Przejdź do forum
Dieta -jaką polecac...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Dieta -jaką polecacie?

101 Posty
50 Użytkownicy
0 Reakcje
7,725 Wyświetlenia

Zgodzę się z poprzednikami, że dieta to styl odżywiania, a nie głodzenie się. Na twoim miejscu wybrałbym się do dietetyka + np instruktora fajnej siłowni (może być inna aktywność fizyczna to zależy od Ciebie) i oni powinni Cię fajnie poprowadzić. Sam mam świetne doświadczenia z zestawem dieta + siłownia - w moim przypadku masa idzie w górę :D, więc w dół też powinno zadziałać.

czarnyyy0

Napisane przez janpit66
moja dieta na zrzucenie kilogramow - studia

Taaa... Ja na studiach przytyłem i to sporo... :ayfkm:

tak najlepsza dieta to mniej zrec- jesteś ekto albo mezomorfikiem to łatwo doradzać osobom, którzy z jakiś tam względów mają wyzszą wagę :facepalm: :facepalm: Ten kto nigdy nie miał podwyższonej wagi nigdy nie zrozumie tego jak po 2-3tyg op13rdalania się waga może skoczyć o 2-3kg... Chyba najgłupszą rzecz jaką mozna zrobic- ominąć posiłek. W ogóle żal mi chłopów, którzy z wagą 90-100 przechodzą na diete z musli na śniadanie, serkiem wiejskim na obiad a pozniej NIC... Zwykle takie "diety" konczą się ciastem zamiast skóry, a pod koszulką jeden mega zwis :D Idz na sfd, poczytasz co, jak i dlaczego- te forum naprawdę pomaga, jednak trzeba się troszke poświęcić. Wiem co mówię- dzięki sfd zrzuciłem ponad 30kg i waga utrzymuje się od ponad 2 lat :f_thumbsup:

W ogóle żadnym wysiłkiem imo nie jest schudnąc- gorzej jest to utrzymać, wychodzenie z redukcji czasami bywa trudniejsze od niej samej, gl tam :D

Asura2006

Polecam robić COKOLWIEK co podnosi twoje tętno do 85% wartości maksymalnej przez przynajmniej 20 min. Co to znaczy ?

rozwiązujesz wzorek:
(220 - twój wiek)*85%=

i to co ci wyjdzie to jest ilość uderzeń serca na minute (jak się mierzy to musisz google zapytać), którą powinieneś utrzymywać przez przynajmniej 20 minut. Dlaczego 20 min ? Bo dopiero wtedy skutecznie spalasz tłuszcz. i to by było na tyle z ćwiczeń.

A co do diety to jedz generalnie 5-6 razy dziennie w takiej samej ilości i o takiej samej wartości energetycznej (śniadanie obiad i kolacja trochę tracą rację bytu). Jedz to co do tej pory poza tym co wiesz, że jest bardzo kaloryczne :), sprawdzaj co jest napisane na opakowaniu bo często nawet w ojgurtach naturalnych jest sporo tłuszczu i cukru. Podstawa to dużo warzyw, zamień tłuszcz (masło margarynę olej) na oliwę z oliwek.

Powodzenia i pamiętaj że nie musisz jeść mniej żeby chudnąć :)

dragoste

@mouse91 to wręcz nie dieta, a podstawowe zasady dobrego odżywiania. ;)

@AndrevS, masz rację, ekto/mezomorfik (ja) niewiele wie o solidnej redukcji, jednak nie znaczy, że nie może pracować nad redukcją "drobną", czyli popularnie zwaną "rzeźbą". To wcale nie jest łatwiejsze zadanie imo. ;)

edit.
@Asura2006
Podwyższone tętno przez dłuższy okres czasu, to właśnie areoby. ;)

Z niektórymi poprzednikami się zgodzę. Dieta + Trening Wytrzymałościowy + Trening Siłowy = zajebisty efekt.
Ważysz się i na podstawie tego obliczasz: "Twoja waga (kg)" x 24 x "Poziom aktywności poza treningiem" - 300

Poziom aktywności poza treningiem:
1,3 - praca siedząca
1,4 - praca stojąca
1,5 - praca fizyczna/uprawianie dodatkowych sportów.
To jest zapotrzebowanie kaloryczne.

Następnie liczysz zapotrzebowanie na:
białko 2x Twoja waga
tłuszcze 1x Twoja waga
węglowodany "Twoje zapotrzebowanie kaloryczne" - "Ilość białka (g)" x 4 - "Ilość tłuszczy (g)" x 9) x ¼.

Na białka składać będą się:
- jaja
- mięso (wołowina, wieprzowina, drób, ryby[dorsz, mintaj, tuńczyk]) Najlepsza oczywiście pierś z kurczaka, ponieważ zawiera tylko 1% tłuszczu.
Gotuj je, grilluj i piecz,
- twaróg chudy.

Tłuszcze:
- oliwa z oliwek,
- orzechy włoskie,
- orzechy arachidowe,
- nasiona słonecznika,
- wiórki kokosowe.

Węglowodany:
- chleb pełnoziarnisty,
- makaron razowy lub durum,
- kasza gryczana,
- ryż brązowy,
- ryż Basmati,

Owoce na śniadanie, to:
- brzoskwinie,
- grejpfrut,
- morele,
- pomidory,
- śliwki,
- truskawki.

Więcej weglowodanów jesz:
- rano,
- przed treningiem,
- po treningu.

No i jeszcze trening. Polecam, jeśli masz możliwość zdobyć Styczniowy numer miesięcznika Men's Health. Przedstawiono tam trening składający się z dwóch części: Wielostawowego treningu siłowego i treningu kardio, który możesz wykonać na bieżni, rowerku stacjonarnym, ergometrze wioślarskim lub cross-trainerze.
Polecam ten trening, sam nim jadę. :D

przemek20011

http://www.dietadukana.net.pl/

Jedna z lepszych diet bardzo skuteczna _thumbsup:

kNoq001

Napisane przez przemek20011

zdziwilbym sie gdyby nie dzialala, w koncu na glodowce zawsze gubi sie kilogramy - pytanie czy zdrowo oraz na jak dlugo...

Jadłospis - PRZYKŁAD 2

rano: serek wiejski light, 1 jajko na twardo, 2 plastry polędwicy z indyka

obiad: kurczak z rożna

kolacja: szczupak pieczony w folii ( przyprawiony vegetą plus w środku wyłożony plasterkami czosnku)

nie wiem czy tutaj jest 1000kalorii :E

Napisane przez Franczo
dieta 20-latka

sex,alkohol,studia,alkohol,bieganie,poker,max-5h snu,sex

i jestem 100% pewien, że kilka kg zgubisz _thumbsup: _thumbsup:

Od kiedy studia sa czynnikiem sprzyjajacym chudnieciu? Pierwsze 3 semestry to dla mnie +1kg/msc :rolleyes: Przy stosowaniu rowniez pozostalych czynnikow ktore wymieniles (poza seksem rzecz jasna, bo seks przedmalzenski to kurwa grzech jest _evil: twardy new age! )

Nie spotkalem sie jeszcze, zeby Dukan nie zadzialal. Inna rzecz, ze stosuja go jakies totalnie sflaczale grubasy. W sumie nic dziwnego, ktos kto chce spalic troche oponki raczej nie pojdzie na taka glodowke :ayfkm:

Napisane przez Asura2006
Polecam robić COKOLWIEK co podnosi twoje tętno do 85% wartości maksymalnej przez przynajmniej 20 min. Co to znaczy ?

rozwiązujesz wzorek:
(220 - twój wiek)*85%=

i to co ci wyjdzie to jest ilość uderzeń serca na minute (jak się mierzy to musisz google zapytać), którą powinieneś utrzymywać przez przynajmniej 20 minut. Dlaczego 20 min ? Bo dopiero wtedy skutecznie spalasz tłuszcz. i to by było na tyle z ćwiczeń.

A co do diety to jedz generalnie 5-6 razy dziennie w takiej samej ilości i o takiej samej wartości energetycznej (śniadanie obiad i kolacja trochę tracą rację bytu). Jedz to co do tej pory poza tym co wiesz, że jest bardzo kaloryczne :), sprawdzaj co jest napisane na opakowaniu bo często nawet w ojgurtach naturalnych jest sporo tłuszczu i cukru. Podstawa to dużo warzyw, zamień tłuszcz (masło margarynę olej) na oliwę z oliwek.

Powodzenia i pamiętaj że nie musisz jeść mniej żeby chudnąć :)

moge wiedziec skad to masz?

\/ mi chodzi raczej o aspekty medyczne niz jakies sporty, tego typu wzorki, testy znam wiele rodzajow ale takie cos pierwszy raz widze, mozliwe ze to jest ok, zablysne na fizjo :]

_thumbsup:Nie wiem skad to ma, ale jest to bardzo madre. Duzo na temat HRmax, spalania przy roznej intensywnosci, odzywiania i chudniecia (nie diet) znajdziesz na bieganie.pl - swietny serwis

karlick

Napisane przez smolak

A co miałeś robione z kolanem? Ja sam jestem po operacji w marcu zeszłego roku. Po pół roku już śmigałem na rowerze. To jest kwestia tylko i wyłącznie bardzo ciężkiej rehabilitacji. Co prawda ja jeszcze nie potrafię zgiąć kolana w taki sposób jak kiedyś, ale poza tym kolanko działa bez problemu.

Miałem rekonstrukcję wiązadła przedniego i usunięty kawałek łąkotki (piłka nożna). Po operacji 8 miesięcy zagrałem już w A-klasie.BYło ok. Potem była nawet okręgówka półtora roku (jeszcze rok i Beenhakker miał dzwonić :D ), ale ponownie kolano nie wytrzymało i od tego czasu (2 lata) praktycznie się nie ruszam, mimo że wcześniej 5-6 treningów w tygodniu.

Mam jakieś 9-10 kg za dużo i jak tak was czytam wszystkich, to chyba rozpocznę ten basen.

Maksymus007

Napisane przez kNoq001

zdziwilbym sie gdyby nie dzialala, w koncu na glodowce zawsze gubi sie kilogramy - pytanie czy zdrowo oraz na jak dlugo...

Poczytaj więcej, podstawowym zalożeniem jest brak ograniczeń ilościowych - czyli jesz ile chce, o ile produkt jest na liście dozwolonych. Np. miesko do woli (poza swinką) :)

Shad0w69

dla mnie dukan jest/był bez sensu

działa, ale co to za dieta w której nie ma żadnych węgli/tłuszczy, a przez to nie można ćwiczyć/myśleć etc. na 100%

ja miałem zero energii podczas dukana, więc osobiście odradzam, aczkolwiek pewnie wielu osobom się spodoba taka dieta

Już to wcześniej zostało napisane, ale ja powtórzę - dieta nie równa się głodówka.
Dieta to nie jest negatywne określenie.

Jedyna zdrowa dieta to dieta zbilansowana. Jemy 5-6 posiłków dziennie na które składają się białka,węglowodany, tłuszcze i warzywa (też węglowodany, ale o niskiej zawartości energetycznej za to bogate w witaminy). Jabłko to nie posiłek :) . W posiłkach około treningowych unikamy tłuszczy i warzyw. I oto cała filozofia.

Pierwszy 2 tygodnie mogą być ciężkie dla kogoś kto nigdy nie jadł prawidłowo, ale jak organizm się przywyczai to nie będzie wstanie sobie wyobrażać innego sposobu odżywiania.

I jeszcze kilka uwag:
-chudnie się dietą nie ćwiczeniami
-kaloryfer na brzuchu to nie kwestia brzuszków, 6weidera itp. tylko diety
-nie wiem czemu ludzie chcący schudnąć w pierwszej kolejności rezygnują z ziemniaków i bialego pieczywa... Co one wam zrobiły?

ps aha i już zostało naukowo dowiedzione, że super popularna dieta dunkana (sic) jest bardzo szkodliwa dla zdrowia

galer

Dieta Dukana to przeszłość. Polecam diete Kankana

michau1981

Witam
Także dorzucę kilka słów o odżywianiu.

-Generalnie wiadomo, że aby schudnąć trzeba posilać się z ujemnym bilansem kalorycznym... to takie proste :P
-Człowiek "nie robiąc" nic także pali mnóstwo kalorii.

Tyle tytułem wstępu.

Na początek polecam wygooglować sobie kalkulator spalanych dziennie kalorii i w prosty sposób obliczyć zapotrzebowanie dzienne.
Później ułożyć sobie jadłospis z kalorycznością o 10-20% mniejszą niż zapotrzebowanie...
To jednak samo w sobie nie wystarczy.
Dzielimy sobie wszystko na 6 posiłków i dostarczamy odpowiednie wartości odżywcze (NAJWAŻNIEJSZA KWESTIA !!!).

Propozycja: 50% węglowodanów, 35%białka, 15% zdrowych tłuszczy.
Do tego pijemy 1-1,5l wody niegazowanej dziennie.
Polecam też zieloną herbatę.

Przykładowy posiłek (bez liczenia gramatury):

I
płatki owsiane+mleko/woda

II
chleb razowy+chuda wędlina+warzywa

III
pierś z kurczaka+ryż+warzywa+oliwa z oliwek

IV
banan/jabłko/inny owoc+ jogurt

V
chleb razowy+tuńczyk/schab gotowany/etc.+warzywa+oliwa z oliwek

VI
jaja/wędzona ryba/twaróg półtłusty (nie jemy węglowodanów)

Taki posiłek jedzony co 3-4h gwarantuje dostarczanie nam (przez cały okres aktywności) odpowiednią ilość energii i wartości odżywczych.

Dodatkowo, jeśli chodzi o ruch, to już kilkunastominutowy spacer raz dziennie pozwoli rozruszać nam lekko metabolizm.
Wiosna za pasem, więc rower będzie doskonałym "fatbunerem".

Co do białego pieczywa i ziemniaków:
Generalnie chlebek z białej mąki odradzam.
Ziemniaki są doskonałe !!! (jednak dodatki w postaci sosu, zasmażki etc. powodują mieszankę zabójczą)

Co do magicznej diety Dukana - ODRADZAM !!!!!!
Schudłem na niej 20kg w 2 miesiące ...
niestety z negatywnymi skutkami zdrowotnymi i nieprawdopodobnym efektem JOJO...

Tylko dobrze zbilansowana dieta i dobre produkty gwarantują efekty bez uczucia MEGAgłodu.
Sam uwielbiam gotować, więc przyrządzenie posiłków smacznych i zdrowych to dla mnie sama radość.
Jeśli ktoś ma ochotę, mogę kilka dobry przepisów podrzucić :)

Mam nadzieję, że choć troszkę pomogłem.
Pozdrawiam

Ps. Może administracja otworzy pokerowy kącik kulinarny :)))
Mogę robić za kuchtę (gwarantuję fajne przepisy i fotorelację z przygotowania :P)

V00Doo

Przepraszam pomylilem fora,ale jak juz jestem na tym forum DIETETYCZNYM moze ktos podpowie którędy do POKERSTRATEGY.COM to jest taka szkoła pokera arty,filmiki itd. Wie ktos moze?? _smile: