbym od pracy na przekonaniach i zmianie mysli a ewentualnie potem inne metody:)
Wracajac do autora tematu, strasznie mnie to zaciekawilo i myslalem ze napiszesz wczoraj wiecej odnosnie tego co dzieje sie w Twojej glowie w momencie kiedy odchodzisz od stolika. Sprobuj moze zrobic jeszcze jedno cwiczenia:
1) Zagraj o 1 stolik mniej niz zwykle i po przegranym rozdaniu zamknij na chwile oczy i sprawdz jak w swojej glowie reprezentujesz to rozdanie. Zwroc uwage na to:
- co widzisz
-czy to jest duzy obraz czy maly
-czy jest daleko od Ciebie czy blisko
-po ktorej stronie jest ten obraz
-czy ma kolory czy jest czarno-bialy
-zapamietaj jak najwiecej tego typu szczegolow
-jak bedziesz mial wiecej bad beatow to powtorz to kilka razy zeby byc pewnym tego jak reprezentujesz w swojej glowie bad beaty podczas gry
Nastepnie to samo zrob jak odejdziesz od stolow. Powinienes wowczas miec zupelnie inne parametry obrazow. Zamknij oczy i zapisz na kartce jaki obraz powoduje ze trafia cie szlak.
- co widzisz
-czy to jest duzy obraz czy maly
-czy jest daleko od Ciebie czy blisko
-po ktorej stronie jest ten obraz
-czy ma kolory czy jest czarno-bialy
Nastepnie daj znac co zauwazyles.
I jeszcze jedno:
@variat pisales o przekonaniach, przekonan tutaj widac cala mase, nawet w zdaniu
Z góry uprzedzam, że będzie to najprawdopodobniej jedno z dziwniejszych pytań, jakie tu zadano.
od razu widac co najmniej 2 bardzo wazne przekonania ktore moga byc przekonaniami napedzajacymi osobowosc a jednoczesnie w kontekscie calego problemu wydaja mi sie bez wiekszego znacznia.
Brak akceptacji wariancji - jak najbardziej tak ♠_thumbsup: tylko jest to troche za duzy poziom ogolnosci bo wlasciwie 99% problemow mindsetowych wynika z braku akcpetacji. Czasami mozna zejsc nieco nizej i bardziej wejsc w szczegoly, choc w pierwszym poscie troche ich brakuje 
@ dlrzz - mam nadzieje ze napiszesz wiecej bo naprawde poki co mamy za malo informacji zeby cos wiecej Ci pomoc a jak sam widzisz wszyscy chca Ci pomoc. Pomoz tez sam sobie i daj nam wiecej info, pomoc ma moim zdaniem sens kiedy Ty jej bardzo chcesz, bo narazie wyglada tak jakbysmy w trojke bardziej chcieli rozwiazac Twoj problem niz Ty sam