Siema Forumowicze!
Rotakes z tej strony i chyba 4 podejście do blogowania
Ostatniego bloga miałem chyba w 2013, niestety przepadł bez wieści jak jego poprzednicy
Dlaczego zakładam nowego bloga?
Po kilku miesięcznej przerwie w grindzie który zakończył się w październiku zeszłego roku, postanowiłem wrócić do tego hobby, bo jest po prostu dobre
a jak to mówią, dodatkowa kasa nie boli
Po raz pierwszy mam okazję grać po prostu hobbystycznie. Nie musząc grindować jak poje*any i muszę powiedzieć, taka gra sprawia przyjemność, coś czego nie czułem przez ostatnie 2 lata gry.
Widzę ostatnio na forum masę tematów, typu: „Czy warto zaczynać grę jeśli poziome jest teraz wyższy niż [wstaw cokolwiek]?”, „Czy warto rzucać pracę na rzecz zostania poker pro?”, „NL2 nie do przejścia”, „Jak wyglądają poszukiwania pracy człowieka z kilkuletnią luką w CV” itp. itd...
W kolejnych postach postaram się opowiedzieć jak to wygląda z mojej perspektywy... czyli człowieka, który miał na początku więcej szczęścia niż rozumu, którego poker był jedynym źródłem utrzymania przez ponad 9 i który zdecydował się w końcu pójść do pracy jak zwyczajny szary obywatel ![]()
Grał będę raczej niewiele czytaj 50-80kh max miesięcznie, bo że tak powiem po pracy nie zawsze ma się ochotę, a jeszcze trzeba pobiegać, poczytać, poćwiczyć, wyjść na miasto, spędzić czas z dziewczyną, czyli po prostu prowadzić życie ![]()
Co będzie na blogu?
- na pewno jakieś rozkminy pokerowe, bo w końcu mam na nie czas
- pochwalę się też raz na jakiś czas co tam sobie wymodziłem, bo wieczorami lubię uczyć się nowych technologi i pisać różne programiki
- wszystko co ciekawe nawinie się pod rękę
Jak idzie gierka?
Zacząłem grać 12 lutego z rollem pozbieranym ze wszystkich krzaków i miałem niecałe 80$. Stwierdziłem, że to aż nadto na nl5 więc rozpocząłem grind. Jak poszło, widać na obrazku poniżej:

Zgodnie z BRM zszedłem niżej xD, 2 dni pokutowałem na NL2, po powrocie na NL5 ciągnę grubo ponad 10bb+ Więc jestem dobrej myśli:
Spoiler

Krótkie FAQ, bo wiem że może to nurtować potencjalnych czytelników (kolejne pytania będą podlinkowywane do kolejnych postów):
Grasz od 2007 i siedzisz na micro?! WTF?!
Spoiler
No cóż, że tak powiem przez te lata grałem chyba wszystkie możliwe odmiany i rodzaje pokera jakie tylko były dostępne w internecie. Gdzieś tam w środkowej części mojej „kariery” miałem zdecydowanie najlepsze wyniki, były shoty nl200, było podkradanie blindów na nl400 i mimo że posiadałem rolla na nl1000 – zdobytego głównie w turniejach, to nigdy nie odpaliłem tych stawek. Po prostu nie czułem się z tym dobrze
Zdecydowanie najgorszym rokiem był rok 2012 kiedy postanowiłem się przenieść na stałe na PokerStars... w ciągu tego roku byłem ponad 100bi pod EV na samym NL50 zoom FR, potem oczywiście zdarzały się miesiące z większymi różnicami, ale już nawet nie liczę na to, że kiedykolwiek zostanie mi cokolwiek zwrócone
wiem tylko że w nieskończoności prawdopodobieństwo tego zdarzenia jest niezerowe... i to mi wystarcza ![]()
Od tamtego czasu moja gra to równia pochyła co roku stawki niżej, a ostatni rok wstyd się przyznać ale miesiąc często zaczynałem od nl2 żeby pod koniec siedzieć na nl10 czy nl25 i znowu wypłacać połowę rolla na życie. Gdy pewnego pięknego popołudnia zajrzałem na saldo i zobaczyłem niecałe 20$ a było już grubo po 15-tym, rozpocząłem grind na nl2,nl5,nl10 i przed 30 shotowałem już 25, ale tego miesiąca po raz pierwszy od nie wiem kiedy przeszło mi przez myśl, że może już czas to popier*olić i pójść jak normalny człowiek do pracy. Pracę znalazłem ale jak jej szukałem to opowieść na inny post, bo nie chcę widzieć wszędzie tldr;
Jakich zasad trzymasz się podczas gry, że masz tak ch*jowe wyniki?
Spoiler
Najważniejsza zasada jakiej przestrzegam, to nigdy nie wpłacać na żadne hazardy, pokery i inne, po prostu nie ma ch*ja i nawet jak będę musiał pokutować na NL2 przez własną głupotę przez kilka dni żeby z tych centów znowu zrobić rolla to po prostu tak zrobię. Gdybym wpłacał chociaż to co wcześniej wygrałem, to pewnie pokonywałbym stawki zdecydowanie szybciej.
No i te dotyczące BRM – minimum 6BI na limit!
Boobs or butt?
Spoiler
Zgadnij... ![]()

Coming soon:
- Czy warto zaczynać gierkę w czasach kiedy poker jest taki trudny?
- Czy NL2 serio już nie do przejścia?
- Jak wygląda poszukiwanie pracy z luką w CV na kilka ładnych lat i prawie zerowym doświadczeniem?
- Pierwsza praca - nie dygaj!
- Czy warto nauczyć się choć jednego języka programowania? Przyda się to w życiu?
- Czy warto rzucać pracę na rzecz zostania poker pro?
- 2019 - nowy sprzęt i kolejne podwyżki
- Dlaczego nie kupię już nic na morele.net i Ty też nie powinieneś
- inne dojdą w trakcie
Tyle na dzisiaj, GL! na stołach!