Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Chore spanie

22 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
1,678 Wyświetlenia
trzasku

Cześć,

Mam pewien problem/dolegliwość z którą nie mogę sobie od dłuższego czasu poradzić. Mianowicie chodzi o chore spanie np. po 15 godzin w jeden dzień. Najczęściej ustawiam sobie budzik w ten sposób żebym spał 6-8 godzin i często też tak wstaję. Jeżeli czasami nie śpię jeden dzień to następnego odsypiam i śpię około 12 godzin.

W niektóre dni jednak tak dobrze czuję się rano w łóżku, nawet gdy nie jestem zmęczony, że śpię nawet do 15 godzin. Czasami mam tak świetne sny i tak mi dobrze że mówię sobie "jeszcze godzinka", i z tej godzinki robią się np. 3 :f_biggrin: Może macie jakieś techniki lub porady jak sobie z tym poradzić? (mogą być jakieś ekstremalne). Wiem że to problem z moją siłą woli - może jakieś książki?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :fdrink

Pozdrawiam,

Patryk

Odpowiedz
Cytat
21 odpowiedzi
wukaesiak

1. Slyszaleś o kawie/yerbie etc?
2. Uprawiasz jakiś sport?
3. Kup sobie psa.
4. Wciel w życie wszystko powyzsze :badteeth:

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Napisane przez wukaesiak
3. Kup sobie psa.

1. Za kawą nie przepadam, o yerbie słyszałem ale nie wiem co to do końca jest.
2. Ostatnio mało, chodziłem na siłownię 5x w tygodniu, skaczę na rowerze czasami.
3. Mam alergię :f_cry:

Punkt 1. rozumiem że mówisz żebym sobie zrobił tę yerbe tak? Ale co jak ja nawet nie chcę wstać z tego łóżka? :f_biggrin: Mimo wszystko chyba spróbuję, dobra ta yerba?

Na sport nie mam za bardzo czasu bo skupiam się na przejście na NL100 a do dużo nauki i gry. Ewentualnie mogę rowerem jeździć po zakupy i przy okazji jakieś ewolucje porobić (to bardzo męczy - a o to chodzi prawda?)

Dzięki za porady, czekam na dalsze propozycje :fdrink

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw

proponuje po prostu zebrać się w garść, szybko wstać i zaścielić łózko.
:milord:

Odpowiedz
Cytat
kulinho92

Problem wg mnie z motywacja do wstania z łóżka. Znajdź coś przez co będziesz wolał nie spać niż spać.

Odpowiedz
Cytat
wincentf

Idź do roboty....

Odpowiedz
Cytat
waletpik

Zbadaj sobie cukier.

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Napisane przez kulinho92
Problem wg mnie z motywacja do wstania z łóżka. Znajdź coś przez co będziesz wolał nie spać niż spać.

Najczęściej jest tak że czasami w ogóle nie idę spać bo tak chcę mi się grać w pokera. Ale może jak rano będę o tym wystarczająco dużo myślał to szybciej wstanę, dzięki :fdrink

Napisane przez wincentf
Idź do roboty....

Nie muszę pracować bo zarobiłem już tyle w poprzedniej pracy która rzuciłem bo mnie wykańczała, że teraz mogę odpoczywać. Przyszłość wiążę tylko i wyłącznie z pokerem + koło zapasowe ratownictwo medyczne. Teraz mam wakacje więc tylko poker :f_cool: Ale dzięki za pomysł :fdrink

Napisane przez waletpik
Zbadaj sobie cukier.

Dodam do listy rzeczy do zrobienia. Dlaczego myślisz że to może być przez cukier?

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

Napisane przez trzasku

Napisane przez wukaesiak
3. Kup sobie psa.

2. Ostatnio mało, chodziłem na siłownię 5x w tygodniu, skaczę na rowerze czasami.

Punkt 1. rozumiem że mówisz żebym sobie zrobił tę yerbe tak? Ale co jak ja nawet nie chcę wstać z tego łóżka? :f_biggrin: Mimo wszystko chyba spróbuję, dobra ta yerba?

Na sport nie mam za bardzo czasu bo skupiam się na przejście na NL100 a do dużo nauki i gry. Ewentualnie mogę rowerem jeździć po zakupy i przy okazji jakieś ewolucje porobić (to bardzo męczy - a o to chodzi prawda?)

Moj brat tez ma alergie, wiec mamy psa, ktory ma normalne wlosy zamiast siersci, wiec po problemie...a budzik to ustaw tak zebys musial wstac z lozka zeby go wylaczyc :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
mikwej

Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie powrot do regularnego wysilku fizycznego. Moglbys tez profilaktycznie zazywac jakis magnez, bo z tego co wyczytalem, to niedobor magnezu jest odpowiedzialny za ogolne przemeczenie

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Napisane przez wukaesiak

Napisane przez trzasku

Napisane przez wukaesiak
3. Kup sobie psa.

Moj brat tez ma alergie, wiec mamy psa, ktory ma normalne wlosy zamiast siersci, wiec po problemie...a budzik to ustaw tak zebys musial wstac z lozka zeby go wylaczyc :f_cool:

Chciałem tak zrobić z budzikiem, ale zawsze się bałem że mnie nie obudzi bo mam bardzo głęboki sen (w wieku 8 lat zapomniałem zostawić otwartych drzwi, rodzicie się wystraszyli że coś się stało, zadzwonili po straż pożarną która przyjechała, wyważyła balkon w pokoju w którym spałem [taniej niż wyważyć drzwi], weszła do pokoju - a ja i tak nie wstałem :f_biggrin: ). Ale wypróbuję dzisiaj postawić budzik po drugiej stronie pokoju bo może to być rozwiązaniem - dzięki :fdrink

Napisane przez mikwej
Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiazaniem bedzie powrot do regularnego wysilku fizycznego. Moglbys tez profilaktycznie zazywac jakis magnez, bo z tego co wyczytalem, to niedobor magnezu jest odpowiedzialny za ogolne przemeczenie

W sumie od ostatnich dni bardzo mało jem bo ciągle gram i się uczę więc może rzeczywiście brakuje mi jakiś składników typu magnez. Chyba zrobię ogólne badania żeby się przekonać. A to nie jest tak że sport ogólnie pomaga przy zasypianiu, ale na wstawanie ma mniejszy wpływ?

Odpowiedz
Cytat
Swiezak

.

Odpowiedz
Cytat
waletpik

Spadki cukru powodują takie spanie jak u Ciebie.Lepiej to sprawdzić.

Odpowiedz
Cytat
kaarols

Odpowiedz
Cytat

Trzasku miałem podobnie. Postawilem wszystko na pokera,ale oprócz tego chodzilem na siłownię,biegalem i tez miałem problemy ze wstawaniem, ciągle powtarzalem sobie jeszcze chwilke i zamiast o 8 wstawalem o 11. Nie pomagało ustawianie kilku budzikow w różnych miejscach co minute żebym musiał się poruszac. Zaczalem zgłębiać trochę temat i nad tym pracować. Przeczytalem ze człowiek to w końcu automat i codzienne po kilka razy robilem symulacje pójścia spać. Tzn. Tak z grubsza to grałem budzik i szedlem w stroju do spania i kladlem się do lozka. Ustawialem budzik żeby zadzwonił za 5 min i lezalem i myślałem tak jak przed spaniem, gdy budzik dzwonił to wstawalem, wylaczalem go i robilem to wszystko co robię rano tj. przeciągnięcia ramion,pójście do toalety, obmycie twarzy oraz wypicie szklanki wody. Robilem tak zazwyczaj 3-5 razy dziennie, zaczęło pomagać. Od tamtego czasu zacząłem pracować nad mindsetem. Do regularnych ćwiczeń dolozylem Bcaa co tez daje lepsza regenerację. Trochę pracy to wymagalo , przynajmniej ode mnie, ale nie żałuje teraz potrafię wstawać o 4 by iść pobiegac czy pocwiczyc do parku. Wierze,ze Ci tez się uda. Na blogu robmafa przeczytałem, ze czlowiek przyzwyczaja się do czegoś po 21 dniach. Tak wiec 3 maj się!!

Odpowiedz
Cytat

Niezawodny system budzenia :truestory:

Odpowiedz
Cytat
mik1984

Spanie po 15 godzin z reguły bierze się z długu snu. Chore to będzie, jeśli zjawisko utrzymuje się ponad tydzień pod rząd.

Może potrzebujesz 9h snu i tyle, i spanie po 6-8h wywołuje u Ciebie dług snu?

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz

Co do cukrzycy to zastanów się czy nie masz innych objawów:

Spoiler

Objawy cukrzycy typu II (insulinoniezależnej)

duże pragnienie i częste oddawanie moczu (choć nie tak nasilone, jak w cukrzycy typu I)
chudnięcie, mimo normalnego apetytu i diety
nieostre widzenie
drażliwość, apatia
zmęczenie i senność
łatwe powstawanie siniaków i wolniejsze gojenie się ran
nawracające zapalenia skóry, dziąseł lub pęcherza moczowego
sucha swędząca skóra
mrowienie lub przejściowa utrata czucia w stopach,
u mężczyzn – zaburzenia erekcji
u kobiet – przewlekłe zapalenia pochwy.

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Trzasku, co do yerby to jest ona specyficzna. Niektórzy mówią że smakuje to tak jakbyś sobie wsypał do buzi zawartość popielniczki. Aczkolwiek warto spróbować, bo jest sporo rodzajów (są nawet tzw. terere, które pije się na zimno). No i sam rytuał przygotowywania i picia jest fajny: pije się z naczynia zrobionego z tykwy (owoc) przez bombillę (metalową rurkę). :coolface: Do tego jest bardzo zdrowa i wspomaga odchudzanie.

Odpowiedz
Cytat
pawew77

ksiazka "sztuka spania i wstawania", tyle w temacie

Odpowiedz
Cytat