Witam,
turniej 6max 4osoby zostały
co big stak 55bb - fold
btn big stak 50bb - fold
sb ja z Q3o 8bb
bb short 8bb
czy to jest zawsze AI? jak uważacie
ante 12%
Na przyszłość lepiej wkleić całą historię ręki, jeśli to turniej on-line. Zakładam, że to typowy MTT. Na FT kluczowy jest ICM, więc powinieneś podać wypłaty. Wprowadziłem te dane do jakiejś przykładowej struktury wypłat i tak jak mi intuicja podpowiadała sytuacja jest bliska. Teoretycznie Q3o jest w tej sytuacji pushem (70.7% rąk), ale zysk jest znikomy (różnica EV +0.09%). Dużo tu zależy od tego jak oceniasz calling range BB. W tej sytuacji powinien sprawdzić cię z 48.4% rąk. Bardzo możliwe, że zrobi to znacznie wężej i wtedy można nawet 100% rąk pushować. Ale jeśli sprawdzi nas szeroko/prawidłowo to wtedy już niewielka różnica w stackach lub w wypłatach, zakładany edge albo taki imho czynnik "jak często gram na takim FT" mogą zrobić różnicę i skłonić do spasowania ręki. Jak chcesz dokładniejszej odpowiedzi to podaj więcej danych.
jesteśmy na bubble 3itm
1 50%
2 30%
3 20%
gracz agresywny, wiem ze icm to push tyle ze w przypadku fold bedzie mial 2bb wiecej a ja bede musial sie stakowac prawdopodobnie z jednym z BS bo kradna 2x pre IP, mimo to grasz fold?
OK, no to trochę zmienia to sytuację (i ręka w zasadzie powinna być w dziale Sit & Go). Ręka może i nadal jest pushem, ale z mojej symulacji wynika, że absolutnie marginalnym - EV_Diff: 0.01%. Czyli w najgorszym możliwym przypadku (jeśli przeciwnik sprawdzi idealnie z 47.7% rąk) to zarobimy na tym rozdaniu jakiś dosłownie jeden złamany żeton. Pytanie czy warto na bubble? Ja osobiście z taką wiedzą bym tutaj spasował.
Co do twojej dywagacji, że oddamy mu żetony, a big stacki nam "żyć nie dadzą" - masz w sumie rację i ty grając na tym stole masz pewnie większe rozeznanie ode mnie, ALE: nie powinieneś patrzeć na to rozdanie z takiej perspektywy. Jest tu i teraz i masz podjąć najlepszą decyzję w tym momencie. To, że w takich sytuacjach lepiej jest pushować niż sprawdzać nie znaczy, że musimy robić to na siłę. Lepiej sprawdzić szeroko, ale prawdopodobnie z lepszym equity vs big stack niż na siłę gamblować z jak sam piszesz agresywnym graczem, który łatwo nie odpuści, a z Q3o masz minimalną przewagę.
Podsumowując: skoro w miarę ogarniasz ICM to się po prostu tego trzymaj. Sity to nie jest rocket science i tu nie ma się co za bardzo zagłębiać w dywagacje. Jeśli przyjmujesz, że bierzesz każdy możliwy edge, bo przeciwnicy nie będą odpowiednio szeroko sprawdzać to push, gg i nh. Jeśli tak jak ja w takiej sytuacji wolisz zagrać bezpieczniej, żeby ograniczyć wariancję kosztem dosłownie odrobiny EV to pasuj i też gg i nh. Pewnie regularsi sitów będą tu preferować push, ale fold imho też nie jest błędem.
ok dzięki za dogłebną analize
Chciałem też sprawdzić czy są wygrywający
gracze którzy tu foldują
PS
po analizie i wzięciu pod uwagę twoich argumentów wydaje mi się że fold jest nawt ciut lepszy