Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Znowu o dysku SSD

30 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
5,300 Wyświetlenia
SpartakusPL

Witam, posiadam laptop lenovo g580, zakupiłem dzisiaj dysk ssd samsung pro :)
Nie mam pojęcia, jakie wejscie posiadam w laptopie, po czym to rozpoznam ?
Druga sprawa, wiem że trzeba cos zmienić w biosie aby dysk śmigał na pełnych obrotach. Ktoś coś doradzi ?

Odpowiedz
Cytat
29 odpowiedzi
SpartakusPL

ok, mam juz ssd, wszystko wgrane jak ta lala.
Ale tak ch***** wyniku nie miałem wczesniej :truestory:

cos zrobiłem nie tak ?

na tescie wyglada to w ten sposób

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Witaj SpartakusPL,

Co do wyniku biorąc pod uwagę dysk to :spit:

SATA II czy III?
Tutaj masz poradnik, jak należy zmodyfikować windows'a pod dysk SSD. Szczególnie ważne jest, żeby zmienić tryb kontrolera w biosie na AHCI, przy czym polecam zapoznać się bardziej z tematem bo może okazać się, że po zmianie tej opcji trzeba będzie formatować dysk.

Tutaj użytkownik opisuje rozwiązanie, aczkolwiek nie wiem czy działa

Napisane przez Bujakoto
raven112233 ma racje, nie trzeba robić Formata:

innocent2102 też miałem z tym Gigantyczny problem. Spać przez to nie mogłem.

Zanim znalazłem rozwiązanie minęło 5 godzin.
Nie trzeba robić Formata i nowej instalki.

Prawdopodobnie po włączeniu AHCI w BIOSie Twój PC restartował się z automatu gdy System Windows zaczynał się uruchamiać: Prawda?

W necie można znaleźć tylko info, że w WIN8 w rejestrze trzeba wprowadzić wartości: =0
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServicesstorahci

Ale w Win8 nic to nie daje.

AHCI:
Wchodzimy w msconfig -> rozruch -> zaznaczamy rozruch "minimalny" -> restartujemy PC -> w BIOSie zmieniamy na AHCI -> system odpala się w trybie awaryjnym, załadują się stary -> możemy zrestartować PC -> uruchomi się WIN z włączonym AHCI

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
sergii1984
SpartakusPL

mam całkiem nowy system, modyfikacja win 7 z wgranymi tweakami. Lece na Sata II, ot podłączyc dysk, ruszyc z SATA w biosie, który był ustawiony domyslnie. System przy instalacji zapytał czy do instalacji uzyty został dysk SSD. No i kicha.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Twój wynik w benchmarku nie jest wcale taki zły jak na SATE II. A z jakiego dysku importujesz ręce?

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

ok, teraz import pokazuje 0,1 .h/s a zapieprza dosc fajnie. A benchmark czy którys z progsów pokazał złącze sata 3.
mam tylko ten dysk. jestem ekonomiczny :fuckyeah
a wszystkie progsy w tym dołączony do sterowników pokazują ze dysk jest mocno zaniżony i ssie pałe.
niebawem dokupie coś zewnętrznego.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Też mam jeden i nie wpływa to na import. Czyli w Twoim przypadku jakby hm źle pokazywał rędkość importu?

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

też. ale chodzi mi głównie o wyniki z testów dysku.
no nie wiem, mnie nie zadowalają

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

wyniki testow sa bardzo dobre

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

nawet na ten dysk ?
widziałem wiele lepsze wyniki.

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Ja mialem obecny dysk na starym kompie gdzie importowałem ręce z prędkością 350/s. Na nowym kompie z tym samym dyskiem importuje 700/s przy tych samych ustawieniach (poradnik który Ci podrzuciłem), więc sam dysk to nie wszystko.

Sam wynik w benchmarku też się poprawil z 700 do 1000.

Odpowiedz
Cytat
Bujakoto

Hejka SpartakusPL
Odpisałem na Skypie, nie było mnie kilka dni, sorki.

Widzę, że jednak zdecydowałeś się na zakup SSD. Gratulacje, dobra decyzja. Twój lapek już sobie po prostu nie radził :)

innocent2102 sposób który "cytujesz" jak najbardziej działa, można obejść reinstalke systemu gdy nagrało się Windowsa bez włączonej opcji Ahci.
SpartakusPL Achci widać ma włączone po teście AS SSD Benchmark więc tutaj grzebanie w Biosie już nie ma sensu, ale sposób działa :)

Wcześniej gdzieś już ktoś mnie "zjebał" za wstawianie wyników, ale widzę, że gdzieś na forum przewijają się wpisy dot. SSD, ktoś je czyta i komuś się przydają, a że SparakusPL doszukuje się wyników swojego nowego SSD to uspokoję Cię, że tak jak chłopaki piszą Twoje testy jak na SATA II są aż nad to dobre! Twój lapek jest za nowy na SATA II, Ty masz SATA III, podaj dokładny model lapka.

Kupiłeś 120 GB Samsunga Pro 840, tak wyglądają testy u mnie:
Są przynajmniej w AS SSD Benchmark zbliżone:

innocent2102 dobrze pisze:
Aby wycisnąć siódme poty z dysku potrzebne są dobre parametry pozostałych podzespołów:

Na procku Quad Q8200 wyciskałem:

Na i7 4770 import handów doszedł do takich wartości:

Oczywiście po około 100 zaimportowanych plikach prędkości zawsze spadają o jakieś 20%. Podane powyżej wartości są maksymalne jakie udało się osiągnąć, nie są stałe.

Z poziomu programu "Samsung Magican", który dostałeś na krążku od Samsunga można zmienić tryb pracy dysku w banalny sposób przyspieszając pracę dysku.
Czasami domyślnie ustawiony jest: "Maximum Reliability" (maksymalna niezawodność), sprawdź u Siebie i ustaw na "Maximum Perfomance" (maksymalna wydajność).

U mnie wyglądało to tak:

"Maximum Reliability" (maksymalna niezawodność)

"Maximum Perfomance" (maksymalna wydajność) na starym procku: Q8200

"Maximum Perfomance" (maksymalna wydajność) na nowym procku: i7 4770

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

lenovo g580i.

Dałem w samsung magician na maksimum wydajnosci, ale mój windows ma wsparcie do ssd i tam juz tez podkręcałem.
Chwile sie kłóciło ze sobą, przy reboocie systemu coś pobuczało. A teraz smiga mysle na pełnych obrotach jakie mogę wyciągnać, skoro tak mówisz :happy:

Odpowiedz
Cytat
pszemula

.

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

ok, troche mi sie napieprzyło przez tą dziwną winde.
Jednoczesnie wgrałem tweaki i toolsy dołączone do dysku i windy.
Mocno się posypało, system sie nie wyłączał.

było trzeba mu twardym resetem pociskac.
Aktualnie lece na tweakach dołaczonych do systemu, i wartosci sa mega zanizone.
Pora chyba zainstalowac normalną winde. to zbyt skomplikowane dla mnie by korzystac z jakis hokus pokus przeróbek.
Aktualnie sunie po około 350 mb read i write.

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

tak nie moe byc. uciekam na stary dobry poczciwy windows, zielonym nie zalecam przeróbek .
Wziasc do serca i nie kombinowac :facepalm: :D

Odpowiedz
Cytat
Lonke777

Windows najlepszy imo :truestory:

Odpowiedz
Cytat
PawelKal

Hej

Niedawno zakupiłem dysk o jakim mowa w tym wątku (840 PRO 256GB) i u mnie wyniki osiąga następujące:

Dysk chodzi na SATA 3 i jest włączone AHCI. Ustawiłem tryb max performace w Samsung Magician. Import rąk w moim przypadku to ~120-150 h/s (PokerTracker 4). Czy coś jeszcze należy ustawić? Ma ktoś jakieś pomysły czym może być spowodowana wolniejsza praca?
Laptop w którym siedzi dysk to Samsung RF511-S05PL (i7-2630QM, 8GB RAM)

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Nie porównuj wyników z HM'a do wyników z PT4, bo PT4 dużo wolniej importuje ręce.

Odpowiedz
Cytat