Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Przestroga

58 Posty
20 Użytkownicy
285 Reakcje
8,556 Wyświetlenia
tastyfish

Cyfry bez kontekstu w normalnych warunkach.
Przy dziesiątkach tysięcy rozdań na przeciwnika już nie do końca, ale chyba zdajesz sobie sprawę o jakim volume piszesz.

Napisane przez Elzo2012
Zoom i normalne stoły to jest ta sama gra.

Nie.
Na 2+2 była kiedyś opublikowana duża baza z winrejtami na normalnych stołach i na zoomie.
Dużo większe można wykręcić na zwykłych, czyli zwykłe są bardziej skomplikowane.
Takie są fakty.

Odpowiedz
Cytat
BehemotSzary

Ale liczy się $$/h a ten jest pewnie lepszy na zoomie, przez to że szybsza gierka

Ogólnie przeczytałem twoje posty i widze że jesteś bystry ale nie dokońca ten biznes zrozumiałeś.

W przeciętnym stawie masz 80% karsi karpiów leszczy i z 20% szczópaków, okoni, czasami okonie i szczupaki zabijają większąść rośliożercow i nagle się okazuje że nie mogą co jeść więc czść umiera z głodu, następnie populacja karpi, leszczy, karasi się odradza i tak w kułko macieju

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Nie.
Na 2+2 była kiedyś opublikowana duża baza z winrejtami na normalnych stołach i na zoomie.
Dużo większe można wykręcić na zwykłych, czyli zwykłe są bardziej skomplikowane.
Takie są fakty.

Na zwykłych stołach osiągasz większy WR dlatego ze grasz ich mniej na raz i masz grubsze ryby przy stołach za to ilość rozdań jest mniejsza w porównaniu do zooma (więc czy Ty zrobisz 6bb/100 w 50k rąk czy zoomowiec 3bb/100 w 100k rąk to wypłatę macie tę samą. Pytanie jedynie o hourly. W dodatku pragnę zaznaczyć że ludzie przenoszą się na reg table aby na śmiesznych 25'tkach mieć WR większy niż 3bb/100, a są gracze co maja 7bb/100 na NL100 Zoom więc i niżej da się mieć wyższy ale najzwyczajniej są na to za słabi i szukają konieczności siedzenia z fishami.

W dodatku na reg table częściej spotykasz ziomków co maja 65/1/0 albo 60/50/20. Jeżeli Twoim zdaniem regularne są trudniejsze od zoomów to chyba nie grałeś żadnego formatu.

Pomijam że do reg table można kupić suby i masz po 50k hands na każdego rega i wiesz dokładnie jakie ma leaki, a na zoomach nie bardzo.
Każdy grajek napisze Ci to samo który przeszedł na reg table z zoomów.

Odpowiedz
Cytat
tastyfish

Grałem oba warianty, ale nie musiałem, żeby wiedzieć, że prawdziwy poker jest trudniejszy od zoomu.
Takie są fakty, a z nimi się nie dyskutuje.
Jeżeli liczby do was nie nie przemawiają, to spróbujcie spojrzeć na to z innej perspektywy.
Wyobraźcie sobie, że jesteście fishami. Siadacie do zwykłego stoliku.
Po kilku godzinach gry na tym samym stole jest dostępnych bardzo dużo informacji. Bardzo dobry gracz przetworzy je i opracuje swoją strategię tak, aby eksploatować swoich słabszych rywali.
Słaby gracz informacji nie wykorzysta albo zagotuje mu się głowa i wyciągnie błędne wnioski.
Teraz pomyślcie, czym różni się zoom.

Większe winrejty nie świadczą o tym, że gra jest łatwiejsza. Gdyby była łatwiejsza, to różnica między sharkiem a fishem byłaby mniejsza, a co za tym idzie winrejty mniejsze.
Zgodnie z prawem TastyFisha.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

Tym że na zoomach eksploatujesz regularnych graczy, a nie fisha który ma FT3bet 90% :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
tastyfish

Nie mogę dłużej uczestniczyć w dyskusji.
Prawo TastyFIsha określa jasno, który format jest trudniejszy.
Dyskutujecie z faktami.

Odpowiedz
Cytat
jimmyjames30

Oj gosciu gosciu, bardziej skomplikowane nie zawsze znaczy trudniejsze....

Odpowiedz
Cytat
BlueWolf01

Chyba jestem głupi, bo kompletnie nie rozumiem.
Przed czym ta przestroga?
Co takiego strasznego przez te 2 lata się w Twoim życiu wydarzyło? Nagle pozamykały ci się inne opcje i nie masz powrotu do pracy typu "kasjer w biedronce"?

Radzę na spokojnie pomyśleć nad podejściem.
Sporo zarzutów pod adresem pokera, a żadnego pod swoim. Poker to tylko gra, taka sama dla każdego.
Utknąłeś na NL10, bo wszystkie zarobione pieniądze musiałeś wydawać na życie? Może po prostu za wcześnie zrezygnowałeś z "normalnej pracy".
Brak porządnego rolla, brak poduszki finansowej, do tego stres, brak motywacji, i gra w stanie "znużenia i zmęczenia".

Napisane przez tastyfish
Poker po kilkudziesięciu miesiącach żmudnego grindu jest jeszcze bardziej nieciekawym zajęciem niż skanowanie produktów w biedronce.

Trochę subiektywna opinia. Ciekawe co by na ten temat mieli do powiedzenia gracze jak Victor, Rybakoz, czy Tombo.
Spróbowałeś pokera, nie udało się, TRUDNO.
Nie ma sensu się męczyć i robić czegoś na siłę, widać to nie jest opcja dla Ciebie.

Powodzenia w szukaniu nowej pasji.

Odpowiedz
Cytat
tastyfish

Napisane przez BlueWolf01

Przed tym, że grind na najniższych limitach jest równie nieciekawy, co życie, od którego chcemy uciec, decydując się na granie for a living.
Generalnie próba zostania pro w 2016 roku jest zdecydowanie EV-. Ludzie z potencjałem umysłowym potrzebnym do crushowania NL400+ w dzisiejszych czasach mogą osiągnąć dużo większy sukces w innych dziedzinach, jeśli poświęcą tyle samo czasu, co potrzebne jest, żeby z mikrostawek wejść na midstejksy+.
Dziesięć lat temu to był nobrainer w drugą stronę.

Odpowiedz
Cytat
jimmyjames30

Tu sie zgadzam. Generalnie stosunek hajs-ciezka praca w pokerze jest raczej slaby porownujac inne dziedziny, ale tym bardziej warto grac w pokera bo swietnie przygotowuje do robienia hajsu w innych dziedzinach typu gielda czy nieruchomosci szczegolnie mentalnie, a ryzyko jest duzo mniejsze.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

Napisane przez tastyfish

Napisane przez BlueWolf01

Ludzie z potencjałem umysłowym potrzebnym do crushowania NL400+ w dzisiejszych czasach mogą osiągnąć dużo większy sukces w innych dziedzinach, jeśli poświęcą tyle samo czasu, co potrzebne jest, żeby z mikrostawek wejść na midstejksy+.

so much this :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Majku99

Nie wydaje mi się żeby z tym potencjałem tak było. Jak ciśniesz takie NL100 for living przy lekko ponad 3 bb /100 to łapiesz jakies 15-20k PLN na miesiąc. Gdzie w Polsce i po jakim czasie będziesz miał taki hajs?

Odpowiedz
Cytat
pawelplay

Napisane przez Majku99
Nie wydaje mi się żeby z tym potencjałem tak było. Jak ciśniesz takie NL100 for living przy lekko ponad 3 bb /100 to łapiesz jakies 15-20k PLN na miesiąc. Gdzie w Polsce i po jakim czasie będziesz miał taki hajs?

Myślę że chodzi tu raczej o własny biznes a nie pracę na etacie.

Odpowiedz
Cytat
Majku99

Akurat ja mam taką sytuacje ,że ojciec ma biznes i trochę mu pomagam. Nie wygląda to tak różowo jak się może wydawać. Ryzyko sporo wg, większe niż pokerze ,ale na pewno lepsza opcja niż etat.

Odpowiedz
Cytat
pawelplay

A co do reg table czy zoom. Mi lepiej gra się na reg ze względu na to że po kilkudziesięciu rozdaniach mniej więcej wiem z kim gram a na zoomie o jakąkolwiek bazę ciężej. Zoom jest jednak wygodniejszy i bez huda być może grałbym właśnie stoliki fast.

Odpowiedz
Cytat
Szpila77

Różnica miedzy zoom a regularnymi jest prosta, regularsi z zoom graja takimi samymi zasiegami na kazdej pocycji jak na regularnych stolach, roznica jest tylko w tym ze na zoomie fish gra wezszymi zasiegami bo moze kliknac fold i ma nastepna reke, nie musi czekac. Czyli jak gramy na fisha ktory ma wezszy range, co za tym idzie gra staje sie mniej profitowa, regularny gracz danych stawek bedzie tak samo dobry na zoomie i regularnych stolach przeciwko innym regom, bo jak jest lepszy to i tak ogra slabszego, czy bedzie to zoom czy reg.

Odpowiedz
Cytat
jimmyjames30

Dzieki panowie ze napisaliscie po raz czternasty to co juz bylo powiedziane.

Majku nie kazdy jest w stanie grac 8h dziennie 30 dni dziennie i utrzymac 3bb/100 ba! nie kazdy jest w stanie dojsc do nl100 z roznych wzgledow i tu chyba nie musze tlumaczyc xD Ale nie o to chodzi, zobacz na nosebleedy, jak myslisz ile wynosi majatek takiego Victora? fchuy, ale ile wynosi majatek takiego Trumpa? No wlasnie :) I co chyba nie powiesz ze Victor pracowal mniej niz Trump? Jasne roznica wieku itd, ale czy pokerzysta moze zarobac tyle co topowy biznesmen? Nichuya. Poker to fajna opcja jak porownujesz z etatem w korpo i wtedy nawet duzo bardziej lukratywna, ale nie ma podejscia do wlasnego biznesu. A w takich nieruchomosciach zawsze zarobisz wiecej bedac sharkiem niz w pokerze i o to chodzi. Co nie zmienia ze poker jest zajebisty, mega ksztaltuje i przygotowuje mentalnie i nie tylko do prowadzenia innych inwestycji.

Odpowiedz
Cytat
tastyfish

W dzisiejszych czasach nie ma nosebleed stakes online. To są stawki NL40k w górę. Z czarnym piątkiem odeszły w zapomnienie.
High stakes już wymiera.
Nl1k, 2K i 5K to są midstejksy.

Odpowiedz
Cytat
jimmyjames30

Sa na innych odmianach pokera :)

Odpowiedz
Cytat
Nozomi700

Napisane przez Majku99
Akurat ja mam taką sytuacje ,że ojciec ma biznes i trochę mu pomagam. Nie wygląda to tak różowo jak się może wydawać. Ryzyko sporo wg, większe niż pokerze ,ale na pewno lepsza opcja niż etat.

Wiele moim zdaniem, zależy od ogólnej strategii i założeń budowania biznesu i jego fundamentów, i nie chodzi tutaj o kapitał zakładowy a ludzi ich współtworzących i kulturę pracy. Nie zapomnijmy o dynamikach wszelkiej maści począwszy od rynkowych.

Odpowiedz
Cytat