Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Bóg

63 Posty
29 Użytkownicy
367 Reakcje
8,860 Wyświetlenia
leeloo80

Napisane przez djhowk
no fakt, może nie powinny być poruszane takie tematy wśród osób które potrafią tylko minusować, a logicznych kontrargumentów brak. ale pisałem głównie do OnlyNutzz, która jakąś tam inteligencję posiada, a w 90% przypadków wygłasza poglądy lewicowe

:welcome: A myślałem, że jestem sam w tym myśleniu. Robi się coraz lepiej. Mój mindset się oczyszcza i co ciekawe jakby więcej czuję radości :banana:
Ostatnio nawet, ktoś na Waszym ukochanym blogu dał plusa i aż mnie to zaszokowało i wzruszyło :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
djhowk

Napisane przez mchzstyle
w świętego Mikołaja też wierzycie? :D
topic 10/10

łał, czekamy na podobne, odkrywcze odowiedzi
Mikołaj z Miry
jeszcze trochę i niektórzy przestaną "wierzyć" w Jana Pawła II

Odpowiedz
Cytat
mchzstyle

up^
to ten pan z Laponii czy jakiś inny? :f_biggrin:

ciekawe jest to jak ludzki umysł w braku odpowiedzi na nieznane wyznacza pewną odpowiedź - bóg :D

swoją drogą, jaki cel miało stworzenie tego topicu?

Odpowiedz
Cytat
prezesbk

o co tu chodzi ? :D

Odpowiedz
Cytat
txell2012

OnlyNutzz to kobieta akurat.
Typowe, gada za dużo :D Złota myśl - Biblia to zwykła książka.

W sumie to zbiór ksiąg, które powstawały przez długi okres czasu. Edytowane, zmieniane, przeredagowane 100 razy, co mocno uszczypla przesłanie, którego trzeba się doszukiwać.
Faktem jest, że pismo powstało, żeby móc spisać te księgi. Cały tzw. Pięcioksiąg - Tora, została zapisana w języku hebrajskim. Ktoś wymyślił, jak zapisać rzeczy istotne, tak aby nie były zapomniane. Ułożył alfabet. Dodatkowo zrobił to tak, by litery posiadały jednocześnie wartość numeryczną. Stworzył tym samym kod, który mogą odczytać tylko ludzie znający język hebrajski. Oczywiste jest więc, że jak czytasz tłumaczenie w innym języku, to widzisz tylko część tego, co ujawnia tekst w pierwotnym zapisie.
Autorstwo przypisuje się Mojżeszowi. Facet wyprowadził swój lud z niewoli. Pozwolono mu, bo posiadał mądrość większą od kapłanów egipskich. Ukrył swoją wiedzę w tych księgach. Egipt tamtych czasów to nie było to samo, co dziś. Oni pamiętali swoją historię. Wiedza Mojżesza była dla nich niebezpieczna, musieli zrobić wszystko, co możliwe, aby ją przejąć.
Z Egiptu razem z Mojżeszem wyszło jakieś 2 miliony ludzi. Wśród nich mnóstwo podstawionych osób mających za zadanie wykraść nauki dla jednych stanowiące zagrożenie, a dla drugich fundament wiedzy o człowieku, aż po dziś dzień.
Historia ukazana w Biblii mówi, że Faraon i całe wojo poległo dzięki cudownym wydarzeniom, ale sami już zainteresowani, którzy studiują te same nauki, co dawniej, czyli kabaliści - mistycy żydowscy - uważają, że niewszyscy "źli" zginęli i część poszła zmieszana z żydowską populacją w kierunku tzw. "Ziemi Obiecanej", mają nawet dla nich szczególną nazwę - "Erev Rav".

Fałszywi żydzi po tysiącach lat mieli się już całkiem nieźle. Wszyscy dotarli na tereny, które goreją do dziś. Nauczyli się wiele z Tory. Byli już nawet silnym odłamem, diasporą, która zaczynała mieć wpływ na całokształt judaizmu. Zwano ich "pharisaei" - faryzeuszami, czyli "odłączonymi".
Pojawiły się dwie postaci, które mówiły i robiły za dużo. Jan Chrzciciel i Jezus. Obaj godzili w system polityczno-religijny, który ogłupiał ludzi. O Jezusie można poczytać u kronikarzy tamtych czasów, u wszystkich. Wzmiankowo, co prawda, ale można go uznać za postać historyczną. To normalne, że historykom nie wolno pisać o pewnych rzeczach, historycy to nie duchowni.
Jednego zabiła polityka, drugiego wydali na śmierć faryzeusze, którzy po tych wydarzeniach zyskali na ważności i stali się dominującym ugrupowaniem religijnym. Dopisali do Talmudu bajki, które do dziś wyznają miliony Erev Rav, a po wykonanej pracy oraz zburzeniu świątyni w Jerozolimie w większości wrócili do domu, czyli na tereny Egiptu i Babilonii. To też fakt historyczny.

Pojawił się jednak nowy problem - uczniowie i "dobra nowina". Kolejni, którzy zwrócili uwagę na to, kim są ludzie. Dlaczego to stanowi takie zagrożenie, hę? Kto tak bardzo stara się wypaczyć historię?

Bo to przecież nie koniec. Nowy początek. Nowa era. Chrześcijanie opanowują Rzym.
Polityka i duchowość to nie jest dobre połączenie, więc powstaje nowotwór zwany religią rzymsko-katolicką. Dla Konstantyna Wielkiego w IV wieku to był przyrząd, dzięki któremu można rozwinąć swoje wpływy. Wtedy to właśnie powstawała tzw. Biblia, jej kształt, księgi, które miały się w niej znaleźć i te, które nie.

Generalnie rzecz ujmując, Biblia to dość konkretna wiedza historyczna. Odnajdywane są miasta, dawno zakopane przez piach, a wymienione w tych księgach. Myślę, że ludzie nie mogliby tak łatwo zapomnieć o swoich korzeniach. Te księgi były spisywane, abyśmy pamiętali coś ważnego.

Pismem nie zajmowali się kiedyś zwykli ludzie. Pismo ma glębokie korzenie w duchowości właśnie, dlatego twierdzenie, że to zwykła książka, jest bardzo nie na miejscu. Świadczy tylko o małej wiedzy. Pomijam już fakt, że przez tą "zwykłą książkę" zginęły miliony..

Wydarzenia, które działy się tysiące lat temu rysują dzisiejszą rzeczywistość, a ludzie tego nie dostrzegają. Ludziom się wydaje, że nie mają historii. Nie widzą fabuły, która toczy się mileniami. Uczestniczą w czymś, co zostało zainicjowane bardzo dawno temu, ale się tego wypierają. Udają, że to ich nie dotyczy, choć wszystko dalej trwa.
USA uwielbia strożytną egipską symbolikę i kolaboruje z żydami zwanymi przez wtajemniczonych Erev Rav. Widać to na każdym kroku. Jedni drugim pomagają, a ludzię wciąż dopytują, jak to możliwe, że żydzi mają takie wpływy na świecie? A historia trwa i rozwija się bardzo dziwnie. Ale co tam :D

Niewszystko to ściema. Biblia obfituje w ściemę, ale mówi też wiele prawd. Zależy od człowieka, można ją różnie interpretować. Im więcej siedzisz w temacie, tym więcej rozumiesz.

Religie po latach to przyrząd kontroli. Nauka też stała się religią, dla niektorych, z tą różnicą, że nie opiera się na wierze, tylko, jeśli czegoś nie umie wytłumaczyć, to mówi, że nie wie lub "teoretyzuje" :D
A prawda leży pośrodku. Nauka i duchowość będą się musiały pogodzić. Nie mówię "nauka i religia", bo to niemożliwe. Nauka i odarta z dogmatów duchowość.

Wszystko ku temu zmierza, także cierpliwości.

Odpowiedz
Cytat
koval21

tak z własnego doświadczenia...Boga, Absolutu, czy też wyższej inteligencji (jak zwał tak zwał) nie znajdziesz w religiach, kultach, rytuałach, zabobonach, w mniej lub bardziej logicznych argumentacjach, sporach, filozoficznych dysputach. Fakt, różne mądre księgi, religie, mędrcy mogą wskazywać, podpowiadać, kierunkować Twoją uwagę w kierunku Boga - analizujac te księgi, historie w nich zawarte, historyczną zgodność faktów postępujesz tak jakbyś analizował znak drogowy (z czego jest wykonany, jakiej użyto farby, kto go tu postawił) zamiast pozwolić mu po prostu wskazywać.

Bóg nie jest czymś co ktoś może Ci dać, udowodnic jego istnienie bądź nieistnienie - można tą kwestię zbadać jedynie samodzienie. Zapomnij, że na tym czy innym forum, ktoś w sposób jednoznaczny udowodni bądź zaneguje istnienie Boga. Zapomnij o tym, że jakis forumowicz, filozof, myśliciel, mądra księga, naukowiec, autorytet jednoznacznie przekona Cię do istnienia/nieistnienia Boga - tak się nigdy nie stanie. Możesz to jedynie zbadać samemu i samemu odpowiedzieć sobie na to pytanie, a tej odpowiedzi niestety nie będziesz w stanie przekazać innemu człowiekowi.

Odpowiedz
Cytat
bikmak99

Przychodzi Bóg go ateisty i puka do drzwi
- Kto tam?
- Bóg
- Nie wierzę

Odpowiedz
Cytat
txell2012

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Możecie tak nie napierdzielać tekstów bo wielu nawet nie przeczyta. STOP na moment bo troll zawsze będzie trollował a nie przeczyta nawet co, kto pisał.

Każdy niech przeczyta co piszą! Dajmy szanse wszystkim czytać co, kto ma coś do powiedzenia. Spokój dzieci Boże powoli.

@txell2012 Rada dziel teksty na mniejsze bo jak taki elaborat wrzucasz choć może być fajnie napisany no ni hooya nie przeczytają i sam to pewnie wiesz!
Szkoda, żeby marnowało się to co wielu tu pisze. Niech pomalutku przeczytają bo gwarantuję, że każdy co korci go aby tu coś napisać nawet nie przeczyta wcześniejszych mądrych tekstów! Dajcie czas na myślenie! _drink:

Powoli dziubaski _love:

Wczytajmy się co ktoś pisał a później dalej rock and roll OK?!

Zgadzacie się tutaj ze mną prawda? Wiem, że tak ale nie wypada troszkę się przyznać. Prawda? :pcuser:

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

Napisane przez prezesbk
o co tu chodzi ? :D
STAY TUNED! _evil:

Odpowiedz
Cytat
halunoman

za każdym razem jak widzę/słyszę zmaganiami ateistów z teistami(czy też teistów z ateistami), to mam w głowie cytat: "this is like two tennis players trying to win a match by hitting perfectly executed shots from opposite ends of two different tennis courts."

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

OK już można xD :gl:
Ciąg dalszy z wątkiem cytatów geniuszy! Wcześniej mądre cytaty zamieściłem na stronie 2 :pokerface:

"Wydaje mi się, że będąc skonfrontowani z cudami życia i wszechświata, należy zadać sobie pytanie, dlaczego, a nie po prostu jak. Jedyne możliwe odpowiedzi są religijne. Znajduję potrzebę Boga we wszechświecie i swoim własnym życiu. Mamy szczęście, że mamy Biblię a szczególnie Nowy Testament, który mówi nam tak wiele o Bogu w szeroko dostępnych ludzkich kategoriach"

Spoiler

Arthur Leonard Schawlow - laureat nagrody Nobla w dziedzinie
fizyki

"Im więcej wiemy o kosmosie i ewolucyjnej biologii, tym bardziej wydają się one niewytłumaczalne bez jakiegoś aspektu projektu. A w moim przypadku jest to natchnieniem dla wiary"

Spoiler

Charles Hard Townes - laureat nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

„Genetyczny kod to inteligentny zapis, składający się z liter, słów i zdań nie w jednym, ale w dwóch językach. Tu znajdujemy głębię pomysłowości Rozumu Matematyka inteligentne rozwiązanie szeregu zawikłanych problemów”

Spoiler

dr. Ron Nielsen - fizyk nuklearny

"Nastanie bowiem czas, gdy nie zniosą zdrowej nauki, lecz zgodnie z własnymi pragnieniami nagromadzą sobie nauczycieli, by im łechtali uszy; i odwrócą uszy od prawdy, a zwrócą się ku fałszywym opowieściom"

Spoiler

Ewangelia - 2 Tymoteusza 4:3-4

"Najzwyklejszą pychą jest wierzyć, iż jest się w stanie poprawić przyrodę, gdyż przyroda jest dziełem Boga"

Spoiler

Jeden z największych ignorantów wiary przez większą część życia agnostyk - dr. Alexis Carrel - laureat Nagrody Nobla w medycynie

"Bóg dał nam niesamowicie fascynujący świat, który możemy zamieszkiwać i badać"

Spoiler

William Phillips - laureat nagrody Nobla w dziedzinie fizyki

"Ewolucja jest bajeczką dla dorosłych. Ta teoria w żaden sposób nie przyczynia się do rozwoju nauki. Jest bezużyteczna"

Spoiler

Prof. Louis Bounoure - przewodniczący Towarzystwa Biologicznego w
Strasburgu z książki "The Advocate" strona 17"

"Ilość pośrednich rodzajów, które poprzednio istniały, powinna być prawdziwie ogromna. Dlaczego więc każda formacja geologiczna i każda warstwa nie jest wypełniona nimi? Geologia zapewne nie odkrywa żadnych jakichkolwiek
takich dokładnie przejściowych łańcuchów organicznych; i być może to jest najbardziej oczywistym i najpoważniejszym zaprzeczeniem, które może być wysuniętym przeciw mojej teorii ewolucji"

Spoiler

Karol Darwin - ateista twórca Teorii Ewolucji"

Odpowiedz
Cytat
charzir

Ja poznałem Jezusa, oddałem mu swoje życie i narodziłem się na nowo. Wewnątrz mojego ciała zamieszkał Duch Święty, dostałem też nowe serce od Boga. To jest niesamowite, nie jestem już homo sapiens. Jestem zbawiony, idę do nieba, poznaje kim jestem, jaki jest Bóg, jak działa duchowa rzeczywistość itp. Zostałem uwolniony ze wszystkich nałogów, kompleksów, depresji, potępienia, grzechu itp. Zacząłem nowe życie. Jest też cena, pokera odstawiłem a uwielbiałem grać; nie jest też łatwo znać prawdę...
Intelektem tego się nie da ogarnąć, trzeba z otwartym sercem zwrócić się do Boga i z wiarą Go szukać. Żeby się przebudzić polecam studiować mowę ciała oraz to jak działa ludzki umysł, odstawić głupie filmy i seriale a szukać prawdy.

Odpowiedz
Cytat
przemek9422

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry

Religie powstały bo dawne cywilizacje nie potrafiły naukowo wyjaśnić zachodzących zjawisk. Dziś już wiemy, że bóg nie stworzył wszechświata i że nasza planeta nie jest jedynym źródłem życia w kosmosie

Jakim kosmosie , jakie zycie, jaka planeta za duzo telewizji i morgana freemana :)
Ewolucja to bzdura wielki wybuch tez, ziemia jako planeta czy tam grawitacja tez i teraz rozkmin czy nie ma Boga jesli zyjesz w wielkim terrarium :) hf

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Sucharek:
Dwaj Żydzi pokłócili się o jakąś pierdołę. Jeden przedstawia swoje stanowisko rabinowi i słyszy "masz rację".
Drugi identycznie.
Uczeń rabina mówi "rebe, oni nie mogą obaj mieć racji" i słyszy "masz rację".

Ja ostatnio polubiłem dwa stwierdzenia.
Wolę być szczęśliwy niż mieć rację.
Mam rację, ale wolałbym mieć restaurację.

Szkoda energii. Ramy poznawcze trzymają w punkcie widzenia, zasłaniając horyzonty.

Odpowiedz
Cytat
majkos99

Na rozluźnienie atmosfery polecam obejrzeć;

Odpowiedz
Cytat
mik1984

Napisane przez LogosAA
Bóg istnieje tak samo jak dusza ..
Nasza pycha i umysł nie pozwalają nam kochać i przyjąć prostoty Boga ...
Nasz intelekt dzielnie potrafi się bronić by zaprzeczyć istnieniu Boga ...
A przecież tak dużo różnych świadectw i zjawisk nadprzyrodzonych u ludzi którzy wpuścili Boga ...
Tak na prawdę nikt nie chcę stać się podłym cieniem który nie będzie miał w sobie grama miłości tylko
przekonanie o swojej wspaniałości ...
Życie w ciele daje okazje do rozwinięcia w sobie wyższych wartości to jakie wartości i świadomość i to co w duchu
zostanie to przyciągniemy do siebie ...
Miłość bezinteresowna i życie z nią i posiadanie , gromadzenie jej przez dobro do innych istot prowadzi ku lepszemu a pycha , egoizm , duma prowadzi do czegoś czego nie chcę żaden duch do pustki i ciemności a z tej ziemi tak czy siak nic się nie weźmie poza własnym wnętrzem , ale do tego potrzeba już świadomości bo żyjąc z pychą i egoizmem i dumą to siedzenie głęboko we własnej nieświadomości każdy sobą wybiera jaki świat chce zasilić ...

Nie wiem w jakiego boga Ty wierzysz, ale to co wygadujesz to zwykły sentymentalny bełkot na poziomie nielegalnego antypapieża Franciszka, albo i gorzej. Poza tym wstawiasz jakieś dyrdymały o Max Spiersie, które według jakiejkolwiek interpretacji katolicyzmu stanowią herezję.

Odpowiedz
Cytat
leeloo80

No płaczę płaczę i płaczę jak to widzę a wiecie dlaczego?
Jak ja płaczę nikomu nie zezwalam pisać tu do odwołania! NIE! _evil:
AMEN!

Odpowiedz
Cytat
KrzNow

Ja tam w boga w żadnym wypadku nie wierzę a już na pewno nie w takiego jakiego przedstawiają go wszelakie religie, które w moim odczuciu są zwykły praniem mózgu. Kłamstwo powtarzane dostatecznie długo staje się prawdą!
Wszelkie teorie czy to Darwina czy wielkiego wybuchu to są tylko teorie. Tak naprawdę można się mądrzyć, mędrkować, zgłębiać literaturę wielkich tego świata a tak naprawdę gówno wiemy. Skąd wiemy jak to wyjebało 13 mld lat temu ? ;)

To, że wybitni naukowcy wierzą w boga to co z tego? to także są ludzie i niech sobie wierzą w to co chcą.
Osobiście lubię podyskutować o tych tematach ale jak widzę jak ktoś kogoś uważa za gorszego bo jest niewierzący to śmiać mi się chce. Ci najbardziej wierzący to nieraz najwięksi obłudnicy.

Tyle różnych religii, tylu różnych bogów na przestrzeni tysięcy lat, kto to wszystko powymyślał ? i po co? aby ludzie się bali ? w dawnych czasach burzę traktowano jako gniew boga, no dziś wiemy, że burza to co innego ;)

majkos99 to je klasyk po prostu ;)

jednak wielkość wszechświata rozpala wyobraźnię.... widzimy tylko malutki pyłek, a może tam jednak jest jakiś boss stwórca?! heh prawda jest taka, że za życia się nie dowiemy i podyskutować można ale nie ma co się tym stresować :D

jeszcze ciekawy cytat z La Haine mi sie przypomniał
"Do you believe in God? That's the wrong question. Does God believe in us?"

luźne myśli, post rozjebany jak gówno po polu heh

Odpowiedz
Cytat