Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Chore spanie

22 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
1,679 Wyświetlenia
BartekkB

Wydaje mi się, że Twoje problemy ze snem wiążą się przede wszystkim z brakiem uregulowanego trybu dnia. No może nie tyle dnia co samego spania. Tzn. powinieneś chodzi spać i wstawać mniej więcej o tej samej porze. Być może nadal będziesz potrzebował 9 godzin snu, a nie 8 ale tak już po prostu jest. Są osoby, dla których 6 godzin snu jest wystarczające i ich organizm więcej nie potrzebuje, a są też osoby które potrzebują 9 godzin.
Jednocześnie taki uregulowany tryb spania/wstawania pozwoli Ci nie wpaść w swego rodzaju pułapkę pokera gdzie staje się on niemal całym Twoim światem (sam przyznałeś, że czasami nie śpisz przez dobę bo grasz).
Kolejna rzecz to odżywianie. Dobrze gdyby Twoje posiłki dostarczały Ci podstawowych składników tj. witaminy, żelazo, magnez itp. Jeżeli nie dostarczasz organizmowi wystarczającej ilości tych składników, a nie chcesz zmieniać diety to pomyśl nad suplementami diety typu Centrum czy Vita-miner.
Nie zaszkodzi również jak będzie miał trochę ruchu więc jakieś ćwiczenia, bieganie, jazda na rowerze itp. itd.
A jeżeli nic Ci nie będzie pomagać to znaczy, że Twój problem ze wstawaniem leże w głowie i warto byłoby wtedy udać się do psychologa.

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin

no powiem, ze mam podobnie. Teraz w wakacje. Rozleniwiłem się strasznie. Kładę się spać dość regularnie 24-1, a zeby wstac o 9 to jest wyczyn. 10,11, czasem nawet pod 11:30 podchodzę. Problemu nie ma, jak mam cos 'waznego' do zalatwienia rano - lekarza, wizyte w urzedzie, to i o 7 bez problemu wstane. A tak to budzik o 8:30 i pamietam tylko jak go wylaczam i 'jeszcze 5 minutek' = 2godziny.

Tylko że ja wiem, że to moje lenistwo i umiłowanie komfortu :happy:
W roku akademickim nie mam problemu wstawac dzien w dzien po 6-8 godzinach snu. Tylko w wakacje potrzebuje 10 :D

Odpowiedz
Cytat