Przejdź do forum
NL 10 BTN vs BB Don...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL 10 BTN vs BB Donkbet

59 Posty
17 Użytkownicy
184 Reakcje
7,918 Wyświetlenia
benyslav

PokerStars - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 5 players
Hand converted by Holdem Manager 3

BB: $12.05 (120.5 bb)
UTG: $12.71 (127.1 bb)
CO: $13.82 (138.2 bb)
Hero (BTN): $10.40 (104 bb)
SB: $10.00 (100 bb)

SB posts $0.05, BB posts $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has J 5
2 folds, Hero raises to $0.22, fold, BB calls $0.12

Flop: ($0.49, 2 players) 3 Q 4
BB bets $0.47, Hero calls $0.47

Turn: ($1.43, 2 players) 5
BB bets $0.69, Hero calls $0.69

River: ($2.81, 2 players) 6
BB bets $1.34, Hero???

Spoiler

folds

Results: $2.81 pot ($0.13 rake)
Final Board: 3 Q 4 5 6

BB wins $2.68

Cześć, ktoś wie co to jest? Zero historii z villianem, gram call na flopie bo fajne backdoor equity mam. Na turnie chyba zgubiłem raise? Nie wiem strasznie dziwna linia. Jakieś rady?

Odpowiedz
Cytat
58 odpowiedzi
aleasy77

Ja osobiście nie otwieram J5s nawet na buttonie a już nie rozumiem po co call donkbet pot size bet ma flopie. Jak dla mnie takie zagrania tylko komplikują bardziej grę a na micro raczej tego nie potrzebujemy.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Fold pre-flop next hand.

Odpowiedz
Cytat
benyslav

Dzięki za komentarze, ale nie mogę się zgodzić. J5s jest w top 45% zakresu, nie otwieranie tego pre-flop to po prostu olbrzymi leak. Chłopaki podstawowym konceptem w pokerze jest kradzież blindów, na tym ta gra polega. Ta gra nie polega na czekaniu na AA i zestakowaniu fishy, tylko na kradzieży blindów. To nie jest żadne komplikowanie gry, na mikro stawkach bez problemu znajdziemy stoły gdzie kradzież 100% zakresu jest autoprofitowe.

Jeśli chodzi o call flop, to mamy naprawdę fajne backdoory. No i ten donk potsize bet, wygląda bardziej jak jakieś protection. Wydaje mi się, że przy tym rozmiarze puli i głębokości naszych staków można kontynuować. Czasami pewnie nawet jesteśmy z przodu vs 56s, 57s, 67s.

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

nie otwieranie tego pre-flop to po prostu olbrzymi leak

-> Grubo przesadzasz.

Dla mnie J5s to jest bottom rangu. Ja takich rąk osobiście nie lubię z kilku powodów.
1) Trafiamy TP i mamy marny kicker. Więc nie zgarniesz z tym 3 streetów value (max 2, chyba, że grasz na jakiegoś leszcza który do rivera będzie sprawdzał z 2, 3 parką). kontrola puli jest tutaj kluczowa.
2) Nie zrobimy z tym str8. Wolałbym już otworzyć J7-J8s.
3) Trafiając tripsa, możemy się wepchać na lepszego tripsa J9-KJ
4) Jedyny fakt jaki za Tobą przemawia to najlepsza pozycja czyli BTN
5) Tak marginalne ręce decyduje się grać tylko jeśli SB/BB nie bronią blindów lub odpuszczają bardzo często do cb. Bez takiej wiedzy gram fold i sobie w ogóle nie zawracam tym głowy.

Co do samego rozegrania
To ja dalej folduje to na flopie. Najdalej na turnie.

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

benyslav a jaki byl plan na reke na flopie?

Odpowiedz
Cytat
aleasy77

Na flopie z backdoorami szansa na trafienie koloru czy strita to jest 7-8% zdecydowanie za mało, żeby sprawdzić tutaj pot size bet. Tym bardziej na nieznanego gracza.

Odpowiedz
Cytat
benyslav

Gomez224 po kolei:
1. Tak zgadzam się, tylko nie rozumiem twojej logiki. To, że nasza ręka nie będzie warta 3 streetów value nic nie zmienia. Potrzebujesz mieć takie ręce post-flop w swoim rangu, żeby chronić swój check back na flopie. Wiesz JQs też nie będzie warta 3 streetów value na j-high flop.
2. Na BTN to będzie zbyt tight. Na CO ok, super vs 3 osoby.
3. Każda moneta ma 2 strony. Trafiająć tripsa 5 możemy zdominować villiana 56s.
4. Jedyny? To jest tylko 4 combo, jak ktoś overfolduje, under3betuje potrafię grać J5o.
5. Czyt. pkt 4.

DzikiHenry, aleasy77: Tutaj ginge jakoś od 6 minuty fajnie tłumaczy różnice pomiędzy EV a equity:

Odpowiedz
Cytat
woocash22

Open preflop z rakiem nl50 zarabia zawrotne 0,01 BB w teorii, jeśli BB to fish to powinno być więcej itd Jeśli 2 boty grałyby bezbłędnie przeciwko sobie to kradzież blindów byłaby bardziej ważna niż w gierkach nl10 na starsach
Na nl10 każdy gra źle (na nl200 czy 500 tak samo, włączając mnie oczywiście) wiec jest dużo możliwości zarabiania. Jakbyśmy wyciągneli Twoją bazę i spojrzeli na 50 ostatnich dużych pul to zobaczylibyśmy błędy gdzie traciłeś 5, 10 może nawet ze 30 bb na decyzję. Jak zrobisz calla na tilcie przeciwko nitowi to możesz na luzie przegrać ze 20bb EV czyli 2000 razy więcej niż nieotwieranie J5s na nl50.
Flop easy fold. Fish donkujący za pot flop kontynuuje turn za często. Już ten sizing to jest ogromny read, donk flop jest częsty dla fishy ale nie za pot. To już wskazuje na bardziej agresywny profil. Wartość value handów idzie w górę, a wartość backdorów spada. Jeden z największych leaków na micro czy low stakes to brak umiejętności profilowania. Nawet jakby zbalansował ten donk bet to mamy tu fold, a dostajemy jeszcze fajnego read przez sizing

Odpowiedz
Cytat
Dyszka90

easy open preflop na flopie masz call z takim equity masz pozycje na turnie najlepszy jest fold czasem jak bym mial tu blefowac to raise na turnie a po callu to raise na river i zgubiłeś value na river.

Odpowiedz
Cytat
rullorh

Jasne, J5s open BTN zarabia 0.01. Jasne, jak ktoś ma J5sfobię to niewiele traci nie otwierając tej akurat ręki. Tylko jak nie otwieramy J5s, to pewnie nie otwieramy też K2s, 96s, K6s, K9o i od pierona innych rąk, czyli jednak trochę EV się marnuje. No i ogarnięty gracz na blindach po stu/dwustu/tysiącu rozdań będzie miał na nas łatwiejszą grę, jak z buttona rfi obetniemy nagle z 40% do 25%.

Co sądzicie? Warto na niskich stawkach mimo wszystko obcinać drastycznie BTN RFI o ręce typu J5s?

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Napisane przez DzikiHenry
benyslav a jaki byl plan na reke na flopie?

powtarzam pytanie, nie ogladalem filmiku ale chyba nie o tym byl.

Odpowiedz
Cytat
woocash22

Napisane przez rullorh
Jasne, J5s open BTN zarabia 0.01. Jasne, jak ktoś ma J5sfobię to niewiele traci nie otwierając tej akurat ręki. Tylko jak nie otwieramy J5s, to pewnie nie otwieramy też K2s, 96s, K6s, K9o i od pierona innych rąk, czyli jednak trochę EV się marnuje. No i ogarnięty gracz na blindach po stu/dwustu/tysiącu rozdań będzie miał na nas łatwiejszą grę, jak z buttona rfi obetniemy nagle z 40% do 25%.

Co sądzicie? Warto na niskich stawkach mimo wszystko obcinać drastycznie BTN RFI o ręce typu J5s?

Jasne, że jak będziesz otwierał nagle 30% z btn, to możesz tracić EV w longrunie. Problem z tym, że hero uważa nieotwieranie J5s za ogromny błąd, a chwilę później robi duży większy błąd na flopie. To jak grasz późniejsze ulice wpływa na EV twoich marginalnych rąk z poprzedniej ulicy. Jak grasz bardzo źle postflop jak tutaj to otwieranie czy nieotwieranie J5s jest najmniejszym problemem

Odpowiedz
Cytat
Gomez224

Napisane przez woocash22

Napisane przez rullorh

Jasne, że jak będziesz otwierał nagle 30% z btn, to możesz tracić EV w longrunie. Problem z tym, że hero uważa nieotwieranie J5s za ogromny błąd, a chwilę później robi duży większy błąd na flopie. To jak grasz późniejsze ulice wpływa na EV twoich marginalnych rąk z poprzedniej ulicy. Jak grasz bardzo źle postflop jak tutaj to otwieranie czy nieotwieranie J5s jest najmniejszym problemem

o to to to to :f_love:

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

widze ze nie ma odpowiedzi to odpisze i tak.
bajer jest taki ze jesli grasz na te ev itp, to te eq jest w foldach, wiec open== mission completed, na flopie mozesz izi foldowac bo juz zarobiles pre.
jesli natomiast masz fazke, rida , myslisz ze wyfoldujesz tu kolesia i zarobisz dodatkowe value w tym spocie to rob co chcesz ( jaki masz tam plan nie mozesz pytac nas i co najlepsze nie mozesz nie wiedziec co dalej :D )

Odpowiedz
Cytat
benyslav

Open preflop z rakiem nl50 zarabia zawrotne 0,01 BB w teorii

To jest bottom naszego opening range, dlatego zarabia mało. Gdyby zarabiało więcej, to prawdopodobnie bottom przeniosłoby się na J4s. Ręka w longtermie drukuje i trzeba ją grać. Jak ktoś to pasuje, to ma leak pre-flop...

Na nl10 każdy gra źle (na nl200 czy 500 tak samo, włączając mnie oczywiście) wiec jest dużo możliwości zarabiania. Jakbyśmy wyciągneli Twoją bazę i spojrzeli na 50 ostatnich dużych pul to zobaczylibyśmy błędy gdzie traciłeś 5, 10 może nawet ze 30 bb na decyzję. Jak zrobisz calla na tilcie przeciwko nitowi to możesz na luzie przegrać ze 20bb EV czyli 2000 razy więcej niż nieotwieranie J5s na nl50.

Tutaj nie rozumiem co ty piszesz. Mam patrzeć tylko na duże pule, bo tam tracę 2000 razy więcej:wtf:

Flop easy fold. Fish donkujący za pot flop kontynuuje turn za często

Co z tego, że unknow gra za pota na flopie jak pula ma 5BB. SPR jest zbyt wysoki, żeby pasować wszystkie drawy.

Jasne, że jak będziesz otwierał nagle 30% z btn, to możesz tracić EV w longrunie.