Przejdź do forum
Zegar Biologiczny

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zegar Biologiczny

10 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
977 Wyświetlenia
Beseventh

Moze ktos sie zna na zegarze biologicznym i godzinach. Jestem za prowadzeniem zdrowego trybu zycia i chcialbym wykorzystac rowniez maksymalnie swoj zegar biologiczny. Wadlem na taki diagram kolowy :

Teraz nasuwa mi sie pytanie : Czy ten caly diagram kolowy odnosi sie statycznie do calej doby czy moze zalezy od tego o ktorej my wstajemy i dostosowuje sie do nas. Np tutaj ta osoba wstaje okolo 7-8 rano i sniadanie najlepiej byloby dla tej osoby zjesc okolo 30min po obudzeniu sie. Jezeli ja wstaje o 10:00 rano i bede sie kladl o 2:30 to zegar biologiczny sie tak przestawi ,ze bedziemy trawic dobrze o 10:30 i cala reszta +2h pozniej ? Troche to zawile mam nadzieje ,ze zrozumiecie _rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
Rucinaik

Siema beseventh

Wydaje mi się, że tak. Zegar biologiczny dostraja się do naszej rutyny( jak jej nie mamy to się nie dostroi:)) Niestety nie mam na poparcie tej tezy żadnych dowodów, moja jedyna wiedza na ten temat pochodzi z audiobooka Mateusza Karbowskiego, także lepiej by ktoś inny się jeszcze wypowiedział

Pozdro

Odpowiedz
Cytat

Tutaj przykładowo zatrzymanie wydzielania melatoniny to kwestia bardzo względna. Dopiero gdy do oczu dotrą promienie UV od słońca to melatonina jest wydzielana w coraz mniejszym stopniu aż do zatrzymania.

Co do temperatury ciała zgadzam się z tą porą. Jak mieliście kiedykolwiek gorączkę to wiecie, że najbardziej nasila się późnym popołudniem/wieczorem.

Ale właśnie jeśli o tą rutynę chodzi - po tym wykresie widać dlaczego warto mieć stałe godziny na wiele czynności, co utrzyma w całości rytm dobowy i tryb życia będzie zdrowszy.

Odpowiedz
Cytat
Beseventh

Dzieki za odpowiedz _thumbsup: Jestm wlasnie w tracie czytania ksiazki "Sztuka spania i wstawania" w ktorej autor poruszyl temat zegara biologicznego. Grajac full time w pokera mozna pozwolic sobie na elastycznosc i dostsowanie rutyny dnia do trybu okolodobowego.

Gdzie waszym zdaniem najlepiej byloby umiescic :

1) Silownie
2) Analiza i nauka pokera
3) Gra w pokera
4) Drzemka

To chyba najwazniejsze rzeczy w chwili obecnej.

Odpowiedz
Cytat
dzixxx

To zalezy jeszcze jakie masz priorytety. Ale tak na logike to ja bym zrobil to tak:

1. Troche dyskusyjna kwestia, bo niby z rana masz stan najwyższego pobudzenia i nasuwa się siłownia, jednak uważam, że z rana lepiej jest zająć się pracą umysłową, a siłownie umieścic po niej, wtedy gdy ciało osiąga najwyższą temperaturę. To też ma znaczenie dla efektywności treningów. Rozgrzane ciało lepiej działa :]
Więc na początek Analiza + nauka pokera.

2. Gra w pokera, imo lepiej po nauce, bo możesz się skupić na omawianych wcześniej koncepcjach i je teraz w praktyce przerobić/utrwalić.

3. Tutaj krótka drzemka i regeneracja organizmu byłaby spoko.

4. Siłownia ok. godz. 19. Po siłce jak sie jeszcze będzie chciało to krótka sesja, albo podsumowanie dnia or sth.

Powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat
Beseventh

Dzieki za odzew !

W tej chwili u mnie wyglada to tak :

18:30 drzemka
19:30 -2:30 ( grind , posilek , sprawy okolopokerowe )

Moze ma ktos jakies sugestie aby cos przestawic / zmienic ?

Odpowiedz
Cytat

Co prawda mi nie wypada, ale mały offtop:
Jaki to programik, którego używasz do planowania dnia?

Odpowiedz
Cytat
Beseventh

Napisane przez Vestelth
Co prawda mi nie wypada, ale mały offtop:
Jaki to programik, którego używasz do planowania dnia?

Obiecalem ,ze nie bede sie tym chwalil. Narzedzie to dostalem od znajomego ktoremu jestem za to wdzieczny. Mam nadzieje ,ze zrozumiesz ;)

Odpowiedz
Cytat
dzixxx

Wyczuwam Hakjerstwo

Odpowiedz
Cytat
Beseventh

Napisane przez dzixxx
Wyczuwam Hakjerstwo

:thinking:

Odpowiedz
Cytat