Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Light Aggressive [ NL ]

234 Posty
36 Użytkownicy
41 Reakcje
7,776 Wyświetlenia
chriskwns

Witam.

Nadszedł czas by solidnie podejść do Pokera!!

Krótka historia mojej gry : gram od nieco ponad roku, niestety przez ostatnie 6 miesięcy miałem sporą przerwę co lekko zahamowało mój postęp. NL2, NL5 no i NL10 NL10 NL10. Ostatnio kilka razy shootowałem NL25 _cool: , było obiecująco .... i znów na NL10 _frown:.

Obecnie gram ZOOMa i od jakiegoś czasu jestem zainteresowany nieco luźniejszą grą. Co to oznacza ?

Główna idea : LAG preflop - TAG postflop.

Nie będzie więc raczej chorych spazzów, 3ch beczek z air jak leci itp. ( haha zobaczymy ). Luźniejsza gra w moim przypadku ma na celu wykorzystywanie Folding Equity, głównie PF, którego myślę, że jest całkiem spooro na fullringach. Do tego oczywiście cały czas trzymając się solid gry :sdrink

Krótki wykres mojej gry od czasu postanowienia "gramy solid"

Główne cele na początek :

• Quality > Volume
  • Praca nad agresją postflop w odpowiednich spotach, popracować nad value betowaniem
  • Wrzucać trudne ręce do oceny
  • Edukacja - uczęszczać na treningi, oglądać filmiki, czytać książki, artykuły i blogi
  • Konsekwentnie i systematycznie prowadzić bloga

To tyle na początek, wish me luck _biggrin:

Ps. Jestem chętny do współpracy z ludźmi z NL10 czy też z kimś kto obecnie jest pomiędzy NL10, a NL25. Sweaty, session/video review....

Odpowiedz
Cytat
233 odpowiedzi
Pomarancza

Jak chcesz być loose preflop, to mimo wszystko postflop też trzeba. Najlepiej szukać fold equity w fiszkach, które dużo oglądają flopów, ale mało grają. Na takich to prawie każdy board jest dobry do c betu.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Siema Pomarancza, dzięki za poradę _thumbsup:. Na pewno muszę uważać na luźne otwarcia żeby po flopie nie palić kasy na fit or fold czy też spazzy. Jeśli chodzi o fishków to sporo value widzę w izolowaniu limperów, tak jak piszesz cbety wchodzą na prawdę często. Muszę się też przyglądnąć lepiej spotom gdzie tracę 1/3 czy 1/2 stacka foldując postflop. Krótki wykres z ostatniej gry :

Granie coś w stylu 19/17/5

Swoją drogą zobaczę czy na dłuższą metę taka gra będzie przynosić zamierzone efekty, wymaga to więcej koncentracji, volume jest mniejsze ale czuję, że o wiele lepiej pozwala to rozwijać skilla. Oby tylko nie przesadzać głupio.

Odpowiedz
Cytat

Skoro jesteś zainteresowany luźniejszą grą to spróbuj może pograć na próbę stoły shorthanded?

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Szczerze przyznam, że nie myślałem o SH praktycznie ani przez chwilę ale w sumie dlaczego by nie spróbować .. ? Póki co poświęcę jeszcze trochę czasu ringom, dość ciekawie mi się gra teraz, 2 max 3 stoliki zooma, koncentracja i zadawanie sobie coraz więcej pytań przy każdym spocie w stylu 'co mój bet tu zdziała' , 'czy dostanę wystarczająco często fold' , 'jeśli nie dostanę foldu czy betuję turn na blanku , czy betuję jak się ulepszę' , 'czy planuję dojść do showdownu' itp, czyli dość proste pytania ale jednak grając na 4ch stolikach zooma po prostu klikałem w dużej mierze z automatu i raz, że nie wychodziło to za dobrze na dłuższą metę, dwa, że nie sprawiało mi to takiej przyjemność jaką mam teraz nie wspominając o rozwijaniu skilla.

Wczoraj niestety wdarł się tilt X( sam nie wiem dlaczego, może siadłem do sesji w nie najlepszym nastroju, mając jakieś tam oczekiwania ... tak czy siak po przerwie i przemyśleniach ( czyli gdzieś od 1000 handów ) wszystko wróciło do normy. Oczywiście nie mam wpływu na showdown, czy uzupełni mi się draw, czy villain złapie drawa, czy złapię coolera itd ale granie A-game idzie zazwyczaj w parze z lepszym wynikiem nawet gdy nie mamy good run'a. Po raz kolejny lekcja dla mnie aby nie siadać do gry nie będąc szczerze przekonanym, że będę grał A czy B+ game.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
luk19850210

Po raz kolejny lekcja dla mnie aby nie siadać do gry nie będąc szczerze przekonanym, że będę grał A czy B+ game.

Już tę lekcję kilka razy odrabiałem :truestory:

GL! :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza

Ja myślę, że do ćwiczenia gry bardziej loose świetne są właśnie full-ringi, bo na 6maxach już innego wyboru nie ma. ;D
Przejście na SH jest spoko, gdy na full ringach już mocno dominujesz, opanowałeś light 3 bety, szersze steale, floaty i kilka innych fajnych zagrań. Wtedy można wskakiwać na SH. Moja przygoda z short handed zaczęła się bez większego doświadczenia, grałem tam z przymusu, bo na full ringach nie było trafficu i początki były słabe. Ale polecam, na tych stołach już od micro można się dobrze bawić.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Rzuciłem okiem na twojego bloga i widzę, że całkiem spoko Ci szło na FR na tym 888, jakiś szczególny powód miałeś żeby SH zacząć ? Będę miał chwilkę to poczytam więcej.

Tymczasem już niedługo nowa seria na Animal Planet z cyklu - "Nieposkromione oblicze fisha" :f_ugly:

http://www.boomplayer.com/poker-hands/Boom/7822646_4B0952E7C4

Bad beaty od różnych dziwnych akcji fishów denerwują ale takie zagrania zawsze spoko :)

Dzisiaj nie wiele rąk, ogólnie grało mi się ok ale w 3ch spotach poszedł co najmniej missplay z czego nie jestem zadowolony. Wrzucam tylko 1 i do spania. _zZz:

Izoluję fishka, mogłoby być 0,45$ ale ostatnio częściej próbuję 4bb. Dostaję 3bet od SB, standardowo gram fold ale ten gościu dziś już gra mi drugi czy trzeci raz taki 3bet kiedy izolowałem limpera więc myślę fuck it, jego staty :

15/10
3bet IP - 4 , 3bet OOP - 6
FoldTo4bet - 25(52) !!
Fold Cbet to Raise 3bet pot - 75(4)

Niski Ft4bet więc postanowiłem go callnąć. Flop marzenie - gutshot + FD, mój play tutaj może nie tragedia ale to jest easy ship na jego bet nic pozatym. Tak czy siak, river poszedł na 2 razy (musiałem tutaj ręcznie wrzucić bo hand converter tego nie przetwarza ) i na obu dostałem suckout _o: no ale faktu to nie zmienia, że missplay z mojej strony był bezsensu.

Spoiler

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.05/$0.1 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]BU$2.12:///////;SB$10.00:///////;BB$5.15:///////;UTG1$16.87:///////;UTG2$7.71:///////;MP1$4.89:///////;MP2 (Hero)$10.15:///////;MP3$13.04:///////;CO$26.19:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with J:c, 8:c.
2 folds, MP1 calls $0.10, Hero raises to $0.40, 3 folds, SB raises to $1.20, 2 folds, Hero calls $0.80.

Flop: ($2.6) 9:c, 7:h, 3:c (2 players)
SB bets $1.70, Hero calls $1.70.

Turn: ($6) 7:c (2 players)
SB bets $7.10, Hero calls $7.10.

FIRST RIVER [9:c 7:h 3:c 7:c] [6:c]
SECOND RIVER [9:c 7:h 3:c 7:c] [4:c]

Final Pot: $20.2.
Results follow:

SB shows two pairs, aces and sevens(A:c A:s).
Hero shows a flush, jack high(J:c 8:c).

Hero wins with a flush, jack high(J:c 8:c).

Tu oczywiście wygrał SB tylko converter tego nie przerobił bo river na 2 razy poszedł.

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza

Napisane przez chriskwns
Rzuciłem okiem na twojego bloga i widzę, że całkiem spoko Ci szło na FR na tym 888, jakiś szczególny powód miałeś żeby SH zacząć ? Będę miał chwilkę to poczytam więcej.

Na 888 nie ma prawie stołów NL4 na FR. Żeby piąć się po limitach musiałem przerzucić się na SH, bo tłuczenie NL2 FR żeby zrobić rolla na NL10 mijało się z celem. I jakoś polubiłem to. Nie wyobrażam już sobie grania FR. Dynamika 6 maxów jest na prawdę super, jedyny minius to spore wahania, bo jak przyjdzie bezkarcie to odczuwa się to silniej, ale to kwestia wyrobienia psychiki i przyzwyczajenia.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

No tak, sporo osób wchodzących na SH ma podobne odczucia z tego co czytałem. Grinduj grinduj to wezmę coaching jak będę shootował 6-maxy :milord:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Ledwo co początek sesji i 2 super rozdanka :

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$26.26:///////;SB$25.62:///////;BB$7.84:///////;UTG1$10.18:///////;UTG2 (Hero)$10.79:///////;MP1$11.85:///////;MP2$8.00:///////;MP3$6.99:///////;CO$16.07:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG2 with T:h, T:d.
UTG1 folds, Hero raises to $0.30, MP1 calls $0.30, 3 folds, BU calls $0.30, 2 folds, BB folds.

Flop: ($1.05) T:c, 9:s, 5:s (3 players)
Hero bets $0.80, MP1 raises to $3.40, BU folds, Hero raises to $6.40, MP1 calls $3.00.

Turn: ($13.85) K:c (2 players)
Hero bets $4.09, MP1 calls $4.09.

River: ($22.03) Q:d (2 players)

Final Pot: $22.03.
Results follow:

Hero shows three of a kind, tens(T:h T:d).
MP1 shows a straight, king high(J:h 9:h).

MP1 wins with a straight, king high(J:h 9:h).

Standard open, na flopie top set więc valuebet, po raisie nie widziałem sensu żeby od razu shipować, MP1 to unk fish więc jeśli ma seta to napewno wrzuca, 2 pary pewnie też, OvP zapewne też lub callnie i na turnie mam easy wrzutke. No i oczywiście lucky-fucky river, 91% equity poszłoooo

Stół: 9♠5♠T♣ K♣
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    90.91%   90.91%    0.00% { TdTh }
UTG+1   9.09%    9.09%    0.00% { Jh9h }

Druga ręka to trochę inna sprawa, nie jestem pewny czy poprawnie tu zagrałem, wrzuciłem do oceny więc zobaczymy ale sprawdzając w equilabie to jest oczywisty call na river czyli poprostu coolerek.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$12.13:///////;SB$14.90:///////;BB$6.69:///////;UTG1 (Hero)$10.92:///////;UTG2$2.01:///////;MP1$5.65:///////;MP2$22.76:///////;MP3$14.70:///////;CO$5.56:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG1 with Q:s, Q:d.
Hero raises to $0.30, 5 folds, BU calls $0.30, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.75) A:s, 4:h, A:h (2 players)
Hero checks, BU checks.

Turn: ($0.75) Q:c (2 players)
Hero bets $0.45, BU calls $0.45.

River: ($1.65) 2:h (2 players)
Hero checks, BU bets $1.40, Hero raises to $3.80, BU raises to $11.38, Hero calls $6.37(All-In).

Final Pot: $23.2.
Results follow:

Hero shows a full-house, queens full of aces(Q:s Q:d).
BU shows a full-house, aces full of queens(A:d Q:h).

BU wins with a full-house, aces full of queens(A:d Q:h).

Trochę mnie denerwuje jedna kwestia - od jakiegoś czasu gram luźniej, sesje rzędu 22/20 , 19/17 , 21/19 ze stealem na poziomie 80 - 70% i 3betem 5 - 6 %. Zanim się wziąłem za taką grę znalazłem w necie sporo opinii w stylu :
" wiesz grając luźno jest trudno bo musisz uważać, dużo blefować, to nie takie łatwe, nie działa, bla bla bla "

Największa kur..ica mnie strzela, że pomimo luźnej gry często z anytwo, SC i innymi słabymi rękami, najwięcej kasy cały czas i wciąż przep....alam w spotach, w których i tak bym się znalazł choćbym był gościem 11/9 .

WTF ??? :why: :why: :why:

Nie sprawia mi problemu granie 20/18, stealowanie z anytwo itp, tylko najwyraźniej nie opanowałem gry godnej tabelek SHC.
Wiem, że to brzmi jak tilt ale to poprostu normalna ludzka frustracja.
:truestory:

Ale to jest longrun, a volume ostatnio robię słabe więc 5 min przerwy i gramy dalej solid _cool:

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza

To jest normalka. Luźna gra, steale itd sprawiają, że człowiek się spina, bo to jednak coś nowego, więc trzeba to zagrać jak najlepiej. Chociaż przy light 3betach też można się zagalopować i grać jakieś 2nd barrele for bluff itp. Ze stealami sprawa jest o tyle łatwa, że albo wejdzie albo nie, jak nie wszedł to jeszcze szansa, że board sprzyja i że c betem kogoś wyrzucisz albo cudem trafisz monstera.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Przy light 3betach raczej nie gram zbyt mocno postflop, głównie dlatego, że zazwyczaj celuję w graczy z dużym Ft3bet więc automatycznie ich calling range do 3betów jest raczej mocny.
Ostatnio miałem 1,5 godzinki coachingu z rusherem _cool: doszedłem do kilku wniosków więc zawsze spoko. Ogólnie czuję, że wciąż mam problem z mindsetem, muszę nad tym popracować koniecznie. Result oriented, nie najlepsze radzenie sobie z dwiema, trzema sesjami na minus pod rząd, odchodzenie od swojego A-game, oczekiwania i potem rozczarowanie ...
Volume robię ostatnio słabe, próbowałem pograć trochę 4 stoliki zooma żeby coś nadrobić ale to chyba nie dla mnie na teraz. Nie potrafię się skupić tak spoko na grze na 4ch stolikach, przez co muszę grać bardziej tight, co z kolei trochę mnie nudzi, a to się przekłada na mniejszą uwagę podczas gry, co prowadzi do tego, że się nie rozwijam i częściej robię błędy/głupoty/hero calle. Mimo wszystko wiem, że u podstaw tej sytuacji leży mindset.

Wrzucam kilka rąk, może ktoś będzie miał czas rzucić okiem :

1. Obaj gracze unki.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$21.28:///////;SB$5.01:///////;BB$17.78:///////;UTG1$18.89:///////;UTG2$9.90:///////;MP1$9.70:///////;MP2$11.33:///////;MP3 (Hero)$10.96:///////;CO$1.95:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with K:s, A:s.
UTG1 folds, UTG2 raises to $0.20, MP1 raises to $0.60, MP2 folds, Hero calls $0.60, 4 folds, UTG2 calls $0.40.

Flop: ($1.95) 4:d, K:d, 3:s (3 players)
UTG2 checks, MP1 bets $1.10, Hero calls $1.10, UTG2 folds.

Turn: ($4.15) 8:h (2 players)
MP1 bets $1.60, Hero calls $1.60.

River: ($7.35) 2:s (2 players)
MP1 bets $3.20, Hero calls $3.20.

Final Pot: $13.75.

Results follow:

Hero shows a pair of kings(Ks As).
MP1 shows a pair of aces(Ah Ad).

MP1 wins with a pair of aces(Ah Ad).

2. Tutaj raczej 3bet pre, a jeśli już to wyższy bet na flopie w takim MW.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$15.68:///////;SB (Hero)$10.00:///////;BB$5.00:///////;UTG1$4.90:///////;UTG2$39.30:///////;MP1$12.29:///////;MP2$26.31:///////;MP3$13.26:///////;CO$8.80:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with J:d, J:c.
UTG1 calls $0.10, 3 folds, MP3 raises to $0.45, 2 folds, Hero calls $0.40, BB calls $0.35, UTG1 calls $0.35.

Flop: ($1.8) J:h, 7:h, 6:h (4 players)
Hero bets $1.35, BB folds, UTG1 folds, MP3 raises to $12.81(All-In), Hero calls $8.20(All-In).

Turn: ($24.16) K:s (2 players)

River: ($24.16) T:s (2 players)

Final Pot: $24.16.

Results follow:

MP3 shows a flush, king high(Kh Qh).
Hero shows three of a kind, jacks(Jd Jc).

MP3 wins with a flush, king high(Kh Qh).

3.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$4.66:///////;SB$14.40:///////;BB$15.36:///////;UTG1$12.67:///////;UTG2$11.78:///////;MP1$10.00:///////;MP2 (Hero)$10.15:///////;MP3$33.59:///////;CO$11.41:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with A:c, A:s.
UTG1 folds, UTG2 raises to $0.30, MP1 folds, Hero raises to $0.90, 5 folds, UTG2 calls $0.60.

Flop: ($1.95) 7:s, 9:c, T:d (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $1.45, UTG2 calls $1.45.

Turn: ($4.85) 3:c (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $3.55, UTG2 raises to $9.43(All-In), Hero calls $4.25(All-In).

Final Pot: $22.08.

Results follow:

Hero shows a pair of aces(Ac As).
UTG2 shows three of a kind, sevens(7d 7h).

UTG2 wins with three of a kind, sevens(7d 7h).

4. Tutaj nie wiem czy call na river był dobry i ogólnie cały play, villain unk.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$5.00:///////;SB$4.57:///////;BB$4.31:///////;UTG1$20.99:///////;UTG2$6.66:///////;MP1 (Hero)$10.32:///////;MP2$15.13:///////;MP3$10.99:///////;CO$10.90:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP1 with Q:d, K:d.
UTG1 folds, UTG2 calls $0.10, Hero raises to $0.40, 6 folds, UTG2 calls $0.30.

Flop: ($0.95) 5:d, K:h, K:c (2 players)
UTG2 checks, Hero checks.

Turn: ($0.95) J:s (2 players)
UTG2 bets $0.40, Hero calls $0.40.

River: ($1.75) 8:h (2 players)
UTG2 bets $0.80, Hero raises to $2.20, UTG2 raises to $5.86, Hero calls $3.66.

Final Pot: $13.47.

Results follow:

Hero shows three of a kind, kings(Qd Kd).
UTG2 shows a full-house, fives full of kings(5s 5h).

UTG2 wins with a full-house, fives full of kings(5s 5h).

5. Kolejny unk i mój raczej słaby call na turnie licząc na fullika połączony z żałosnym foldem na river.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$8.05:///////;SB$7.83:///////;BB (Hero)$11.10:///////;UTG1$5.87:///////;UTG2$8.13:///////;MP1$11.42:///////;MP2$15.45:///////;MP3$6.06:///////;CO$10.17:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:s, K:c.
4 folds, MP3 calls $0.10, CO folds, BU raises to $0.30, SB folds, Hero raises to $1.00, MP3 folds, BU calls $0.70.

Flop: ($2.15) 6:d, 5:d, K:d (2 players)
Hero bets $1.45, BU calls $1.45.

Turn: ($5.05) Q:d (2 players)
Hero checks, BU bets $2.40, Hero calls $2.40.

River: ($9.85) 2:c (2 players)
Hero checks, BU bets $3.20, Hero folds, BU gets uncalled bet back.

Final Pot: $9.85.

Eh .. nie czuję się zbytnio solid, trzeba wziąć się za mindset.

Odpowiedz
Cytat
BroKosa

1 ręka: Jakie(słabsze) ręcę betują tutaj 3 strzały? Na river jest to pas, bo jedyne co to jakieś busted FD, których jest mało, bo zagrał 3bet vs UTG, a to już preflop oznacza siłę.

2 ręka: JJ to największe okropieństwo pokerzysty(moim zdaniem), bo ani to nie jest bardzo silna ręka, ani słaba i grając 3bet często izolujemy się na mocniejsze karty z niemożliwością ciągnięcia value postflop. Także możesz tutaj 3betować i zarówno callować. Jeśli za sobą masz fishki to zalecam callowanie licząc, że się dołożą, a jak grasz na gościa 17/20 i za tobą siedzą sqzerzy to rozważałbym 3bet.

3 ręka: Wg. mnie WP. Na turnie masz za duże pot odds, żeby to spasować. Grasz vs UTG także jego zasięg będzie wąski, ale każda JJ-KK, AT może tak zagrać.

Stół: T♦7♠9♣ 3♣
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    53.90%   53.90%    0.00% { AsAc }
UTG+1  46.10%   46.10%    0.00% { QQ-99, 77 }

Potrzebujesz 19% na call.

4 ręka: No tutaj to akurat ciężko mi ocenić, ale patrząc na stack i akcję preflop można stwierdzić, że to rybka. W takim razie ja gram po prostu rr/stack off na turnie. Na flopie faktycznie ciężko coś wyciągnąć, ale na turnie jak fishka się sama uruchamia to ma bardzo dużo Jx w range-u i często ci się spłaci

5 ręka:

Stół: K♦6♦5♦ Q♦
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    22.12%   22.12%    0.00% { KsKc }
UTG+1  77.88%   77.88%    0.00% { AdJd, AdTd, AdKh, AdKs, AdKc, AdQh, AdQs, AdQc, AdJh, AdJs, AdJc, AdTh, AdTs, AdTc, Ad9h, Ad9s, Ad9c }

Przeciwnik daje ci pot odds w wysokości 24% - jest to close. Nie wiadomo czy możemy liczyć na jego bet przy kolejnej 6, 5, Q, K bez odpowiednich informacji, ale dużego błędu - jeśli już - na pewno nie zrobiłeś :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

BroKosa dzięki za ocenę _thumbsup: . Co do pierwszej ręki, villain to unk, zaczynający z niepełnym stackiem ( chyba, że jest tricky i ma auto rebuy na 97bb ustawiony :f_cool: ). Dodatkowo jego sizingi na turn i river są dość niskie bo poniżej 1/2 pota dlatego zdecydowałem się na calldown, gdyby betował 2/3 czy 3/4 pota to 3ch beczek bym napewno nie sprawdzał. Co do 4-tej ręki to rzeczywiście raise turn byłby spoko.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

POWRÓT !! :pokerface:

Długo mnie tu nie było, a więc, krótko i zwięźle - mało grałem ale ostatnio postawiłem sobie challenge : rozegrać 50k hands NOT result oriented czyli bez zaglądania do wyników/kasjera. Grało mi się spoko, wygląda to tak :

Spoiler

3,7 bb / 100

Sądząc po tym ile już ślęczę na tych stawkach to szału nie ma ... ale gdyby spojrzeć na ostatnie 30k to wygląda to troszkę lepiej, a idzie to w parze z poprawą mojej gry w kwestii callowania pre i calldownowania postflop :

Spoiler

6,6 bb / 100

Więcej na ten temat jutro, ogólnie jestem z siebie mega zadowolony w kwestii gry i z tego, że wracam do bloga. Pozdrawiam, czas do spania bo na noc trzeba wstać do pracy... :f_confused:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Bankroll powoli rośnie przed moim kolejnym shotem na NL25, tym razem planuję shota mając 35 - 40 BI, gdy ostatnio wchodziłem na 25tki mając 25 BI, szybko czułem się jakbym był pod ścianą, parę buyinów w plecy i już myśli w stylu "kurde, co robić, odrabiać na NL10 czy dalej tu grać, a jak stracę, ile mi to zajmie żeby na 10tkach to odrobić itp..." Dodatkowo sporo popracowałem nad mindsetem, głównie za sprawą filmików Lecharumskiego i po części za sprawą bardzo ciekawego wątku Pyszałka : https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=167606 .
Świetnie mi się grało tą sesyjkę 50k, skupienie na grze, ocenianie sesji tylko i wyłącznie pod kątem tego czy jestem zadowolony z mojej gry, moich decyzji. We wrześniu planuję zacząć czytać " The mental game of poker".

W kwestii strategii, odszedłem od lekkiego LAGowania i moja gra obecnie obrazuje się na 15/13/4 . Gra mi się tak całkiem komfortowo, względnie łatwo trzymać się gameplanu, którego co prawda sam do końca nie mam dopracowanego i zdarza mi się sporo randomowych otwarć ale jakiś tam ogół w głowie mam zarysowany, przy 25tkach chcę mieć już to dopracowane czyli stałe zasięgi otwarć, calli, steali z małym marginesem w zależności od graczy. Planuję narazie przerobić dokładnie filmiki rushera i sickpastora z fullring academy, wspinaczka po limitach itd, póki co dla srebra. Kończę również czytać książkę, która idealnie przypasowała mi pod względem przekazywania wiedzy i podejścia do gry :

Spoiler

Szczerze polecam, książka w dość prosty sposób odnosi się do pokera dziś, czyli gra online, wykorzystanie statów z trackerów + wszystko to w odniesieniu do FR _cool:

Do poniedziałku wolne od poksa, rzucę okiem do HMa, spiszę sobie najważniejsze wnioski i kwestie do przyswojenia i zaczynam nową sesję, tym razem 30k handów, chcę jeszcze poćwiczyć na NL10, sprawdzić czy rzeczywiście moja obecna gra jest +EV no i oczywiście dobudować bankrolla na NL25, wyrobić stellara. Na bierząco postaram się wrzucać jakieś ciekawsze/trudniejsze rozdania oraz wnioski i przemyślenia z gry.

Na koniec filmik/reklama, którą sobie ostatnio przypomniałem, pamiętam ją z moich samiuuutkich początków pokera, gdy z pełnym entuzjazmem patrzyłem na moje pierwsze, kolorowe, wydrukowane tabelki do gry MSSa ... heh...

Odpowiedz
Cytat
Miya00

kropa, będę zaglądał : ]

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Dzisiaj póki co fajna sesja, narazie 2,5k rozegrane, może później jeszcze coś dogram.

1. Gracz unk, myślicie, że overtight ? Myślałem nad raisem turna bo może tak grać drawy, żeby tanio river zobaczyć, na river nie sądzę, żebym był ahead, ciężko mi uwierzyć, że gra tak Qx lub busted drawa ?

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$1.68:///////;SB$8.97:///////;BB$10.00:///////;UTG1 (Hero)$11.40:///////;UTG2$16.09:///////;MP1$4.85:///////;MP2$18.74:///////;MP3$25.61:///////;CO$18.47:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG1 with A:h, A:c.
Hero raises to $0.30, 7 folds, BB calls $0.20.

Flop: ($0.65) 9:h, T:c, Q:s (2 players)
BB checks, Hero bets $0.40, BB calls $0.40.

Turn: ($1.45) 6:s (2 players)
BB bets $0.69, Hero calls $0.69.

River: ($2.83) T:d (2 players)
BB bets $1.60, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: $2.83.

2. Villain 21/14, FtCbet - 0(4), WTSD - 46 , na river mnie trochę zlevelowało, żeby zagrać x/r, Ax mogą betnąć, Tx, flush raczej napewno no i jakieś bluffy choć myślę, że najlepszy byłby po prostu 3rd barrel. To już dziś nie pierwszy spot gdzie zawaliłem value beta :facepalm:

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$23.49:///////;SB$10.78:///////;BB$9.27:///////;UTG1$16.89:///////;UTG2$20.44:///////;MP1$8.37:///////;MP2$10.36:///////;MP3$8.30:///////;CO (Hero)$10.19:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with A:d, T:s.
5 folds, Hero raises to $0.30, BU calls $0.30, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.75) T:h, T:c, A:c (2 players)
Hero bets $0.40, BU calls $0.40.

Turn: ($1.55) Q:d (2 players)
Hero bets $1.00, BU calls $1.00.

River: ($3.55) 8:c (2 players)
Hero checks, BU checks.

Final Pot: $3.55.
Results follow:

Hero shows a full-house, tens full of aces(A:d T:s).
BU shows two pairs, aces and tens(4:h A:h).

Hero wins with a full-house, tens full of aces(A:d T:s).

3. Fish, easy money, na flopie taki miniraise, żeby jego overparki się bardzo nie przestraszyły.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$11.27:///////;SB$5.00:///////;BB$10.55:///////;UTG1$2.81:///////;UTG2$13.53:///////;MP1$4.70:///////;MP2$14.43:///////;MP3$15.60:///////;CO (Hero)$11.19:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with A:c, A:d.
4 folds, MP3 raises to $0.30, Hero raises to $0.90, 3 folds, MP3 calls $0.60.

Flop: ($1.95) 6:d, 2:h, 6:c (2 players)
MP3 checks, Hero bets $1.30, MP3 raises to $3.00, Hero raises to $4.70, MP3 raises to $14.70, Hero calls $5.59.

Turn: ($26.94) 6:s (2 players)

River: ($26.94) J:h (2 players)

Final Pot: $26.94.
Results follow:

Hero shows a full-house, sixes full of aces(A:c A:d).
MP3 shows a full-house, sixes full of nines(9:c 9:s).

Hero wins with a full-house, sixes full of aces(A:c A:d).

4. Nice hand sir, Fish 21/2, FtCbet 83, na turnie board może się popsuć ale zdecydowałem się na check flopa z uwagi na jego wysoki FtCbet.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$9.54:///////;SB$10.00:///////;BB$11.02:///////;UTG1$26.39:///////;UTG2$10.60:///////;MP1$10.00:///////;MP2$8.79:///////;MP3 (Hero)$10.00:///////;CO$41.48:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with K:s, K:d.
UTG1 calls $0.10, 3 folds, Hero raises to $0.45, 4 folds, UTG1 calls $0.35.

Flop: ($1.05) K:c, 4:d, 7:d (2 players)
UTG1 checks, Hero checks.

Turn: ($1.05) 2:h (2 players)
UTG1 bets $0.50, Hero raises to $1.40, UTG1 calls $0.90.

River: ($3.85) K:h (2 players)
UTG1 checks, Hero bets $3.25, UTG1 raises to $24.54(All-In), Hero calls $4.90(All-In).

Final Pot: $36.54.
Results follow:

Hero shows four of a kind, kings(K:s K:d).
UTG1 shows a full-house, sevens full of kings(7:c 7:s).

Hero wins with four of a kind, kings(K:s K:d).

5. Tutaj mój super popisowy numer slowplay + check na river, villain 13/10, steal 48, FtResteal 67(6), FtCbet 100(3), FtCbet 3b pot - 100(1), check na flopie z uwagi na jego tendencje do foldowania vs cbety, turn blank więc to samo i na river później gryzłem się w język, że nie shipnąłem choć teraz jak patrzę na ten spot to powinienem jednak cbetować, jak zobaczyłem flopa to mnie wzięło na pasywność i " jest, obym zgarnął stacka " nie myśląc o jego rangu :facepalm: :facepalm: :facepalm:
Dając mu na call do 3beta - JJ+, AK, mam easy value od QQ+, AsKs, czasem AcKc, nie wiem po jaką cholerę mnie tu wzięło na check.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$18.11:///////;SB$24.59:///////;BB (Hero)$12.42:///////;UTG1$10.27:///////;UTG2$3.28:///////;MP1$9.04:///////;MP2$10.00:///////;MP3$24.32:///////;CO$10.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with J:d, 9:d.
5 folds, CO raises to $0.25, 2 folds, Hero raises to $0.80, CO calls $0.55.

Flop: ($1.65) J:s, 9:c, 9:s (2 players)
Hero checks, CO bets $0.95, Hero calls $0.95.

Turn: ($3.55) 4:c (2 players)
Hero checks, CO bets $2.10, Hero calls $2.10.

River: ($7.75) K:c (2 players)
Hero checks, CO checks.

Final Pot: $7.75.
Results follow:

Ogólnie wnioski z dzisiejszej sesji :
1. Valuebetowanie !!
a) myśleć o rangu
b) bez info/uzasadnienia nie bawić się w slowplaye i checki
2. Przyjrzeć się spotom WA/WB i ogólnie graniu SDV

Odpowiedz
Cytat
pawelllo1