Przejdź do forum
W pogoni za lepszej...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

W pogoni za lepszej jakości życiem(enader & smack91)

600 Posty
82 Użytkownicy
386 Reakcje
33.3 K Wyświetlenia
enader

Siema!
Czytam w tym dziale wszystkie blogi na bieżąco, dlatego pomyślałem że fajnie będzie mieć swój własny.

Przygodę z pokerem rozpocząłem od odmiany fixed limit holdem, do której namówił mnie mój ziomek "smack91", który aktualnie także gra w omahe, nawet ma tutaj bloga. Z rozmowy z nim zrozumiałem, że jak nauczę się tabelki rąk startowych to będą wygrywał pieniądze. Rzeczywistość nie była taka różowa. Jeśli dobrze pamiętam skończyło się tym, że zamknięto Full Tilt i moje 20 albo 30 dolarów przepadło.
Po roku przerwy od pokera spotkałem starego kumpla. Zaprosił mnie do siebie, okazało się że gra HU NL600-1000. Po tym jak zobaczyłem, że wygrał przy mnie 10000 PLN wiedziałem, że muszę zacząć robić to samo. Grałem kilka miesięcy w nl holdema bez większych sukcesów.
W omahe gram od ponad roku. Zaczynałem od plo10, ale zdarzało mi się grac wszystkie stawki od plo2 do plo50, które właśnie szotuję. Gram na microgaming, w skinie nie współpracującym z pokerstrategy.

Blog będzie dotyczył praktycznie tylko omahy, czasem wkleję kilka rozdań, czasem napisze jakieś luźne przemyślenia, na pewno nie będą to systematyczne wpisy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na początku chcę się odnieść do tematu "Największy swing? (EV)"
Największy swing? (EV)

Lechrumski wkleił Wykres, który na pierwszy rzut nie wygląda zbyt optymistycznie. Później pojawił się taki post:

Napisane przez TOMKX
podsumowując:

realnie nie opłaca się grać PLO micro:
- wysoki rake
- mega wariancja
- niedostateczne umiejętności

kompilacja wszystkiego powoduje, że jak nie będziesz miał +2 do lucka to możesz zapomnieć o przejściu micro.

Jeśli to czytasz nie odbierz tego osobiście, ale to jest zwykłe pierdolenie i bardzo słabe podejście do gry. W rzeczywistości sprawa nie wygląda tak źle.
Na limitach plo2-plo5 poziom jest żaden. Siedzi kilku słabych regów, którzy dopiero zaczynają przygodę z omahą, większość regów zaczyna od stawek plo10 wzwyż. Większość graczy to fisze. Jeśli ktoś się przyłoży do nauki to po krótkim czasie będzie miał taki duży edge, że bez problemu osiągnie kilkanaście bb/100, mimo bardzo dużego raku.
Na wykresie widać jak duża wariancja jest w omaszce, ale to też nie jest wielki problem. Działa w dwie strony tak więc w 50% przypadków będziemy lecieć nad EV. W 75% przypadków nie będziemy mocno pod EV. Sam jestem w tym roku kilkadziesiąt (80?) BI pod kreską. Dopóki nie będziemy grac limitów, które pozwalają na szybkie wyrobienie supernovej, powinniśmy odpuścić sobie Starsy i grac na mniejszych roomach, gdzie płacimy więcej raku, wtedy nasza gra będzie o wiele mniej wariacyjna, bo wygrane będą pochodziły głownie z rakebacku, który nie podlega wariancji, a nie z wygranych przy stołach. Polecam wszystkim początkującym room Unibet, dostajemy stały rakeback 30%+przy first depo na obojętnie jaką kwotę dostajemy bonus 1000 euro dający dodatkowe 20 %.
Zresztą kwestie przejścia micro zamknął już smek(smack91) u siebie na blogu, który nie gra jeszcze za dobrze, multitabluję i na porządnej próbce ma prawie 10bb/100.
Właściwie nie napisałem niczego, co nie było na forum już powiedziane. Chodziło o to, że powinniśmy pracować nad grą zamiast narzekać i wtedy przejście jakichkolwiek limitów jest jak najbardziej możliwe.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mój nick przy stołach na microgaming to "enacia", jak ktoś gra ze mną czasami, chce powytykać jakieś błędy, wrzucić moje spazzy, albo pobluzgac bo cię wyfiszowałem to zapraszam serdecznie. Chętnie się wymienię uwagami.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prima, $0.25/$0.50 Pot Limit Omaha Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (SB): $84.33 (168.7 bb)
BB: $46.15 (92.3 bb)
UTG: $70.90 (141.8 bb)
MP: $182 (364 bb)
CO: $106.99 (214 bb)
BTN: $80.18 (160.4 bb)

Preflop: Hero is SB with 7 9 J Q
3 folds, BTN raises to $1.50, Hero raises to $5, BB calls $4.50, BTN calls $3.50

Flop: ($15) 6 3 A (3 players)
Hero bets $10, BB folds, BTN calls $10

Turn: ($35) Q (2 players)
Hero checks, BTN checks

River: ($35) K (2 players)
Hero bets $18.50, BTN folds

Zupełnie przeoczyłem fakt, że jesteśmy na deepach, w tej sytuacji preflop zastanawiał bym się pomiędzy callem a foldem. Gram z dobrym regiem, otwiera z BU 60 % i folduje do 3betów 25%. W tej sytuacji na zwykłych stakach chcę tę rękę 3betowac. Gdyby otwierał poniżej 40% rąk szedłbym bardziej w strone calla.

Flop z asem, flop przyjaciel jakby to powiedział Bocian, bardzo dobrze trafia w mój range, z całym zakresem gram tam niewielki sizing. Jego call nie znaczy, że ma bardzo dużą moc, jest na deepie(on pewnie tego nie przeoczył), może mieć tam jakiegoś asa, fd, jakieś niskie układy typu para+oesd.

Na turnie uzupełnia się fd, sensowy wydaję się barrel bo callują mnie tylko flasze, mogę wyrzucić asy, wrapy, niższe pary wszystko co ma na mnie bardzo dobre equity, ale w tej sytuacji zawsze grałem czek z całym rangem, bo spodziewam się że on tam prawie zawsze zabetuję, hmm muszę przemyśleć tą sytuacje. Przeciwnik czeka.

Na river spada wysoka karta, ja nie jestem w ogóle scapowany, mogę mieć wszystko, przeciwnik myślący, myślę że z niskim fluszem wolałby betowac turn a nie river, wyższe zawsze by betował, easy blef, ja na tym stole wyglądam bardzo mocno, prawie zawsze mam dwie pary, strita, seta, przeciwnik wie, że musiałbym to zamieniać w blef dlatego mam bardzo duże FE sizing nie musi być duży, wybieram 18, 50 przeciwnik folduję.

Odpowiedz
Cytat
599 odpowiedzi
Spoiler

Napisane przez enader

Na początku chcę się odnieść do tematu "Największy swing? (EV)"
Największy swing? (EV)

Lechrumski wkleił Wykres, który na pierwszy rzut nie wygląda zbyt optymistycznie. Później pojawił się taki post:

Napisane przez TOMKX
podsumowując:

realnie nie opłaca się grać PLO micro:
- wysoki rake
- mega wariancja
- niedostateczne umiejętności

kompilacja wszystkiego powoduje, że jak nie będziesz miał +2 do lucka to możesz zapomnieć o przejściu micro.

Jeśli to czytasz nie odbierz tego osobiście, ale to jest zwykłe pierdolenie i bardzo słabe podejście do gry. W rzeczywistości sprawa nie wygląda tak źle.
Na limitach plo2-plo5 poziom jest żaden. Siedzi kilku słabych regów, którzy dopiero zaczynają przygodę z omahą, większość regów zaczyna od stawek plo10 wzwyż. Większość graczy to fisze. Jeśli ktoś się przyłoży do nauki to po krótkim czasie będzie miał taki duży edge, że bez problemu osiągnie kilkanaście bb/100, mimo bardzo dużego raku.
Na wykresie widać jak duża wariancja jest w omaszce, ale to też nie jest wielki problem. Działa w dwie strony tak więc w 50% przypadków będziemy lecieć nad EV. W 75% przypadków nie będziemy mocno pod EV.

Przecież napisałem to samo co ty tylko w inny sposób _biggrin:
- piszesz o wysokim rake, ja również
- piszesz o nauce i budowaniu edge - ja to samo, piszę o niedostatecznych umiejętnościach
- wariancja jest i obaj się zgadzamy.

ja pisżę, że trzeba mieć +2 do lucka by być po dobrej stronie wariancji, ty piszesz, że możemy być po dobrej lub złej stronie wykresu

Na koniec zgodzisz się ze mną, że jeżeli będziesz po złej stronie wykresu i dodatkowo doliczymy rake to micro nie przejdziesz.
I tyle w temacie bo grubo uderzyłeś jak na wstęp :sdrink

Pisz często i czasami się odezwij na Skype
powo w podbijaniu PLO 50 _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

omahy nie gram , nie interesuje się tą odmianą , a przyciągnął mnie tytuł płyty Małolata :D nie mniej Props i powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat
smack91

Ok, wczoraj popijając gin uzgodniliśmy z Rafałem, że będziemy mieć wspólnego blogaska, będzie w porządku, w planach mamy sporo sweetów jeszcze we wrześniu więc będzie o czym pisać.
Póki co przypomnę mój post ostatni:

Ok, teraz będzie tutaj ładnie i przejrzyście, nie będę wstawiał rozdań bez analizy czy czegokolwiek.

Mam za sobą pierwszy 'na poważnie' miesiąc w PLO i było całkiem fajnie. PLO5 dostarczyło sporo dolarsów, i mimo tego, że postawiłem głównie na volume (na PLO10 pewnie to zmienie) to winrate nie był tragiczny, ale to już później.

Generalnie założyłem w sierpniu zagrać 150k rąk, nie udało się do końca, ale nie chciałem grać bezmyślnie sick długich sesji z których nic prócz volume nie wyniosę.

Wyglądało to tak: (15 BI nad EV, aczkolwiek pewnie wkleiłbym tutaj na szybko 15 spotów w których HM przekłamał mi EQ więc za bardzo nie polecam na to patrzeć)

Według stawek:

Rakebacku miałem w tym miesiącu ~4bb/100. Mało, wiem. Postaram się to zmienić w przyszłych miesiącach.
Oczywiście nie jest tak, że się chwalę czy cokolwiek, bo ten winrate jest przeciętny mocno, acz chciałem podkreślić, że grałem 18-24 stolików (tak, wiem, sick).
Czy widzę plusy takiego multitablingu? Oczywiście, wyrobiłem mega automatyzm w pewnych spotach i to jest mega doświadczenie na pewno.

Jeszcze dwa rozdania z największymi potami PLO5 i przejdziemy do tego co w przyszłości:

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
PL Omaha $0.05(BB) Replayer
SB ($55.17)
BB ($5)
Hero ($14.84)
CO ($20.46)
BTN ($3.93)

Dealt to Hero J♦ 3♣ 5♦ J♣

Hero raises to $0.15, CO calls $0.15, BTN calls $0.15, SB calls $0.13, fold

FLOP ($0.65) 9♣ 4♣ J♠

SB checks, Hero bets $0.55, CO calls $0.55, BTN folds, SB raises to $1.10, Hero raises to $4.47, CO folds, SB calls $3.37

TURN ($10.14) 9♣ 4♣ J♠ A♥

SB checks, Hero bets $9.74, SB raises to $19.48, Hero calls $0.48 (AI)

RIVER ($30.58) 9♣ 4♣ J♠ A♥ 7♠

SB shows Q♥ 7♣ 9♦ 9♠
(Pre 37%, Flop 7.3%, Turn 2.5%)

Hero shows J♦ 3♣ 5♦ J♣
(Pre 63%, Flop 92.7%, Turn 97.5%)

Hero wins $29.58

Spoiler

minraise pre for walju :D:D
SB ($8.35)
Hero ($12.91)
UTG ($9.89)
CO ($5.67)
BTN ($3.93)

Dealt to Hero 5♥ 5♦ Q♥ Q♠

UTG calls $0.05, CO calls $0.05, fold, SB calls $0.03, Hero raises to $0.10, UTG calls $0.05, CO calls $0.05, SB calls $0.05

FLOP ($0.40) Q♦ 8♣ 4♦

SB checks, Hero bets $0.38, UTG calls $0.38, CO raises to $1.90, SB folds, Hero raises to $6.46, UTG raises to $9.79 (AI), CO calls $3.67 (AI), Hero calls $3.33

TURN ($25.55) Q♦ 8♣ 4♦ 4♥

RIVER ($25.55) Q♦ 8♣ 4♦ 4♥ T♥

CO shows 8♦ T♣ 4♠ A♦
(Pre 29%, Flop 25.2%, Turn 2.8%)

Hero shows 5♥ 5♦ Q♥ Q♠
(Pre 45%, Flop 52.6%, Turn 97.2%)

UTG shows 7♦ 9♥ T♦ J♠
(Pre 26%, Flop 22.2%, Turn 0.0%)

Hero wins $24.55

------------
Dziś już grać nie będę, bo zamierzam konsumować jakąś sporą ilośc ginu, a jutro.. jutro nie będzie czasu, bo będę żałował cały dzień, że dziś konsumowałem gin, proste.

Od września (podejrzewam, że od około 5ego) zaczynam PLO10. Maksymalnie 15 stolików. Zobaczymy jakie będę efekty.

Odpowiedz
Cytat
enader

Sierpień był bardzo przyjemnym miesiącem. Na Plo50 gra mi się coraz bardziej komfortowo, mam nadzieje, że odbije się to pozytywnie na winrejcie we wrześniu. Chciałbym zrobić trochę większy volume w tym miesiącu,niż zazwyczaj powiedzmy że jak zagram 45k rąk to będę bardzo zadowolony.
W grze i mindsecie jest cały czas dużo leaków, przez najbliższe kilka miesięcy chciałbym wyeliminować większość z nich.
Wakacje się skończyły, lokalna sekcja judo wznawia treningi, co mnie bardzo cieszy, także plan na dzisiaj: trening judo, trening Bociana, gra w omahe.
Jutro zamierzam poświecić dużo czasu na przeglądanie zamarkowanych rozdań, bo strasznie się z tym ostatnio rozleniwiłem.
Na koniec wykres za sierpień, większość wygranych z rakebacku ale co ja zrobię:).

15k z plo20 i 20k z plo50

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez enader
trening judo, trening Bociana, gra w omahe.

hehe... to mamy o jedną rzecz więcej dołożone do wspólnych zainteresowań.... ;)

ps. nice graph :)

Odpowiedz
Cytat
enader

Napisane przez TOMKX

Napisane przez enader
trening judo, trening Bociana, gra w omahe.

hehe... to mamy o jedną rzecz więcej dołożone do wspólnych zainteresowań.... ;)

ps. nice graph :)

no judo fajna sprawa, może zacznę sobie znowu regularnie chodzić

a z tych dzisiejszych planów: judo pomyliłem godziny, Bocian chory odwołał , pograłem trochę i net zaczął się zacinać uniemożliwiając grę :facepalm:

zaraz sobie zamówię jakiś modem do bezprzewodowego, bo miałem już dawno kupić i może pojadę do smeka zagrać słita jak będzie chciał

Odpowiedz
Cytat
smack91

To ja z racji tego, że nie będę w tym tygodniu grał wrzucę mój wykres z PLO bodaj od początku kwietnia kiedy coś tam nieśmiało pogrywałem. Od ok 300k rąk zacząłem poważniej myśleć o tej odmianie, więcej czytać, analizować, co przełozyło się na to, że wykres poszedł w górę. mam nadzieję, że to nie tylko upswing :).

No i pierwszy mój stackoff ever na PLO25 zoom:

PL Omaha $0.25(BB) Replayer
SB ($30.93)
BB ($47.25)
UTG ($60.53)
UTG+1 ($40.91)
CO ($21.47)
Hero ($28.50)

Dealt to Hero A♥ K♠ 7♥ K♥

fold, UTG+1 raises to $0.85, CO calls $0.85, Hero raises to $3.75, fold, fold, UTG+1 raises to $7.50, fold, Hero raises to $23.70, UTG+1 raises to $39.90, Hero calls $4.80 (AI)

FLOP ($58.20) 2♦ 3♠ 3♦

TURN ($58.20) 2♦ 3♠ 3♦ 8♣

RIVER ($58.20) 2♦ 3♠ 3♦ 8♣ 6♥

Hero shows A♥ K♠ 7♥ K♥
(Pre 64%, Flop 52.2%, Turn 72.5%)

UTG+1 shows 7♠ K♦ J♠ J♦
(Pre 36%, Flop 47.8%, Turn 27.5%)

Hero wins $56.20

zakładam, że w niedzielę będę w stanie zagrać pierwsza sesję po przerwie, tak więc spodziewajcie się sporej ilości wpisów.
na plo25 jest sporo fishaków w tych godzinach, ale jednak wybieram naturalną drogę 'rozwoju' czyt. z racji tego, że PLO5 w miarę ładnie przeszedłem, to jak tylko wrócę do gry spróbuję podbić dyszki i daję sobie na to 30 dni - tak jak miało to miejsce w przypadku tych niższych stawek. wybiegając w przyszłość - głównym celem jest rozwój umiejętności i dojście do plo50 do końca roku, tak kilka godzin coachingów i tak dalej... ale póki co daleka droga, niestety.
Teraz czas obejrzeć obejrzeć świeże odcinki Breaking Bad, Dextera i The Bridge.

Odpowiedz
Cytat
enader

Przerwa od gry, szybki wpis:

CO: $24.06 (48.1 bb)
Hero (BTN): $51.28 (102.6 bb)
SB: $146.20 (292.4 bb)
BB: $80.23 (160.5 bb)
UTG: $50 (100 bb)
MP: $118.28 (236.6 bb)

Preflop: Hero is BTN with 6 J 3 K
CO posts BB OOP, 2 folds, CO checks, Hero raises to $2.25, SB folds, BB raises to $7.50, CO folds, Hero calls $5.25

Flop: ($15.75) T A Q (2 players)
BB bets $10.50, Hero calls $10.50

Turn: ($36.75) 9 (2 players)
BB bets $36.75, Hero calls $33.28 and is all-in

River: ($103.31) K (2 players, 1 is all-in)

Przeciwnik dobry reg, widziałem że gra też wyższe stawki, 3bet z blinds 5%

turn decyzja???
potrzebujemy na stackoff 32% equity, zakładamy że zabetuje wszystkie flesze i asy w połowie przypadków

kd3djh6h 33.35%
aa:1%6h,*s*s:6%6h 66.65%

izi call

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez enader

Spoiler

Przerwa od gry, szybki wpis:

CO: $24.06 (48.1 bb)
Hero (BTN): $51.28 (102.6 bb)
SB: $146.20 (292.4 bb)
BB: $80.23 (160.5 bb)
UTG: $50 (100 bb)
MP: $118.28 (236.6 bb)

Preflop: Hero is BTN with 6 J 3 K
CO posts BB OOP, 2 folds, CO checks, Hero raises to $2.25, SB folds, BB raises to $7.50, CO folds, Hero calls $5.25

Flop: ($15.75) T A Q (2 players)
BB bets $10.50, Hero calls $10.50

Turn: ($36.75) 9 (2 players)
BB bets $36.75, Hero calls $33.28 and is all-in

River: ($103.31) K (2 players, 1 is all-in)

Przeciwnik dobry reg, widziałem że gra też wyższe stawki, 3bet z blinds 5%

turn decyzja???
potrzebujemy na stackoff 32% equity, zakładamy że zabetuje wszystkie flesze i asy w połowie przypadków

kd3djh6h 33.35%
aa:1%6h,*s*s:6%6h 66.65%

izi call

Napisane przez enader

turn decyzja???

nie mam decyzji na turnie bo raisuje flopa i nie muszę się zastanawiać co zrobić jak się board sparuje albo FD się uzupełni.

Odpowiedz
Cytat
enader

Call i rais mi się tu wydają bardzo podobne, ja tutaj wole callowac flopa, on ma w rangu wysokie karty, ja blokuje trochę kombinacji z KJ dlatego na sparowanym turnie mam łatwy fold. Jest też troch kart(nie za dużo), które znajdą miejsce na fold na flopie, a które będą barrelowac blankowe turny, np: AKK, AT98.

Odpowiedz
Cytat
smack91

Ja w tym miesiącu nie zrobię pewnie zabójczego volume, z uwagi na to, że w końca tygodnia pewnie potrwa u mnie remont, w następny weekend planuje jakiś wyjazd z tym, że jeszcze nie wiem gdzie (btw. ktoś poleca coś na mazurach we wrześniu?). natomiast od ~17 do końca miesiąca zakładam ostry grind i mam nadzieję, że i tak uda się zagrać ~100h w tym miesiącu.
Ze spraw organizacyjnych, wczoraj dokonałem pierwszego depozytu w historii mojej gry w pokera, okazało się, że przysługuje mi first depo, wczoraj poszedł przelew, pograłem z 2k rąk na PLO5.
Wliczając first depo wyjdzie ~10bb/100 rakebacku (około, dlatego, że zamierzam grać satelitki, a nie brać bonusy).
Dzisiaj z racji tego, że zdołałem zainstalować się w mieszkaniu siostry, postaram się pograć kilka godzin, tak żeby faktycznie ten volume nie był do 15tego jakiś śmiesznie niziutki.
Od początku miesiąca marne 5k rąk, nigdy nie było tak słabo :(

Odpowiedz
Cytat
smack91

Od jutra zaczynam ostry grind, celem jest zagrać 50k rozdań do 16 września (wyjeżdzam wtedy sobie), wracam 21 i do końca miesiąca kolejne 50k. Tak żeby jednak nie był to miesiąc stracony. Wczoraj popite było, acz dziś odziwo miałem siłę by poanalizować kilka spotów zaznaczonych jeszcze w poprzednim miesiącu, poza tym trochę filtrów ponakładałem w HMie, i okazało się, że większość statów mam całkiem okej, winrate w 3betowanych, 4betowach itd. również mieści się w widełkach podawanych przez Lecha tak że jest w porządku, niemniej pracy ogrom przede mną.
Postaram się aby jutro wyszedł jakiś fajniejszy wpis.

Odpowiedz
Cytat
enader

Wczoraj i dzisiaj sobie poszotowałem Plo100, ale pani bozia powiedziała "kurwa, nie sądzę"

szkoda, że nie mam rolla za dużego bo bardzo przyjemnie się tam gra, ale jeszcze tam wrócę (tylko wypije kawę)

też sobie przejrzałem te filtry i mam po 3becie tylko 155bb/100bb ev, dlatego we wrześniu pracuję nad 3betowanymi pulami, dużo jest do poprawy, obejrzałem filmiki z akademia i dowiedziałem się, że w pulach HU można grac check/ fold,
także ten no

Odpowiedz
Cytat
enader

PLO100 poległem, szkoda bo pewnie szybciej bym się tam uczył,
było trochę ciężkich spotów, trochę błędów, jutro sobie pooglądam wszystkie większe rozdania

Odpowiedz
Cytat
smack91

dzisiaj pierwszy dzień po przerwie kiedy zrobiłem jakotaki volume, straciłem sporo na tej przerwie bo ciężko mi sie skoncentrować itd. stąd postanowiłem grać jeszcze kilka k rąk piątki, zobaczymy czy to mi pozwoli się doprowadzić do stanu w którym a-game utrzymuje dłużej niż godzinę.
póki co wykres z tego miesiąca, nie zawiera ~4k rąk granych na innym komputerku. fajna korekta EV dzisiaj była ;), szybkie -10BI.

Spoiler

jak coś to EV nigdy nie kłamie ;)

Spoiler

SB ($1.95)
Hero ($5)
UTG ($8.34)
UTG+1 ($6.23)
CO ($14.71)
BTN ($8.02)

Dealt to Hero A♣ A♠ 7♠ K♠

fold, fold, fold, BTN calls $0.05, SB calls $0.03, Hero raises to $0.20, BTN calls $0.15, SB calls $0.15

FLOP ($0.60) 8♣ A♦ 4♠

SB checks, Hero bets $0.50, BTN calls $0.50, SB folds

TURN ($1.60) 8♣ A♦ 4♠ K♦

Hero bets $1.40, BTN calls $1.40

RIVER ($4.40) 8♣ A♦ 4♠ K♦ 8♦

Hero bets $2.90 (AI), BTN calls $2.90

BTN shows 2♦ 8♥ 8♠ K♣
(Pre 22%, Flop 4.8%, Turn 2.5%)

Hero shows A♣ A♠ 7♠ K♠
(Pre 78%, Flop 95.2%, Turn 97.5%)

BTN wins $9.80

Spoiler

vs agrodonki, 50% pre, na flopie obaj trafiają mocniej niż ja mimo, że zabierali sobie outs;), Grabbed by Holdem Manager
SB ($7.27)
Hero ($5.27)
UTG ($12.50)
UTG+1 ($7.65)
CO ($11.38)
BTN ($17.64)

Dealt to Hero T♠ Q♥ K♥ A♠

fold, fold, CO raises to $0.17, BTN calls $0.17, fold, Hero raises to $0.62, CO raises to $1.07, BTN calls $0.90, Hero raises to $4.30, CO calls $3.23, BTN calls $3.23

FLOP ($12.92) 7♦ 8♥ A♦

Hero bets $0.97 (AI), CO raises to $2.20, BTN raises to $13.34 (AI), CO calls $4.88 (AI)

TURN ($28.05) 7♦ 8♥ A♦ 2♥

RIVER ($28.05) 7♦ 8♥ A♦ 2♥ 2♦

CO shows 9♦ 7♠ 6♠ 4♦
(Pre 29%, Flop 51.5%, Turn 36.1%)

BTN shows 8♣ 6♥ 7♥ J♠
(Pre 21%, Flop 25.2%, Turn 25.0%)

Hero shows T♠ Q♥ K♥ A♠
(Pre 50%, Flop 23.3%, Turn 38.9%)

CO wins $27.05

Spoiler

kolejny retard, naście procent na flopie, magic turn i wsuwanko, wiadomoo
SB ($14.22)
Hero ($5)
BTN ($3.67)

Dealt to Hero A♣ 8♥ 9♣ 6♥

fold, SB raises to $0.15, Hero raises to $0.45, SB calls $0.30

FLOP ($0.90) 9♦ K♥ A♠

SB checks, Hero bets $0.60, SB calls $0.60

TURN ($2.10) 9♦ K♥ A♠ 7♥

SB checks, Hero bets $1.27, SB raises to $5.83, Hero calls $2.68 (AI)

RIVER ($10) 9♦ K♥ A♠ 7♥ 8♣

Hero shows A♣ 8♥ 9♣ 6♥
(Pre 58%, Flop 87.3%, Turn 37.5%)

SB shows 7♠ A♦ 7♦ 5♦
(Pre 42%, Flop 12.7%, Turn 62.5%)

SB wins $9.61

wiele, wiele takich spotów ostatnio - stąd trochę mniej 'poważnie' patrzę na linię EV. I nie, to nie jest tak, że to działa w dwie strony, nie miewam sytuacji w których wrzucam 90% stacka będąc mocno z tyłu, po to by wrzucić 10% gdy trafię magic board - tak że odrzucam takie tłumaczenie :D.

Odpowiedz
Cytat
enader

o jaaa skończ już to pisać ciągle o tym ev, przecież jasne że to działa w dwie strony, nie wiem czy to pojmujesz, ale jak ktoś wejdzie ci za 99 bb z 10 % equity, a później dorzuci 1 bb, to ty będziesz w 90% przypadków 100bb na plus, a tak byś był w 100 % 90bb

to jest tylko taka wymówka z cyklu "czemu nie mam ev 15/100 chociaż powinienem "

Odpowiedz
Cytat
smack91

pewnie tak, nvm. chyba próbuje znaleźć jakieś pocieszenie - że ten run nad EV to nie upswing (boję się jakiejś sick korekty, tfu tfu)

swingi,swingi

kilka rozdań i krótka analiza bo właśnie skończyłem przeglądać markowane rozdania:

Spoiler

47/7 af 1,4. 3,1k rąk. prawie mnie wystraszył na river.
3betuje pre raczej niezbyt super rega, który wydawał się być luźny dość. na flopie cbet, gdyż chce zostać z fishem HU, udaje się, turn przyjaciel, villain ma tam w większości drawy których nie zrzuci do żadnego sizingu, więc wybieram, ten przyjemny na mnie ;)

SB ($19.71)
Hero ($7.79)
CO ($11.75)
BTN ($10.11)

Dealt to Hero J♣ 5♥ A♠ A♣

fold, BTN raises to $0.17, SB calls $0.15, Hero raises to $0.68, BTN calls $0.51, SB calls $0.51

FLOP ($2.04) K♦ 4♠ 6♣

SB checks, Hero bets $1.10, BTN folds, SB calls $1.10

TURN ($4.24) K♦ 4♠ 6♣ A♥

SB checks, Hero bets $4.07, SB calls $4.07

RIVER ($12.38) K♦ 4♠ 6♣ A♥ 5♣

SB bets $11.90, Hero calls $1.94 (AI)

SB shows 7♥ 7♣ 4♣ 5♦
(Pre 33%, Flop 51.7%, Turn 20.0%)

Hero shows J♣ 5♥ A♠ A♣
(Pre 67%, Flop 48.3%, Turn 80.0%)

Hero wins $15.76

Spoiler

utg maniak, co cs z poprzedniego rozdania, sb maniak. 3bet pre nie wiem czy jakoś super potrzebny, ale chętnie zestackuje sie z SB (76/55/50 217h) i czasem mogę foldnąć do 4beta, gdyby się obudził ten CS (47/7/2)
na flopie chciałem sprawić, że po moim cbecie i pushu od SB będę miał jeszcze decyzje - gdyby callnął UTG lub CO. dalej std.
SB ($2.98)
BB ($12.77)
UTG ($7.14)
CO ($4.88)
Hero ($24.73)

Dealt to Hero T♣ 9♠ A♣ 7♦

UTG raises to $0.17, CO calls $0.17, Hero raises to $0.75, SB calls $0.73, fold, UTG calls $0.58, CO calls $0.58

FLOP ($3.05) J♣ K♦ 3♣

SB checks, UTG checks, CO checks, Hero bets $0.95, SB raises to $2.23 (AI), UTG raises to $6.39 (AI), CO calls $4.13 (AI), Hero calls $5.44

TURN ($22.19) J♣ K♦ 3♣ 7♣

RIVER ($22.19) J♣ K♦ 3♣ 7♣ 6♠

UTG shows T♦ J♥ J♠ 7♥
(Pre 38%, Flop 49.7%, Turn 18.8%)

CO shows Q♦ A♦ T♥ 7♠
(Pre 22%, Flop 14.5%, Turn 0.0%)

Hero shows T♣ 9♠ A♣ 7♦
(Pre 21%, Flop 34.3%, Turn 81.3%)

SB shows 9♦ 5♦ 6♦ J♦
(Pre 18%, Flop 1.5%, Turn 0.0%)

Hero wins $21.32

Spoiler

3bet na rega, do 4beta raczej łatwy call, trafiam sporo boardów, a przy spr=1 będę miał super łatwą grę postflod. board marzenie.
SB ($9.41)
BB ($2.94)
UTG ($4.59)
UTG+1 ($5.16)
CO ($2.29)
Hero ($9.84)

Dealt to Hero 9♣ T♣ 9♠ T♠

fold, UTG+1 raises to $0.15, CO calls $0.15, Hero raises to $0.67, fold, fold, UTG+1 raises to $2, fold, Hero calls $1.33

FLOP ($4.22) T♦ 3♣ 4♣

UTG+1 bets $3.16 (AI), Hero calls $3.16

TURN ($10.54) T♦ 3♣ 4♣ J♦

RIVER ($10.54) T♦ 3♣ 4♣ J♦ 9♦

Hero shows 9♣ T♣ 9♠ T♠
(Pre 42%, Flop 87.1%, Turn 85.0%)

UTG+1 shows A♠ A♥ K♦ K♣
(Pre 58%, Flop 12.9%, Turn 15.0%)

Hero wins $10.13

Spoiler

tutaj miałem ciut wątpliwości na turnie, flop wiadomo - raise bo bet za 2/3 oznacza tutaj częściej drawy które może błędnie zestackować - zwyczajnie tendencja tutaj jest taka że sety KK,JJ grają tutaj betpota w większości przypadków. nawet jeśli ma tutaj seta to jesteśmy z przodu. dostaje call, co nadal wskazuje na draw, ewentualnie KJ czasami. vs range składający się z KJ + wrapy, fd itd jesteśmy na flipie bądź też z przodu (zależy od ilości draws w range), wciskanko turna łatwe? (55/34/10 po 115h)

board: kdjh5d7hHand Equity Wins Ties
adjdtcqc 48.10% 167,471 13,043
kj,AQT,55,QdTd 51.90% 181,206 13,043

wykluczam JJ,KK bo stackowałby flopa, 55 też ma jakoś rzadziej bo z uwagi na tak mokry board, często by wrzucił jak już donkbetuje. dając mu natomiast zamias qdtd randomowe 2 :diamond: mamy przewagę EQ na turnie i to jest ship. akurat okazało się, że miał chyba najgorszą możliwą kombinacje kart (wykluczając KK i JJ)

SB ($2.09)
BB ($5.14)
UTG ($3.47)
CO ($7.90)
Hero ($12.49)

Dealt to Hero J♦ T♣ A♦ Q♣

fold, fold, Hero raises to $0.17, SB calls $0.15, BB calls $0.12

FLOP ($0.51) K♦ J♥ 5♦

SB checks, BB bets $0.35, Hero raises to $1.54, SB folds, BB calls $1.19

TURN ($3.59) K♦ J♥ 5♦ 7♥

BB checks, Hero bets $3.45, BB calls $3.43 (AI)

RIVER ($10.45) K♦ J♥ 5♦ 7♥ 6♠

Hero shows J♦ T♣ A♦ Q♣
(Pre 65%, Flop 44.9%, Turn 32.5%)

BB shows 5♠ 5♣ Q♦ T♦
(Pre 35%, Flop 55.1%, Turn 67.5%)

BB wins $10.04
turn

no i tak pasowałoby postawić jakieś cel na ten miesiąc jeśli chodzi o volume, myślę, że 100h jest do zrobienia, a z racji tego, że lubię wyzwania:

Stan na 10.09.13:
13,5h/110h.

Odpowiedz
Cytat
smack91

Wczoraj pograłem trochę w nocy, co przyniosło mega swingi z uwagi na loose stackoffy vs maniaki.

Rozdanie spazz, nie mam pojęcia czemu zagrałem tego flopa jakoś idiotycznie (tzn. mam pojęcie, to są jakieś agro śmietki postflop i chcialem coś tam indukować na flopie haha),

river to w ogóle jakąs tragedia, tzn. od turna trzymałem F4 (bet/raise pot) bo myślałem, że mi wrzuci turna, nie udało się i w sumie to jest kolejne rozdanie które wrzucam jako przestrogę dla siebie samego, nie graj jak pajac Michał, proszę.

Spoiler

SB ($2.67)
Hero ($8.16)
UTG ($4.40)
UTG+1 ($3.08)
CO ($7.68)
BTN ($3.02)

Dealt to Hero 8♦ 7♣ 8♣ 4♣

UTG calls $0.05, fold, CO calls $0.05, fold, fold, Hero checks

FLOP ($0.17) 7♥ 8♥ 7♠

Hero bets $0.05, UTG calls $0.05, CO raises to $0.30, Hero raises to $0.55, UTG folds, CO calls $0.25

TURN ($1.32) 7♥ 8♥ 7♠ T♠

Hero bets $1.27, CO calls $1.27

RIVER ($3.86) 7♥ 8♥ 7♠ T♠ T♣

Hero bets $3.71, CO raises to $5.81 (AI), Hero calls $2.10

CO shows Q♣ 7♦ K♠ T♥
(Pre 50%, Flop 1.1%, Turn 5.0%)

Hero shows 8♦ 7♣ 8♣ 4♣
(Pre 50%, Flop 98.9%, Turn 95.0%)

CO wins $14.88

łatwy raise/call pre na preflopie vs http://scr.hu/0ufb/0x484 flop bardzo ładny i tutaj miałem rozkminę czy wpuszczać fishaków do rozdania mając spore EQ, czy stackować tutaj vs maniak który wrzuci tutaj wszystko, od two pairs, po pair+gs, fd, cokolwiek.

oczywiście fold tutaj nie wchodzi w grę, aczkolwiek trochę się zdziwiłem, że mamy tutaj tak dobre EQ vs tak mocny range:
board: qdkdasHand Equity Wins Ties
jt,ak,qq,kk,aa 58.42% 336,584 27,888
adjd8s9c 41.58% 235,528 27,888

grając call i wpuszczając jakieś słabsze ręce typu two pairs:
board: qdkdasHand Equity Wins Ties
jt,ak,qq,kk,aa 42.81% 231,866 52,166
adjd8s9c 39.31% 219,719 34,526
ak,aq 17.88% 92,586 31,646

nasze EQ się nie zmienia właściwie, a my poprawiamy sobie oddsy i IO.

Spoiler

SB ($7.34)
BB ($18.76)
Hero ($9.87)
UTG+1 ($5.96)
CO ($90.85)
BTN ($17.55)

Dealt to Hero 8♠ A♦ J♦ 9♣

Hero raises to $0.17, UTG+1 calls $0.17, fold, BTN calls $0.17, SB calls $0.15, BB raises to $1.02, Hero calls $0.85, UTG+1 calls $0.85, BTN calls $0.85, fold

FLOP ($4.25) Q♦ A♠ K♦

BB bets $4.08, Hero raises to $8.85 (AI), UTG+1 folds, BTN folds, BB calls $4.77

TURN ($21.95) Q♦ A♠ K♦ 4♥

RIVER ($21.95) Q♦ A♠ K♦ 4♥ 2♦

Hero shows 8♠ A♦ J♦ 9♣
(Pre 56%, Flop 93.8%, Turn 100.0%)

BB shows T♠ 7♦ 6♠ 8♦
(Pre 44%, Flop 6.2%, Turn 0.0%)

Hero wins $21.09

tutaj postanowiłem zagrać 4bet vs agro reg u którego widziałem tendencje do overplayów niskich wrapów, ds rąk itd. myślę zwyczajnie, że jest to 4bet for value, bo on w tak szerokim 3beting range (10.5%) ma sporo gorszych rąk. Dostaję call na pre, board bardzo przyjemny. std? jak widać, miał rękę w którą celowaliśmy

Spoiler

SB ($5.54)
BB ($5)
Hero ($5.32)
CO ($4.18)
BTN ($10.39)

Dealt to Hero J♠ 7♠ T♥ 9♥

Hero raises to $0.17, CO calls $0.17, fold, fold, BB raises to $0.70, Hero raises to $2.29, fold, BB calls $1.59

FLOP ($4.77) 3♥ 9♦ 4♥

BB bets $2.71 (AI), Hero calls $2.71

TURN ($10.19) 3♥ 9♦ 4♥ 4♠

RIVER ($10.19) 3♥ 9♦ 4♥ 4♠ 3♠

Hero shows J♠ 7♠ T♥ 9♥
(Pre 56%, Flop 71.7%, Turn 20.0%)

BB shows 8♣ 7♦ 4♣ 5♦
(Pre 44%, Flop 28.3%, Turn 80.0%)

BB wins $9.79

nie chcę na takich deepach grać 4beta pre vs taki minsqz, board boardzo ładny, on pokazuje jakąś tam średnią siłę pt. mam coś tam+drawa, chyba std spot vs jakiś agrofish

Spoiler

SB ($11.91)
BB ($13.35)
Hero ($14.43)
UTG+1 ($17.46)
CO ($8.78)
BTN ($5)

Dealt to Hero K♥ K♠ 4♠ 6♠

Hero raises to $0.17, fold, fold, fold, SB calls $0.15, BB raises to $0.29, Hero calls $0.12, SB calls $0.12

FLOP ($0.87) 8♥ K♣ 7♦

SB checks, BB bets $0.60, Hero raises to $2.64, SB folds, BB calls $2.04

TURN ($6.15) 8♥ K♣ 7♦ Q♦

BB bets $5.91, Hero raises to $11.50 (AI), BB calls $4.51 (AI)

RIVER ($26.99) 8♥ K♣ 7♦ Q♦ A♥

BB shows Q♣ Q♠ T♠ 9♥
(Pre 36%, Flop 24.6%, Turn 20.0%)

Hero shows K♥ K♠ 4♠ 6♠
(Pre 64%, Flop 75.4%, Turn 80.0%)

Hero wins $25.99

utg http://scr.hu/0ufb/aoqzm
tutaj mniejszy raise preflop z tej pozycji, myślę że 3bb for value, as played izi 4bet bo chcę sobie wyizolować tego shorta, flop b/c chyba już, co? on nie ma chyba w range za dużo 4X, za to każdy fd mi tu wrzuci pewnie. chociaż teraz to już nie wiem, vs range który gra call/raise wyglądam średnio. b/f za pół puli? tylko, że u takiego gościa mogę czasem spodziewać się bluffraise, bądź też wrzutki z fd vs który mamy 55:45.

board: ts4s4cHand Equity Wins Ties
adas5h7d 27.95% 162,253 10,914
xsxs, kk, 4x, TT, aa 72.05% 426,833 10,914

Spoiler

Hero ($21.28)
BB ($20.56)
UTG ($95.52)
UTG+1 ($15.55)
CO ($5.34)
BTN ($1.49)

Dealt to Hero 7♦ A♦ 5♥ A♠

UTG raises to $0.10, fold, CO calls $0.10, BTN calls $0.10, Hero raises to $0.55, fold, UTG calls $0.45, CO calls $0.45, BTN raises to $1.49 (AI), Hero raises to $5.62, UTG calls $5.07, fold

FLOP ($13.33) T♠ 4♠ 4♣

Hero bets $9.36, UTG folds

TURN ($13.33) T♠ 4♠ 4♣ 7♣

RIVER ($13.33) T♠ 4♠ 4♣ 7♣ T♣

Hero shows 7♦ A♦ 5♥ A♠
(Pre 68%, Flop 92.1%, Turn 90.0%)

BTN shows 3♠ A♣ 9♥ J♥
(Pre 32%, Flop 7.9%, Turn 10.0%)

Hero wins $12.81

tutaj rozdanie w którym na szczęście tylko obserwatorem byłem, dwóch maniaczków <3 na deepach, piękna gra.

Spoiler

SB ($22.91)
BB ($10.27)
UTG ($28.07)
Hero ($7.21)
BTN ($38.20)

Dealt to Hero 3♠ 5♠ 6♠ 2♠

UTG raises to $0.17, fold, BTN calls $0.17, SB calls $0.15, BB calls $0.12

FLOP ($0.68) 2♣ 8♠ 7♠

SB checks, BB checks, UTG bets $0.65, BTN calls $0.65, SB calls $0.65, BB folds

TURN ($2.63) 2♣ 8♠ 7♠ A♣

SB checks, UTG bets $2.53, BTN raises to $10.12, SB folds, UTG calls $7.59

RIVER ($22.87) 2♣ 8♠ 7♠ A♣ J♠

UTG bets $17.13 (AI), BTN calls $17.13

BTN shows 9♦ A♥ 6♦ 8♣
(Pre 60%, Flop 42.2%, Turn 87.5%)

UTG shows 5♦ 8♥ 9♥ 7♣
(Pre 40%, Flop 57.8%, Turn 12.5%)

BTN wins $56.13

ważne, że utrzymuję ev ~12bb/100, mam nadzieję, że będzie tak do końca miesiąca. Swingi podczas sesji już nie robią na mnie wrażenia (std. -5bi, +5bi, -10bi by skończyć na +2bi ;), zwyczajnie drażniły mnie wczoraj sytuacje w których mam przy stole jakichś 90/80 typków a ja card dead :(

Stan na 12.09.13
25,85h/110h

Odpowiedz
Cytat
smack91

Jak komuś się nudzi i nie zagłosował już na 'Za młodych na raise...' to może zagłosować na nas w ankiecie na blog miesiąca

Bloger Sierpnia - Ankieta

Odpowiedz
Cytat