Przejdź do forum
Częstotliwość downs...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Częstotliwość downswingów

17 Posty
15 Użytkownicy
0 Reakcje
1,304 Wyświetlenia
joeyveb

Temat zakładam w celu porównania doświadczeń. Od razu też dodam, że w ogóle nie interesuje mnie linia EV kiedy piszę o downswingu.

Otóż od jakiegoś czasu (powiedzmy 2-3 miesiące) moja gra to jeden wielki rollercoaster. Albo bardzo w górę, albo bardzo w dół; dwie sesje do przodu, po czym jedna na ostry minus. Trwa to już od jakiegoś czasu, a nigdy wcześnie nie było aż tak źle. Aktualnie od początku lipca szło świetnie, cisnąłem sesje po kilka BI do przodu, a teraz przez 3 dni -20 BI.

Dlaczego zakładam ten wątek w dziale mindsetowym? Bo ta sytuacja absolutnie odbiera mi chęci do jakiejkolwiek pracy, gdy mam świadomość, że tak naprawdę większość winrate'u zależy nie ode mnie, ale od tego, jakie rozdania "rzuci" soft. Nie, nie chodzi o to, że jest "rigged", tylko że jednego dnia rzuci nam AA na KK, a następnego odwrotnie. Gra jest taka sama, ale wyniki diametralnie różne...

Zastanawia mnie też jedna rzecz - jak to jest możliwe, że niektórzy nie mają wręcz żadnych zjazdów na wykresach. Przecież to nie może wynikać ze stylu ;)

Dobra, idę pooglądać filmiki mindsetowe.

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
ZolnierzSkez

Nie patrz w wyniki, solved.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Warto zrozumieć że poker jest grą jak najbardziej losową, jeśli jesteś dobry to masz edgea co nie oznacza że będziesz dzień w dzień ściągał hajs ze stołu tylko to że w DŁUGIM okresie czasu POWINIENEŚ pokonać rake. Co do częśtotliwości, ja zagrałem około 1,2mln rozdań miałem całe mnóstwo swingów na 20bi, kilkanaście na około50bi i chyba 1 albo 2 na 100bi więc jak masz płakać i tracić 'chęci do gry' to daj sobie spokój.

Odpowiedz
Cytat
Dreadman7

Odnośnie możliwych swingów, polecam stronę: http://pokerdope.com/poker-variance-calculator/

Wygeneruj sobie kilkanaście różnych trajektorii i zobaczysz, że to nic nadzwyczajnego :)

Odpowiedz
Cytat

Wyszło mi, że z winratem 5bb/100 mogę po 400k rak być break even albo wręcz na minusie.

This is sick, this is just sick...

Odpowiedz
Cytat
joeyveb

@roommate1000 - dzięki, o taką właśnie odpowiedź mi chodziło, z tym że ten komentarz na końcu mogłeś sobie darować :P na jakich stawkach, jeśli można wiedzieć?

Odpowiedz
Cytat
Chmurkins

nie wiem ile rozdań grywasz, ale swingi po 10, 20 Bi na przestrzeni 10k rąk to nic nadzwyczajnego, przynjamniej na Sh. jak grasz FR to będą troche niższe swingi ze względu na to że mniej rąk się otwiera. Właśnie dlatego wymyślono bankroll managment, żeby schodzić na niższe stawki kiedy downswing zabiera wszystkie żetony...

Odpowiedz
Cytat
pyziolek20

zawsze moze byc gorzej /duzo gorzej

Odpowiedz
Cytat
4greg4

Napisane przez Vestelth
Wyszło mi, że z winratem 5bb/100 mogę po 400k rak być break even albo wręcz na minusie.

This is sick, this is just sick...

Pewnie to wynika z mojej niewiedzy/braku zrozumienia jak działa wariancja, ale jak po 400k rąk można być na minusie lub BE, mając winrate 5bb/100 ?

Odpowiedz
Cytat
sokahr

mając win rate 5bb/100 w sensie EV wynosi 5bb/100.
nawet po 400001. rękach można być na minusie, taka natura tej gry i nie ma w tym nic dziwnego :)
co więcej (zazwyczaj) nit z winratem 5bb/100 ma mniejsze szanse na bycie be niż gracz luźniejszy z takim samym winratem ale też ma mniejsze szanse osiągnięcia wyjątkowo dobrego wyniku. :)

Odpowiedz
Cytat
Lusia845

czestotliwosc dowswingo hahaha padne

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Downswing? Każdy ma gorsze okresy, gdzie nasze AA są łamane, gdy nasze sety wtapiają na drawy, gdy brakuje dobrych okazji, ale równie często są dopełnienia tych okresów gdzie lecimy na hot runnie. Wszystko w pokerze się równoważy, raz spada raz nie. Przez większość nie jest ani gorszy ani lepszy okres.

Odpowiednio duży skill + dobry mindset + dyscyplina + świadomość znaczenia czynników około pokerowych = wykres na dużej próbce na którym będziesz miał problem ze znalezieniem gorszych i lepszych okresów, bo po prostu będą tak mało znaczące, że po prostu ich nie będziesz wiedział. Wykres będzie piął się w górę a downswing? Zapomnisz, że takie coś istnieje. Bo będziesz świadom, że to mały ząbek na Twoim wykresie który tak naprawdę nic nie znaczy.

Odpowiedz
Cytat

Gus Hansen ma tylko jeden downswing, ale za to wieczny. :why:

Odpowiedz
Cytat
crueleq

Jego swing to raczej brak edge w grach, na które się porywa...

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez sokahr
co więcej (zazwyczaj) nit z winratem 5bb/100 ma mniejsze szanse na bycie be niż gracz luźniejszy z takim samym winratem ale też ma mniejsze szanse osiągnięcia wyjątkowo dobrego wyniku. :)
Huh?

Odpowiedz
Cytat
sokahr

To be było tylko dla przykładu.
Zrobiłem ukryte założenie, że gra nita cechuje się niższym odchyleniem standardowym od gracza luźniejszego. Przekłada się to na to, że mimo identycznej EV nit będzie miał przeciętnie wyniki mniej odbiegające od prostej 100hand=5bb ale też ma mniejsze szanse na winrate 0bb/100 lub 10bb/100 po próbce 200k niż gracz luźniejszy :) nie chce mi się tego jakoś bardzo formalnie zapisywać :P
z resztą można to zobaczyć w kalkulatorze, do którego link był podany wcześniej

Odpowiedz
Cytat
neekenVIP

"Downswing - Prawda jest taka, że z teoretycznego punktu widzenia downswingi w ogóle nie istnieją. Są one fragmentami wyobrażenia o grze danego gracza. Jednakże społeczność pokerowa mówi o nich, wierzy w nie i przypisuje im cechy."

"Pomyśl o downswingu jak o Wielkim Wozie widocznym na czystym niebie. Wielki Wóz to tylko zaobserwowany wzór losowo poukładanych gwiazd. Nie możesz o nim powiedzieć zbyt wiele, poza tym gdzie jest, bo tak naprawdę on nie istnieje. Sam w sobie nie ma fizycznej formy ani własności"

~Poker Mindset

Odpowiedz
Cytat