Siema,witam wszystkich
Mam takie pytanie,czy jest jakis program ktory oblicza fold equilty,czy trzeba samemu obliczac badz szacowac na podstawie statystyk przeciwnika?gram sng na ftp i wiedza na temat fold equilty jest niezbedna jesli chce sie cos osiagnac,wiec jesli moze mi ktos to wytlumaczyc bede wdzieczny,poprostu nie wiem czy dokonca lapie o co chodzi..
dzieki z gory
Cześć NERINEJA85,
nie jest mi znany program, który bezpośrednio oblicza fold equity.
W naszym słowniczku znajdziesz, w jaki sposób można szacować wartość fold equity. Jak zobaczysz w zamieszczonym tam przykładzie, musisz szacować pewne wartości na podstawie posiadanych statystyk. Jest to dość żmudne i wymaga sporego doświadczenia.
Inny przykład:
Trzymasz 9
8
i masz short stack, co zmusza nas do zagrania all-in na flopie J
Q
4 :heart:, gdyż przeciwnik betował z Q
T :diamond:. Jeżeli wprowadzisz te ręce do Equilatora, to stwierdzisz, że masz około 42% equity.
Teraz założymy, że przeciwnik w 50% przypadków spasuje po naszym zagraniu.
Fold equity obliczasz wówczas:
Fold Equity = prawdopodobieństwo spasowania * equity przeciwnika
FE = 0.5 * 57.6 = 28.8 %
Twoje całkowite equity wynosi :
całkowite equity = obecne equity + FE = 42.4 % + 28.8 % = 71.2 %
Na podstawie tego przykładu możesz zobaczyć, że samo sprawdzenie zakładu przeciwnika byłoby nieopłacalne (42.4 %), jednakże dzięki dodatkowemu fold equity (+ 28.8 %) osiągniętemu zagranie all-in będzie opłacalne w dłuższym okresie czasu. Natomiast prawdopodobieństwo spasowania zależy od różnych czynników, np. wielkości stacków oraz typu przeciwnika (jak luźno sprawdza).
Pozdrawiam.
dzieki za pomoc choc szczerze to zagmatwane troche i napewno po treningach i wnikliwej obserwcji kiedy to zajarze.
Gram juz jakies 4 miesiace i wraz z nabieranym doswiadczeniem jest tyle rzeczy ktore mnie intryguja i chcialbym je rozgryzac bo wkreca mnie sama nauka i chcialbym stawac sie lepszym kazdego dnia.Bedzie to utrudnione bo nie mam dostepu do materialow z wyzszych statusow bo sam na poczatku troche z niewiedzy zagmatwalem sprawe ale coz dzieki jeszcze raz elo
Super przyklad.
Przeczytaj go jeszcze raz. Ja tylko dodam ze dobra decyzja w pokerze to taka w ktorej mamy powyzej 50% ogolnego equity (= fold equity + equity z naszych kart + dead money [to co juz jest w puli tez da sie i trzeba zamienic na equity]).
Ofc robi sie to na oko (pule zamienia na equity, ale jest to element ktory mozemy policzyc zawsze z dokladnoscia do 100%) bo fold equity i equity na range przeciwnika tylko szacujemy.
ale chyba nie pomoglem tylko bardziej skomplikoalem
Dzieki Panowie teraz juz wiem ocb,po przeanalizowaniu kilkukrotnym na spokojnie przykladu podanego przez mr.dohpe nie taki wilk straszny,kumam i to sie liczy.
Tylko wychodzi na to ze pasuje miec jakis kalkulator przy sobie podczas gry i w miare szybko liczyc bo to moze zajac troche czasu az do momentu gdy ilosc rozegranych rozdan z obliczaniem eguilty wejdzie w nawyk i bedzie jak jazda na rowerze,zgadza sie?nic nie przychodzi od razu... dzieki
Na początku obliczenia na pewno będą trochę kłopotliwe, ale w miarę nabierania doświadczenia wejdą Ci one w krew, tak jak piszesz.
Miej cierpliwość w grze i ucz się pilnie strategii, a na pewno wkrótce tego rodzaju przykłady będziesz mógł rozwiązywać w pamięci.
Ze swojej strony radziłbym zabawę z Equilabem, gdyż w ten sposób szybko będziesz mógł szacować własne equity podczas gry. A to podstawa.
Powodzenia.
Witam! chciałbym zaprezentować na konkretnym przykładzie swój tok myślenia przy obliczaniu Fold Equity. Mam nadzieję, że ktoś tu zerknie i jeśli popełniam gdzieś błąd, to mnie uświadomi
wrzucę tutaj jedno rozdanie jako przykład.
Poker Stars No Limit Hold'em Tournament - t50.00/t100.00 Blinds - 6 players - View hand 1660415
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter
Hero (CO): t1355.00 13.55 BBs - VPIP: 21, PFR: 17, 3B: 8, AF: 3.2, Hands: 41597
BTN: t2835.00 28.35 BBs - VPIP: 40, PFR: 0, 3B: 0, AF: 2.5, Hands: 20
SB: t2170.00 21.70 BBs - VPIP: 45, PFR: 15, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 20
BB: t2325.00 23.25 BBs - VPIP: 45, PFR: 25, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 20
UTG: t1500.00 15 BBs - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 5, AF: 2.7, Hands: 280
MP: t3315.00 33.15 BBs - VPIP: 23, PFR: 6, 3B: 0, AF: 2.5, Hands: 35
Pre Flop: (t150) Hero is CO with Q
T ![]()
4 folds, SB raises to t400, 1 fold
pod uwagę weźmy tylko gracza na BigBlind.
jego call range po moim pushu oceniłem na 18.10% (55+,A5s+,K9s+,QJs,JTs,A8o+,KTo+,QJo)
moje equity wynosi: ~35%
equity przeciwnika: ~65%
w puli znajduje się 150 żetonów ( 100bb i 50sb) tak więc pushując za 1355 żetonów chcę zgarnąć 1505 żetonów
1355/1505 * 100% = ~90% - aby zagranie było opłacalne potrzebuje około 90% equity
obliczam FE: skoro w 18.10% przypadków przeciwnik sprawdzi to w 81.9% spasuje (100% - 18.10% = 81.9%)
81.9/100 = ~0.82
FE = prawdopodobieństwo spasowania * equity przeciwnika
FE = 0.82 * 65 = 53.3[%]
całkowite equity = obecne equity + fold equity
Equity = 35% + 53.3% = 88.3%
biorąc to wszystko pod uwagę można by stwierdzić, że zagranie push jest tutaj minimalnie -EV, jeśli oczywiście poprawnie oceniłem range przeciwnika!
Czy te wszystkie obliczenia są poprawne? i czy jest to dobry sposób na naukę podczas analizowania sesji? chodzi mi o to, czy np. są sytuację w których w ten sposób nie jesteśmy w stanie poprawnie obliczyć naszego equity i stwierdzić czy grać push or fold?
Oj nie, nie, nie...
Po pierwsze źle liczysz wymagane equity. Equity potrzebne do pusha liczymy z wzoru:
[(ilość żetonów, które musimy dołożyć do puli)/(pula o jaką będziemy grać)]*100%.
Oprócz sytuacji, w których bierzemy pod uwagę bubble factory (polecam ten filmik) nigdy nie będziesz potrzebował equity większego niż 50%.
W najgorszym wypadku sprawdzi Cię BB, więc jedynymi dead money będzie 50 żetonów od SB. Bez liczenia widać, iż otrzymasz pot oddsy ciut lepsze od 1:1, czyli potrzebujesz equity ciut mniejszego od 50%. No ale policzmy:
[(1355)/(1355+1355+50)]*100%=49%.
Wychodzi na to, iż Twoje equity musi wynosić 49%. Tutaj ważna uwaga. Jeżeli miałbyś 47.3% equity, czyli podobnie jak w Twoich obliczeniach o 1.7% za mało to nie jest to "minimalnie EV-", a cholernie EV-. Equity liczymy do dziesiętnych części procenta!
Mając equity 35% vs range przeciwnika jasno wychodzi, iż z tym graczem nie powinieneś się stackować. Oczywiście nie o to pytałeś, ale chciałem pokazać Ci błędy w Twoim sposobie liczenia.
Jedziemy dalej...
Chcąc obliczyć czy push był opłacalny musimy porównać ze sobą opłacalność wszystkich scenariuszy. W tym wypadku musimy policzyć EV(push) i EV(fold).
Obliczenie EV(fold) w takim przykładzie jest banalne.
EV(fold) = 100%*0$ = 0$
Aby obliczyć EV(push) trzeba się bardziej postarać. Pozbierajmy informacje. Oceniłeś call range villaina na 18.1%, więc w 81.9% villain folduje. W przypadku sprawdzenia Twoje equity wynosi 35%. Wychodzi nam z tego, że w 81.9% sytuacji wygrywasz 150$, a w przypadku sprawdzenia przez villaina, które dostaniesz w 18.1% udaje Ci się w 35% sytuacji wygrać 1355$ + 50$ = 1385$, a w 65% sytuacji przegrać 1355$.
EV(push) = 81.9%*150$ + [18.1%*(35%*1385$ + 65%*(-1355$))] = 122.85$ + 18.1%*(484.75 - 880.75) = 122.85$ - 71.68$ = 51.17$
Jasno widać, iż EV(push) > EV(fold), więc push był opłacalny.
Wydawałoby się, że wszystko policzyliśmy. Nie do końca. W turniejach powyższe obliczenia możemy wykorzystać jedynie gdy do fazy ITM jest jeszcze daleko, ponieważ od fazy bubble przestajemy korzystać z cEV, a zaczynamy z $EV.
Do obliczania $EV korzystamy ze specjalnego kalkulatora i szczerze sam muszę go jeszcze rozkminić. Zapraszam do tego wątku, jeżeli chcesz zobaczyć przykład, w którym policzono $EV.
Pozdrawiam
Dzięki za zainteresowanie i wyprowadzenie mnie z błędu! Własnie przeczytałem wątek który mi poleciłeś troszkę pogłówkowałem ale ostatecznie wszystko zrozumiałem, teraz zamierzam poświecić więcej czasu na analizowanie turniejów razem z kalkulatorem! Ten filmik już oglądałem ale coś mi się wydaję, że nie zaszkodzi obejrzeć go drugi raz!
dobra uwaga apropo sposobu interpretacji naszego EV " liczymy do dziesiętnych części procenta"
tez chcialem ogladnac ten filmik ale moge ogladac 4 min maskra takie filmiki powinny byc dopuszczone od najnizszego ststusu.