Napisane przez Astu064
Szkoda, że nie spadasz w dół albo nie cofasz się do tyłu 
Zmień ten pleonazm w tytule, to może więcej ludzi zajrzy na Twojego bloga
Jak bede gral nl1000 to wejda i bez wzgledu na nazwe
Cala prawda, tylko ze przy tym poziomie jego nie ma juz na tym blogu bo uczy uczy sie gdzies indziej.
Nizej wklejam wiadomosc z priv uprzedzajac pytania o 3bet i moze komus sie to przyda.
Pytanie z priva:
W związku z tym, że długi czas grałeś FR, dużo wyższe stawki niż ja chciałbym Cię prosić o pomoc i skonsultować z Tobą moje zakresy.
Co sądzisz o zdepolaryzowanycm zakresie 3betu SB vs BTN: JJ+, ATs+, A5s-A2s, KJs+, QJs, JTs, T9s, 98s, AJo+, KQo???
Value range: JJ+, AJs+, KQs, AQo+
Bfuff range: ATs, A5s-A2s, KJs, QJs, JTs, T9s, 98s, AQo-AJo
Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
Moja odpowiedz:
Ja nigdy nie przyjmuje sztywnego zakresu 3betu vs jakas pozycja, tzn. inne rece 3betuje gdy przeciwnik ma 10% raise first i inne gdy ma OR 60% i nie ma roznicy z jakiej pozycji ktos robi to otwarcie tylko ile ma % OR z tej pozycji na ktorej wlasnie otwiera.
To jest podstawa, zeby dostosowac sie pod konkretnego przeciwnika i nie warto uzywac sztywnego zakresu 3betu jezeli masz juz statystyki na przeciwnikow i wystarczajaca ilosc rak, zeby statystyki przeciwnika byly wiarygodne. Oczywiscie jak teraz zaczelem grac nl2 i nie mam statystyk na nikogo to troche zmieniam podejscie i gram czyste GTO bo nic wiecej nie potrzeba, zeby ten limit przejsc, exploatowanie leakow przeciwnikow to mozna stosowac wyzej. Jak ostatnio gralem to samym GTO mozna bylo przejsc do nl25.
Ciezko mi opisac jak gram teraz na nieznanych ludzi, ale w skrocie gram duzo bardziej tight po to, zeby nie budowac duzych pul z nieznanym przeciwnikiem z przecietnymi lub slabymi kartami. Tymbardziej, rece ktore na nl50 normlanie 3betuje dla blefu bo sa grywalne np. 1gapery, 2 gapery, niskie AXs, itp na nl2 nie bede 3betowal dla blefu bo nie wiem ile przeciwnik folduje vs 3bet i nie moge ocenic jakie karty moze trzymac na rece gdy sprawdzi, a jak sprawdzi to po flopie w 3betowanej nie bede wiedzial co z nim zrobic.
Dam przyklad w latwej sytuacji jak ja widze ocenianie rendzu znanego mi przeciwnika:
Tzn. gosc otwiera 10% i folduje vs 3bet 60% na probce 500rak. Czyli 6% rendzu folduje, a 4% gra dalej. Teraz trzeba wlaczyc equilaba i rozpisac z jakimi ukladami co zrobi. Wiadomo, najlepsze karty ide do 4bet value, srednie do call3bet, gorsze do 3bet blef, a reszta 60% do smieci.
4bet value - przyjmujac, ze tylko z AA robi 4bet to znaczy ma 4bet value rendz 0,45%
Call - sprawdza 3bet z rekami AKs, KK, QQ, JJ, TT co daloby 3,02% rendzu
4bet blef - reszte ukladow, ktore otwieral moze foldowac, ale najczesciej jakies blefy tez ludzie maja nawet na nl2, wiec dalbym mu AKo bo przyjmujac, ze ma maly 4bet value to bedzie tez mial maly 4bet blef, wiec 4betuje dla blefu tylko AKo to jest 0,90% rendzu. To sa zalozenia bo w rzeczywistosci, moze grac inaczej np np nie 4betuje dla blefu, wiec caly 4bet to bylyby wtedy najsilniejsze karty. Idac w druga strone moze robic 4bet tylko dla blefu / semi blefu, a AA KK itd zawsze kolowac. Roznych ludzi juz widzialem.
(ten akapit troche zmienie) Skoro okreslilem ~4% zakresu rak z ktorymi przeciwnik nie folduje vs 3bet to teraz wyznaczam swoj zakres rak, ktory bede gral przeciwko jego zakresowi OR.
Tzn.
- 3bet dla value chce robic z rekami, ktore beda swietnie graly vs zakres rak, ktory przeciwnik sprawdza vs 3bet (w tym przypadku vs 3%)
- sprawdzenie jego otwarcia powinienem robic z rekami, ktore maja min 40% equity vs rendz ktory otwiera (w tym przypadku 10%), ale za slabo ogarniam post floop i dlatego ograniczam ilosc rak
- i zostaje mi okreslic 3bet blef, przyjelem zasade ze przy 60% fold vs 3bet u przeciwnika chce miec tyle samo kombinacji blef 3betow co value3betow, po to zeby nie miec duzego fold na 5bet bo to bylby juz moj lik ktory mogliby wykorzystywac przeciwnicy, czyli w ten sposob okreslilem ile potrzebuje rak do blefu, a teraz tylko musze wyznaczyc z equilabem najlepsze rece, ktore bym foldowal i dac ich wymagana ilosc do 3bet blef (dalej juz bez edycji)
Bardziej konkretnie dobrane vs przeciwnik z OR10%, 4bet 1%, fold vs 3bet60%, np:
- 3bet value AA, KK, AKs 1,2% i 16combo
- call AKo, AQ o i s, QQ, JJ, TT 3,5% i 46combo
- 3bet blef KQs, AJs, 99 1,06% i 14combo
oczywiscie to przyklad i sporo moze sie zmienic zaleznie od sytuacji
Do tego dochodza rozne sytuacje, w ktorych zakres rak, z ktorymi gram rozni sie calkowicie. Np typu, ze przeciwnik nie ma rozpisanych rendzy OR i vs 3bet i nie zawsze bedzie gral najlepsze karty, wtedy moze miec cos innego niz zalozylem. Do tego przeciwnik moze miec inny OR, inny fold na bet np 40% lub 80%. Moze byc ze OR ma 10, 4bet 0%, fold vs 3bet 20%, fold vs cbet in 3bet pot 80%, to tez gram inaczej bo moge o wiele luzniej 3betowac, zeby cbetowac bardzo czesto i wyrzucac go na flopie. Inaczej tez sie gra, gdy z przeciwnikiem sie znamy i on sie dostosowuje jakos, gra inaczej niz na mnie, niz na innych i pewnie jeszcze wielu sytuacji w ktorych zmienia sie myslenie i zakresy nie wymienilem.
Sporo sie rozpisalem i gdzies mogly wpasc bledy w pisowni i mysleniu, ale najwazniejsza jest zasada z grubsza, a pewnie duzo osob powiedzialoby, ze mam zle zalozenia, a zeby ustalic moje karty jakie gram vs konkretny przeciwnik zajelo mi i koledze kilka tygodni pracy z equilabem, po pare godzin dziennie.
Jezeli naprawde chcesz sie nauczyc grac to czytaj doglebnie takie blogi jak ten https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=392623 , ale nie tylko zeby zapoznac sie z trescia, szukaj informacji zeby zrozumiec rozkminy z rozdan, ktore sa na tym nieprzecietnym blogu.
muckinfella chyba w 2014 i 1015 mial filmy w ktorych duzo lepiej wyjasnial to co ja napisalem, do tego zdrojek i robmaf pamietam, ze mieli filmy ktore wiele mnie nauczyly.
Sam nie ogladalem, ale slyszalem ze gover jak zaczynal wypuszczac filmy na strategii mial swietna serie w ktorej uczyl budowac zakresy OR i 3bet, kawalek widzialem to mi sie bardzo podobalo
Ponowie prosbe:
- wklejajcie nazwy najlepszych\przelomowych filmow badz serii - nawet po roku jak blog padnie, dzieki, pzdr
edycja:
szczerze? to nie licze, ze bedzie jakis feedback
na stolach