Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
63 Posty
29 Użytkownicy
367 Reakcje
8,861 Wyświetlenia
wincentf

Napisane przez przemek9422
ale który bóg istnieje? bo na świecie jest parę tysięcy religii, a pewnie kilka razy więcej w historii już wymarło

To proste- przecież każdy teista ci powie że JEGO Bóg jest prawdziwy, w przeciwieństwie do setek tysięcy innych FAŁSZYWYCH bogów i jest to najprawdziwsza prawda bo_ to_prawda! Logiczne i prawdziwe :profit:

Tak przy okazji tzw. "teiści" są w większości nie wierzą w tylko jednego boga mniej niż ateiści, więc są w 99,999% ateistami przecież...

Odpowiedz
Cytat
djhowk

Dla mnie śmieszne jest to jak można ignorować fakty i badania, i na bazie własnych poglądów twierdzić, że Boga nie ma(bo tak jest wygodniej). Otóż kwestią życia Jezusa zajmowali się nawet archeolodzy(część z nich pewnie niewierząca) i muszę zmartwić wszystkich niedowiarków- żył naprawdę. Dokonywał cudów na oczach tłumów, a nie w skrytości. Gdyby tak nie było nie wywołałby takiego zamieszania i nikt by o nim nie pisał, ani nie mówił.
Dlaczego można wierzyć Biblii

Napisane przez OnlyNutzz
Biblia - książka jak każda inna. Może się podobać, historie w niej zawarte mogą być ciekawe, ale to nie znaczy, że są prawdziwe. Każdą historię można interpretować na wiele sposobów - od "Władcy pierścieni" po "Miasteczko Salem" S. Kinga. Każdą jedną książkę można interpretować na różne sposoby.

Pomijając, że jest to bluźnierstwo, to przykłady które podałaś są z założenia fikcją literacką, a Nowy Testament przypomina bardziej reportaż z życia Jezusa. Trzeba mieć wyraźne powody, żeby nie wierzyć w relację naocznych świadków. Interpretować można Stary Testament, który został napisany przed życiem Jezusa(w Nowym Testamencie jest kilka razy użyty zwrot- Jezus pisma im wyjaśniał). Lewacy natomiast odwrotnie- z pasją cytują Stary Testament, traktując go jako pewnik, a Nowy pomijają uważając go za bajeczki.

Napisane przez OnlyNutzz

A przecież tak dużo różnych świadectw i zjawisk nadprzyrodzonych u ludzi którzy wpuścili Boga ...

Nie więcej niż świadectw ludzi porwanych i gwałconych przez UFO.

Spróbuj przedstawić świadectwa tych ludzi porwanych i gwałconych przez UFO, a ja przedstawie świadectwa i może nawet dokumentację medyczną osób wierzących uzdrowionych w niewytłumaczalny z medycznego punktu widzenia sposób. Zobaczymy która lista będzie dłuższa.

To, że ja jestem niewierzący, wynika z tego, że nie wierzę w koncept Boga sprawiedliwego. Ale nie posiadam żadnych dowodów na to, że Boga nie ma, albo Jezus nie istniał, i nie wydurniam się takimi stwierdzeniami. Irytują mnie tylko ci którzy z zaciętością plują na Chrześcijaństwo, agresją reagują na myśl, że Bóg istnieje, ale za to już w stosunku do islamu, który jest morderczą ideologią mówią o "tolerancji".

Odpowiedz
Cytat
saja13

fakty i badania

:D

Odpowiedz
Cytat
djhowk

Napisane przez saja13

fakty i badania

:D
faktem jest, że Biblia istnieje, a z badań wynika, że prawdopodobnie jest prawdziwa. coś jeszcze wytłumaczyć?

Odpowiedz
Cytat
Redwinee

Ciekawy temat :yaoming:

Odpowiedz
Cytat
djhowk

no fakt, może nie powinny być poruszane takie tematy wśród osób które potrafią tylko minusować, a logicznych kontrargumentów brak. ale pisałem głównie do OnlyNutzz, która jakąś tam inteligencję posiada, a w 90% przypadków wygłasza poglądy lewicowe

Odpowiedz
Cytat
imfar

Drodzy Ateiści nie dajcie się wciągać w dyskusję, bo to strata czasu i nic więcej. Z doświadczenia wiem, że chcąc dać pełne, poparte wiarygodnymi źródłami argumenty, wtopicie parę godzin, a i tak nikogo nie przekonacie. W najlepszym wypadku dojdziecie do momentu, w którym ktoś przyzna, że jego wiara jest nieracjonalna ale i tak wierzy. Będziecie się nieustannie słyszeć, że wyrywacie zdania z kontekstu, że to źle interpretujecie, że wasze źródło jest antychrześcijańskie, że to, że siamto, że sramto. Udowadniając, z kolei, komuś kłamstwo czy manipulację usłyszycie, że to fikcja literacka mająca skłonić do myślenia albo że to ich interpretacja, do której mają prawo.

Wrzućcie lepiej jakiś skecz na temat, bo dawno niczego nowego nie widziałem.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
bikmak99

Jezusów było nawet kilku w tamtym czasie. Teraz też jest pełno uzdrowicieli i magików. W Biblii jest mnóstwo zapożyczeń z wcześniejszych wierzeń czy mitologii. Nie twierdzę, że Biblia to jakieś zło czy coś. Jednak nie uważam, że ma ona cokolwiek wspólnego z Bogiem. Tak samo jak każda wiara na świecie. Każda jedna została wymyślona przez ludzi.

Odpowiedz
Cytat
vandervelde12

Napisane przez leeloo80
Polecam znany cykl "W poszukiwaniu Boga z Morganem Freemanem"

To ten co wnuczkę, którą potem rytualnie zabito podczas egzorcyzmu bzykał? Cała prawda całą dobę, w końcu to gość, który zagrał Boga.

Mnie wystarczają przykłady jak showbiznes/media/film/bigfarm etc całe te tzw elity co do jednego i ostatniego walczą z Jezusem i Bogiem żeby wiedzieć, że to wszystko jest na serio, a ateizm to jakieś głębokie nieporozumienie ze światem. Po co walczyć z czymś czego nie ma? A walka jest na całego. Sign of the horn to symbol rocka nie? Kocham cię w języku migowym? Fajnie wygląda na zdjęciach na fejsie z wykrzywiona gębą i językiem na wierzchu? To co, że Helen Keller była okultystką i celowo ten symbol funkcjonuje w języku migowym w takiej postaci... Itd itp.

Napisane przez DzikiHenry
Jakiś czas temu stworzyłem sobie 'świętą trójcę' masonerii. W sensie jakie ciemnoty wkręcają masom.
1 Ateizm
2 Teoria ewolucji
3 Teoria wielkiego wybuchu + kosmos marsy i snikersy , loty na ksiezyc, stacje kosmiczne, ufo itp :D

Gościu napisał prawdę a tu same minusy...

Odpowiedz
Cytat
halunoman

Napisane przez DzikiHenry
Jakiś czas temu stworzyłem sobie 'świętą trójcę' masonerii. W sensie jakie ciemnoty wkręcają masom.
1 Ateizm
2 Teoria ewolucji
3 Teoria wielkiego wybuchu + kosmos marsy i snikersy , loty na ksiezyc, stacje kosmiczne, ufo itp :D

jeśli jesteście zwolennikami jednej z nich lub więcej, radze zacząć korygować :truestory:

Nie wdając się w wątek teizmu/ateizmu/anyteizmu pozwolę sobie skomentować, korzystając z cytatu ad. 2.:
"But evolution is only a theory!" Which is true. I mean, it is only a theory, it's good that they say that. I think, it gives you hope, doesn't it? That... that maybe they feel the same way about the theory of gravity, and they might just float the fuck away."

Odpowiedz
Cytat
djhowk

Napisane przez imfar
Drodzy Ateiści

już daliście popis w tym wątku tworząc ze swojego zaprzeczania nową religię i reagując nerwowym śmiechem na jakiekolwiek inne poglądy. to już lepiej faktycznie być agnostykiem. jak to ktoś ładnie napisał agnostycyzm jest uczciwszą intelektualnie formą ateizmu. większość jednak woli tworzyć bajeczki na podstawie swoich poglądów, zamiast opierać się na faktach.

Odpowiedz
Cytat
djhowk

Wreszcie jakaś merytoryczna wypowiedź. Ja sam pod drodze uważałem się kiedyś za ateistę, a teraz jestem przez nich atakowany;) ogólnie to nie ma co zakładać takich tematów, bo wiadomo jak się kończą;) peace

Odpowiedz
Cytat
B3DNAR3K

Przekażcie sobie znak POKOJU :profit:

Odpowiedz
Cytat
GregPL191

Religie powstały bo dawne cywilizacje nie potrafiły naukowo wyjaśnić zachodzących zjawisk. Dziś już wiemy, że bóg nie stworzył wszechświata i że nasza planeta nie jest jedynym źródłem życia w kosmosie

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

@OnlyNutzz Uważasz, że bluźniąc jesteś tym jedynym mędrcem :facepalm:
Podstawówkę to synku chyba nawet nie skończyłeś. Takimi ogólnikami to każdy może pisać. Wiesz przeszedłeś już nawet wszystkie trole tym prymitywnym sposobem myślenia i z pewnością twoje bluźnierstwa są znacznie gorsze niż głupkowate zaczepki trolów. Co do wykształcenia to mam wyższe ekonomiczne i jestem z tego dumny, że nie siedziałem jak większość leserów i skończyła naukę za zasadach pisowni. Co do sposobu mojego pisania to już wspomniałem, że bawię się tym niczym Białoszewski wierszami i mam z tego wielką bekę! :mdr:

W sumie fajnie nawet, ze ten wątek powstał bo widzę tu wielu ciekawych ludzi i fajne mądre wpisy. Ja jestem dumny, że wierzę w Boga, mam wykształcenie wyższe oraz potrafię logicznie myśleć. Tak dumny i nie boję się o tym nawet krzyczeć bo do wielu rzeczy doszedłem dzięki własnej wytrwałości i nauce!

Każdy ateista może mi skoczyć na pędzel. Jestem jednak wkurw..., że zjeb....mindset przez pokera ale posiadając myślenie będę potrafił szybko to naprawić w odróżnieniu do tępych młotków, którzy do końca życia będą żyli w obłudzie i swojej iluzji szkoły podstawowej! :truestory:

“Jeżeli chodzi o mnie, wiara zaczyna się wraz z uzmysłowieniem sobie faktu, iż wyższa inteligencja doprowadziła do powstania wszechświata i stworzyła człowieka. Nie jest mi trudno mieć tę wiarę, gdyż niezaprzeczalnym jest
fakt, iż tam gdzie jest plan istnieje inteligencja - uporządkowany, rozwijający się wszechświat świadczy o prawdzie najbardziej majestatycznego stwierdzenia, jakie kiedykolwiek wypowiedziano - ‘Na początku Bóg’."

Spoiler

Arthur Holy Compton - laureat nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Na dziś kilka fajnych cytatów wypowiedzianych w temacie przez naukowców i geniuszy nauki! Szkoda, że dziś ludzie mało czytają książek czy naukowych publikacji a tylko bredzą w swojej własnej utopii ateizmu małego rozumku! xD

"Myślę, że tylko człowiek mało rozumny może być ateistą. Musimy przyznać, iż istnieje pewna niepojęta moc, czy siła posiadająca nieograniczoną zdolność przewidywania i wiedzę, która, po pierwsze, sprawiła, iż cały wszechświat zaistniał"

Spoiler

Christian Boehmer Anfinsen biochemik laureat nagrody Nobla w dziedzinie chemii

"Prawdopodobieństwo utworzenia życia z materii nieożywionej jest liczbą z 40 tysiącami zer po niej. To wystarczy, by pogrzebać Darwina i całą teorię ewolucji. Nie było żadnej zupy kwantowej, ani na tej planecie, ani na żadnej innej, a skoro początki życia nie były przypadkowe to musiały być produktem celowo działającej inteligencji"

Spoiler

Fred Hoyle - astronom, kosmolog, matematyk i astrofizyk teoretyczny, jeden z najbardziej nagrodzonych i światłych naukowców na świecie

"Wszak, człowiek z całą swoją dotychczasową wiedzą nie jest w stanie złożyć jednej, pojedynczej komórki i ożywić jej. W przeciwieństwie, Inteligentna Siła Stwórcza jest w stanie wyprodukować ok. 600 miliardów tych komórek, poukładać je odpowiednio i utworzyć dziecko w 280 dni!"

Spoiler

dr. n. med. L. Newman

“Laboratoryjna synteza nawet najprostszej komórki jest po prostu niemożliwa, a wyobrażenie człowieka, że może konkurować z Bogiem jest absurdalne. Prędzej uwierzyłbym w bajki niż w takie szalone spekulacje. Od lat mówię, że spekulacje na temat pochodzenia życia nie prowadzą do żadnego użytecznego celu, jako że nawet najprostszy żywy system jest o wiele bardziej złożony niż to, co można by zrozumieć na poziomie niezmiernie prymitywnej chemii, którą stosują naukowcy w swych próbach wytłumaczenia tego, co niewytłumaczalne i co miało się wydarzyć miliardy lat temu. Boga nie da się ominąć wymówką opartą na tak naiwnym myśleniu!"

Spoiler

Ernst Boris Chain - biochemik laureat nagrody Nobla w dziedzinie medycyny

"Genetyczny kod to inteligentny zapis, składający się z liter, słów i zdań nie w jednym, ale w dwóch językach. Tu znajdujemy głębię pomysłowości Rozumu Matematyka - inteligentne rozwiązanie szeregu zawikłanych problemów"

Spoiler

Dr. Ron Nielsen – fizyk nuklearny

Odpowiedz
Cytat
Moderator
Elzo2012

Pytanie "czy wierzysz w Boga" jest bez sensu, ponieważ odpowiedź jest poza możliwością poznania człowieka.

Sens ma pytanie: "Czy wierzysz w interwencję boską w przebieg zdarzeń"
Moja odpowiedź na drugie pytanie jest "nie".
A wszystkie religie Świata opierają się na odpowiedzi "tak".

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Obliczenia matematyczne naukowców w kwestii stworzenia _cool:

Według wskazania dr. Emile Borel (odkrywcy prawa rachunku prawdopodobieństwa) oraz według norm przyjętych w fizyce, uznaje się, że jeżeli prawdopodobieństwo zajścia jakiegoś przypadku wynosi jak: 1 do 10 podniesione do potęgi 50 to uważa się je jako niemożliwe do zajścia bez względu na czas dozwolony na to zajście, czy też ilość możliwości, które mogłyby zaistnieć w odniesieniu do tego zajścia, by się ono wydarzyło!

Zgodnie z wyliczeniami naukowców Francis Crick laureata prestiżowej Nagrody Nobla i współodkrywcy struktury molekularnej DNA oraz biochemika L.M. Murkhin i Carl Sagan zajmujących się procesem ewolucji wyliczyli matematycznie, że możliwość wyewoluowania człowieka jedynie w procesie przypadkowym równa jest liczbie jak: 1 do 10 podniesione do potęgi 2000000000 (dwóch miliardów).

Wyliczono także najważniejsze, że prawdopodobieństwo powstania przypadkowej ewolucji chemicznej wynosi jak 1 do 10 podniesione do potęgi 1000. Analogicznie matematycznie powstanie nieprzypadkowej ewolucji jako stworzonej kreacji wyniosło 99,99999.....(985 licz 9 po przecinku .

Uznany ewolucjonista George Wald z prestiżowej uczelni Harvardu oznajmił, że zaledwie 99,995% (procent) prawdopodobieństwa już wydaje się jako prawie nieuniknione, co do zajścia czegokolwiek.

"Prawdopodobieństwo powstania choćby jednego z polimerów żywych organizmów przez przypadek jest takie samo jak prawdopodobieństwo, że niewidomi całkowicie wypełniający przestrzeń Układu Słonecznego i obracający w rękach kostkę Rubika, ułożą ją prawidłowo i równocześnie"

Spoiler

Sir Fred Hoyle - brytyjski naukowiec, geniusz światowej sławy i ogromnej reputacji; Jeden z najbardziej światłych naukowców po Einstainie; matematyk, astronom, astrofizyk teoretyczny, kosmolog, współtwórca teorii naukowej i jeden z najbardziej nagradzanych na świecie naukowców

Ciekawe jest to, że są jeszcze ludzie, którzy ślepo wierzą w przypadkowość powstania życia, które zgodnie z prawdopodobieństwem matematycznym jest niemożliwe! :mdr:

Odpowiedz
Cytat
mchzstyle

w świętego Mikołaja też wierzycie? :D
topic 10/10

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Osobiście od razu zaznaczę, że nie mam zamiaru kogoś przekonywać oraz wchodzić w kimś w polemikę; bo to czy jest niewierzący to jest jego sprawa i jego problem. Wielu mogło jeszcze do tego nie dojrzeć aby odkryć, że świat nie kręci się tylko w tym co widzą i myślą.

Dżdżownica przykładowo nie zna czym jest światło widzialne i trudno byłoby ją przekonać, że istnieje - własne stwierdzenie :f_biggrin:

Faktycznie jest to bardzo złożony temat i najlepiej opierać się także na tym co mówią uczeni ludzie! Sam nawet musiałem porzucić mojego bloga, którego tak kochacie! :f_love:

Ale adrem. Co ciekawe możemy także podejść od strony naukowej i tego co mówią wybitni naukowcy bo nauka już obecnie uzupełnia wiarę w Boga i robi to doskonale. Bardzo znaczna część naukowców jest wierząca. Zamieszczam bardzo ciekawą moją ulubioną listę 1000 wybitnych naukowców zaprzeczających teorii Darwina w tym także uznających, ze stworzenie było nieprzypadkowe. Sam Darwin co ciekawe także nie był pewien swojej teorii. Jak znajdę u siebie w stercie posiadanych publikacji naukowych to coś później jego zacytuje. Co pewien czas będę tutaj także zamieszczał ciekawe naukowe cytaty.
Lista 1000 naukowców

BTW: Postępy moje:
1. Czas się w końcu ogolić bo od tej filozofii można czasami zwariować.
2. Na browarku koniec z filozofią (znajomi narzekali)
3. Nie za dużo myśleć bo się wariuje i po prostu w głowie robi się jak w czaju!
4. Każdy ma swoje zdanie i należy także je wysłuchać bo może mieć coś ciekawego do powiedzenia!
5. Nie oceniać po pozorach bo nie raz mnie tu zmyliło!

Odpowiedz
Cytat