Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Q3o

6 Posty
3 Użytkownicy
1 Reakcje
720 Wyświetlenia
Mirooo

Witam,
turniej 6max 4osoby zostały
co big stak 55bb - fold
btn big stak 50bb - fold
sb ja z Q3o 8bb
bb short 8bb
czy to jest zawsze AI? jak uważacie
ante 12%

Odpowiedz
Cytat
5 odpowiedzi
kingsajz86

Na przyszłość lepiej wkleić całą historię ręki, jeśli to turniej on-line. Zakładam, że to typowy MTT. Na FT kluczowy jest ICM, więc powinieneś podać wypłaty. Wprowadziłem te dane do jakiejś przykładowej struktury wypłat i tak jak mi intuicja podpowiadała sytuacja jest bliska. Teoretycznie Q3o jest w tej sytuacji pushem (70.7% rąk), ale zysk jest znikomy (różnica EV +0.09%). Dużo tu zależy od tego jak oceniasz calling range BB. W tej sytuacji powinien sprawdzić cię z 48.4% rąk. Bardzo możliwe, że zrobi to znacznie wężej i wtedy można nawet 100% rąk pushować. Ale jeśli sprawdzi nas szeroko/prawidłowo to wtedy już niewielka różnica w stackach lub w wypłatach, zakładany edge albo taki imho czynnik "jak często gram na takim FT" mogą zrobić różnicę i skłonić do spasowania ręki. Jak chcesz dokładniejszej odpowiedzi to podaj więcej danych.

Odpowiedz
Cytat
Mirooo

jesteśmy na bubble 3itm
1 50%
2 30%
3 20%
gracz agresywny, wiem ze icm to push tyle ze w przypadku fold bedzie mial 2bb wiecej a ja bede musial sie stakowac prawdopodobnie z jednym z BS bo kradna 2x pre IP, mimo to grasz fold?

Odpowiedz
Cytat
kingsajz86

OK, no to trochę zmienia to sytuację (i ręka w zasadzie powinna być w dziale Sit & Go). Ręka może i nadal jest pushem, ale z mojej symulacji wynika, że absolutnie marginalnym - EV_Diff: 0.01%. Czyli w najgorszym możliwym przypadku (jeśli przeciwnik sprawdzi idealnie z 47.7% rąk) to zarobimy na tym rozdaniu jakiś dosłownie jeden złamany żeton. Pytanie czy warto na bubble? Ja osobiście z taką wiedzą bym tutaj spasował.

Co do twojej dywagacji, że oddamy mu żetony, a big stacki nam "żyć nie dadzą" - masz w sumie rację i ty grając na tym stole masz pewnie większe rozeznanie ode mnie, ALE: nie powinieneś patrzeć na to rozdanie z takiej perspektywy. Jest tu i teraz i masz podjąć najlepszą decyzję w tym momencie. To, że w takich sytuacjach lepiej jest pushować niż sprawdzać nie znaczy, że musimy robić to na siłę. Lepiej sprawdzić szeroko, ale prawdopodobnie z lepszym equity vs big stack niż na siłę gamblować z jak sam piszesz agresywnym graczem, który łatwo nie odpuści, a z Q3o masz minimalną przewagę.

Podsumowując: skoro w miarę ogarniasz ICM to się po prostu tego trzymaj. Sity to nie jest rocket science i tu nie ma się co za bardzo zagłębiać w dywagacje. Jeśli przyjmujesz, że bierzesz każdy możliwy edge, bo przeciwnicy nie będą odpowiednio szeroko sprawdzać to push, gg i nh. Jeśli tak jak ja w takiej sytuacji wolisz zagrać bezpieczniej, żeby ograniczyć wariancję kosztem dosłownie odrobiny EV to pasuj i też gg i nh. Pewnie regularsi sitów będą tu preferować push, ale fold imho też nie jest błędem.

Odpowiedz
Cytat
Mirooo

ok dzięki za dogłebną analize
Chciałem też sprawdzić czy są wygrywający :f_smile: gracze którzy tu foldują

PS
po analizie i wzięciu pod uwagę twoich argumentów wydaje mi się że fold jest nawt ciut lepszy

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

limp > push w zaleznosci jak agro jest bb

Odpowiedz
Cytat