Przejdź do forum
Pula dzielona

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Pula dzielona

9 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,099 Wyświetlenia
GrandTheftAnte

Muszę przyznać, że nie znam wszystkich zasad pokera. Chodzi mi o pulę dzieloną. Jakie muszą być spełnione warunki, aby pula została podzielona pomiędzy graczy mimo tego, że mają oni różne układy na ręce. Zauważyłem, iż są to układy wysokie.
Pozdrawiam

8 odpowiedzi

Aby pula została podzielona obaj gracze muszą posiadać takie same układy, nie ma takiej możliwości by przy różnych układach był podział puli. Zwróć uwagę, że układ to jest 5 kart, a każdy z graczy ma do dyspozycji 7. Może się zdażyć tak, że na stole będzie leżeć gotowy układ i karty na ręce wogóle nie będą się liczyć. Np. masz AA, przeciwnik ma QQ a na boardzie jest 6789T, wtedy obaj macie strita i nie liczy się już to, że na rece miałeś silniejszą ręke.

Oleyy1

mysle, ze chodzi ci o sytuacje w ktorej ze wszystkich kart na stole mozna ulozyc lepszy uklad niz ktorykolwiek z graczy ma w rece przyklad:

straight flush na stole (powiedzmy 7d 8d 9d 10d Jd), a gracze trzymaja np AA, KK.

EDIT:

jest jeszcze sytuacja w ktorej ty masz np: A2 przeciwnik ma A4 a na stole wypada A J T 8 9) wtedy pula tez sie podzieli, bo mimo ze przeciwnik ma w rece mocniejszego kickera, to jest on i tak slabszy od innych kart. wtedy waszym kickerem bedzie karta ze stolu.

GrandTheftAnte

Nie zrozumieliście. Czasami gdy gram, widzę kilku graczy, którzy ostro licytują. Na showdownie jeden pokazuje kolor, drugi strita, inni dwie pary lub parę. Pula jest bardzo wysoka. Gracz z kolorem zgarnia 90% puli, ten ze stritem kosi 10%, a ci z parami nic nie dostają.
Wydaje mi się, że ma to cos wspólnego z all-in, bo wtedy chyba ma to miejsce- gdy wszyscy wejdą ALL.
Proszę o wyjaśnienia. Być może tytuł "pula dzielona" was zmylił.
Pozdrawiam

niee mu chodzi pewnie o sytuacje kiedy jeden ma np 5$ drugi ma 10$ a trzeci 11$ i kazdy wejdzie all in i wtedy ten z 5$ (jesli ma najlepsza reke) bierze 15$ a reszte 2ga reka
zle wytlumaczone ale niechce mi sie pisac ;p

bubel

po prostu koleś ze słabszym układem miał większy stack.

uproszczony przykład:
gracz 1 wchodzi all in pre-flop za $9
gracz 2 wchodzi all in pre-flop za $10

wygrywa gracz 1 i zgarnia $18, gracz 2 dostaje z powrotem $1.
Myślę że o to Ci chodziło

edit: hipek mnie ubiegł :)

GrandTheftAnte

Dzięki za odpowiedź, myślę że może o to właśnie chodzić :)

Zasada jest bardzo prosta - nie możesz wygrać od jednego przeciwnika więcej, niż masz przy stole.

I dlatego nie gram shortstackiem :)

PudzeHaf

Original od barbatos
Muszę przyznać, że nie znam wszystkich zasad pokera.

czyli jak rozumiem na razie grywasz na play (fun) money
no chyba ze pokera traktujesz jako inwestycje w cudzy bankroll :)
podział puli o którym mówisz to SPLIT - czyli podział puli miedzy dwóch lub wiecej graczy mających najwiekszy czyli zwycieski układ