Skip to forum
Problem z 3bet pote...

Notifications
Clear all

Problem z 3bet potem

12 Posts
7 Users
0 Reactions
2,424 Views
DeSade2378

Problem wygląda następująco:
Przed flopem grałem 3bet.

I teraz mam pytanie: czy ja mam tu cbetować jeżeli tak to raz czy więcej czy czekać czy check callować?
Pytanie zadaję powiedzmy w próżni chociaż odpowiedź biorąca pod uwagę statystyki też była by ciekawa.
W ogóle można pomysleć czy AQ AJ nie wygląda tu tak samo i dalej czy AKs AQs AJs z backdoor flush drawem tu zmienia postać rzeczy przemawiając za cbetem. Jak z doświadczenia wynika większość sytuacji tego typu kończy się u mnie zbetem i poddaniem puli na turnie dlatego zadaję te pytanie. Od jakiegoś czasu gram tu check czasem check/call ale wydaje mi się to słabe w szczególności check/fold z uwagi na to że mogę tu poddać lepszą rękę.
Range przeciwnika widzę tu standardowo AJ AQ , (AA KK AK QQ czasem) 99+ chociaż też może ktoś callować KJs albo 22 tego nie wiem bo na nl10 (to rozdanie jest akurat z nl5) jest taka pula graczy że nie ma szansy się im do tego stopnia przyglądać. W mojej opinii jeżeli się nie mylę to ten range jest równo podzielony tzn tyle samo jest pp w rangu ile Ax Kxs dlatego jeżeli cbetuje to dostaję call 50% czasu albo i więcej jak ktoś kombinuję tego nie wiem, tak to wygląda w teorii ale w praktyce obawiam się że dostaję tu call częściej niż 66% a grając cbet za połowę puli to chyba jest min feq jakie muszę mieć.
Dla mnie to problem. Czy ktoś zna jakąś teorię która by opisywała tego typu rozdanie albo która by powiedziała jak grać w większej ilości trudnych 3betowanych rozdań?

Reply
11 replies
Coach
weirdcreep
DeSade2378

Napisane przez weirdcreep
zdecydowanie x/f

A skąd ta pewność?
AQ AJ rozumiem grasz tutaj podobnie a TT, JJ jeżeli 3betujesz?

Reply
RetireD2019

c/f, na twojego cbeta sprawdzi Cie jakieś milion kombinacji, a ty możesz poprawiać jedynie na kilku kartach. AQ AJ bez spada niczym się tutaj nie różni od AK bez spada, także c/f.

TT/JJ to jest całkiem inna sprawa, bo dalej jesteś do przodu vs tona kombinacji i możesz poprawiać na wielu kartach, mamy dobrego bluff catcha etc.

"Range przeciwnika widzę tu standardowo AJ AQ , (AA KK AK QQ czasem) 99+ " sęk w tym, że jest to błędne założenie.. blokujesz Axy i AA, do tego na NL5 mało kto gra call 3beta z QQ/KK, częściej uświadczysz calle 3betów z AA niż z KK/QQ bo więcej boardów zabija akcję vs KK/QQ niż vs AA, stawiam, że na NL5 częściej będzie to tam 4bet z QQ/KK. BTN trafia w tym spocie znacznie znacznie częściej niż ty, zachacza się na tyle, że sprawdza b. często co najmniej cbeta, i dla porywczych graczy nawet barrela i ma mnóstwo backdoorów..

jak kolwiek na to patrzysz, to jest poprostu c/f flop.

Reply
DeSade2378

To rozumiem.
Mam jeszcze jedno pytanie czy IP powiedzmy BTN na CO to by zmieniało postać rzeczy czy tak samo check back z intencją foldowania?

Reply
marcin22x

Masz tyko 2OC vs cb range wyglądasz blado, z AsKx to gram call IP oop gram CBet

Reply
DeSade2378

Jaki cbet range przecież to ja gram cbet albo nie gram jak jestem ip a oop już ustaliliśmy że gram x/f

Reply
DeSade2378

Podbijam temat z uwagi na to że oglądam teraz filmy sauce123 i z tego co widzę to on tam betuje każdy tego typu flop z AQ AK AJ co wydaje mi się intuicyjnie poprawne. Nie chce za bardzo słyszeć komentarzy że on gra inne stawki bo nigdy ten argument mnie nie przekonywał. Czy są jakieś osoby które widzą to rozdanie inaczej i grają tutaj cbet? Pytanie jest co robić na turnie jeżeli nie wbije nasz out a dostaniemy calla. Poza tym spóbuję jakoś wyfiltrować swoje rozdania w HM powiedzmy z AK i zobaczyć co było bardziej opłacalne cbet czy check.

Reply
Moderator
baadnewz01

To co sprawdzi się na wyższych stawkach niekoniecznie sprawdzi się na micro. Ja w tym spocie absolutnie nie widzę tu cbeta bo zwyczajnie nie ma od czego cbetować drawy sprawdzają, pp sprawdzają, wyrzucasz tylko słabsze ręce.

Reply
zbok

A co myślicie o x/c na takim boardzie?
Mamy dwie over, grając call wyglądamy na draw, więc nawet jak nie spranie A lub K to mamy jakąś historię do opowiedzenia na kolejnych streetach.

No i pytanie czy gracie w takim spocie x/call na niskim rainbow flopie?

Reply
B3DNAR3K

Generalnie to jest bardzo close spot pod V-beta mamy 46-48%EQ (podstawiłem uśredniony calling range 3-beta na BTN 235 kombo i wyszło że prawie połowę bo 112 kombo możemy wywalić na tym flopie jednym mocnym strzałem a dalej bedziesz zmuszony sadzić ponowną beczkę żeby wywalić nastepną połowę GS ,backdoorów , niższych PP i innych overkart które dominujesz , FEQ masz mizerne na flopie chcociażby z tego faktu że board jest średni bez żadnej over i dośc dużo bedzie luźniej callować nie masz obowiązku walczyć o każdy tego typu spot bo to jest nieobowiązkowe na Nl 10

nie ważne jak twoja reka jest silna z powodu C-beta czy barrela tylko jak jest silna vs to co przeciwnik calluje na flopie , tak wyglądasz powiedzmy co call przeciwnika na flopie , już masz tylko 38%EQ jeśli sprawdzi flop

Stół: 6h9s5s
Equity Wygrana Podział
MP2 38.77% 38.03% 0.73% { AhKd }
BB 61.23% 60.50% 0.73% { TT, 88-77, A9s-A8s, A6s-A5s, K8s+, Q9s, J9s, T8s+, 97s+, 87s, 76s, AhQh, AcQc, AhJh, AcJc, QhJh, QsJs, AhTh, AcTc, QhTh, QsTs, JhTh, JsTs, Ah7h, As7s, Ah4h, As4s, Ah3h, As3s, Ah2h, As2s, A9o, AsQd, AsQh, AsQc, AsJd, AsJh, AsJc, AsTd, AsTh, AsTc }

grając X/call bedziemy zmuszeni dość często poddawać na turnie na większości niekorzystnych kart typu 7 ,8 spade J Q T gdzie możemy sami część z tych kart wykorzystać do ponownego barrela by zmusić przeciwnika do wyrzucenia innej jego niepasującej do tego boardu części range

Reply
DeSade2378

Spoko ale ja wyfiltrowałem w hm wszystkie rozdania w których mam 2 over na flopie. Oczywiście kiedy gram x/f dostaję -1000bb/100 a jak gram cbet dało -375bb/100 czyli duzo lepiej na próbce 130rozdań z danego przypadku

Reply