Przejdź do forum
wyrobienie dobry na...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] wyrobienie dobry nawyków i koncetracja

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
757 Wyświetlenia

Witam

Mam 2 troszeczkę powiązane problemy. Może niekoniecznie pasują do tego działu, ale nie wiedziałem gdzież to umieścić :)

Pierwszy problem to wyrobienie dobrych nawyków, tak to nazwę.
Poniekąd także chodzi o moje nadmierne "kombinowanie". Przyjmijmy taką sytuację:
ktoś stealuje z bu, luźny gracz o statystyce steal 65. Odwijam mu się automatycznie z załóżmy 45o, nie spojrzę na jego statystykę ft3bet, czy 4bet czy cokolwiek, po prostu robię tak, bo uważam, że dużo stealuje.

Jest to raczej poważny błąd, wydaje mi się, że może on się brać z braku koncentracji (czuję się znudzony, senny, oczy mi się zamykają), bo jeśli się zmuszę to przez te 25-30minut potrafię grać fajnie jak na moje stawki. Niestety gdy sesja jest dłuższa tracę koncentrację i wszystko zaczyna się od nowa.

Jak sobie z czymś takim poradzić? Czasami pomaga mi wyjście na zewnątrz, np. do sklepu, ale gdy jest noc? Wychodzenie w nocy, tylko po to, by odsapnąć nie wydaje mi się najlepszym wyborem.

Jak sobie z tym poradzić? Bardzo proszę o rady, bo ten problem mam od około roku i dopiero teraz dokładnie go zdiagnozowałem :f_thumbsup:

btw. zauważyłem, że problem zaczyna się pojawiać zazwyczaj wtedy gdy gram szybko. Tzn. przyśpieszam tempo, gram szybkie fold, fold, fold automatycznie. Gram rusha.
Pomaga mi gdy zmuszę się do zatrzymania i zastanowienia przez 3 sekundy, gdy zobaczę dobrą rękę, ale nie wiem czy jest to odpowiednie wyjście z tej sytuacji.

4 odpowiedzi
lechrumski

Hej,

Wg Galfonda masz 2 wielkie "dlaczego" w pokerze. "Dalczego robię to co robię" i "Dlaczego przeciwnik robi to co robi". Koncepcja wydaje mi się genialna. W Twoim przypadku pierwsza część leży. Jeżeli masz z tym problem to przed każdym zagraniem zapytaj sam siebie "Dlaczego robię to co robię" i zacznij szukać logicznych (!!!) powodów - w żadnym wypadku nie emocjonalnych. Jeśli w jakiejś sytuacji nie wiesz dlaczego coś zrobiłeś to jest to idealna sytuacja do analizy swojej gry.

Druga sprawa to przeczytaj koniecznie ten artykuł odnośnie podejmowania decyzji.

W kwestii koncentracji przeczytaj to:

Jezeli chodzi i stricte koncentracje to wg mnie sklada sie na nia kilka elementow:
-Twoj ogolny stan emocjonalny
-Jedzenie
-Kondycja fizyczna
-ogolna umiejetnosc koncentracji

I teraz tak Twoj stan emocjonalny zawsze bedzie pochodna Twojego systemu przekonan i podejscia do zycia. Tego czy widzisz szklanke do polowy pelna czy pusta, itd.

Jedzenie rowniez jest wazne bo jak zjesz wielkiego schabowego i talerz kartofli to nie zdziw sie ze nie bedziesz mial takiej samej koncentracji jako po kaszy z warzywami i miesem z piersi kurczaka. Tutaj przyda Ci sie elementarna wiedza ze zdrowego zywienia. W tej kwestii na pewno polecam ksiazki Michala Tombaka i Huldy Clark.

Kondycja fizyczna bo "w zdrowym ciele, zdrowy duch". Tu chyba oczywsite ze jak bedziesz dbal o kondycje to latwiej bedzie Ci o koncentracje.

Te tematy beda zwlaszcza istotne w kontekscie grania MTT. Dodalbym do tego nawodnienie organizmu i picie odpowiedniej ilosci wody w ciagu dnia.

I w koncu ogolna umiejetnosc koncentracji, ktora mozesz cwiczyc np poprzez roznego rodzaju cwiczenia na lepsza pamiec czy koncentracje. Tego typu cwiczenia znajdziesz w ksiazkach Tonego Buzana czy Kevina Trudeau.

Tak wiec koncentracji nie mozna rozpatrywac oddzielnie ale raczej jako pochodna Twojego stylu zycia, stanu emocjonalnego i zdrowia. Mam nadzieje ze bylem w stanie troche Ci pomoc. Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania to daj znac

No i ostatnia sprawa

Poniekąd także chodzi o moje nadmierne "kombinowanie". Przyjmijmy taką sytuację:

Zastanow sie czy nie masz przekonania w stylu:
-"boje sie zostac wyblefowanym"
-"bycie wyblefowanym jest zle"
-"pasowanie oznacza slabosc" itp.

Tego typu przekonania przekladaja sie potem na nawyki strachu przed byciem wyblefowanym i szukania na sile arguemntacji uzasadniajacej slabe calle czy blefy

Pozdr

kamil90

jak czasem gram live to panuje wlasnie takie przekonanie, ze foldy sa dla dziewczynek :D

Dziękuję Ci.
Rozumiem zagadnienie koncentracji. Niestety nie odżywiam się dobrze, palę, piję, nie uprawiam sportów, Bóg wie co jeszcze.
Więc ten brak koncentracji jest u mnie zrozumiały, chodzi mi właśnie o to, czy da się w jakikolwiek sposób ją polepszyć, poprzez ćwiczenia.

Wg Galfonda masz 2 wielkie "dlaczego" w pokerze. "Dalczego robię to co robię" i "Dlaczego przeciwnik robi to co robi". Koncepcja wydaje mi się genialna. W Twoim przypadku pierwsza część leży. Jeżeli masz z tym problem to przed każdym zagraniem zapytaj sam siebie "Dlaczego robię to co robię" i zacznij szukać logicznych (!!!) powodów - w żadnym wypadku nie emocjonalnych. Jeśli w jakiejś sytuacji nie wiesz dlaczego coś zrobiłeś to jest to idealna sytuacja do analizy swojej gry.

Rozumiem to. Lecz niestety tego nie robię. Gdy się zmuszam do tego i gram spokojnie, czekam 3 sek przed każdą grywalną ręką, krótko się zastanawiam co jeśli, ktoś tak zagra, ktoś tak itd.
Zazwyczaj to działa. Lecz niestety ktoś gra tak jak przewidziałem, a ja zamiast foldować, znajduję milion powodów dlaczego mogę zagrać call. Tu jest chyba mój główny problem.

Artykuł postaram się przeczytać, dziękuję za pomoc :)

lechrumski

Dziękuję Ci. Rozumiem zagadnienie koncentracji. Niestety nie odżywiam się dobrze, palę, piję, nie uprawiam sportów, Bóg wie co jeszcze. Więc ten brak koncentracji jest u mnie zrozumiały, chodzi mi właśnie o to, czy da się w jakikolwiek sposób ją polepszyć, poprzez ćwiczenia.

To co robisz to świadomy wybór. Wiesz jakie są konsekwencje a mimo to na to się decydujesz - weź odpowiedzialność za swoją decyzję.

Może chociaż odrobina sportu albo ćwiczeń fizycznych. Nawet 15-20 minut z rana powinno zrobić u Ciebie sporą różnicę. Jak nie to możesz kupić dowolną książkę poświęconą technikom pamięciowym i robić zawarte tam ćwiczenia. Np dowolna książka Tonego Buzana. Pytanie tylko czy nie lepsze efekty osiągniesz zmieniając dietę i dodając trochę sportu. Nawet jak zostawisz sobie ten alkohol i papierosy to chociaż zacznij dobrze jeść i cokolwiek ćwiczyć.

Zazwyczaj to działa. Lecz niestety ktoś gra tak jak przewidziałem, a ja zamiast foldować, znajduję milion powodów dlaczego mogę zagrać call. Tu jest chyba mój główny problem.

To zdecydowanie przeczytaj artykuł i to uważnie. Opisuję tam dokładnie ten sam mechanizm. Widzę ogromną poprawę u mnie jeśli chodzi o kluczowe decyzje i wiem że jest co najmniej kilka osób które również zaczęły to ćwiczyć i mają lepsze wyniki. Może czas na Ciebie:)?