#5 - analiza ręki
W poprzednim artykule chciałem dać jakiś algorytm żebyście mogli odpowiedzieć na pytanie: "czy moje zagranie jest w porządku?" - teraz chciałbym się skupić na tym jak analizuję rękę.
$0.25/$0.5 No-Limit Hold'em (5 handed)
Known players:
[tg]MP3$50.00:///////;CO (Hero)$50.50:///////;BU$49.25:///////;SB$54.25:///////;BB$35.04:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with Q:s, Q:c.
MP3 folds, Hero raises to $2.00, 2 folds, BB calls $1.50.Flop: ($4.25) 8:c, 5:h, 7:c (2 players)
BB checks, Hero bets $3.33, BB calls $3.33.Turn: ($10.91) A:d (2 players)
BB checks, Hero bets $5.41, BB calls $5.41.River: ($21.73) 4:h (2 players)
BB checks, Hero checks.Final Pot: $21.73.
Results follow:Hero shows (Q:s Q:c).
BB shows (7:c 6:d).
Wiele osób od razu patrzy na rezultat i sobie myśl: "głupek miał fuksa" i na tym kończą analizę. Stwierdzają: "bad beat" i przechodzą dalej. Nie jest to zdrowe rozwiązanie. Podobnie nie jest dobre gdy szukasz błędu w dobrze rozegranej ręce. Wrzuciłeś AI z AA vs KK i przegrałes? Zdarza się!
Oczywiście można wtedy spojrzeć czy rozegranie jest w porządku, ale jeżeli stwierdzisz że wszystko jest okej, wtedy warto przejść dalej. "Gdyby nie to byłby na +1 BI" i nie szukają błędnych rozegrań, ponieważ znaleźli cooler który jest winien całemu złu.
Grozi to przegapienie double barreli które nie były opłacalne i w longtermie przyniosą stratę 10bb, w innym miejscu powinieneś zagrać c/f flop i zaoszczędzić 5bb. Gdzieś umknęło 15bb i w sumie błędy wynoszą już 30bb.
W porównaniu do przegrania AA vs KK gdzie pula wynosiła 200bb nie wygląda to imponująco, ale patrząc na te 600 rozdań w trakcie których zostały popełnione te błędy daje to... 5bb/100 rozdań, kawał dobrego winrate!
Jak przeglądać rozdania? Najlepiej wszystkie! Jako że trudno przejrzeć np. 600 rozdań, więc warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności wielkim pulom, potem poszukać gdzie 3betowaliście albo widzieliście flop.
W HM można znakować rozdania dzięki temu już w trakcie gry możecie zaznaczyć handy które sprawiły problem. Wrócić do nich po sesji. Nie tylko sytuacje gdzie straciliście/zyskaliście 20bb, ale także gdzie np. nie wiedzieliście jak zagrać na PF. Te handy ciężko potem wyłapać, ponieważ często są małe.
Wracając do rozdania od razu usuwamy wynik.
$0.25/$0.5 No-Limit Hold'em (5 handed)
Known players:
[tg]MP3$50.00:///////;CO (Hero)$50.50:///////;BU$49.25:///////;SB$54.25:///////;BB$35.04:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with Q:s, Q:c.
MP3 folds, Hero raises to $2.00, 2 folds, BB calls $1.50.Flop: ($4.25) 8:c, 5:h, 7:c (2 players)
BB checks, Hero bets $3.33, BB calls $3.33.Turn: ($10.91) A:d (2 players)
BB checks, Hero bets $5.41, BB calls $5.41.River: ($21.73) 4:h (2 players)
BB checks, Hero checks.Final Pot: $21.73.
Teraz powinniśmy się zastanowić czy rozegranie hero było optymalne. Tu nie chodzi o to żeby znaleźć uzasadnienie, czy wytłumaczenie dlaczego to rozegranie jest super, tylko obiektywnie spojrzeć na nie jeszcze raz!
Dlatego lubię... rozegrać je ponownie. Jak to wygląda? #2 - stawiam znaki zapytania w miejscach gdzie hero ma akcję, zaczynając od PF.
Preflop: Hero is CO with Q:s, Q:c.
MP3 folds, Hero ???
Nie mam nic przeciwko temu żeby pomyśleć sobie: "std raise", ale jeżeli tak myślisz wtedy warto żeby za tym stało jakieś uzasadnienie. Jasne że podbicie AA PF jest std, ale kiedy ktoś się spyta "dlaczego to std?", to wtedy warto mieć mocne uzasadnienie, jak go brakuje, to może dane zagranie nie powinno być standardem?
Oczywiście podbicie jest okej ze względu na value, to że zbierzemy dead money itd.
MP3 folds, Hero raises to ???
No i teraz zapytanie o sizing. Głównie zwracam uwagę na stacki. Ale przyjmijmy że 4bb jest okej, więc...
BB checks, Hero ???
Jesteśmy na flopie. Nie patrzymy na podjętą akcję, tylko niejako na nowo staram się wybrać najlepszą. Okej! Dochodzę do wniosku że cbet jest najlepszy.
Flop: ($4.25) 8:c, 5:h, 7:c (2 players)
BB checks, Hero bets ???
Może jestem nudny z tymi znakami zapytania, ale postawienie ich w tym punkcie jest bardzo istotne! Powinniśmy się zapytać dlaczego betuje i ile $ chcemy wrzucić do puli. Często widzę błąd że hero na turnie albo riverze ma jakieś śmieszne kwoty w stacku (np. na river 1/4 puli), dlatego warto zaplanować ile $ chcemy dorzucić i kiedy to zrobić.
[tg]CO (Hero)$50.50:///////;BB$35.04:///////;[/tg]
Jako że rywal ma niepełnego stacka, to na river chciałbym wrzucić AI. Na flopie mam 4.25$ w puli.
bet, pula turn, stack
#1 - 2.50$, 9.25$, 30.54$
#2 - 3.00$, 10.00$, 30.04$
#3 - 3.50$, 11.00$, 29.54$
#4 - 4.00$, 12.00$, 29.04$
#5 - 4.25$, 12.50$, 28.79$
Spójrzmy na scenariusze gdy zabetujemy na turnie 2/3 pota, to na river otrzymamy:
bet, pula river, stack
#1 - 6.25$, 21.75$, 24.29$
#3 - 7.5$, 25.00$, 22.54$
#5 - 8.25$, 29.00$, 20.54$
A na turnie przecież też mamy możliwość wyboru różnych sizingów. Dobrze jest już w tym momencie rozplanować ewentualny sizing. Dzięki temu unikniemy sytuacji kiedy to na river będziemy jak w sytuacji #1 że przy puli 22$ będziemy mieli 24$ w stacku.
3.75$ da na turnie 11.50$, gdzie po becie 8.5$ dostanę na river pulę wynoszącą 28.5$ przy stacku 20.79$ czyli łatwiej będę mógł wrzucić AI.
Oczywiście nie zawsze chcę wrzucić AI, wtedy mogę dobrać sizing który pozwoli zagrać na river bet/fold albo inną akcję. Chodzi o to żeby zastanowić się o tym na flopie! Dlaczego flop jest tak istotny? Bo większość nie zauważy różnicy 1bb, a...
Flop (0bb): bet 1bb
Turn (2bb): bet 1.4bb
River (4.8bb): bet 3.2bb
Showdown = 5.6bb więcej od rywala dając te same oddsy na turnie/river. Czasami można od razu na flopie wrzucić z 2-3bb więcej i dzięki temu na turnie/river mamy więcej value a rywal nawet tego nie dostrzeże.
Turn: ($10.91) A:d (2 players)
BB checks, Hero ???
Więc jesteśmy tutaj? NIE!
Jeszcze nie! Wpierw chciałbym się zastanowić nad tym co się stanie gdyby rywal zamiast grać check, postanowił zagrać agresywnie. Jeżeli spasuje, to szczerze mówiąc niewiele mnie to obchodzi. Ręka się w takim przypadku kończy.
BB checks, Hero bets $3.75, BB raises $13.75, Hero ???.
Możemy spasować, wtedy mamy EV0 i rozdanie się kończy.
Możemy po prostu zagrać shove, wtedy niejako rozdanie się kończy i wystarczy wrzucić do PokerStove zakres który nas sprawdzi, co spasuje i już możemy określić opłacalność tego zagrania.
Co jeżeli zrobimy call? Wtedy zobaczymy turn czyli...
BB checks, Hero bets $3.75, BB raises $13.75, Hero calls 11.00$.Turn: ($31.75) A:d (2 players)
BB ???
Na forum ocen rąk często widzę: "gram call po to żeby zobaczyć co się stanie na turnie", tylko czy musisz grać call żeby to wiedzieć? Jeżeli rywal ma seta/overpair to często na turnie wrzuci AI, jeżeli ma FD albo blef może zagrać podobnie.
Warto się zastanowić (na flopie!) czy na turnie zobaczymy kiedykolwiek check i jak często to się stanie. Sporo osób ma leaka pod tytułem: "sprawdzę flop i spasuje na turnie", z tym że rywal nigdy nie zagra check, dlatego trzeba o tym pomyśleć w momencie gdy jesteśmy na flopie.
BB checks, Hero bets ???
W tym momencie podejmuję decyzję że gram bet/fold, ponieważ wierzę że oponent nie zagra raise z gorszym. Planuję również wrzucić stacka na turnie chyba że...
Turn: (11.50$) A:d (2 players)
... spadnie zły turn. O tym też warto się zastanowić.
Turn: (11.50$) ??? (2 players)
OJ! Nadużywam ???! Tylko że dzięki temu mogę podjąć bardziej świadomą decyzję. Już na flopie myślę o tym co może spaść na turnie... jest 47 możliwych kart. Patrzę na nie i staram się przewidzieć:
- jakie karty mi pomagają?
- jakie karty mi przeszkadzają?
- jakie są neutralne?
Na przykład przeszkadza mi A i K, ponieważ odbierają mi TP.
kompletuje flushdrawa. 6 daje jednokartowego strita, podobnie 9 i 4 czyli overpair nie będzie już aż tak dobre, ponadto rywal nie da value. W sumie A, K, 9, 6, 4, c = 25/47 kart.
Pomaga mi Q, ponieważ daje mi seta = equity.
Co z kartami typu J? Nie są one dobre, ponieważ utrudniają pozyskanie value od np. TT albo 99, ale też nie są tragiczne... Blankiem jest na przykład 2
która niewiele zmienia. Poprawia equity vs FD, ale raczej nie przeraża ani nie poprawia kart z zakresu rywala.
Gdyby rywal miał głębszy stack, to gdy zagra c/r dzięki rozpracowaniu boardu wiem że call nie jest atrakcyjny, ponieważ 25/47 (>50%) powoduje że moja ręka mi się nie podoba = pasuje na kolejnego beta.
Gdybym trzymał JJ, to tym mniej podoba mi się call ponieważ przybywają kolejne 3 karty które psują mi rękę. Pamiętaj że ciągle jestem w punkcie...
BB checks, Hero bets ???
... czyli mogę spojrzeć na np. c/r % albo ogólną agresję rywala. Jeżeli widzę że rywal lubi grać c/r, wtedy mogę zdecydować że zagram check behind zamiast odruchowo cbetować. Przewidujemy prawdopodobny scenariusz, a wyglądałby on tak że rywal gra c/r po cbecie i muszę spasować - to mi się nie podoba, ale cbet/call jest zły, podobnie jak cbet/3bet (na innych stackach).
Dzięki temu zdecyduje że zagram check behind i podejmę lepszą decyzję dopiero na turnie.
Gdy już uwzględnię wszystkie czynnik i ułożę plan to... wystarczy naciskać przyciski - przecież większość przypadków jest rozpracowana.
Dużo napisałem, może jakieś podsumowanie? Nie, jeszcze nie!
Known players:
[tg]CO (Hero)$67.05:///////;BU$12.56:///////;SB$50.10:///////;BB$50.00:///////;MP3$50.50:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with K:h, J:h.
MP3 folds, Hero raises to $1.75, BU folds, SB folds, BB calls $1.25.Flop: ($5.25) 5:d, 2:d, K:c (2 players)
W tym momencie pytam się siebie: "ile streetów value chcę dostać?" - czyli ile razy chcę zagrać bet. Zazwycaj z KJ dostanę 2x call od czegoś gorsze (np. KT, K9). Tylko jak to zagraćł?
flop, turn, river
bet, bet, check
bet, check, bet
check, bet, bet
???
Przede wszystkim pytam się od czego mam value. Od Kx, drawów. Kx zapłacą dwa streety niezależnie czy zabetuje flop, turn czy river. Natomiast FD spasuje jeżeli nie trafi. Dlatego bet, bet, check jest najlepszy.
Wiele osób gra check turn ponieważ: "kontrola puli" albo "żeby callować river" ale to nie o to chodzi! Ponieważ jeżeli na river FD spasuje, to tracisz value i liczysz na to że rywal blefuje.
Flop: ($5.25) 5:d, 2:d, K:c (2 players)
Turn: ($13.25) 7:c (2 players)
River: ($29.25) ??? (2 players)
Jeżeli spadnie 7h i rywal betuje missed FD, super! Ale czy masz pewność że on tam zabetuje np. K8 albo missed drawa? Co jeśli spadnie river A, co jeśli spadnie 7d, czy nie tracisz value?
Jak więc ułożyć plan? Musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
1. Ile $ chcę zobaczyć na showdownie w puli?
2. Na których streetach chcę dostać value?
Dzięki temu możemy zaplanować czy betować i kiedy to robić...
3. Jaki sizing zastosować?
Zarządzamy pulą, coś co jest bardzoooo istotne ponieważ występuje w prawie każdej ręce.
4. Jakie karty mi pomagają?
5. Jakie karty mi przeszkadzają?
6. Jakie karty są blankami?
To się bardzo przydaje w momencie gdy dostajemy raise i ogólnie przy próbie callowania. c/c nie jest dobry gdy wiele kart psuje turn. Na przykład grając to KJ bez pozycji wolę zagrać 2x bet, nawet jeśli spadnie kolor na turnie, niż potem się zastanawiać co zrobić na river. Kiedy zagram bet na turnie, to gdy rywal betuje na river mówię sobie: "wyczerpałem limit value który chciałem dostać".
To też pomaga zobaczyć które karty przeszkadzają/pomagają rywalowi = które zabiją akcję albo są dobre do blefowania.
7. Jak zagra rywal?
8. Co zrobię na raise?
Planujemy czy gramy c/f, b/f... staramy się przewidzieć akcję rywala = możemy podjąc lepszą decyzję teraz!
Dzięki planowaniu wyprzedzamy rozdanie i potem tylko wykonujemy to co przewidzieliśmy = antytilt, ponieważ decyzję zapadają wcześniej i są bardziej przemyślane.
Known players:
[tg]CO (Hero)$67.05:///////;BU$12.56:///////;SB$50.10:///////;BB$50.00:///////;MP3$50.50:///////;[/tg]Preflop: Hero is CO with A:h, 4:h.
MP3 folds, Hero raises to $1.75, BU folds, SB folds, BB calls $1.25.Flop: ($5.25) 8:d, 3:d, 3:h (2 players)
Wiem że rywal nie spasuje na jednego beta 22, 44-77, ale planuję barrelować scary card dla niego czyli 9+ i karty które poprawiają mi equity = A, h, 5, 2. W sumie mogę barrelować:
A, K, Q, J, T, 9, 5, 2, h = 34/47 kart!
Jako że zamierzam barrelować, to chcę trzymać pulę niską i na flopie betuje tylko 3.25$.
Gdybym stwierdził że oponent lubi grać c/r flop z blefami, to na przykład planuję zagrać cbet/3bet albo po prostu... check i na przykład zagrać call dwa razy gdy wiem że rywal potrafi blefować, ale wtedy na river nie przerażę się jego beta tylko spokojnie nacisnę "call" wykonując plan.
#5 to kolejny ogólny artykuł, ale potrzebowałem go żeby napisać o preflopie który pojawi się w #6.