Skip to forum
Notifications
Clear all

Tematyka Kryminalna

24 Posts
16 Users
2 Reactions
16.8 K Views
YasQ

Polecam ksiazke Henryka Niewiadomskiego, "Świat według Dziada". Napisana przez niego samego. Fajnie opisuje jak to wszystko dzialalo od tej drugiej strony. Oczywiscie w calej ksiazce przekonuje, ze wszystko o nim to pomowienia a historie uslyszal od kolegow :D

Dla zwolenikow teori spiskowych, na koncu ksiazki "Dziad" pisze ze bedzie druga czesc, i bedzie opisywac duzo dokladniej najsilniejsza mafie w polsce czyli spec sluzby i rzad. Niestety zmarl w wiezieniu, przed napisaniem :f_frown:

Reply
napalm77

Ryszard Ćwirlej
Cykl o milicjantach / policjantach z Poznania
Powieści kryminalne, których akcja toczy się od lat osiemdziesiątych XX wieku do czasów współczesnych, w Poznaniu i innych miejscach Wielkopolski:

Upiory spacerują nad Wartą (Wydawnictwo Replika, Zakrzewo 2007)
Trzynasty dzień tygodnia (Wydawnictwo Replika, Zakrzewo 2007)
Ręczna robota (Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2010)
Mocne uderzenie (Wydawnictwo W.A.B., Warszawa 2011)
Śmiertelnie poważna sprawa (Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2013)
Błyskawiczna wypłata (Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2014)
Jedyne wyjście (Wydawnictwo Filia, Poznań 2015)
Śliski interes (Wydawnictwo Muza, Warszawa 2016)
Milczenie jest srebrem (Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017)
Masz to jak w banku (Wydawnictwo Muza, Warszawa 2018)
Ostra jazda (Wydawnictwo Muza, Warszawa 2019)

Grek:
Byłem wykidajłą. Prawdziwa historia - moja ulubiona część
"Tym razem Grek zabiera nas do lat 80 — w dyskotekach królowało wtedy Boney M., na ulicach rządzili cinkciarze i spekulanci, uliczne konflikty rozwiązywało się honorową walką na pieści, a nie strzałami z broni automatycznej.
Mogło by się wydawać, że Byłem Wykidajłą powinno być pierwszą książką tego autora. Nic bardziej mylnego. Opowieść o stawianiu pierwszych kroków w przestępczym świecie i formowaniu się pierwszych gangów spośród dyskotekowych bramkarzy i złodziei samochodów jest doskonałym uzupełnieniem poprzednich tomów. Historia Greka dopiero teraz stała się pełna, choć jestem przekonany, że nie powiedział nam jeszcze wszystkiego… "

Jak zarabiało się pieniądze jako bramkarz (etat portier) najlepiej bijący się w mieście, potem jako kelner kilka razy większe siano:
- sprzedając lewą gorzałę albo tanią jako wykwitną,
- dopisując do rachunku żeby był kilka razy większy,
- odstępując wiecznie "zarezerwowane" stoliki na godziny za dolary w wysokości około przeciętnej wypłaty w PRLu kozakom z miasta,
- upierdliwym pijanym klientom podawanie do konsumpcji zepsutych już potraw aby ich pogoniło do kibla :spit: o raz dolewanie do alkoholu pewnego powszechnie dostępnego specyfiku aby klienci padli przy stole , o seksie nie wspomnę

Byłem gangsterem. Prawdziwa historia
Napadałem na banki. Prawdziwa historia (napady na banki i jubilerów w RFN)
Siedziałem w więzieniu. Prawdziwa historia

Reply
szoker22

Wreszcie jakis temat zwiazany z moimi zainteresowaniami , jesli interesują was np seryjni zabojcy polscy i nie tylko to dajcie tu znac wrzuce linki

Reply
napalm77

Piotr Wojasz "Niebieski ptak" to pełne pikanterii erotycznej (wtedy inne rodzaje seksu niż po bożemu uważane były za zboczenie np. ten na a...) i rubasznego humoru wspomnienia cinkciarza, po mistrzowsku oddające absurdy peerelowskiej rzeczywistości lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. Niepozbawiona sentymentu podróż autora w przeszłość jest przesycona gęstą atmosferą hotelowych barów, podejrzanych biznesów prowadzonych na obrzeżach prawa, szybkich romansów, ciągłej zmiany miejsca pobytu za pomocą swojej super bryki. Mnóstwo tu opisów miłosnych podbojów i nocnego życia w luksusowych kurortach tamtych lat, przez co powieść nawiązuje klimatem do kultowych filmów współczesnego polskiego kina, np. "Wielki Szu" czy "Sztos".

Reply