Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Video blog

180 Posty
44 Użytkownicy
3 Reakcje
46.1 K Wyświetlenia
AutystycznyAndrzej

Postanowiłem założyć bloga w formie nagrań z moich sesji. Jako że żeby komentować na blip.tv trzeba bodajże się zalogować, więc założę tutaj wątek dla łatwiejszej komunikacji.

http://mirthall.blip.tv/
#14 - 30 września 2010 - Jason Watch - NL10
#13 - 15 września 2010 - Lesioo - NL10
#12 - 15 września 2010 - czak2 - NL25
#11 - 15 września 2010 - erykzholdy
#10 - 30 sierpnia 2010 - kozak567
#9 - 17 sierpnia 2010 - wqwlucky
#8 - 20 lipca 2010 - session review z gry MatiKosa
#7 - 16 lipca 2010 - session review z gry Jarka
#6 - 9 lipca 2010 - sesja live - reupload audio jest lekko przyśpieszone pod koniec, ale da się oglądać.
#5 - 9 lipca 2010 - problemy z mikrofonem [']
#4 - 5 lipca 2010 - session review
#3 -13 czerwca 2010 - session review
#2 -11 czerwca 2010 - sesja live
#1 - 6 czerwca 2010 - sesja live

Wszystkie sugestie mile widziane. Filmiki trwają ~30 minut. Nie chcę nagrywać godzinnych sesji, ponieważ będą dość długie i męczące. Nie sądzę żeby wiele osób dotrwało do końca godzinne wideo.

Będę starał się uploadować kilka razy w tygodniu. Raczej nie planuję wiele pisać z własnej woli. Krytyka i komentarze mile widziane. Jak ktoś chcę, to mogę wrzucić HH z rozdań tylko proszę wtedy pisać który epizod + czas + najlepiej moja ręka / board wtedy z łatwością znajdę w HM dane rozdanie i opiszę co o nim myślę.

Niektóre moje zagrania mi się nie podobają, czasami mówię o tym od razu po rozdaniu, czasami pod koniec sesji... Czasami wyłapuje to dopiero następnego dnia.

HUD:
Hands/VPIP/PFR/3bet/ATS
Fold to cbet/fold to 3bet

Rozdzielczość 1920x1080 a rozmiar filmików to około ~60-100 mega / 30 minut więc nie są olbrzymie.

Artykuły

#1 - wstęp
#2 - znaki zapytania
#3 - szukamy odpowiedzi
#4 - poker jest prosty
#5 - analiza ręki

██████████████████████████████

Odpowiedz
Cytat
179 odpowiedzi
Sterwor

Czemu uzywasz tak malej ilosci statysyk? Wiecej pomoglby ci znacznie, szczegolnie w grze postflop.

Po drugie widze sporo leakow w toku myslenia ale na pewno dojdziesz do nich rozwiazania :) GL

Odpowiedz
Cytat
Endurx

Witam witam, spoko blog czekamy na kolejne filmiki i tak jak kolega powyżej powiedział przydało by się jeszcze kilka statystyk post flop aby określić tendencje przeciwników :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Przyjemnie sie oglada, bede zagladal czesciej, pozdro :]

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Dzięki za komentarze.

Napisane przez Sterwor
Czemu uzywasz tak malej ilosci statysyk? Wiecej pomoglby ci znacznie, szczegolnie w grze postflop.

Kiedyś byłem fanem statystyk i wrzucania wszystkiego do HUDa. Ale łonanizowanie się nad tym że mam 29 różnych statystyk i wiem "wszystko" o rywalu przeszło mi. Swego czasu grałem z dość sporą przyjemnością z:

Hands/VPIP/PFR/ATS

Dzięki temu widziałem:

- jak luźny jest gracz (VPIP, ATS)
- czy gra agreswynie (różnica pomiędzy VPIP a PFR)
- czy zwraca uwagę na pozycję (ATS wobec PFR)
= mogłem określić ogólne tendencje rywala i wyrobić jakąś opinię.

Dzięki temu widziiałem też...

... jak często zaglądam do popupa i czy w ogóle to ma sens. Szukasz fold to cbet? Ale czy na TYM flopie jest on Ci potrzebny? Szukasz raise cbet, ALE czy na tym flopie Ci coś pomoże?

Z czasem dorzuciłem 3bet %, po to żeby śledzić czy czasami nie 3betuje za dużo i jak często ludzie np. 3betują z blindów co też jest przydatne przy określeniu zakresu. Fold to 3bet też jest praktyczny przy określaniu czy rywal nie jest zbyt luźny. Fold to cbet kiedyś dorzuciłem głównie dla eksperymentu i tak został.

Nie czuję potrzeby posiadania np. cbet %, ponieważ rzadko kiedy jestem w puli jako strona pasywna, ponadto różne flopy = różny % cbeta na nich. Wiadomo że na niektórych się cbetuje 100% zakresu na innych w ogóle. Wtedy patrzę na VPIP zakresu i staram się określić ile % z niego może naprawdę cbetować ten flop, a ile powinno odpuścić na turnie albo spasować na raise.

Owszem, czasami korzystam z cbet turn albo innych statystyk z popupa ale to wtedy kiedy naprawdę są potrzebne i coś zmieniają. Jakie statystyki sugerujesz dodać?

Jeszcze jeden argument przeciwko rozbudowanemu HUDowi, to liczba graczy. Rzadko na kogokolwiek mam liczbę rozdań które dawałaby wiarygodne statystyki.

Po drugie widze sporo leakow w toku myslenia ale na pewno dojdziesz do nich rozwiazania :) GL

:facepalm:

Dzięki za komentarz, ale napisz CO KONKRETNIE uznajesz za leak (który filmik, która minuta?). Nie zawsze mam rację, nie zawsze się zgadzam sam ze sobą (2 minuty po rozdaniu, po sesji...), a także nie zawsze podaje pełne uzasadnienie odnośnie zagrań. Więc jeżeli podasz konkretnie które rozdania zagrałem źle, wtedy będę mógł się im przyjrzeć i ewentualnie poprawić na przyszłość.

Odpowiedz
Cytat
Sterwor

Nie mowie o tak ogromnej ilosci ale statystyki typu af czy afreq sa naprawde przydatne, tylko oczywiscie trzeba wiedziec jak i kiedy je uzywac, c bet tez jest bardzo potrzebny, wedlug mnie duzo tracisz bo w konkretnych przypadkach powiedzmy jest board dosc drawowaty i ktos robi check/raise i ciezko ci okreslic range bez konkretnych statow chyba ze rzeczywiscie tak obserwujesz gre, ze jestes w stanie cos powiedizec o kazdym graczu.

Jak chodzi o leaki to znow ja nie chce zdradzac mojego toku myslenia, bo wiedze sie ceni :) Moze nie jest perfkcyjny ale wygrywam tu i tam :)

Radzilbym moze zabrac jakis trening , np z ninjai jak napisze prace. Na pewno bardzo to by pomoglo. Z tego co slyszalem to grales spory multitabling po kilkanascie stolow, co moglo spowodowac niepotrzebne nawyki, np automatyzm i nie zwracanie uwagi na szczegoly ktore tworza pozniej calosc. Zwroc moze uwage na 4 etapy rozumowania pokerowego albo jak to tam nazywaja.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Nie mam pojęcia o jakich 4 etapach piszesz. Co do automatyzmu to już się go wyzbyłem i raczej nie mam z tym problemu. Jeszcze nie zawsze gram A-game, tym bardziej przy nagrywaniu filmiku gdy mam akcję na 2 stolikach dlatego dzisiaj zrobię nagranie PO sesji.

Nie zawsze rozważam wszystkie możliwe opcje i np. nie biorę pod uwagę c/r jako PFR które byłoby nieraz najlepszym rozwiązaniem, ale to jeszcze kwestia koncentracji z którą coraz lepiej.

w konkretnych przypadkach powiedzmy jest board dosc drawowaty i ktos robi check/raise i ciezko ci okreslic range bez konkretnych statow

Tutaj wolę bardziej ogólne myślenie. AF czy AFq nie powiedzą czy rywal gra c/c z FD czy c/r. Wskazują tylko tendencję odnośnie agresji, która... w dużej mierze zależy od VPIP/PFR.

Staram się wpierw określić jakie warunki muszą być spełnione żeby kontynuowanie było EV+, a następnie sprawdzić (na podstawie notek, statów, ogólnie readów) czy są spełnione. Wtedy też podeprę się readami w jaki sposób kontynuować.

Jak chodzi o leaki to znow ja nie chce zdradzac mojego toku myslenia, bo wiedze sie ceni Moze nie jest perfkcyjny ale wygrywam tu i tam

k

Radzilbym moze zabrac jakis trening , np z ninjai jak napisze prace.

Nie czuję potrzeby. Póki co przede wszystkim muszę poprawić % czasu przez który gram swoje A-game, a dopiero wtedy warto będzie pracować nad jakością A-game... Mam jeszcze kilka rzeczy które chcę w swojej grze poprawić, a dopiero potem pomyślę o kolejnych punktach.

Odpowiedz
Cytat
szok38

Wezmę sobie Twoją radę Sterwor do serca.
Good joob AA !
Pozdro

Odpowiedz
Cytat
Sterwor

Napisane przez szok38
Wezmę sobie Twoją radę Sterwor do serca.
Good joob AA !
Pozdro

Czemu moja i ktora ?:>

Odpowiedz
Cytat
szok38

Dlaczego??? Bo ma sens.Tą o treningu rzecz jasna.Do tej pory lekko mówiąc lekceważyłem sobie taką opcję.
Dobrze ,że to napisałeś.Pozdro =)

Odpowiedz
Cytat
qqryq

Siemka, bardzo fajny blogasek. Kiedy możemy spodziewać się ep. 3? Aha, również widzę sporo leaków w Twoim toku myślenia, ale na pewno dojdziesz do ich rozwiązania.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

#3 - 13 czerwca 2010 - session review(?)

Nagrałem nowy filmik w którym głos dorzuciłem po sesji. Raczej będę stosował taką formę ponieważ mnie nie dekoncentruje podczas gry + mam więcej czasu na zastanowienie (mogę zatrzymać video). Nagrywam póki co każdą sesję którą gram żeby móc wybrać takie podczas których była jakaś akcja.

Jeszcze muszę poszukać w Camtasi opcji do przewijania albo przyśpieszania obrazu, wtedy mógłbym w miarę szybko przejechać do ciekawszych akcji. Ewentualnie poszukam innej metody na podkładanie dźwięku.

Komentarze mile widziane.

Odpowiedz
Cytat

Tak na szybko: #3 QQ vs nit UTG ~2:00 nie myślisz w ogóle o tym żeby wyciągnąć pieniądze od fisha, który wypłaci szerzej i częściej. Jeśli zagrasz check-raise to on nie dołoży $ do puli zwykle, a jak zagrasz donk to masz często 2 callerów i większą pule na turnie i nit z dużą ilością PP w swoim range nie zrzuci ich i tak do turn barrel, który wtedy będzie większy, a nadal utrzymujesz fisha w rozdaniu.

AA vs limper 7:30 - totalnie wtf tok myślenia - nie indukujemy blefa od pasywnego limpującego gracza, ewentualnie na takim boardzie będziemy dawali mu jedną darmową kartę ze względu na stack size.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Odnośnie QQ :facepalm:, jeszcze nie nauczyłem się korzystać z dobrodziejstwa zatrzymywania wideo. Następnym razem omówię bardziej szczegółowe opcje.

$0.25/$0.5 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]SB (Hero)$51.10:///////;BB$45.10:///////;MP3$50.00:///////;CO$50.90:///////;BU$57.35:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with Q:c, Q:s.
MP3 raises to $1.50, 2 folds, Hero calls $1.25, BB calls $1.00.

Flop: ($4.5) 3:h, 2:h, 3:s (3 players)
Hero ???

UTG = 18/15
BB = unk (50/33 po 6 rękach) ale ma niepełnego stacka

Od razu odrzucam c/f, bo zazwyczaj mam najlepszą rękę nawet gdy któryś z oponentów betuje. Podobnie b/f, po raisie zazwyczaj jestem ahead. Następnie c/c mi się nie podoba, bo... nie.

c/c jest problematycznie na turnie. Czy donkbetować turn? Czy grać c/c i liczyć na rywala i co wtedy na river. Na dodatek nieraz na turnie może pojawić się karta która utrudnia grę ponieważ zabija akcję (J+) albo pogarsza equity (kier).

c/r da mi $ od KQo i innych kart które nie mają nawet pary. Z kartami które sam by double barrelował, albo by sprawdził dwa moje bety spodziewam się że sprawdzi raise.

donkbet też jest opcją z tym że problem polega na tym że BB ma bardzo szeroki zakres pewnie jakieś 30-50% rąk z czego będzie kontynuował głównie z pocket pairami które stanowią mały wycinek jego zakresu i spodziewam się calla w ~20%. U UTG sytuacja jest trochę lepsza, ponieważ ma pewnie kontynuuje z ~40% zakresu. Ale i tak przypuszczam że zazwyczaj zobaczę foldy od nich.

Na flopie który łatwiej trafić np. J82 grałbym donkbet, tutaj wolę c/r.

http://pl.pokerstrategy.com/poker-hand-converter/401646

Odnośnie AA masz rację. Powinienem był zagrać jeśli już to 5bb pf. 3$ flop, check turn, shove albo po prostu 2.5$ flop, 3.5$ turn i reszta river.

Odpowiedz
Cytat

Tylko, że grając donkbet masz pewność budowania puli już na tym streecie, czego zupełnie nie uwzględniasz w swoim rozważaniu. Fish nie zrzuca na tym boardzie Ax i gutshotów i czasami po prostu 2 overkart.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

IMO i donk i c/r są dobre z tym że chciałem się pobawić c/rAMi ponieważ rzadko je robię z takimi rękoma. Ponadto nie uważam żeby fisz sprawdził z A-high mając za sobą jeszcze jednego gracza, a nit raczej spasuje overcardy, bo jest nitem... Ale okej, donkbet i c/r są w porządku.

Ostatnio nie robię filmików ponieważ miałem inne zajęcia a także byłem w domu gdzie nie miałem warunków. Do nagrywania wrócę po tym jak się wyprowadzę z mieszkania.

Nie gram wiele, a jak już gram to skupiam się na graniu tight preflop co powinno działać antytiltowo. Muszę jeszcze włączyć mindset robienia pieniędzy, bo póki co go brakuje.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez AutystycznyAndrzej
Muszę jeszcze włączyć mindset robienia pieniędzy, bo póki co go brakuje.

?

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Chodzi o to że można grać w pokera dla różnych celów. Niektórzy marzą o magicznej wygranej niczym w ruletkę, inni chcą po prostu miło spędzić czas przy kartach i $ które przegrywają traktują jako cenę za rozrywkę. Można też grać dla eksperymentów lub dla samej rywalizacji. Oczywiście jest też mindset gdzie nastawiasz się tylko na zysk...

Mnie tego trochę brakuje ponieważ nieraz gram spewy, B-game albo na stolikach które są średnio opłacalne. Teraz staram się ograniczyć tilt, kiedy to gram zbyt luźno a walczę o pulę jakbym miał potężny zakres = otwieram na BTN 60% a gram jakbym był na UTG z przyzwoitym i mocny 15% zakresu. Teraz temu zapobiegam prostą i skuteczną metodą którą niegdyś stosowałem. Rozpisałem zakresy których nie przekraczam.

Oczywiście kilka osób poklepie się po głowie i pomyśli: "co ten facet gada?! przecież w pokera nie gra się tabelkami!". Racja, ale faktem jest że 32o bardzo rzadko przyniesie profit i nawet jeśli, to często będzie pochodził on od nita który ma fold to steal 80%. Jasne! Gdy spasuje w takiej sytuacji 32o, to rezygnuje z części zysku ale...

... jest to opłacalne ponieważ spasuje również gdybym otworzył to 32o i zaczął spewtardzić postflop. Jest masa rąk które rzadko przyniosą zysk np. 2x offsuit, może poza A2o. Czyli włączam w głowie autofold na:

K2o,Q2o,J2o,T2o,92o,82o,72o,62o,52o,42o,32o

Tak jak pisałem powyżej, może przegapię kilka sytuacji marginalnie EV+, ale dzięki temu np. nie zagram 3beta z K2o. Dzięki temu uzyskam:

- mniej spewtardzenia (ograniczam sobie możliwość)
- mniejsza wariancja (mniej tiltogenna gra)
= większe zadowolenie i profit

Nieraz miałem okresy w grze (głównie dawno dawno temu), kiedy to otwierałem ~100% z pewnych pozycji i postflop miałem niejaką frustrację że dostaje np. raise od rywala i wiem że on zazwyczaj nie ma mocnej ręki, ale trudno mi coś poradzić - ponieważ sam bardzo rzadko miałem coś co wystarczyło do kontynuowania.

Wtedy narastała irytacja że przecież wiem co ma, wiem że mam przewagę np. skilla ale nie mogę jej wykorzystać ponieważ ma lepszą rękę i nie spasuje! Dość frustrujące błędne koło.

Tak jak napisałem, przypisałem sobie zakresy których nie będę przekraczał (nie oznacza to że zawsze otwieram wszystkie ręce w nich zawarte), jeżeli okaże się że przez to zbyt się ograniczam, to mogę je zmodyfikować i dodać kilka innych rąk. Ale to po próbce 10 000 rozdań.

Ponadto jestem już w domu (wcześniej w Toruniu) i mam cały sprzęt, jeszcze się "instaluje". Ale dzisiaj rozegrałem 3 sesję i pomału wracam do nagrywania (sesji), a później robienia filmików. Myślę że do poniedziałku powinna być nowa produkcja.

Znajomy chce się przesiąść na SH więc myślę czyby nie napisać jakiegoś pseudoartykułu, bo często napisanie dłuższego wytłumaczenia... zajmuje mniej czasu niż próba napisania czegoś krótkie co jest niekompletne i trzeba uzupełniać 10x.

Odpowiedz
Cytat

Tylko że nastawienie na robienie pieniędzy prowadzi do bycia results oriented.
Nie lepiej po prostu nastawić się na podejmowanie dobrych decyzji ? ;)

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Chodzi głównie o wyeliminowanie sytuacji kiedy biorę rozwiązania EV0 które powodują wysoką wariancję i zrezygnowanie z pewnych marginalnych sytuacji. Głównie chodzi o to żeby nie grać: "okej wynik mnie nie obchodzi, otworzę tę rękę żeby sprawdzić jak się zachowa SB", oczywiście orientacja na $ nie oznacza że co 5 sekund odświeżam HM albo cashiera...

Odpowiedz
Cytat