Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Light Aggressive [ NL ]

234 Posty
36 Użytkownicy
41 Reakcje
7,778 Wyświetlenia
chriskwns

U mnie volume w dużej mierze ogranicza po prostu praca i często jej nadmiar. Co do nie patrzenia do kasjera, z tym czuję się obecnie ok, przyzwyczaiłem się już na 10tkach, dodatkowo to co też znacząco poprawia komfort w tej kwestii to bankroll, wcześniej shootowałem mając 25BI i po 2ch - 3ch BI-nach w plecy już grałem scary money i chciałem wracać niżej, teraz shootoję z 40 BI i to wszystko zmienia, gdybym czuł, że idzie fatalnie to zaglądnąłbym do kasjera ale jeśli czuję, że oscyluję w okolicach b/e, mały plus czy mały minus ... co za różnica _cool:
Wbijaj na NL25, w moim odczuciu jest trochę więcej ogarniętych solid regów ale wciąż masa fishy i spazzerów, myślę, że dochodowe ABC z NL10 będzie również dochodowe na NL25 ale wiadomo, trzeba się rozwijać. Choć to moja opinia na podstawie zaledwie 30k hands ...

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Kolejne 17k hands na NL25 rozegrane ... hmm, znów breakeven ale tym razem z tendencją okresowo wzrostową :f_rolleyes:, nie do wiary, że byłem 6 BI + i znów łubudu łubudu na 0 :f_frown: , poniżej moje łączne dotychczasowe zmagania na 25tkach

Spoiler

Cóż, co by powiedzieć, sam nie wiem heh, mam lekką pustkę w głowie ale może to dlatego, że jestem świeżo po chyba 3ch czy 4ch niezbyt owocnych sesjach. Czy moja gra może być dochodowa na NL25 czy koniecznie trzeba coś zmienić ? Myślę, że przy jako tako neutralnej wariancji i względnego A lub B+ game może być +EV ale będzie to cienka linia, zmiany w mojej grze napewno są potrzebne, gram zbyt fit or fold, z wygodnictwa i z niepewności zbyt często zamiast na double barrel decyduję się po prostu na check/fold flopa, okazjonalnie zdarza mi się callować 3bety bez sensowniejszego game planu i kończę foldując na 2nd barrel będąc zły na siebie, że sam call pre był nie potrzebny i nie przemyślany.

Na pewno chcę się rozwijać, kiedyś gdy byłem 12/9, patrzyłem na hud'a regów w stylu 14/11, 15/13 i myślałem - "kurde chciałbym umieć tak grać ...", dziś gram ~ 15/12/4 i podobne odczucia mam na widok gości 17/15, 20/17. Gdy jestem w spocie z graczem, który w każdym zakresie stwarza mi problemy i najchętniej w ogóle unikałbym z nim gry, wiem, że kiedyś sam chcę być takim graczem. Obecnie z pewnością nie myślę o poluźnianiu range'u, moją obecną grę muszę dopracować do naprawdę solid poziomu, poprawić agresję postflop, value betowanie i sizingi value betów w ogóle, nie pozwalać sobie na zbyt częste randomowe, nie przemyślane zagrania. Dziś ostatnia nocka w pracy, wolny weekend, będę miał czas na przemyślenia od czego zacząć kolejny krok na przód w mojej grze...

Na koniec nic wielkiego ale coś miłego, rzadko wrzucam ręce na BOOMa ale czasem coś tam pyknie :

BOOM

BOOM

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Aaaa i zapomniałbym najważniejszego, 24go listopada miałem urodziny i dostałem zajebistego torta od moich 2ch sióstr i szwagrów, pozdro !!

Odpowiedz
Cytat
zajcur

Tort po prostu prze mega zajebisty :happy:

Co do pokera - ja to wczoraj lekko pustke mialem jak spotkalem na NL10 dwoch Polakow 12/10, ktorzy otwierali T8s i 86s na MP :wtf:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Torcik poszedł snap allin :f_drink:

Napisane przez zajcur
Co do pokera - ja to wczoraj lekko pustke mialem jak spotkalem na NL10 dwoch Polakow 12/10, ktorzy otwierali T8s i 86s na MP :wtf:

Też mi się zdarza, akcje w stylu nit na UTG otwiera A5s, nie żeby to nie był spoko open czasem ale u kogoś z RFI EP np 5 takich rąk bym się nie spodziewał. Sporo osób z czasem poszerza range, robi jakieś randomowe openy ... myślę, że problemy mogą się zdarzać kiedy mamy na kogoś dużą próbkę i jest ona z długiego okresu czasu, ktoś grał 9/7, dziś gra 15/13, a nam HM pokazuje coś pośredniego. Ja sam kiedyś prawie z dnia na dzień przeskoczyłem z 13/10 do grania 22/17 :appl: , przez pewien okres szło nieźle bo wiedziałem jaki mam image :pokerface:

No, a Polacy są solid, może to był HJ i się adjustowali na luźniejsze stealowanie :coolface:

Odpowiedz
Cytat
Druneski

Napisane przez chriskwns
Torcik poszedł snap allin :f_drink:

Napisane przez zajcur

Też mi się zdarza, akcje w stylu nit na UTG otwiera A5s, nie żeby to nie był spoko open czasem ale u kogoś z RFI EP np 5 takich rąk bym się nie spodziewał. Sporo osób z czasem poszerza range, robi jakieś randomowe openy ... myślę, że problemy mogą się zdarzać kiedy mamy na kogoś dużą próbkę i jest ona z długiego okresu czasu, ktoś grał 9/7, dziś gra 15/13, a nam HM pokazuje coś pośredniego. Ja sam kiedyś prawie z dnia na dzień przeskoczyłem z 13/10 do grania 22/17 :appl: , przez pewien okres szło nieźle bo wiedziałem jaki mam image :pokerface:

No, a Polacy są solid, może to był HJ i się adjustowali na luźniejsze stealowanie :coolface:

Tort rzeczywiście kozak, fajna rodzina :)

Pomyśl z perspektywy takiego nita, siedzisz już pół h, tylko foldujesz, nagle as, w dodatku suited, no żal nie otworzyć :D A bazę czyść sobie regularnie lub używaj ostatnich 50k rozdań/z ostatniego miesiąca/dwóch i nie powinno być większych odchyleń.

Zjazd na 6BI to jeszcze nie koniec świata, choć szkoda, bo już zaczynało wchodzić. Ja to im pewniej się czuje na stawce, tym częściej mi się zdarza :f_biggrin: Spróbuj może wejść na regularne stoliki i zobacz jak tam będzie Ci szło. Sam próbowałem shotować zooma nl25, miałem ze 2-3 takie podejście, niby szło, ale nigdy nie zadomowiłem się tam na dłużej, na tle zoomowego player poola regularne stoliki weszły mi aż miło. Woocash (jeśli kojarzysz) też przeszedł z zooma na zwykłe i do dziś nie wychodzi z szoku co tam się dzieje^^ Także może tak spróbuj ugryźć ten limit, a jak masz ochotę to odezwij się na skype, popatrzymy jakieś rozdania :) Gl!

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Wiem, wiem, 6 BI , w szczególności na ZOOMie to bzdura ale poprostu taka szkoda, że trend się nie utrzymał :f_p: . Myślałem o regularnych stolikach ale póki co chciałbym jeszcze zostać na zoomie. Wiem, że mam masę leaków, że gram może optymalnie ale jednak weak, mam spore pole do popisu jeśli chodzi o moją grę i chciałbym na pewno nad tym popracować, mam zajawkę się rozwijać pokerowo i budować sobie edge nad ogółem graczy, tak więc narazie chcę wprowadzić "plan naprawczy" i zobaczyć co z tego wyjdzie, jeśli będzie słabo, to wtedy ewentualnie szukać innych rozwiązań.

Woocasha kojarzę, jak tam ogólnie Tobie leci gierka ? Z jakiegoś powodu nie mogę wejść na twojego bloga, pisze, że nie mam uprawnień ?( Dzięki wielkie za propozycję jakiegoś review na skypie, jak tylko czas pozwoli i będę miał coś ciekawego to z pewnością się odezwę.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poniżej 2 spoty co do których sam nie jestem pewny:

1 stolikowy fish unk, czy ship na river ma sens ? Kwestia ile 2ch parek, flushów i QJ on tam ma, które wrzuci...
http://www.boomplayer.com/poker-hands/Boom/11939788_56653A87C4

Tutaj open raiser to reg, caller to fish 29/17, FtCb - 33, flop taki, że value za dużo nie mam ale darmowego turna nie chcę dawać napewno, niskim cbetem celuję tu głównie w ewentualne luźniejsze calle od fisha, reg będzie najczęściej wiedział, że ja tu light nie cbetuję więc calli od niego bym się nie spodziewał super często, na river myślę, że call optymalny.

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.1/$0.25 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]BU$25.06:///////;SB$26.71:///////;BB$25.00:///////;UTG1$43.11:///////;UTG2$26.05:///////;MP1$26.99:///////;MP2$34.27:///////;MP3$26.24:///////;CO (Hero)$28.33:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with A:c, K:c.
UTG1 folds, UTG2 raises to $0.62, MP1 folds, MP2 calls $0.62, MP3 folds, Hero raises to $2.60, 3 folds, UTG2 calls $1.98, MP2 calls $1.98.

Flop: ($8.15) K:s, 7:d, 7:c (3 players)
UTG2 checks, MP2 checks, Hero bets $3.70, UTG2 folds, MP2 calls $3.70.

Turn: ($15.55) 3:d (2 players)
MP2 checks, Hero bets $7.20, MP2 calls $7.20.

River: ($29.95) J:d (2 players)
MP2 bets $5.75, Hero calls $5.75.

Final Pot: $41.45.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobre wieści, osiągnąłem swój pierwszy pokerowy 1000$ ( z pomocą stellara _biggrin: )

Spoiler

Później rozpiszę sobie mały plan na poprawę mojej gry...

Odpowiedz
Cytat
zajcur

Co pokazal ?(

Odpowiedz
Cytat
oscosc

Hej na co obstawiasz z tymi TT przeciwnika i w co celujesz tym raisem?

Z AK mi się mega nie podobają sizingi, strzelam dwa mocne bety i chcę dostać valu od Kx które nigdy nie foldują F i T.
River tez gram call chociaż śmierdzi strasznie tym KJ, 7x.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

W drugiej ręce pokazał A:h 7:h , właśnie z tym się często leveluję chyba w taki sposób - od Kx i tak dostane calle i do rivera od fishka pewnie stacka wyciągam ale niższym sizingiem mogę go częściej zostawić na TT+, czy nawet w przypadku fisha okazjonalnie 88+ ( oczywiście nie do showdownu ), choć teraz wrzuciłem sobie to do equilaba i range jego calli - AK, KT+ = 4,8% , niższym sizingiem łudząc się na luźniejsze calle od AK, KT+, 88-QQ = 7% więc wychodzi na to, że mój tok rozumowania mija się z celem, niskim sizingiem wrzucam stacka dopiero na river, betując flopa za 6$, 6,5$ , na turnie mam wrzutke. As played tutaj na river obstawiałem go na KJ, 7x i jakieś KQ, KT, które sobie block betnął.

Pierwsza ręka -

Stół: 7♦7♥A♠ K♠ T♠
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    60.00%   60.00%    0.00% { TT }
MP3    40.00%   40.00%    0.00% { KK+, 77, AKs, QJs, AKo }

Fishek, nie mam pewności czy zagrałby tak AK, i 2 czy callnał by do shipa, więc tutaj bardziej tight range, który najczęściej bym widział u rega po moim shipie :

Stół: 7♦7♥A♠ K♠ T♠
       Equity  Wygrana  Podział
MP2     0.00%    0.00%    0.00% { TT }
MP3   100.00%  100.00%    0.00% { KK+, 77 }

Teraz widzę, że ship nie miał tam grubego sensu, nie zagrałem snap, myślałem, nad callem, chyba mnie poniosło pod wpływem tego, że 1 stolikowy fish z niepełnym stackiem, na rega to jest izi just call, w przypadku fisha to jest zgadywanka lub może moja złudna nadzieja, że on tu będzie miał każde AK choć standardowo grałby bet flopa. Muszę popracować na moim tokiem rozumowania bo często się to kończy chybionym levelowaniem :f_eek:

Odpowiedz
Cytat
oscosc

Ja bym powyrzucał te Ak z jego range, bo nie widzę powodów dlaczego miałby je tak grać.
Ciężko w sumie przewidzieć tok rozumowania fisha, ale nie chcę mi się wierzyć że, nie odezwałby się na T.
Jeżeli się wystarszył w jakiś sposób tej 7x, to na pewno nigdy nie raisuje River.
Dla mnie to jest b/f, jeżeli mam info na jego opr z utg i wiem że, może się tam pojawić sc to gram b/c, ale takie gej raisy na R są zazwyczaj nutsami.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Dzięki za ocenę, no rzeczywiście AK można wyrzucić, fish unk więc nic o nim nie wiem, b/c river.
Widzialem Cię dziś na NL25, grasz już tam regularnie ? W jednym spocie z UTG wrzuciłeś stacka z AK vs squezze .... jakieś info miałeś ?

Odpowiedz
Cytat
oscosc

Shootuje, bo ile można siedzieć na tym nl10 :P

To był gej play z mojej strony i brak odpowiedniego popupa, w tej sytuacji ma 4%sqz, jak teraz sprawdzam. Nie spojrzałem do tego na 5bet is nuts 100% :D
W popupie mam od BU 7%
Może mi mówić wujo :P

Po 3k hands, moje pierwsze wrażenie to dużo mnie 3betów light na blindach i dużo bardziej agresywna gierka post.
Co byś doradził początkującemu grajkowi nl25?

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Napisane przez oscosc
Co byś doradził początkującemu grajkowi nl25?

Ciężko mi powiedzieć, ja sam po 35k hands zadomowiłem się na breakeven, grasz zapewne trochę inaczej i masz inne podejście ale w skrócie to myślę, że warto zwracać uwagę na masywną grę fit or fold w 3bet potach u regów, sam zauważyłeś, że Cię 3betują sporo, myślę, że postflop szczególnie OOP masa regów gra weak w reasteal potach, warto też zwracać uwagę na nagminnie 3betujących regów vs gracze z dużym Ft3b i atakować ich cold 4betami. O tendencjach postflop niestety nic nie doradzę bo to moja słaba strona ...

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Osc mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę, coś co wydaje mi się tu o wiele częstsze niż na NL10 , regowie otwierający z tych samych pozycji różnymi sizingami. U wielu nawet jako tako ogarniętych regów zauważyłem te tendencje, nie chodzi mi tu o CO i BU ale głównie UTG i MP, jeśli jakiś reg otwiera za 3bb ale okazjonalnie otworzy za 2,5 czy nawet 2bb to zazwyczaj snap folduje do 3betów lub w najgorszym wypadku gra mega fit or fold postflop bo zazwyczaj niższym sizingiem otwiera niskie PP i SC. Myślę, że warto zwracać na to uwagę bo sporo regów tak gra.

Odpowiedz
Cytat
oscosc

Będę zwracał uwagę, thx.

Póki co farce i mam 250$ profitu na 7,2kk rąk :coolface:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

:why:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Mam pytanko/ prośbę o pomoc, filtruję trochę w HMie i wpadłem na coś takiego :

Dla potwierdzenia jest to wykres : PFR , Saw Flop , Did not see showdown - czyli gdy byłem preflop raiserem, doszło do flopa ale nie doszedłem do showdownu :f_smile: Tu moja prośba, czy ktoś może rzucić okiem u siebie jak to wygląda, lub może czy wogóle jest sens się w taki sposób doszukiwać czegoś ... ? Wydaje mi się, że utrata takiej ilości żetonów gdy jesteśmy PFR to sporo, jakoś grubo w moim przypadku mnie to nie dziwi z uwagi na małe aggro post flop, niski second barrel i spory x/f. Będę wdzięczny za pomoc.

Odpowiedz
Cytat
czajkowski99

sprawdzilem u siebie co prawda na innym limicie ale wyglada to podobnie patrzac w buy inach

Odpowiedz
Cytat
zajcur

a ja totalnie nie wiem jak sie bawic w tym hmie... Osatnio byl trening dla srebra na zywo, mial byc o pracy w holdem managerze, a rusher pokazal tylko jak zaznaczac rece do analizy :facepalm:
Szczerze to sie zastanawiam czy kupowac to zloto, bo majac srebro poszedlem na 2 treningi i 30 minut marnowali na rozmyslanie nad range'ami w niekoniecznie trudnych spotach preflop.

Odpowiedz
Cytat