Skip to forum
Notifications
Clear all

Back to basics. NL SH

343 Posts
56 Users
347 Reactions
16.8 K Views
zbok

Książkowy challenge.
Zdecydowałem się zwiększyć liczbę książek do 24.

Pierwszy kwartał 2016

Rozwój osobisty

:diamond: "7 Nawyków Skutecznego Działania" - Stephen R. Covey

Rozwój biznesowy

:diamond: "A teraz stwórz wielką firmę" - Brian Tracy & Mark Thompson

:diamond: "Handlowanie to gra" - Wojciech Haman & Jerzy Gut

Wydawnictwa branżowe

:diamond: "Zakamarki Marki" - Paweł Tkaczyk

:diamond: "Język reklamy w komunikacji medialnej" - Wacław Smid

Rozrywka

:diamond: "Masa o porachunkach polskiej mafii" - Jarosław Sokołowski & Artur Górski

.

Reply
bimbekpl

Napisane przez krzysiuwOw
NL2/NL5 mógłbyś prawdopodobnie przejść z samym 3betem for value i nikt by nawet nie zauważył.

Spoiler :truestory:

Dziś pierwsza sesja z serii 3bet 4 value i tylko :profit: w 200 hands 80bb samym 3betem. Napewno to był tylko dobry run, a nie dobór odpowiednich spotów

Spoiler

Reply
NieGadamZpsami

Na żółto zaznaczone ręce otwieramy na stołach, na których dobrze czujemy się postflop.

Moim zdaniem powinieneś otwierać pockety z każdej pozycji, na tych stawkach można jeszcze łatwo dostać stacka za seta, spróbuj tak pograć, a i powodzenia życzę _drink:

Reply
zbok

Napisane przez bimbekpl
Dziś pierwsza sesja z serii 3bet 4 value i tylko :profit: w 200 hands 80bb samym 3betem. Napewno to był tylko dobry run, a nie dobór odpowiednich spotów

No i elegancko :f_thumbsup:
Generalnie sam też praktycznie nie 3betuje dla blefu (nie licząc SB vs CO/BTN jeżeli mam jakieś info o graczu).
Na BB też mi się zdarza vs. BTN choć tu tendencję zmieniam w stronę callowania i na dobre to wychodzi.
Nie widzę sensu w blefowaniu fishy bo oni zwyczajnie tego nie respektują.

Przyjrzałem się temu i 3betuję taki zakres (ręce na żółto 3betuje jeżeli mam info że gracz folduje do 3betu w okolicach 70%).
To jest odpowiednio 5,28% i 8%.

Co myślicie?

Napisane przez NieGadamZpsami

Na żółto zaznaczone ręce otwieramy na stołach, na których dobrze czujemy się postflop.

Moim zdaniem powinieneś otwierać pockety z każdej pozycji, na tych stawkach można jeszcze łatwo dostać stacka za seta, spróbuj tak pograć, a i powodzenia życzę _drink:

Zgadzam się z tym, że trafiając seta, na odpowiednim boardzie dostaniemy stack.
Pytanie co zrobić kiedy seta nie trafimy?

Dostając call na części boardów typu :5x::Kx::7x:, :Ax::6x::8x: możemy grać cbet ale jeżeli spadnie np. 6♥:J♥:Q♦: to co grasz z 3♣:3♦:? Lub na takim boardzie K♦:T♥:9♥: trzymając 4♣:4♦:?

Pytam poważnie, bo ja osobiście będąc najczęściej OOP poddaję taką rękę grając x/f.
Jeżeli mam info, że gość dużo betuje vs missed cbet i odpuszcza na turn to czasem sprawdzę bet na flopie ale jeżeli poprawia na turnie to muszę zrzucać.

Jeżeli dobrze pamiętam to mamy ok. 12% szansy na trafienie seta z flopa (raz na osiem razy) i moim zdaniem w longrunie będziemy tracić na otwieraniu niskich PP z UTG.

Piszczę tylko o sytuacji kiedy dostajemy 1-2 calle.
A są jeszcze sytuacje, w których dostaniemy 3bet, którego wg oddsów, z pocketem nie opłaca nam się sprawdzać.

Z resztą w jednym z treningów muckinfella prosił graczy o wyfitrowanie wyników przy otwieraniu pocketów z UTG i chyba wszyscy byli na tym w plecy chociaż na stosunkowo niewielkich próbkach.

Sprawdzałeś w statach jak u Ciebie to wygląda?

Reply
NieGadamZpsami

Mam za małą próbkę rozdań aby to ocenić. Ale tak jak pisałeś, jak nie trafiam seta z flopa to najczęściej gram x/f, wydawało mi się to profitowe i całkiem dobre na zoomie, bo trafiając np: na boardzie 2♣:J♠:A♦: seta dwójek i gdy przeciwnik złapie top parę albo dwie pary to bardzo często od razu wrzucał stacka. Zobaczę jak będzie się to sprawdzało na stolikach regularnych.

Reply
zbok

Tylko problem chyba właśnie w tym, że częściej on trafi parę niż my naszego seta :f_biggrin:

Reply
ObywatelSzarak

Ja gdy mam za sobą fisha to otwieram niskie pockety (a prawie zawsze mam bo staram się tylko przy takich stolikach grać). W przeciwnym wypadku 66+ :)

Reply
lazrov

Co do książek biznesowych polecam "Strategia błękitnego oceanu" :f_thumbsup:

Reply
zbok

Napisane przez lazrov
Co do książek biznesowych polecam "Strategia błękitnego oceanu" :f_thumbsup:

Dzięki, nie znałem tego tytułu. Już zamówiona.
Poczytałem opinię, wyrywkowo pdf i coś takiego bardzo mi się w najbliższym czasie przyda.

Reply
zbok

Zacznij walczyć o big blinda - calling i 3-betting range z sb

Spoiler

:spade: Podane zakresy poszerzamy lub zawężamy biorąc pod uwagę statystyki graczy.

Jeżeli gracz otwierający z CO/BTN ma szeroki steal i duży fold to 3bet poszerzamy podane zakresy o blockery i ręce z dobrym CRE (niskie asy off, broadway'e)

Jeżeli gracz stealuje rzadko a dodatkowo ma sensowny call 3bet range staramy się ograniczyć ręce, które będą przez niego zdominowane (średnie asy, broadway'e siuted i off).

:spade: Jeżeli nie chcemy mieć calling range na SB to nie callujemy nawet niskich PP. Skoro 3betujemy cały nasz zakres i nagle dorzucimy calling range z niskimi pocketami będzie to bardzo czytelne dla naszych przeciwników. Nawet jeżeli uda nam się trafić seta to grając bez pozycji rzadko uda nam się wyciągnąć cały stack przeciwnika.

Resteal 3bet range SB vs CO

Resteal 3bet range SB vs BTN

WAŻNE!

Broniąc cały nasz zakres poprzez 3bet nastawiamy się na autoprofit preflop a co za tym idzie uważnie dobieramy spoty do cbetu i nie gramy go z automatu.
Nie musimy na siłę szukać spotów do gry i kombinować postflop ponieważ często wpakujemy się w rozdanie, które będzie dla nas problematyczne
.

BEZ LEVELOWANIA GRACZY NA MAŁEJ PRÓBCE RĄK!!!

Oczywiście callowanie ze SB jest możliwe ale musimy wiedzieć, kiedy możemy to robić.

Calling range

Open Raise vs. BB

- Jeżeli mamy informacje, że dany gracz folduje do steala ponad 67% możemy otwierać na niego dowolne dwie karty

- Ręce zaznaczone na żółto otwieramy na graczy z foldujących do steala 50%+, fisha siedzącego na BB lub jeżeli ktoś przed nami zagrał limp/min raise

Reply
zbok

Zacznij walczyć o big blinda - calling i 3-betting range z bb

Spoiler

BB vs. CO (w próżni)

BB vs. BTN (w próżni)

BB vs. SB (w próżni)

BB vs. CO (reg, 27% RFI)

Reply
Varrancomando

Fajnie, że wkleiłeś te screeny. Nie wiedziałem, że na Strategii takich mądrych rzeczy uczą :f_rolleyes:
Zrobiłem sobie screeny tabelek z twoich screenów. W sumie wygląda na to, że starałem się grać podobne zakresy ale na czuja, bo nie chciało mi się nigdy tych zakresów ogarniać tak drobiazgowo (szczególnie BB vs SB gdzie zawsze starałem się grać jak najszerzej ale pewnie nie zawsze to wychodziło hehehe). Może teraz będzie bardziej naukowo :f_cool:

Reply
zbok

Napisane przez Varrancomando
Fajnie, że wkleiłeś te screeny. Nie wiedziałem, że na Strategii takich mądrych rzeczy uczą :f_rolleyes:

Na szczęście zostało jeszcze sporo dobrego materiału do przerobienia :f_thumbsup:

Napisane przez Varrancomando
Zrobiłem sobie screeny tabelek z twoich screenów.

Jak chcesz to podeślij na prv skype albo mail to powysyłam Ci wolną chwilą jak już wszystko ogarnę.

A tak przy okazji grasz/grałeś w CoD 3 i prowadziłeś kanał na YT w tym temacie?
Nie pamiętam nazwy kanału ani nicku żeby sprawdzić ale jesteś bardzo do typka podobny :)

Reply
Varrancomando

Nie. Nie prowadziłem kanału na YT i nie grałem w gry komputerowe już ponad 10 lat. Pzdr :f_drink:

Reply
zbok

Straszna padaka dziś.
Bezkarcie, nietrafione boardy, nie opłacane asy i kowboje - ogólnie największa wygrana dziś pula to 0,44$ :f_thumbsup:

Tyle, że to jeszcze byłoby do przeżycia.

To czego przeżyć nie mogę, to brak myślenia.
Ogólnie mam trzy ręce z dzisiejszego "grania". Dwie na zimno przeanalizuje i wstawię jutro.

Jedną wstawię dziś bo jest urzekająca.

Normalnie tego nie otwieram, izolowałem shorta na UTG - straszna ryba i liczyłem na call od BTN. No i się doczekałem...

BTN po 64h 40/13 i ogólnie dobry agent :D
Jedyne co tutaj biję to AQ i AT + gumblowane FD ale call bo przecież mikro :facepalm:

Ogólnie szaleństwo :f_cool:

Oprócz popełniania głupich błędów skupiałem się też dziś na zakresach obrony blindów i idzie coraz lepiej.
To jedyny pozytywny aspekt dzisiejszej sesji :f_thumbsup:

Zrobię sobie przerwę od grania do soboty.
Do tego czasu przerobię "Zacznij walczyć o big blinda" i podsumuję wszystko co przerobiłem o preflopie.
I w końcu na warsztat wjedzie post flop.

Reply
chriskwns

[*]

Reply
Gadrom

Elo.

Podoba mi się Twoje podejście do tematu. Sam lubię rozłożyć długoterminowy cel na wiele mniejszych o ogarniąć je na spokojnie.
W związku z tym, że również przerabiam obronę blindów mam pytanie: czy obronę przez call vs CO i BTN stosujesz na graczy na których masz jakieś info ? A na nieznajomych tylko 3-bet ?
Czy nie wydaję Ci się, że gracze coraz częściej nawet na NL2 tak bronią ? Z tego co wiem to tak grają na wyższych stawkach, ale może poziom wzrasta ? :D

Tylko ciężka praca nas wzbogaca :)
Pozdro

Reply
zbok

Napisane przez Gadrom
W związku z tym, że również przerabiam obronę blindów mam pytanie: czy obronę przez call vs CO i BTN stosujesz na graczy na których masz jakieś info ? A na nieznajomych tylko 3-bet ?

Z SB gram 3bet na unków i na graczy, o których mam info.
To jest 3bet z nastawieniem na autoprofit PRE więc zazwyczaj długo się nie zastanawiam.

Oczywiście jeżeli z CO otwiera typ 12/9 to wiem, że 3bet nie zawsze będzie profitowy.
Wtedy opieram się na informacjach o tym ile folduje/calluje/4betuje do 3betu i na tej podstawie podejmuję decyzję czy gram 3bet z daną ręką. Jest to zazwyczaj tylko top 3bet rangu.
Należy pamiętać, że SB to 0,5bb więc nie musimy bronić go na siłę i czasem lepiej zwyczajnie odpuścić niż pakować się w problematyczny spot.

W ogóle zakres proponowany przez trenera dla SB wydaje mi się na tyle zbalansowany, że nawet gracze ze stosunkowo dużym callem do 3betu nie będą nas zbyt często dominować na flopie.

4betów za dużo nie ma więc jeżeli się zdarzy to stakuję z QQ+ i połową AKs, czasem calluje z AKo i resztą AKs.
Na ten temat niebawem wstawię post.

Call gram ze SB jeżeli na BB mam rybę bo nie chcę wyrzucać jej z rozdania 3betem.
Gracze stealują (zwłaszcza z BTN) bardzo szeroko więc grając call z takim zakresem mamy co robić postflop.
Ważne, żeby wybierać odpowiednie spoty i pozwolić matmie realizować nasze equity - czyli to samo co na SB, nie szukam gry po flopie na siłę, nie blefuje, nie floatuje jeżeli nie mam boardu.

Czasem dokładam z SB z "żywą" ręką jeżeli zapowiada się zlimpowany multiway (minimum 4 graczy w puli - licząc ze mną).

Na BB bardzo fajnie sprawdzają mi się z zakresy proponowane na kursie.
Wiadomo, na rega trzeba "ściaśniać" ale ogólnie wyjściowo bardzo dobrze rozgrywa mi się BB tym zakresem.

Napisane przez Gadrom
Czy nie wydaję Ci się, że gracze coraz częściej nawet na NL2 tak bronią ? Z tego co wiem to tak grają na wyższych stawkach, ale może poziom wzrasta ? :D

Część na pewno 3betuje vs steal ale z moich obserwacji zdarza się to częściej z BB niż SB.
Poziom, moim zdaniem, wzrasta ale wciąż pełno rybek pływa.

Napisane przez Gadrom
Tylko ciężka praca nas wzbogaca :)
Pozdro

:truestory:

Reply
zbok

Bardzo fajny post od @bambucza1988, polecam.

20 sposobow na genialnosc

Link do filmu

Reply
zbok

Ręka z wczorajszej "sesji".
Miały być dwie ale ta druga to spazz na fisha z 80bb z dwiema over na flopie - nie będę Was tym zanudzał :f_confused:

IPoker Network $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2843515
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

SB: $0.82 - VPIP: 19, PFR: 6, 3B: 5, AF: 3,3, Hands: 139
BB: $1.99 - VPIP: 32, PFR: 25, 3B: 12, AF: 0,0, Hands: 72
Hero (UTG): $2.00 - VPIP: 28, PFR: 21, 3B: 7, AF: 2,1, Hands: 2104
MP: $1.96 - VPIP: 11, PFR: 5, 3B: 13, AF: 0,0, Hands: 19
CO: $1.42 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 8
BTN: $1.64 - VPIP: 19, PFR: 6, 3B: 5, AF: 3,3, Hands: 139

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with Q :diamond: A :heart:
Hero raises to $0.06, 3 folds, SB calls $0.05, BB raises to $0.20, Hero calls $0.14, 1 fold

Flop: ($0.46) 5 :diamond: Q :spade: T :diamond: (2 players)
BB bets $0.32, Hero calls $0.32

Turn: ($1.10) 9 :diamond: (2 players)
BB checks, Hero checks

River: ($1.10) 4 :club: (2 players)
BB bets $0.68, Hero calls $0.68

PRE

Próbki w zasadzie brak, więc nie zakładam, żeby przed flopem 3betował tak szeroko.
Gość rysuje się luźno ale mimo to widzę u niego vs. UTG tylko 3bety dla value.
Myślę, że można mu tu dać coś takiego.

Equity  Wygrana  Podział
MP2    52.12%   44.78%    7.33% { TT+, AJs+, KQs, AJo+, KQo }
MP3    47.88%   40.55%    7.33% { AhQd }

Co myślicie o callu pre?
Uważam, że zrzucenie takiej ręki jest chyba zbyt weak?

FLOP

Co może tak betować flop?
Ja widzę tutaj taki zakres:

Stół: T:diamond:5:diamond:Q:spade:
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    48.21%   40.67%    7.54% { QQ+, TT, AQs+, KQs, AdJd, AQo+, KQo }
MP3    51.79%   44.26%    7.54% { AhQd }

Myślę, że AK odpala tutaj one and done.
Mam w zasadzie flipa - nie zrzucam tutaj TPTK, myślę że call jest spoko.

TURN

Spada bardzo kiepska karta ale daje pewne możliwości o których myślałem w trakcie rozdania.

Jego check sugeruje dwie opcje:
1. Ta karta i mój call może spowodować, że zawahał się z betem trzymając TT/KK/AA w obawie przed flushem/straightem
2. Trafił nutsa i indukuje blef

I tu zastanawiam się nad możliwością zagrania na jego check bleffu.
Normalnie nie bluffuje na tych stawkach ale wydaje mi się, że jego linia i karta na T aż się prosi o bet za 0,70$ - 0,75$
Uzupełnia się combo draw i myślę, że mogłoby to zadziałać biorąc pod uwagę, że na flopie mogłem być już w plecy.

Jeżeli jest w miarę ogarniętym graczem wyrzucam go tutaj z KK/AA (bez :diamond: ) i TT(?).

Bet na tym turnie ma jeszcze jeden plus - prawdopodobnie nie dostanę od niego betu na river i dochodzę do SD ustalając za niego cenę.
Choć tak na dobrą sprawę, jedyną gorszą ręką jaka sprawdza turn jest KQo/s (9 combo).

Co myślicie o takim toku rozumowania?

RIVER

Skoro nie betowałem turna to powinienem tutaj zrzucać, nie widzę słabszych rąk, które zabetują.

Reply