Decyzje logiczne vs emocjonalne
Wstęp:
Ten temat jest kontynuacją i rozszerzeniem tematu o podejmowaniu decyzji z lutowego podcasta. Dojrzewałem do opisania tej idei od dłuższego czasu, ale wciąż brakowało mi jednego elementu, żeby świadomie zebrać moje myśli w konkretną strategię i przedstawić je na forum. Brakujący element układanki podpowiedział mi Yac podczas ostatniego treningu za co mu serdecznie dziękuję.
W momencie kiedy zajmujesz się mindsetem i zaczynasz coraz lepiej poznawać samego siebie, warto zwrócić uwagę na rozróżnienie między decyzjami logicznymi a emocjonalnymi. I o tym będzie ten post.
Zastosowanie:
Podejmowanie kluczowych decyzji co do których mamy wątpliwości podczas konkretnego rozdania.
Bardzo często rozmawiając z różnego rodzaju osobami słyszę coś w stylu: „Już miałem sfolgować, ale zagrałem call”, „wiedziałem, że jestem z tyłu, ale go sprawdziłem”, „nie wiem co we mnie wstąpiło i czemu tak zagrałem”. Ba, również samemu łapałem się na tym, że po kiepskim zagraniu znajdowałem tego typu wymówkę. Zadaniem tego posta jest skończenie z wrzucaniem tego typu sytuacji w koszyk przypadku i znalezienie konkretnej struktury która się za tym kryje.
Treść i przykłady:
Zacznijmy od tego, że mamy 2 rodzaje decyzji:
-decyzje warunkowe
-decyzje bezwarunkowe
Decyzje warunkowe to decyzje warunkowane naszym stanem emocjonalnym. Np.
-sprawdziłem go z ciekawości
-chciałem się odegrać
-chciałem na siłę go wyblefować
-wkurzał mnie, więc odwinąłem się All Inem
-musiałem mu pokazać kto tu rządzi
-bez przesady, żeby on ciągle trafiał
- ….
Decyzje bezwarunkowe to decyzje podjęte w oparciu o logikę i konkretne uzasadnienie adekwatne do naszego bieżącego rozumienia gry:
-oceniłem, że mam ok. 60% na jego stackoff range więc sprawdziłem jego AI
-dostosowałem swoją grę do dynamiki stolika
-potrzebowałem 35% equity na call, a na jego range miałem 40-42% więc zagrałem call
-zestackowałem moje JJ blind vs blind przeciwko agresywnemu przeciwnikowi, gdyż ze względu na dynamikę gry pomiędzy nami on mógł tutaj spokojnie stackować słabsze ręce i miałem ponad 50% na jego range
-zagrałem call na turnie z pozycją ze względu na implied odds. Takie zagranie będzie EV+ w long runie.
I teraz decyzje bezwarunkowe to decyzje, które Ty podejmujesz świadomie w oparciu o logiczne przesłanki wynikające z Twojego obecnego poziomu gry. To nie znaczy wcale, że są to najlepsze możliwe decyzje, ale są to najlepsze decyzje, jakie Ty jesteś w stanie podjąć. Chcąc osiągać długoterminowy profit musisz podejmować właśnie takie decyzje.
Z kolei decyzje warunkowe są decyzjami opartymi o emocje. Czasami mogą być profitowe, ale nie muszą. W momencie kiedy ktoś zaczynasz grać tylko i wyłącznie w oparciu o emocje, to poker zaczyna przechodzić w hazard.
Chcąc podejmować tylko decyzje bezwarunkowe, musisz nauczyć rozróżniać się co jest przyczyną danego zagrania. Np. przeciwnik betuje river to musisz umieć rozróżnić myśli oparte o emocje o te oparte o logikę.
Przykład myśli emocjonalnych:
„A co mi tam sprawdzę go”
„No bez przesady, żeby znowu mu doszło”
„Muszę zobaczyć co on ma chociażby z ciekawości”
„Jak wygram to będę na 0, a jak nie to i tak stracę”
A teraz kilka myśli opartych o logikę:
„Przeciwnik jest agresywny i reprezentuje bardzo wąski range 4 kombinacji. Biorąc pod uwagę jego aggression frequency na river i dobre pot odds ten call będzie profitowy”.
„Wg mnie on tutaj value betuje AQ, KQ, AA oraz KK, na ten range mam 19%, jako, że potrzebuję 28% na call, to folduję”.
Rozumiesz o co chodzi? Zacznij zwracać uwagę na to czy myśli, które podpowiada Ci umysł mają podłoże emocjonalne czy logiczne. Naucz odrzucać się myśli oparte o emocje i wybierać te niosące ze sobą logiczne uzasadnienie. Zakładam, że do tej pory jeszcze tego nie trenowałeś, ale tym bardziej zachęcam do zaczęcia świadomego zwracania uwagi na swoje myśli podczas kluczowych decyzji. Naucz się je oddzielać, naucz się wyrzucać ze swojego umysłu myśli oparte o emocje a słuchać tych mających uzasadnienie logiczne.
Podsumowanie:
Zawsze kiedyś u danego zawodnika do gry zaczynają wchodzić emocje to podczas kluczowych decyzji pojawia się konflikt wewnętrzny. Konflikt wewnętrzny wynika z 2 rozbieżnych rozwiązań, z których jedno jest logiczne i atrakcyjne dla Twojej logiki, a drugie emocjonalne i atrakcyjne dla Twoich emocji. Naucz się świadomie oddzielać myśli logiczne od emocjonalnych a zaczniesz częściej podejmować najlepsze decyzje w kluczowych momentach. Oddzielanie logiki od emocji jak każda umiejętność wymaga ćwiczeń i im więcej będziesz to trenował, tym lepszy będziesz. A reszta zależy już od Ciebie.
Powodzenia!