Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia
socosoco

Artur90 oba procesory sa pod moja plyte. Athlon jest slabszy, obsluguje ddr2 i ddr3 (to na plus) i jest tanszy, FX jest mocniejszy, obsluguje ddr3 i jest nieznacznie drozszy. Pytanie co wplywa na lepsza prace HM2 czy procesor, czy ram (ile) czy obie te rzeczy na raz. Moge kupic FX bo sie miesci w moim budzecie ale jak wystarczy athlon to moze jest bardziej potrzebne np 16gb ramu?

RubinPlayer dzieki za rade, wiedzialem o tym i te precesory sa odpowiednie. Wlasnie to jest ten problem i musze wybierac miedzy tymi procesorami :/
Chodzi o to: co kupic z tych rzeczy zeby HM2 dzialal najlepiej?

Odpowiedz
Cytat
Agilitys

Napisane przez Artur90
Agilitys
Chcesz zostawić sobie możliwość przyszłej rozbudowy (zmiana CPU/ mocna karta graficzna)?
Zależy Ci na ciszy?

Co do monitora:
https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=259989&page=29

Na ciszy mi nie zależy. Rozbudowywać też raczej nie będę. Potrzebny mi sprzęt na 4-5 lat do pracy czysto pokerowej: granie, analiza w HM2, oglądanie filmików szkoleniowych. Do gier mam xboxa, więc karta graficzna chyba nie będzie potrzebna.

Prześledziłem wątek z monitorami, w zasadzie ten podobał mi się od początku, ale to pewnie kwestia przemyślenia.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

zacinki HM2 podczas wyświetlania statów są w 99% spowodowane procesorem, odczyt z dysku jest znikomy, przy wczytywaniu statów na stolikach hm2 korzysta tylko z jednego rdzenia dlatego im lepsza wydajność procesora w pracy jednowątkowej tym lepiej

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

Odczyt jest znikomy, ale liczy się czas dostępu do danych.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Nie zgodze sie tutaj Rubin, poza tym socosoco ma SSD wiec nie ma co gadać o czasie dostępu ;)

Odpowiedz
Cytat
Wielgosz

W sumie nie wiem gdzie to pytanie pasuje i do jakiego działu, więc zadam je tutaj. W weekend ma wpaść do mnie kolega bo chcemy pograć sobie wspólną sesję MTT i mam pytanko, czy można na tym samym roomie grać na 2 kompach ale różne turnieje, jeden na kablu, drugi przez rooter, nie będzie jakiegoś "przypału" z tego powodu?

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Aktualnie posiadam taki zestaw (skopiowane ze Speccy):

Operating System
Windows 7 Professional 64-bit SP1

CPU
Intel Core i7 3770 @ 3.40GHz 42 °C
Ivy Bridge 22nm Technology

RAM
8.00GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)

Motherboard
ASRock Z68M/USB3 (CPUSocket) 36 °C

Graphics
DELL U2412M (1920x1200@59Hz)
DELL U2412M (1920x1200@59Hz)
Intel HD Graphics 4000 (ASRock)

Storage
119GB M4-CT128M4SSD1 ATA Device (SSD)
476GB Crucial_CT512MX100SSD1 ATA Device (SSD) 36 °C

Optical Drives
DTSOFT Virtual CdRom Device

Audio
Realtek High Definition Audio

Jego bolączką jest zbyt mała ilość RAMu. Moc procka jest wystarczająca. Niestety, ta płyta główna nie ma więcej slotów, ma tylko 2, które są już wykorzystane. Co poradzilibyście wymienić:
1) sprzedać 2x4GB RAMu i kupić 2 większe kości?
2) sprzedać 2x4GB RAMu i płytę główną, a kupić płytę główną, która ma 4 sloty na RAM i 2 większe kości? Czy są takie płyty w standardzie microATX? Czy jest sens kupować nową płytę pod procesor na Ivy Brigde?
3) sprzedać 2x4GB RAMu, płytę główną i procesor, kupić wszystko nowe?

Dodatkowe pytanie: czy da się kupić zestaw, który na grafice zintegrowanej pociągnie 3 ekrany? Noszę się z zamiarem kupna 3. monitora, a wolałbym nie kupować karty grafiki.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez Wielgosz
W sumie nie wiem gdzie to pytanie pasuje i do jakiego działu, więc zadam je tutaj. W weekend ma wpaść do mnie kolega bo chcemy pograć sobie wspólną sesję MTT i mam pytanko, czy można na tym samym roomie grać na 2 kompach ale różne turnieje, jeden na kablu, drugi przez rooter, nie będzie jakiegoś "przypału" z tego powodu?

Jak najbardziej można grac MTT z jednego miejsca/IP z kilku komputeròw, jak by nie można było to ludzie w poker-chatkach musieliby często mieć po kilka łączy internetowych

Odpowiedz
Cytat
RubinPlayer

jevgienij, na jakiej podstawie twierdzisz że masz za mało ramu? Co Ci go tyle zjada? O ile nie zajmujesz się zaawansowaną obróbką wideo, to 8GB w zupełności wystarcza. Masz bardzo fajny i wydajny zestaw.

P.S.
Najtaniej wyjdzie Cię zainwestowanie w dedykowaną kartę graficzną. Poprawisz wydajność grafiki i odblokujesz tą część ramu, którą obecnie rezerwuje sobie zintegrowana grafika.
Upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Odpowiedz
Cytat
socosoco

Napisane przez Sebkrol
zacinki HM2 podczas wyświetlania statów są w 99% spowodowane procesorem, odczyt z dysku jest znikomy, przy wczytywaniu statów na stolikach hm2 korzysta tylko z jednego rdzenia dlatego im lepsza wydajność procesora w pracy jednowątkowej tym lepiej

Mi napisal ktos z forum typowo komputerowego ze HM2 korzysta z wielu watkow dlatego procesor wielowatkowy sie na da. Nie wiem czy mowil dobrze/sie znal.

Kupilem athlona II x4 640 3Ghz, po weekendzie moze juz bedzie zainstalowany.
Jakim programemm moge spr wydajnosc mojego obecnego kompa i pozniej tego z nowym prockiem. Tak dla siebie zebym mial porownanie.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

hm2 korzysta z wielu wątków np przy tworzeniu notatek notecaddy, ale przy wyświetlaniu statòw w moim przypadku zawsze używa max 25% CPU co w moim przypadku przy 4 rdzeniach oznacza uzycie jednego rdzenia w 100%

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Napisane przez RubinPlayer
jevgienij, na jakiej podstawie twierdzisz że masz za mało ramu? Co Ci go tyle zjada? O ile nie zajmujesz się zaawansowaną obróbką wideo, to 8GB w zupełności wystarcza. Masz bardzo fajny i wydajny zestaw.

P.S.
Najtaniej wyjdzie Cię zainwestowanie w dedykowaną kartę graficzną. Poprawisz wydajność grafiki i odblokujesz tą część ramu, którą obecnie rezerwuje sobie zintegrowana grafika.
Upieczesz dwie pieczenie przy jednym ogniu.

Na podstawie takiej, że przy grze na kilku softach zestaw HM2+NC+NC Predator leży, kwiczy i błaga o więcej RAMu. W PIOsolverze też za bardzo się nie pobawię.

Dodatkowej grafiki nie chcę. Na cholerę mi ona, skoro w ostatnią grę zagrałem 8 lat temu, a jedynie ew. potrzebuję podłączyć dodatkowy monitor? Karta graficzna to dodatkowy grzejnik, a ja mam złożony zestaw, który przez 90% czasu pracuje na pasywnym chłodzeniu i bardzo mi się to podoba. Silent PC to jest to! :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Nicodem0

Siema,
potrzebowałbym pomocy w znalezieniu stacjonarki.
Laptop przeznaczony do gry w pokera, pt4+pokerstars+ parę innych programów, nic szczególnie wymagającego. W gry nie gram, więc grafika nie musi powalać. Do procesora podłącze jeden monitor 27 calowy. Procesor musi mieć wgranego windowsa. Dysk zdecydowanie wolałbym SSD, większego niż 260GB nie potrzebuję. Najlepiej jakby zestaw był od razu złożony, bo sam tego nie ogarnę na pewno. Cena do 2,5k złotych.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

jevgienij jeśli jesteś przekonany o potrzebie zwiększanie ramu to spoko, wymień po prostu na 2x8GB, wydaje mi się że zintegrowane karty graficzne nie będą w stanie obsługiwać 3 monitorów.

Najlepiej jakbyś rzucił screenem z momentu kiedy uważasz, że brakuje Ci ramu bo np HM2 maksymalnie może zabierać tylko 2gb ramu ;) ja też mam HM2+NC edge i przeważnie 3-4GB ramu podczas gry jest wolne

Odpowiedz
Cytat

warto zastanowic sie nad prockiem skylake i juz nowoczesnymi pamiecami ddr 4, co do kart graficznych niedlugo wychodza nowe nvidii

Odpowiedz
Cytat
jevgienij

Napisane przez Sebkrol
jevgienij jeśli jesteś przekonany o potrzebie zwiększanie ramu to spoko, wymień po prostu na 2x8GB, wydaje mi się że zintegrowane karty graficzne nie będą w stanie obsługiwać 3 monitorów.

Najlepiej jakbyś rzucił screenem z momentu kiedy uważasz, że brakuje Ci ramu bo np HM2 maksymalnie może zabierać tylko 2gb ramu ;) ja też mam HM2+NC edge i przeważnie 3-4GB ramu podczas gry jest wolne

HM2 zabierze Ci tyle RAMu ile RAM cap mu ustawisz w configu.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Nicodem0
O jakiej rozdzielczości ten monitor?

Agilitys
Tutaj zestaw oparty na Xeonie (architektura i7, 4 rdzenie/8 wątków okrojona ze zintegrowanej grafiki) :
http://prnt.sc/9z52wg
+ obudowa i jakaś karta graficzna.

Zestaw z i5 i ramem DDR 4:
http://prnt.sc/aapiy9
+ obudowa:

Spoiler

Zalman R1 (lekko wycisza)
Antec VSP5000 (również lekko wycisza)
Zalman Z3
Zalman Z3 plus
Gladius M20 Pure Black
SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
Zalman Z5
Antec GX500
Tracer Volcano
Zalman MS800

Ewentualnie;
Zasilacz:
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-series-450w-80plus-120mm-fan-cp-9020096-eu-649091/
http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/

Płyta:
http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h110m-pro-vd-h110-ddr4-2133-sata3-dvi-vga-m-atx-784030/
http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-h110m-s2h-h110-ddr4-sata3-usb-3-0-matx-4719331837310-790144/
ASRock B150M PRO4
MSI B150M NIGHT ELF

jevgienij
Tania karta która umożliwi podłączenie trzech monitorów (głównie FullHD, ale za sprawą DVI-I Dual Link jeden monitor powinien osiągnąć wyższą rozdzielczość):
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-bulk-11233-00-10g-639354/
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-lite-11233-00-20g-639357/

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez jevgienij

Napisane przez Sebkrol

HM2 zabierze Ci tyle RAMu ile RAM cap mu ustawisz w configu.

i zignoruje każda wartość większą niż 2 1xx xxx xxx wiec nie ważne ile wpiszesz wiecej niż 2,1GB nie osiagniesz
http://forums.holdemmanager.com/general-support/441711-hm2-ramcap.html

chyba ze hm2 wreszcie sie ogarnął , ale i tak nie wiem po co hm2 było by tyle pamięci do wyświetlania statów ;)

Odpowiedz
Cytat
Agilitys

Dzięki Artur! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
socosoco

Napisane przez socosoco
Troche poszukalem i kupie jedynie procesor pod ta plyte glowna ktora mam. Znacie sie najlepiej na "naszych" realiach, ktory procesor i ile ramu bedzie najlepsze zeby HM2 dzialal najlepiej? Mam/chce kupic:

płyta główna: Ashrock 960 GC-GS FX
procesor: athlon x2 6000+ athlon II x4 (ktoryś) albo FX6300
ram: 2x 2gb ddr2 800mhz 1x 8gb ddr3 1600mhz albo wiecej gb i wiecej mhz
ssd mam

Co wybrac?

na obecnym kompie przy wlaczonym hm2, party 4 stoliki mialem zuzycie procesora skaczace caly czas miedzy 30-70%, zuzycie ramu 50%

bedzie potrzebne 8gb ram przy athlonie II x4 640?

Odpowiedz
Cytat