Przejdź do forum
PLO - study group

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] PLO - study group

129 Posty
35 Użytkownicy
0 Reakcje
10.4 K Wyświetlenia
szok38

Na początek na maksymalnie 3 stołach i gramy tight.Gra preflop podstawą wszystkiego ;).Pozdrawiam

kamil90

Czytalem wywiad z zelikiem. On gra masakrycznego laga, ciagle przebija, co chwile 3betowana pula. Gra bardziej postflop niz preflop, wiec rece nie maja az tak wiekiego znaczenia. Tutaj sa dwa wyjscia. Grasz tight preflop, masz waski range, przeciwnicy sie Ciebie boja, respektuja podbicia, potrafia przypisac Ci dany range, nawet czesciowo. Grajac duzo rak startowych, podbijajac czesto, przeciwnicy nie maja w wiekszosci pojecia o Twoim range. Gralem plo5 na starsach, niby wszedzie fishe. Wiekszosc oddaje kase, jednak nie ma czegos takiego, ze nie majac kompletnie nic wrzucaja stacki - spoko, sa wyjatki. Wyrzucaja stacki na srodek majac ok 30% equity w wiekszosci. Odzywa sie wariancja. Byl jednak jeden turek, ktory zwrocil moja uwage swoim stylem gry. Cos ala zelik. Mial vpip na poziomie 95, pfr okolo 40. Potrafil 4betowac z trashami pf, ktos go ogarnal spoko, zrodlo kasy. Wiekszosc sie go bala, pasowali, uciekali ze stolow. Nikt mu nie wierzyl w zadna reke. Byl w stanie potowac 3 streety i malo kto go sprawdzal.

Moze zalaczylem maly offtop, jakies tam bezsensowne pierdolenie o plo5 na ktorym mam tylko 20k rak. Narazie odpuscilem sobie, poczulem wariancje. Jezeli szukacie czegos solidnego, w angielskiej sekcji byl artykul ratatuja przetlumaczony na angielski o wyborze raz startowych, poczytajcie to. Na laga trzeba miec mocne nerwy i grubo ponad 50bi na limit;p

Mamy trenera od dzisiaj do PLO, wiec mysle ze bedzie z kim rozmawiac i wymieniac opinie ;)

Urbi23

Oferuje się nagraniem filmiku do SessionReview :)

szok38

Jeszcze nie ma żadnego filmu na naszej stronie.To chyba normalne ,że pierwsze powinny być wprowadzające.A Ratatuj to z dwóch rosyjskich producentów kreci najsłabsze filmy.Nie wiem o czym On myśli :rolleyes: .Np. nagrał na najniższym limicie czyli SH10 film na 4 stołach grając kompletnego Laga.Jakim cudem początkujący gracz może się czegokolwiek z tego filmu nauczyć...nie wiem!Ja się niczego nie nauczyłem =) .Pozdrawiam

kamil90

Napisane przez szok38
Jeszcze nie ma żadnego filmu na naszej stronie.To chyba normalne ,że pierwsze powinny być wprowadzające.A Ratatuj to z dwóch rosyjskich producentów kreci najsłabsze filmy.Nie wiem o czym On myśli :rolleyes: .Np. nagrał na najniższym limicie czyli SH10 film na 4 stołach grając kompletnego Laga.Jakim cudem początkujący gracz może się czegokolwiek z tego filmu nauczyć...nie wiem!Ja się niczego nie nauczyłem =) .Pozdrawiam

Zapewne dlatego, ze on jest regularsem na plo100, a tam gra typu tight napewno sie nie sprawdza. Zreszta gdzies byla mowa, ze od plo200 nie ma nic za darmo i trzeba kombinowac, jakby tu stacka wyciagnac.

szok38

No gość jest w porządku.Jego blog to prawdziwa skarbnica wiedzy,a jako sędzia poważnie podchodzi do oceniania rozdań.Ma tylko czasami niewłaściwe pomysły na filmy.Nakręcił też film o grze shortem.Grał chyba na 8(może 6) stołach.W połowie filmu przestałem oglądać, nie było sensu marnować czasu.Przez te pól filmu o strategii shorta niczego się nie dowiedziałem.Na dobry film trzeba mieć pomysł, trzeba więcej wysiłku i czasu w niego włożyć.To są przecież filmy edukacyjne.A jak wygląda multitabling nie trzeba mi pokazywać =).Pozdrawiam

kamil90

zapewne gosciu ma duzego skilla, wiedze tez, ale nie potrafi jej przekazac:D

Fafarafa

Nie wiem w jakim jezyku ogladal szok, ale ten gosciu po prostu srednio mowi po angielsku, wiec sila rzeczy nie jest w stanie przekazac wszystkiego co wie.

szok38

Po rosyjsku oglądałem.Trudno aby dobrze przekazał wiedzę , skoro robi filmy , w których nie ma po prostu na to czasu.Wszystkich dostępnych nie oglądałem , być może tylko na niewłaściwe trafiłem.Natomiast bez wątpienia warto go czytać.Tutaj pełna klasa.Pozdrawiam

Przepraszam, że mało mnie jest i nie uczestniczyłem w dyskusjach, niestety może tak być jeszcze kilka dni:/

Co do gry LAG - nie jest tak, że od PLO100 jest jakoś bardzo ciężko i trzeba grać LAGiem, bo solidny TAG już nie działa. Solidny TAG działa wszędzie, nawet na 500/1000 (patrz trex313).

W PLO sprawa jest nieco dziwna. Z jednej strony można powiedzieć, że preflop nie jest tak bardzo istotny, Omaha to gra postfop, z drugiej strony jak się za bardzo laguje i stawia się w zbyt wielu trudnych spotach w stosunku do swoich umiejętności - sprawy przybierają zły obrót. Wiem, sprawdziłem, bo mam natruralną tendencję do lagowania;) Dlatego np luźne 3bety IP to czasem bardzo dobra strategia, jednak już 4bety z trashem niemal zawsze są nieopłacalne.

Wracając do mojej koncepcji grupy roboczej. Chciałbym na forum rozwinąć dyskusje strategiczne podrzucając krótkie koncepty z teorii gry do dyskusji. Wiedza w PLO jest już całkiem zaawansowana, jednak żeby ją ogarnąć trzeba się naszukać po sieci(np ten rosyjski trener i rzeczy które pisze być może warto podrzucać do dyskusji, ja też mam sporo fajnych źródeł, ktorych większość z Was zapewne nie zna) i nakombinować, a zdecydowanie łatwiej to robić grupie niż każdemu z osobna. Chciałbym zobaczyć, czy takie dyskusje się rozwiną i do jakiego stopnia.

Rodrigo1988

Jaki będzie twój następny krok w tworzeniu tej grupy?
Kiedy zaczniesz prowadzić treningi?
Napisz może coś jak wyglądały początki z Omahą z czego się uczyłeś , może przeczytaleś jakieś wartościowe książki?

Następne kroki nie są jeszcze ściśle ustalone, zobaczymy jaki będzie odzew. Postaram się podrzucać tematy i zagadnienia w formie, która wręcz prowokuje dyskusję i zobaczymy.

Co do treningów, powinny ruszyć w tym tygodniu, chociaż nie są jeszcze ustalone terminy i daty.

Co do moich początków z PLO, to ich nie pamiętam:D Od zawsze mnie korciła i grałem od czasu do czasu już ponad rok temu, ale nigdy nie przykładałem się do nauki. Kilka miesięcy temu zdecydowałem jednak przejść z fixa na coś innego i po eksperymentach z NL i PLO wybrałem to drugie. Zacząłem od PLO50, przez co teraz muszę poświęcić trochę czasu na grę niżej, jeśli chcę nakręcić jakieś filmiki powiedzmy na PLO10 dla początkujących, bo w życiu nie grałem niżej niż PLO50. Niestety obecnie mam problemy z rollem (masa wydatków w ciągu wakacji, a szykują się następne, bo chciałbym się przeprowadzić w jakieś ciekawe miejsce:D) i na chwilę obecną nie mogę zaproponować nic więcej niż treningi do PLO100, ale myślę, że nie są one aż tak potrzebne, także na razie skupie się na stawkach PLO10 do PLO50 + ewentualnie jakiś filmik czy dwa i trening na PLO100. Kwestia do ustalenia.

Co do materiałów z jakich korzystam - głównie DC, obecnie Stox i CR oraz jedyne polskie filmiki o PLO jakie znalazłem czyli produkcje Bociana, które jednak nie są jakieś specjalnie ciekawe, gdyż nagrane przez niego sesje zawierają bardzo mało wartościowych rozdań. Czytałem też ebooka od dailyvariance, który jest bankowo najlepszą pozycją o PLO jaka wyszła do tej pory, jednak jest droga i dla początkujących niedostępna. Postaram się jednak wyłożyć jak najwięcej koncepcji i teorii przy okazji filmików i treningów, a także jak wspomniałem - na forum z Waszą pomocą.

Więcej o sobie napiszę ewentualnie jeśli wznowie bloga, co jest prawdopodobne, zobaczymy.

Rodrigo1988

Skończyłem dziś poprawkową i mam dużo czasu.Już wiadomo co z treningami?

dabekkk

Mozna sie jeszcze dopisac?? Bo ja bylbym chetny :)

thefoe

pogrywam ostatnio troche w PLO, niestety z mizernym skutkiem. Jednak z doswiadczenia zauwazylem ze pozycja w tej grze jest najwazniejsza. W Holdemie grajac OOP gramy po prostu inaczej, w PLO zas najlepiej w ogole.

Urbi23

Oprócz treningów Maggmana (nieznana przyszłość), ja ze swojej strony obiecuję StudyGroup na PLO5 i PLO10, po 23 września, jak będę już po egzaminach :)

kaczuba

Dokładnie, jedziemy z koksem. Wracam do poświęcania pokerowi wiekszości swojego czasu, ruszamy też z treningami. O ile daty treningów są już ustalone, to treść jeszcze nie do końca. Mam pewien pomysł na trening i wizje tego jak chciałbym go prowadzić.

Co powiecie na coś w stylu PLO Howto, być może nawet w formie jakiegoś bankroll building. Ponieważ jest tutaj sporo osób zainteresowanych Omahą od najniższych poziomów jak PLO10, chciałbym zrobić serię treningów w którym pokażę nie tyle moją grę, ale pokażę jak stopniowo krok po kroku budować swoją własną grę wychodząc od najprostszych koncepcji i stopniowo dodając i rozbudowując wachlarz zagrań. Treningi łączyłyby się w serie w której każdy następny wnosi jakieś nowe elementy zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej. Miałoby to dwa cele - pokazanie w jaki sposób podejść do nauki pokera, jak rozwijać się w sposób przemyślany i zaplanowany oraz jak wypracować coś co nazywa się strategią gry. Myślę, że dam radę coś takiego zrobić:D

Rodrigo1988

A wspominałeś coś o jakiś materiałach.