Napisane przez SosCzosnkowy
Dzięki Lechu że wpadłeś i dziękuję Iwonka za motywujący komentarz.
Moim zdaniem wypowiedź Iwonki zalatuje mi ironią na 10km ale ok.
Co do twojej wypowiedzi Leszku:
Przyznam że celuję raczej w MTT + SnG, na pewno z prestiżu. Marzę o tym żeby kiedyś wygrać w MTT bilet na turniej na żywo, ale zdecydowanie wydaje mi się że MTT jest najtrudniejszym trybem rozgrywki.
Szczerze MTT to chyba najbardziej zafiszona forma pokera. Moim zdaniem, każda odmiana jest podobnie "trudna" a wszystko zalezy od tego ile pośwęcisz na swoje dokształcanie.
Fakt gra FR ew SH to prawdziwy poker wdł. mnie - dużo gry post flop itp. Ale patrząc na gry cashowe można bawić się dowolnie czasem; nie podoba mi się - wyjdę, kolega dzwoni i zaprasza na piwko - idę. W MTT natomiast nasze wpisowe nas więzi i boje się że stracę 4h życia, a odpadnę przed miejscami płatnymi.
Sorki ale ten fragment jest napisany nie po polsku 
Zainteresowany jestem także SnG bo tak jak mówiłem, na playmoney w turkach 9os zdarzyło mi się z 2 razy nie wejść w 'płatne' 3 siedzenia, a uważam że na pokerstars ludzie na prawdę ćwiczą na playmoney i grają swoją grę - nie to co na FTP.
IMO Na playmoney nie ma presji związanej z inwestowaniem własnych pieniędzy i ciężko "doświadczenie" tam zebrane jak kolwiek wykorzystać w grze real money
Drugi powód to taki że spore grono graczy piszę w swoich blogach sentencje "mieszać i jeszcze raz mieszać". Skoro oni już wybrali i faktycznie odpowiada im mieszanie MTT z SnG to też chciałem spróbować.
Sporo graczy pisze też w blogach że tylko NL FR albo tylko NL SH są też tacy którzy wołają tylko FL! Słowa OMAHA RULEZ też się znajdą. Czyli co w takim wypadku powinieneś grać każdą odmianę?
Sam musisz zdecydować która odmiana najbardziej pasuje do twoich predyspozycji. Ja np grałem FL i NL w obu odmianach na mikro byłem wygrywający ale zdecydowałem się na inwestycję swojego czasu w naukę FL i tego się trzymam. A zdecydowałęm sięna FL bo wiem, że łatwiej analizuje mi się moją grę FL ze względu na większą ilość SD no i lubię więcej akcji post flop, która jest w prawie każdym rozdaniu FL SH w opozycji do NL gdzie często 3-bet kończy sprawę.
Co do FR ew. SH - tutaj spłukiwałem się z bankrolla z powodów mindsetowych. Bywały dni że z 50$ robiło się 45$ i to już blokowało mój mózg. Przyznam że jak widziałem bankroll 51$ to grało mi się super, myślałem sobie jestem do przodu. W momencie kiedy sesja wychodzi na minus, tracę wiarę w swoje umiejętności. Pojawiają się pytania czy faktycznie czas (tutaj celowo użyje słowa jakie wtedy mi towarzyszy) 'zmarnowany' na naukę strategii i filmy - nie przekłada się na grę. Dodam jeszcze że około 3 razy próbowałem przejść NL2 FR i za każdym razem koło 40$ wpadałem w tilt, wchodziłem na wyższe limity gdzie grało mi się trochę lepiej z powodu mniejszej ilości fishy, ale wystarczyło 2 pechowe rozdania żebym pożegnał się z pieniędzmi.
Jeśli Tobie "gra się łatwiej z powodu mniejszej ilości fishy" to radzę poszukać innego zajęcia bo na pokerze nie zarobisz 
A wchodzenie na wyższe limity bez odpowiedniego bankrolla nazywa się hazardem i podobno Kapica zna dobrych lekarzy od tego możesz się do niego zgłosić.
Możesz też wziąć dupę w troki i popracować nad sobą a jak masz tendencje do wskakiwania na wyższe limity to polecam Request--->Responsible Gambling--->Restrict Table Limit...
W chwili obecnej stroje na rozdrożu; boję się wrócić do FR/ spróbować SH, na Fixed limit zupełnie się nie znam ale wydaje mi się że jest to zbyt okrojona wersja pokera i nie zbyt mnie interesuje. Co do SnG, MTT - boję się utraty czasu, a na SnG pasma porażek..
Pozdrawiam, dzięki za zainteresowanie Lechu.
Mnie to wygląda na inny problem Ty poprostu boisz się grać w pokera bo masz presję kasy. Boisz się, że inwestycja w pokera będzie stratą czasu, a z takim podejściem nie wiele zdziałasz bo każda drobna porażka czy nawet "pech" będzie skutkował drastycznym spadkiem motywacji.
Jeśli chcesz zabrać sieza pokera(jakąkolwiek odmianę) to musisz sobie uzmysłowić, że możesz spędzić dobry miesiąc i widzieć mizerne efekty ale gdy już pokonasz początki i nie zaniedbasz dalszej nauki będzie tylko lepiej