Skip to forum
Notifications
Clear all

+EV Machine

302 Posts
80 Users
1 Reactions
18 K Views
RockyRaccoon

Rock(y) and roll never dies!

Po długim okresie bez-blogowania potrzeba pisania doprowadziła do założenia kolejnego (4-go?) bloga. Co w nim się znajdzie? Materiały moim zdaniem warte rozpowszechnienia, osobiste opinie, pokerowe przemyślenia i mindsetowe spotrzeżenia! Czego w nim nie będzie? Przejawów wrong-thinking (nieprawidłowego /trującego myślenia) takich jak brag wykresy (nawet jakbym jakieś miał) czy gadania od rzeczy.

Co u mnie słychać? Ostatni miesiąc studiów licencjackich, grinduję PLO200 under-rolled i przeprowadzam się do nowego mieszkania.

Drugą kwestią (pierwsza to poker/mindset) poruszaną na blogu będzie dieta, w szczególności weganizm. Postaram się zdemistyfikować to pojęcie.

Reply
301 replies
Asura2006

Y U NO dota ?

Reply
Edziorrr

Co tak nisko, myślałem, że już na haj stejksach siedzisz :ayfkm:

Ps. Dyszka w ciemno :fdrink

Reply
Arystes

Zapowiada się ciekawie! Będę zaglądał. :)

Reply
Agilitys

Siema! Wpisałem się na poprzednim blogu, wpiszę się i tutaj.

Po pierwsze - sorka za zaśmiecanie tamtego bloga.

Po drugie - w ramach przeprosin chcę Cię zaprosić do siebie! Szczególnie by móc odwdzięczyć się za wiedzę, którą od Ciebie zdobywam :)

Czego dowiesz się na moim blogu? Jak odżywiać się zdrowo!

Mam 14 lat doświadczenia w leczeniu własnej cukrzycy :P i ok 8 lat ćwiczeń na siłowni.

Także zapraszam do dyskusji i uczestnictwa w projekcie GOTUJEMY, który chcę wprowadzić na tym forum. A który ma poprawić nawyki żywieniowe pokerzystów.

Pozdrawiam :fdrink

Reply
RockyRaccoon

Napisane przez Asura2006
Y U NO dota ?

tak wyszło ;(

Napisane przez Edziorrr
Co tak nisko, myślałem, że już na haj stejksach siedzisz

ye, ja też :D

@Agilitys
Zaglądnę, będą jakieś wegańskie przepisy? :D

Reply
ilonka69

.

Reply

dalbys jakis wykres, bo te omahowe sa takie smieszne :)

Reply
ImWealth

Napisane przez Doska

haha ale mnie rozbawiło to zdanie :D
. i glgl

Reply

grindujemy wspólnie sir :)

Reply
ablazer

eee ten drugi filmik jest w moim mniemaniu jakimś missplayem.

Reply

Pomimo, że kompletnie nie ogarniam PLO, chętnie zobaczę jak zdemistyfikujesz pojęcie weganizmu ;]

Sam jestem zapalonym kucharzem, a chyba jedyna czysto wegańska potrawa jaką znam i umiem zrobić to Ratatouille, czyli dla niewtajemniczonych gulasz warzywny ;]

A co do filmików, pierwszy na prawdę daje do myślenia, a co do drugiego. Izolacja to przywilej w dzisiejszych czasach, zazwyczaj jak odetniesz się na jakiś czas od świata tylko po to aby robić to co lubisz, zazwyczaj jesteś dziwakiem, ale za to szczęśliwym dziwakiem :D

Reply
kejsper

nie moge sie doczekac wstawianych rozdan!

Pierwsze powinno pojsc 5bet na flopie vs Variat z "Trenerzy vs Userzy" :)

Reply
RockyRaccoon

@ablazer, plushack
Tekst to wiersz Charles'a Bukowskiego i jest znaczeniowo podobny do napisu na jego nagrobku:

[za wiki]

Na grobie Bukowskiego widnieje epitafium: "Don't try" ("Nie próbuj"). Jego żona Linda Lee Bukowski twierdzi, że ma to oznaczać: "Jeżeli spędzasz cały czas próbując, wtedy wszystko co robisz to tylko próbowanie. Więc nie próbuj. Po prostu rób". W polskim tłumaczeniu słowa te brzmią: "Jeżeli już o coś zabiegasz, idź na całego, w przeciwnym razie nawet nie zaczynaj".

Często widzimy ludzi, którzy robią coś "na pół gwizdka", wolą się dobrze wyspać i wygodnie żyć niż postawić sobie cel i do niego dążyć za jakąkolwiek cenę. Nie jestem pewien jak się ustosunkować do przesłania tego filmu, ale na tej podstawowej płaszczyźnie do mnie przemawia, w końcu mamy jedno życie z wiadomym finałem - nie mamy nic do stracenia.

Napisane przez Doska
sorry, byłoby to sprzeczne z polityką tego bloga :D

Napisane przez sickpastor
grindujemy wspólnie sir :)
yup, dużo Polaków na zoomie, chyba czmychnę pogrindować normalne stoły, table selection i te sprawy :D

Napisane przez plushack
Pomimo, że kompletnie nie ogarniam PLO, chętnie zobaczę jak zdemistyfikujesz pojęcie weganizmu ;]

Proszę wygospodaruj jedną godzinę wolnego czasu i posłuchaj tego wykładu (jak zacznie pokazywać wegańskie produkty to polecam przewinąć 5 minut do przodu, dla Polaka to nie ma większej wartości :D ):

Ludzie jedzą na śniadanie jajecznicę z kurzej menstruacji i to ja jestem nagle dziwny, bo nie jadam omletów ?! :fuckyeah
Mój talerz ziemniaków jest dziwny, ale odcięte nogi, pokrojone uda i okaleczone piersi na Twoim talerzu nie zastanawiają Cię ?

Skończe sesje to podzielę się osobistymi przemyślenami :D

Reply
insanePL1

Napisane przez RockyRaccoon
Mój talerz ziemniaków jest dziwny, ale odcięte nogi, pokrojone uda i okaleczone piersi na Twoim talerzu nie zastanawiają Cię ?

mmm odcięte nogi :f_grin:

Reply
AliAli

oho! najbardziej solidny reg na starsach znowu bloguje xD

myslalem ze tylko zartujesz ze chcesz znowu zaczac blogowanie ;p

Reply
RockyRaccoon

Napisane przez insanePL1

Napisane przez RockyRaccoon

mmm odcięte nogi :f_grin:

Your trolling has no power over this blog! _biggrin:

Napisane przez AliAli
myslalem ze tylko zartujesz ze chcesz znowu zaczac blogowanie ;p

Ja nigdy nie żartuje, przecież wiesz :pokerface:

W ubiegłoroczne wakacje spędziłem 10 dni nad polskim morzem i będąc pod wpływem siostry-wówczas wegetarianki przez ten czas nie jadłem mięsa. Generalnie w tym czasie gdyby KFC/McDonalds/BurgerKing miały jakieś systemy lojalnościowe byłbym ich blackmemberem :D Bywało i tak, że 2 lub 3 razy jadałem w fastfoodach. Smakowało mi, można było się spotkać z przyjaciółmi przy okazji, nie tyłem (moja przemiana materii gra na nosebleedach zdecydowanie _cool: ). Zazwyczaj kupując mięso zdawałem sobie sprawę "co kupuje", ale moja psychika działała bez zarzutu i dzięki niezastanawianiu się nad tym tematem sam dylemat moralny naturalnie uciekał ze świadomego umysłu.

Powracając do wakacji, wróciłem do Krakowa po tych 10 dniach i stwierdziłem "hmm, skoro nie jadłem mięsa przez te 10 dni, to czemu by nie jechać tak dalej". Bez żadnej filozofii i dorabiania ideologii, jedyny pogląd jaki wówczas miałem to: "no meat = no murder". Znajomi mieli na twarzach wyraz szczerego wtf gdy się o tym dowiadywali, a najlepszym komentarzem popisał się kolega z uczelni:
"To jest straszne, bo skoro to TY zostałeś wegetarianinem, to nikt nie może czuć się bezpieczny" (w inne słowa to ubrał i śmieszniej to brzmiało :D ).

Anyway, w ostatnim czasie zacząłem się bardziej interesować tym tematem i stwierdziłem, że sprawa jest warta walki. Niestety jeszcze nie wiem jak walczyć w sposób najbardziej +EV _biggrin: Jest to na pewno bardzo miła odskocznia od pokera i uczelni, bo czuję, że robię coś na prawdę pożytecznego _cool:

Reply
RockyRaccoon

Cool story:

… the man who lived in a village used to catch fish and sell them to the local factory, then he increased his fleet of boats to many. Then someone suggested he build his own processing factory so he did, eventually he built many such factories. Eventually, one of the big multi nationals bought him out and he retired.
One day his old and dear friend called him and asked him how he was keeping, he said he was great, his friend went on to inquire as how he was spending his free time, "I go fishing" he replied.

Jak ktoś nie zna, polecam Polimaty:

Reply
asdfspam

miała być petałda a na razie dość licho jest:) czekamy na wpisy miszczu

Reply
RockyRaccoon

Dziś napisałem ostatni egzamin na drodze do licencjatu :fuckyeah Jeszcze dokonczyc biznesplan i prace licencjacka i mam wolne _biggrin:

W pokerze mam aktualnie ciekawą sytuację. Wyniki są bardzo słabe i po głębszym zastanowieniu się doszedłem do wniosku, że to przegrywanie negatywnie wpłynęło na moją grę. Nie spazzuje, nie robię fancy playów ani niczego takiego, ale dużo mniej czasu poświęcam na naukę gry i ogarnianie mindsetu niż wcześniej, gdy nie byłem na swingu. Zatem teraz celem będzie powrót do dobrych praktyk biznesu - analizy rozdań, oglądanie filmów i wplatanie sesji na 6-8 stołach w te na 12.

Interesujący film poniżej:

Kilka ciekawych rzeczy. Pierwsze to proponowany mindset typu "victory is the only thing that can keep you alive", a drugi to "Zwycięstwa i porażki są jak korple w oceanie, ale WYSIŁEK, nikt nie ma prawa osądzać wysiłku, bo wysiłek to coś wyłącznie pomiędzy TOBĄ a TOBĄ!".

Wracając do kwestii diety wegańskiej, odbyłem ciekawą rozmowę której fragmenty zamieszczam poniżej, będzie jakaś dyskusja? :D

KONSUMPCJA MLEKA

Konsumując mleko przyjmujemy znaczne ilości metioniny. Jest to związek chemiczny, który cytując wikipedie "Występuje w dużych ilościach w kazeinie mlekowej, białku jaj. Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem". Ale przyjmując nadmierną ilość metioniny powodujemy zakwaszenie krwi.
W konsekwencji organizm radzi sobie z tym pobierając wapń ze szkieletu. Badania pokazały, że:

"1) "Dietary protein increases production of acid in the blood which can be neutralized by calcium mobilized from the skeleton."
American Journal of Clinical Nutrition, 1995

2) In 1988, N.A. Breslau and colleagues identified the relationship between protein-rich diets and calcium metabolism, noting that protein caused calcium loss. His work was published in the Journal of Clinical Endocrinology (1988;66:140-6).

3)_A 1994 study published in the American Journal of Clinical Nutrition (Remer T, Am J Clin Nutr 1994;59:1356-61) found that animal proteins cause calcium to be leached from the bones and excreted in the urine.

4) "Osteoporosis is caused by a number of things, one of the most important being too much dietary protein."
Science 1986;233(4763)

Kontynuując przechodzimy do homocysteiny, a więc (znowu za wikipedią) "Jest to aminokwas siarkowy, powstający u człowieka w wyniku demetylacji aminokwasu metioniny, pochodzącej ze spożywanego białka". Badania Dr. Castelli has suggested that an elevated homocysteine level is a risk factor for heart disease. The first evidence of this was published in the Amercian Journal of Cardiology (Glueck, 1995;75:132¬6).
Two recent publications resulting from Framingham data indicate a positive correlation between cardiovascular disease mortality and blood serum levels of homocysteine.

Warto zwrócić uwage, że na zawartość metioniny w różnym rodzaju mleka:

Methionine in 100 grams of soymilk: .040 grams
Methionine in 100 grams of whole milk: .083 grams
Methionine in 100 grams of skim milk: .099 grams

i w różnym rodzaju mięsa(i tofu):

Silken soft tofu: .074 grams
Hamburger: .282 grams
Hard boiled egg: .392 grams
Roast ham: .535 grams
Baked codfish: .679 grams
Swiss cheese .784 grams
Roast chicken: .801 grams

Grilowany kurczak ma ponad 10krotnie(!) więcej tej substancji na 100 gram.

Podsumowując: mleko krowie i mięso zawierają w sobie bardzo duże ilości metioniny/100g (2-10krotnie większe ilości niż mleko sojowe/tofu). Badania wykazały związek nadmiernego (!) spożycia metioniny z utratą wapnia, chorobami serca i układu sercowo-naczyniowego.

Mój rozmówca pisze:
"Ja po prostu akceptuję fakt, że w odżywianiu nie ma nic romantycznego. Zawsze coś musi umrzeć, żeby coś innego mogło jeszcze trochę pożyć. W ostatecznym rozrachunku nie ma znaczenia, w które miejsce tego łańcucha się wplatasz. I tak w końcu coś przetworzy energię zgromadzoną w twoim organizmie na ciepło i związki organiczne, które później pobiorą rośliny. I tak w kółko."

To prawda. Ale ten tok myślenia pomija aspekt procesu. Tzn zgadzam się, że początek i koniec procesu jest taki sam, ale co dzieje się w trakcie jego przebiegu? Dieta zawierająca w sobie mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego wymusza powstanie metod zapewnienia podaży na istniejące zapotrzebowanie. Podaż ta powstaje dzięki hodowli zwierząt. Konsekwencje tego to:
- wzrost zapotrzebowania na rośliny (pasze, etc)
- wzrost zapotrzebowania na antybiotyki ("According to a new study from the Union for Concerned Scientists, meat producers feed some 25 million pounds of antibiotics to chickens, pigs and cows for non-therapeutic purposes each year. That figure represents about 70 percent of all antibiotics produced annually in the United States, and is considerably higher than some of the industry's own estimates.")
- okrucieństwo wobec zwierząt (i jest to naturalna konsekwencja, zwróć uwagę na eksperyment więzienny Zimbardo. Jestem niemal pewien, że gdybyśmy poszli pracować do rzeźni lub farmy hodowlanej po tygodniu bylibyśmy jak Ci pracownicy z tych materiałów nagranych, które widziałeś w tym wykładzie [wykład jest powyżej - rocky]).
- choroby u konsumentów.
Z drugiej strony możesz być na diecie wegańskiej, która nie ma powyższych konsekwencji.

WYNIKI KILKU BADAŃ
Pogooglowałem trochę i wyniki:

" Large studies in England and Germany showed that vegetarians were about 40 percent less likely to develop cancer compared to meat eaters."

" In contrast, Harvard studies showed that daily meat eaters have approximately three times the colon cancer risk, compared to those who rarely eat meat."

i podsumowanie

" Not surprisingly, vegetarians are at the lowest risk for cancer and have a significantly reduced risk compared to meat-eaters"

Nie są to badania rozstrzygające, ale możemy szacować prawdopodobieństwo.

Moje podsumowanie dyskusji:

Podsumowanie:
Możemy do końca życia przerzucać się linkami do badań i artykułów ale nie ma to większego sensu. Żeby wyrazić esencję wegańskiego podejścia posłużę się cytatami:

pierwszy z czasów antycznych, słowa Plutarcha
"Can you really ask what reason Pythagoras had for abstaining from flesh? For my part I rather wonder both by what accident and in what state of soul or mind the first man did so, touched his mouth to gore and brought his lips to the flesh of a dead creature, he who set forth tables of dead, stale bodies and ventured to call food and nourishment the parts that had a little before bellowed and cried, moved and lived. How could his eyes endure the slaughter when throats were slit and hides flayed and limbs torn from limb? How could his nose endure the stench? How was it that the pollution did not turn away his taste, which made contact with the sores of others and sucked juices and serums from mortal wounds? "

drugi z czasów włoskiego renesansu, autorstwa Leonarda da Vinci
"Truely man is the king of beasts, for his brutality exceeds theirs. We live by the death of others: we are burial places! I have from an early age abjured the use of meat, and the time will come when men such as I will look on the murder of animals as they now look on the murder of men. ~Leonardo da Vinci"
nie pomylił się.

trzeci nowożytny, autor to George Bernard Shaw
"My situation is a solemn one. Life is offered to me on condition of eating beefsteaks. But death is better than cannibalism. My will contains directions for my funeral, which will be followed not by mourning coaches, but by oxen, sheep, flocks of poultry, and a small traveling aquarium of live fish, all wearing white scarfs in honor of the man who perished rather than eat his fellow creatures. "

i czwarty, z którym się osobiście identyfikuję
"I do not like eating meat because I have seen lambs and pigs killed. I saw and felt their pain. They felt the approaching death. I could not bear it. I cried like a child. I ran up a hill and could not breathe. I felt that I was choking. I felt the death of the lamb. ~Vaslav Nijinsky"

--------------

Jakie macie zdanie na ten temat? Co myślicie o tych argumentach?

Napisane przez asdfspam
miała być petałda a na razie dość licho jest:) czekamy na wpisy miszczu

Postaram się zarzucić jakimiś ciekawymi materiałami :D

Napisane przez Asura2006
Y U NO dota ?

Przyjmij zaproszenie na PS ;)

Reply