Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Plushack does SH

50 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
1,013 Wyświetlenia

Witam!

O mojej skromnej osobie możecie poczytać sobie pod tym linkiem, gdzie prowadziłem bloga - Pluszowy Blog - czyli przestajemy przegrywać - SNG 180s Turbo

Jak widać od dłuższego czasu nie pisałem nic na blogu, a to głownie z tego powodu, że samodyscyplina u mnie kuleje, a do tego nie mam czasu grać SNG i wyrobić w nich sensownego volume.

W grach Cash czuję się słabo, ale po kilku próbach różnych odmian, zdecydowałem się, że chcę spróbować swoich sił w NLSH na poważnie. Ostatnio grałem dosyć sporo ZOOM'a, co zakończyło się stratą jakichś 10BI na NL10. Po analizie swoich rąk stwierdziłem, że tak na prawdę nie wiem co robię i gra na NL10 to po prostu oddawanie kapitału lepszym od siebie. Dlatego uczę się tak na prawdę od zera i zdecydowałem się zacząć od najniższych stawek.

Stąd też pomysł na challenge.

Do końca roku chciałbym pokonać stawki od NL2 do NL25. Cały bankroll, przenoszę na FTP, gdzie będzie sobie grzecznie leżał i służył jako kapitał używany do stackingu, a na PokerStars gdzie mam zamiar grać zostawiam sobie 30BI na NL2.

Założenia challenge:

• Gram tylko NL SH, na limicie na który pozwala mi mój bankroll
  • Na dany limit potrzebuję 30BI
  • W tygodniu gram co najmniej 4 sesje
  • Przerabiam filmy szkoleniowe dla NL SH, robiąc z nich notatki
  • Po każdej sesji staram się wrzucić problematyczne ręce do oceny
  • Dopuszczam jeden depozyt jak spadnę poniżej 20$

W tym temacie będę umieszczał informacje na temat tego jak mi idzie.

Statystyki:

Bankroll początkowy: 60$

Zaczynam najprawdopodobniej jeszcze dzisiaj, albo jutro po pracy.

Wish me luck!

//edit

Zdecydowałem się przenieść Challenge do forum z Blogami ponieważ, sam challenge nie zakładał żadnej nagrody/kary w przypadku powodzenia lub klęski, a i forma w której go prowadzę bardziej pasuje do bloga.

Odpowiedz
Cytat
49 odpowiedzi

A co z blogiem? Masz zamiar robić wpisy tylko w wątku z challengem, czy będziesz również aktualizował bloga?

Odpowiedz
Cytat
poquitoapoco

Kropa, u mnie podobnie ;)

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez dohpaZ
A co z blogiem? Masz zamiar robić wpisy tylko w wątku z challengem, czy będziesz również aktualizował bloga?

I tu właśnie myślę na forma. Zastanawiam się czy w wątku z challenge aktualizować tylko wynik, czy też wrzucać swoje wypociny, albo rozdzielić to na bloga i wątek z challenge. Zobaczymy, tymczasem pierwsza sesja za mną ;]

Aktualny bankroll: 63,94$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: +3,94$

Odpowiedz
Cytat

Ciekawy challange, grasz na ZOOM'ie ? Jeżeli tak, zapraszam na mojego bloga, w 20 dni pokonałem NL2 i NL5 (u mnie pokonanie oznacza 22BI, nie 30, a mój kapitał startowy to 40$) Wcale nie grałem intensywnie, myślę więc że twój challange ma szanse się udać. Zobaczymy na ile powstrzymają wyższe limity.
Życzę sukcesu.

Odpowiedz
Cytat

Nie gram na razie ZOOM'a, wydaję mi się że zwykłe stoły pozwolą mi się bardziej rozwijać. Mam na nich więcej czasu na decyzję, mogę obserwować grę moich przeciwników nie będąc w rozdaniu co za tym idzie uczyć się na błędach nie tylko swoich ale tez innych graczy.

A że akurat siedzę w pracy to zaraz zabieram się za czytanie Twojego bloga (a o ile kojarzę to już to zacząłem robić wczoraj).

Odpowiedz
Cytat

A czy poza wzrostem rolla o 3,94$ masz jakieś głębsze przemyślenia dotyczące Twoje gry? ;) A może masz zamiar je wpakować na bloga?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez dohpaZ
A czy poza wzrostem rolla o 3,94$ masz jakieś głębsze przemyślenia dotyczące Twoje gry? ;) A może masz zamiar je wpakować na bloga?

Mam :>

• Zauważyłem, że nie najlepiej wychodzę na graniu spekulacyjnych rąk bez pozycji, więc staram się tego unikać
  • Muszę popracować nad 3-4bet range
  • Zdarza mi się blefować na turnie/riverze, kiedy przeciwnik nie wykazuje żadnej inicjatywy, na flopie - wszelkie materiały, które do tej pory przerobiłem, uczą, że jedyny blef na tych stawkach to cbet blef
  • Oznaczam sobie niektóre ręce, do których wracam po sesji (do tej pory aż 2!), zazwyczaj widzę, co zrobiłem źle, np calluje z 2nd pair
  • Dużo lepiej mi się gra kiedy nie jestem "result oriented", a staram się grać po prostu poprawnie.

Dzisiaj rozegrana mała sesja przed pracą.

Aktualny bankroll: 61,04$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: -2,9$

A co do samej nauki. Na razie przerobiłem pierwszą część "powoli i do przodu", drugą zostawiam sobie na rano. Przerabianie filmików, zabiera 3x więcej czasu niż ich oglądanie :D

Jak będę miał więcej czasu, może nagram filmik ze swojej gry i go tu wrzucę, ale to nie prędzej niż w przyszłym tygodniu.

Odpowiedz
Cytat

Challenge postanowiłem przenieść do sekcji z blogami (wyjaśnienie opisane w pierwszym poście).

Zaraz zasiadam do porannej sesji, w której chcę sprawdzić kilka nowych rzeczy, które wyciągnąłem po ponownym przerobieniu artykułów z sekcji brąz + silver. Zadziwiające jest to ile nowych rzeczy wyłapuję z każdym ponownym przerobieniem artykułu lub filmu.

Po rozegraniu 20-25k rąk w SH, planuję wrzucić swoje statystyki do oceny przez któregoś z naszych trenerów,a dzisiaj chcę umieścić kilka rąk do oceny, ale nie wiem jeszcze czy uda mi się to zrobić zaraz po grze czy trochę później.

A teraz pora na poklikanie w pokera!

Odpowiedz
Cytat

Ależ Pan mieszasz, challenge, blogi, już nie wiadomo, gdzie szukać Twoich wpisów dotyczących gry. Mam nadzieję, że decyzja przejścia na formę bloga w dziale blogów jest ostateczna :)

Klikasz jeszcze? Bo od Twojego ostatniego wpisu minęło już 10 minut, a nawet 12 _rolleyes:

Odpowiedz
Cytat

Klikam klikam. Przyznaj sam szczerze, że bardziej taka forma pasuje do bloga, niż challenge ;] stąd też przenosiny.

Nie chciałem pisać dalej w blogu SNG na temat gry Cash, bo byłoby to mylące, dlatego też nowy blog. Mam tylko nadzieję, że nie zabraknie mi motywacji.

Odpowiedz
Cytat
venatici

O nowy blog plushacka ...

Odpowiedz
Cytat
karlick

Dzięki za wpis

Powodzenia, będę zaglądać.

Odpowiedz
Cytat

Dzisiaj rozegrałem łącznie 2 sesje. Jedna poranna, druga po południu.

Aktualny bankroll: 59,47$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: -1,57$

Wykres:

Uploaded with ImageShack.us

Sesję grało mi się na prawdę przyjemnie, w większości przypadków wiedziałem jaką decyzję podjąć post flop. Jestem niezadowolony tylko z jednego rozdania, gdzie zagrałem na prawdę źle(rozdanie poniżej)

Spoiler

Poker Stars $0.01/$0.02 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2270809
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

UTG: $3.32
CO: $5.74
BTN: $3.37
SB: $5.44
Hero (BB): $2.00

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with J♦ Q♦
2 folds, BTN raises to $0.06, 1 fold, Hero raises to $0.18, BTN calls $0.12

Flop: ($0.37) 8♥ T♣ K♣ (2 players)
Hero bets $0.25, BTN raises to $0.64, Hero calls $0.39

Turn: ($1.65) 8♠ (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.78, Hero calls $0.78

River: ($3.21) 6♣ (2 players)
Hero checks, BTN checks

Mój przeciwnik w powyższym rozdaniu miał na prawdę kosmiczne statystyki 76/0 vpip/pfr. Przekombinowałem i bezmyślnie callowałem swojego OESD. Niech to będzie nauczka :P

A teraz pora do kopalni! Następna sesja jutro rano, a w nocy siedzimy przy teorii.

Odpowiedz
Cytat

No to pora na kolejny update.

Wykres z dzisiejszych sesji.

Aktualny bankroll: 65,44$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: +5,97$

Zwiększyłem ilość granych stołów z 4 do 6 i nie odczuwam aby w jaki kolwiek sposób wpływało to na moją jakość gry. Myślę, że mógłbym dorzucić jeszcze około 4 stoły, ale na razie się wstrzymam ponieważ gram na laptopie, co prawda 17", ale dużo wygodniej gra mi się większą ilość stołów na monitorze.

Cały czas wałkuję artykuły na temat gry post-flop oraz staram się czytać blogi ludzi grających SH na micro, w celu szukania ciekawych spostrzeżeń, informacji wrzucanych przez innych użytkowników.

Myślę, że w miarę ogarnąłem już pojęcie kontroli puli, a w każdym rozdaniu staram się określać range przeciwnika i dopiero wtedy podejmować decyzję.

Zostały mi 3 nocki w pracy, później wolny weekend, w czasie którego mam zamiar rozegrać 8-10k rąk, bo na razie ilość rozegranych rąk nie powala.

Dzisiaj znowu nocka z teorią i jak rano nie będę czuł się zajechany po pracy to jakaś mała sesja.

A z powodu, że nie mogę potwornie zdzierżyć nowej płyty Daft Punk, wrzucamy prawdziwie Daft Punkowe nagranie, a nową płytę niech rosyjscy micro grinderzy pochłoną!

Odpowiedz
Cytat

Morning grinding ...

Aktualny bankroll: 73,05$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: +7,61$

Nie wiem czy to zbieg okoliczności, ale od kilku dni zauważam, że poranne sesje są jakby bardziej dochodowe. Spotykam kilku dziwnych grinderów, którzy oddają kasę wchodząc w rozdania praktycznie z Any2.

Zbliża się weekend, w czasie którego mam w planach trochę przycisnąć ilość rozegranych rąk. Do tego czasu trzeba jeszcze powałkować trochę teorii.

A tym czasem,

Odpowiedz
Cytat

No to pora na małe podsumowanie.

Aktualny bankroll: 82,60$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: +9,55$

+ 11T$ z FPP

Od ostatniej aktualizacji zagrałem dwie sesje, które łącznie dały mi prawie 5BI.

Po przejrzeniu rozegranych rąk, najbardziej jestem niezadowolony z tego rozdania.

Spoiler

PokerStars - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 5 players
Hand converted by PokerTracker 4

BB: 120 BB (VPIP: 8.89, PFR: 7.78, 3Bet Preflop: 5.88, Hands: 95)
UTG: 37 BB (VPIP: 46.15, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 13)
CO: 113 BB (VPIP: 69.23, PFR: 23.08, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 28)
BTN: 83 BB (VPIP: 22.73, PFR: 4.55, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 22)
Hero (SB): 108.5 BB

Hero posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has T♥ T♣

fold, CO calls 1 BB, BTN calls 1 BB, Hero raises to 5 BB, fold, CO calls 4 BB, fold

Flop: (12 BB, 2 players) 9♥ 5♠ 8♠
Hero bets 8 BB, CO calls 8 BB

Turn: (28 BB, 2 players) Q♦
Hero bets 19 BB, CO raises to 38 BB, Hero raises to 95.5 BB and is all-in, CO calls 57.5 BB

River: (219 BB, 2 players) 6♠

Hero shows T♥ T♣ (One Pair, Tens) (Pre 68%, Flop 47%, Turn 9%)
CO shows Q♠ 7♠ (Flush, Queen High) (Pre 32%, Flop 53%, Turn 91%)
CO wins 211.5 BB

Ewidentnie na turnie powinienem grać C/F zamiast tego odwaliłem chorą akcje, kiedy przeciwnik ewidentnie dał mi do zrozumienia, że jest z przodu. Niestety jeszcze zdarzają mi się takie zagrania, w których bezmyślnie przywiązuję się do puli i niepotrzebnie tracę więcej BB.

Ponadto zaliczyłem bardzo ładne rozdanie, w którym miałem początkowo w zamiarze tylko kraść blindy. Na flopie trafiam OESD, a jako, że byłem agresorem przed flopem, decyduję się na c-bet semi-bluff. 6 na turnie kompletuje mi strita.

Przeciwnik pokazał mi, że również złapał monstera, ale w najgorszym wypadku oceniam go na takiego strita jak mój, więc ewentualnie split.
River spada 4, która mi w żaden sposób nie szkodzi, a przeciwnikowi, może ewentualnie uzupełnić niższego OESD.

I wpada ładna pula do mojego bankrolla.

Spoiler

PokerStars - $0.02 NL (6 max) - Holdem - 5 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG: 258 BB (VPIP: 11.94, PFR: 6.06, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 70)
CO: 32 BB (VPIP: 30.77, PFR: 15.38, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 39)
Hero (BTN): 243.5 BB
SB: 172 BB (VPIP: 50.00, PFR: 33.33, 3Bet Preflop: 15.38, Hands: 30)
BB: 100 BB (VPIP: 18.42, PFR: 13.16, 3Bet Preflop: 13.33, Hands: 39)

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has 8♠ 9♥

fold, fold, Hero raises to 2 BB, SB calls 1.5 BB, BB calls 1 BB

Flop: (6 BB, 3 players) 7♣ T♣ 5♦
SB checks, BB checks, Hero bets 4 BB, SB calls 4 BB, fold

Turn: (14 BB, 2 players) 6♠
SB checks, Hero bets 9.5 BB, SB calls 9.5 BB

River: (33 BB, 2 players) 4♦
SB checks, Hero bets 22.5 BB, SB raises to 156.5 BB and is all-in, Hero calls 134 BB

SB shows 8♣ A♣ (Straight, Eight High) (Pre 71%, Flop 76%, Turn 23%)
Hero shows 8♠ 9♥ (Straight, Ten High) (Pre 29%, Flop 24%, Turn 77%)
Hero wins 334 BB

Przez prawie 12h gry w tym tygodniu rozegrałem nie całe 5k rąk z winrate 22,83BB/100.

Jak tak dalej pójdzie, może do końca przyszłego tygodnia zaczniemy grać NL5 ;]

Na koniec jeszcze wykres podsumowujący moja zmagania NL2 SH.

Odpowiedz
Cytat

Roll szybko rośnie _thumbsup: Kiedy wejście na wyższe stawki? ;)

Odpowiedz
Cytat

Jak dobrze pójdzie to może jutro będzie już NL5. Powiedzmy, że wykres z powyższego postu jest już nie aktualny, a dzisiaj mam zamiar jeszcze trochę pocisnąć.

Odpowiedz
Cytat

Aktualny bankroll: 121,89$
Zmiana od ostatniej aktualizacji: +39,29$ (w tym 10$ stellar + 10$ zamienione z T$)

Wykres:

Weekend upłynął pod znakiem jakichś 10h gry w pokera. Przyznaję się, że zagrałem lekką sesję na NL5, bo ładnie żarło i uznałem, że weekendowy natłok rekreacyjnych graczy trzeba wykorzystać. No i shotowanie NL5 się opłaciło.

Ponadto wymieniłem 11T$ na 10$ z wygranej satelitki do Sunday Storma i odblokowałem stellara za 10$.

Rozegrałem łącznie trochę ponad 11k rąk z winrate 15,83BB/100. Myślę, że nie najgorzej, ale da radę jeszcze trochę poprawić winrate.

Muszę w końcu znaleźć czas na wrzucanie swoich rąk na forum, bo jak na razie ograniczony czas wolę wykorzystywać na grę, a w pracy czytam teorię i przeglądam rozdania innych graczy na forum.

Jeszcze pozostaje dylemat czy wejść na stałe na NL5 przy 25BI i zejść niżej przy utracie 2-5BI, czy przycisnąć na tym NL2 do 30BI na NL5?

Na ten tydzień planuję skupić się bardziej na analizie filmów niż samej grze, ale zobaczymy jak wyjdzie to w praktyce.

Pozdruffki!

Odpowiedz
Cytat