Skip to forum
Notifications
Clear all

Stacjonarka

1,105 Posts
241 Users
117 Reactions
145.1 K Views
Nicodem0

Napisane przez Artur90
Nicodem0
O jakiej rozdzielczości ten monitor?

1920x1080
Jest jednak opcja, żeby mi ktoś złożył tego kompa. Mógłbyś wysłać wersję w całości i do złożenia? Obie z windowsem. Jest jeszcze opcja, żebym ściągnął windowsa ze strony uczelni, ale z tego co czytałem, to nie można tego wgrywać jako pierwszy system, to prawda?

Reply
Lusia845

Witam

Panowie czy jest możliwość złożenia komputera stacjonarnego do 1000zl ( dysk ssd mam ) ? Komputer ma służyć tylko do internetu , oglądania filmów i przede wszystkim do bardzo płynnego działania Holdem menagera.

Reply
socosoco

Lusia845 planuje tak jak Ty. Postanowilem ze tylko wymienie procesor i doloze ram. Poszukaj moich postow wczesniej. Moze u Ciebie tez wystarczy/zadowoli wymiana kilku czesci.

Reply
jevgienij

Napisane przez Artur90
jevgienij
Tania karta która umożliwi podłączenie trzech monitorów (głównie FullHD, ale za sprawą DVI-I Dual Link jeden monitor powinien osiągnąć wyższą rozdzielczość):
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-bulk-11233-00-10g-639354/
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-lite-11233-00-20g-639357/

Hmmm, OK. Rozumiem, że nie ma wyjścia, żeby nie kupować karty graficznej do podłączenia 3. monitora? W takim razie chciałbym ją kupić, ale priorytetem nie jest cena. Mogę wydać więcej, byleby była to karta cicha (najlepiej na pasywnym chłodzeniu) i niegrzejąca się.

Reply
jevgienij

Napisane przez Sebkrol

Napisane przez jevgienij

Napisane przez Sebkrol
jevgienij jeśli jesteś przekonany o potrzebie zwiększanie ramu to spoko, wymień po prostu na 2x8GB, wydaje mi się że zintegrowane karty graficzne nie będą w stanie obsługiwać 3 monitorów.

Najlepiej jakbyś rzucił screenem z momentu kiedy uważasz, że brakuje Ci ramu bo np HM2 maksymalnie może zabierać tylko 2gb ramu ;) ja też mam HM2+NC edge i przeważnie 3-4GB ramu podczas gry jest wolne

HM2 zabierze Ci tyle RAMu ile RAM cap mu ustawisz w configu.

i zignoruje każda wartość większą niż 2 1xx xxx xxx wiec nie ważne ile wpiszesz wiecej niż 2,1GB nie osiagniesz
http://forums.holdemmanager.com/general-support/441711-hm2-ramcap.html

chyba ze hm2 wreszcie sie ogarnął , ale i tak nie wiem po co hm2 było by tyle pamięci do wyświetlania statów ;)
Ciekawa sprawa z tym HM2, bo w istocie mam wpisane w configu 2 100 000 000, a Task Manager po 3h godzinach gry pokazuje to:

Reply
RubinPlayer

Napisane przez jevgienij

Napisane przez Artur90
jevgienij
Tania karta która umożliwi podłączenie trzech monitorów (głównie FullHD, ale za sprawą DVI-I Dual Link jeden monitor powinien osiągnąć wyższą rozdzielczość):
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-bulk-11233-00-10g-639354/
http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-r5-230-flex-1gb-ddr3-64-bit-hdmi-dl-dvi-i-sl-dvi-d-lite-11233-00-20g-639357/

Hmmm, OK. Rozumiem, że nie ma wyjścia, żeby nie kupować karty graficznej do podłączenia 3. monitora? W takim razie chciałbym ją kupić, ale priorytetem nie jest cena. Mogę wydać więcej, byleby była to karta cicha (najlepiej na pasywnym chłodzeniu) i niegrzejąca się.

Postaram się odpowiedzieć Ci na kilka pytań, ale resztę musisz zrobić sam.
Co do kart, to te podane przez Artura są z pasywnym chłodzeniem.
A teraz fakty.
Twoja integra (intel HD 4000) obsługuje dwa strumienie wideo, jednak przy odpowiedniej płycie głównej można podłączyć pod nią maksymalnie 3 monitory.
Twoja płyta nie daje takiej możliwości, więc temat zamykamy.
Jeśli chodzi o platformę intela, to integry od HD4200+, HD5200+ itd. obsługują 3 strumienie grafiki.
Jeśli koszty są dla Ciebie sprawą drugorzędną i kusi Cię żeby zmienić platformę, to jak najbardziej możesz zainwestować w nową płytę, proca i ram.
Najważniejsze żebyś zwrócił uwagę na odpowiednią płytę główną z możliwością podłączenia wielu monitorów pod zintegrowaną grafikę.
Ja z braku czasu nie polecę Ci żadnego modelu, bo nie mam katalogu w głowie, sam musisz poszperać w necie i ewentualnie zapytać Artura czy innych o opinię na temat znalezionych płyt głównych.

Co do opcji z kartą graficzną, to jest to opcja najtańsza i najprostsza. Kupisz kartę z pasywnym chłodzeniem, masz ciszę, podłączysz 3 monitor i zwolnisz trochę ramu. (integra rezerwuje część dla siebie).

Jednak odpowiedź na Twoje pytanie o integry jest twierdząca. Współczesne zintegrowane grafiki od AMD i Intela spokojnie obsługują 3 monitory, a nawet więcej.
Trzeba tylko dobrać odpowiednią płytę główną, która umożliwi nam taką konfigurację bez zbędnego kombinowania.

Reply
Grinder23

Czesc,

Chcialbym zlozyc nowy komputer dla siostry :

Nie musi to byc jakis mega kombajn ale chcialbym zeby mogla sobie troche pograc w rozne gry i ogolnie pracowac na tym kompie / nie musi byc ssd. Bez systemu. Chodzi mi o sama jednostke centralna:

Co do zakresu cenowego nie mam okreslonego przedzialu nie chcialbym jakos na sile oszczedzac ale tez nie musi to byc jakis super komp 1szej jakosci bo siostra poprostu nie wykorzysta jego mozliwosci i bedzie to kasa wydana w bloto.

Z Gory dzieki za pomoc!

Reply
Lusia845

Witam

Czy moglby ktos sie pochwalic komputerem na ktorym smiga HM2 na bazie minimum 1mln rak. Nie chodzi mi tu tylko o predkosc imporotwanych rak ale ogolnie o predkosc dzialania programu. Kolega ma mocnego pc. Zaimportowalem mu 1,5mln rak z predkoscia ok 500 rak /s. Po zaimportowaniu HM2 chodzil jak kupa.

Reply
Sebkrol

czy chodzi Ci o jego rozdań 1,5mln rozdań i że wtedy jak sobie przegląda rożne raporty to mu muli czy ma bazę 1,5mln rozdań w sumie ?

Reply
Lusia845

To sa moje rozegrane rece. Jest ich 1,5mln. Podczas przegladania raportow itp program muli niesamowicie.

Reply
Moderator
baadnewz01

Może sprecyzuj co znaczy mocny PC

Reply
Artur90

Nicodem0
Tutaj zestaw oparty na Xeonie (architektura i7, 4 rdzenie/8 wątków okrojona ze zintegrowanej grafiki) :
http://prnt.sc/9z52wg
+ obudowa i jakaś karta graficzna.

Zestaw z i5 i ramem DDR 4:
http://prnt.sc/aapiy9
+ obudowa:

Spoiler

Zalman R1 (lekko wycisza)
Antec VSP5000 (również lekko wycisza)
Zalman Z3
Zalman Z3 plus
Gladius M20 Pure Black
SilentiumPC Gladius M35 Pure Black
SilentiumPC Gladius M45W Pure Black
Zalman Z5
Antec GX500
Tracer Volcano
Zalman MS800

Mógłbyś wysłać wersję w całości i do złożenia?

Większość sklepów oferuje złożenie, więc ja tylko podaję komponenty.

Obie z windowsem. Jest jeszcze opcja, żebym ściągnął windowsa ze strony uczelni, ale z tego co czytałem, to nie można tego wgrywać jako pierwszy system, to prawda?

Pokaż gdzie to wyczytałeś? ;)

Grinder23
Będzie łatwiej jak określisz budżet i napiszesz w jakie gry chciałaby pograć.

Reply
Sebkrol

Napisane przez Lusia845
To sa moje rozegrane rece. Jest ich 1,5mln. Podczas przegladania raportow itp program muli niesamowicie.

jesli przegladasz swoje rece tylko z jakiegos krotszego okresu to na pewno pomogłoby podzielenie swoich rąk na mniejsze cześci.
Czy jeśli np korzystasz tylko z rąk z ostatnich 6 miesiecy to mozesz zrobic tak ze przed importem rak do bazy zmienisz automatycznie swojego nicka w starszych rozdaniach na coś innego np nazwa twój_nick-archiwum wtedy w bazie będziesz miał wszystkie ręce na przeciwników swoje również tylko rozdzielone , a jak bedziesz potrzebował mimo wszystko analizować coś ze wszystkich swoich rąk to możesz stworzyć alias sobie zawierający twoje oba nicki

z konfiguracji która mi dawała dobre efekty chociaż nie wiem czy poprawi wydajność hm2 przy 1,5mln rak na hero (bo ja raczej na siebie używałem przeważnie maks 500k) to

zmiana w folderze C:\Users\nazwa_uzytkownika\AppData\Roaming\HoldemManager w pliku holdemmanager.config wartości <Key Name="MaxHandsCachedPerGBofRAM_Hybrid" Value="60000" /> warto ustawić ta wartość na niską pod warunkiem że ilość GB naszego ramu razy ta liczba będzie większa od liczby rąk która masz na siebie (czyli 1,5mln jeśli nie podzielisz sobie rąk na 2 nicki)

jak masz 8GB ramu to zmienić możesz tez te wartości:
w sekcji <Section Name="General">

<Key Name="ProcessWorkingSetBase" Value="2147000000" />
<Key Name="ProcessWorkingSetHandAmount" Value="000" />

mozesz podczas zamulania hm2 sprawdzić też w menedzerze zadan czy zamula z powodu obciążenia procesora, zakładam że obie cześci bazy danych masz na SSD bo oprócz folderu postrgressa baza hm2 tez cześć rzeczy przechowuje w innym folderze

Reply
Sebkrol

Obie z windowsem. Jest jeszcze opcja, żebym ściągnął windowsa ze strony uczelni, ale z tego co czytałem, to nie można tego wgrywać jako pierwszy system, to prawda?

windows od uczelni to normalny windows ;) dostaje sie normalnie kod jedynie nie mozna go uzywać komercyjnie

Reply
Nicodem0

Dzięki Artur za pomoc! :f_drink:
co do windowsa z dreamsparka

Czy można zainstalować system operacyjny Windows dostępny w ramach DreamSpark Premium na komputerze, na którym dotychczas nie był zainstalowany żaden system operacyjny („Naked PC”)?

Tak, ale tylko w laboratoriach i wyłącznie w celu umożliwienia korzystania z innego oprogramowania dostępnego w DreamSpark Premium w celach badawczych lub edukacyjnych. Jeżeli ten warunek jest spełniony, wówczas można na systemie operacyjnym Windows zainstalować oprogramowanie niepochodzące z DreamSpark Premium również w celach badawczych lub edukacyjnych. Windows licencjonowany w ramach programu DreamSpark Premium nie może być instalowany (czy to na komputerze bez systemu operacyjnego, czy też na komputerze z już zainstalowanym systemem operacyjnym) w innych celach niż badawcze lub edukacyjne.

Natomiast na komputerach prywatnych (studentów i pracowników naukowych) możliwe jest zainstalowanie systemu operacyjnego jako upgrade’u istniejącego systemu – musi być na nim zainstalowana już legalna dowolna poprzednia wersja systemu Windows. Instalowanie systemu operacyjnego na „nagich” komputerach jest niezgodne z licencją.

Czyli niby nie można, ale w tym samym wątku ludzie pisali maila do microsoftu i jednak można, więc się jednak na to zdecyduję :)

Reply
Nicodem0

Artur,
a co myślisz o dodaniu do tego zestawu
http://prnt.sc/aapiy9

Reply
Sebkrol

do pokera nie ma sensu brac karty graficzne dodatkowej, tym bardziej ze karta do 200zł często może mieć niewiele lepsze parametry do tej z procesora ;)

Reply
Lusia845

Sebkrol Jak zmienic swojego nicka w starszych rozdaniach?? W HM2 chyba nie ma takiej mozliwosci :(

Reply
Sebkrol

wyeksportuj historie rozdań do plikòw txt, potem otwòrz je np w programie notepad++ i tam klikajac ctrl+h pojawia się okienko do zamiany tekstu wpiszesz wtedy swój stary nick i nowy nick i klikniesz zamień we wszystkich otwartych dokumentach

oczywiście opcja z zamiana nicka w starszych rozdaniach wymaga ponownego utworzenia bazy i zaimportowania rąk.

Przy okazji pomyślałem, że pewnie trochę przyspieszy działanie hm2 jeśli z raportów pousuwasz kolumny których nie używasz ;)

Reply
Grinder23

@Artur

Ciezko mi okreslic budzet bo nie wiem w jakim przedziale dostane rozsadny sprzet ale te 2-3k napewno w razie koniecznosci wiecej.

Co do gier siostra wymienila : "Tera Online" "Black Desert" i ogolnie jakies MMO glownie.

Reply