Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Light Aggressive [ NL ]

234 Posty
36 Użytkownicy
41 Reakcje
7,777 Wyświetlenia
chriskwns

OK.
Powracamy do bloga, na krótko co się działo u mnie : lekki zjazd na początku roku, brak motywacji, próby powrotu do gry ale bez większych sukcesów, sporo pracy, spraw poza pokerowych, więc praktycznie od lutego-marca w ogóle nie grałem. Aktualnie straciłem / rzuciłem pracę, co planowałem zresztą zrobić w okolicy listopada ale wyszło małe nieporozumienie z szefem więc, bye bye.
Obecnie mam jeszcze kilka spraw do pozałatwiania ale ogólnie plan nr 1 to : Poker na pełny etat :f_cool:

Przeglądając bloga od początku powróciła motywacja, były wzloty i upadki ale jednak okres od kiedy zacząłem prowadzić bloga był dla mnie mega mobilizujący i bardzo pomocny dzięki wszystkim, którzy pomagali mi w rozdaniach tak więc postanowiłem kontynuować.

Na początku będzie jeszcze trochę gierki na NL10 FR ZOOM w celu rozgrzewki, ustabilizowania solid straight forward oraz nabudowania rolla przed shotem na NL25.

Plan wciąż ten sam :

:club: Grać straight forward
:club: Solid proste ABC
:club: Keep it simple
:club: Nie levelować się
:club: Nie walczyć na siłę z ogarniętymi regami o poty
:club: Skupić się na Value
:club: Jakość ponad volume
:club: Praca nad mindsetem - 'The Mental Game of Poker' od początku.

Nie słyszałem w sumie wcześniej tego Royal Blood ale jakiś czas temu ten kawałek wpadł mi w ucho. Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Podkradam :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Nie ma problemu, takie ogólnikowe ale czegoś trzeba się trzymać _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Napisane przez chriskwns
Nie ma problemu, takie ogólnikowe ale czegoś trzeba się trzymać _thumbsup:

Fundamenty to pierwszy i najważniejszy krok do sukcesu. Tak naprawdę trzymanie się tych zasad pewnie boostuje wintrate z 1bb/100 do 3-4bb/100.

Odpowiedz
Cytat
wg123

Kropa :pcuser:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Powoli powracam do grindu, ogólnie staram sie obserwować samego siebie pod kątem mindsetu, zwracam uwagę na to co mnie może potencjalnie tiltować, co powoduje u mnie emocjonalne podejmowanie decyzji, popełnianie błędów. Dodatkowo staram się dostrzegać i doceniać pozytywną wariancję. Jeżeli wygram stacka czy dużego pota dzięki temu, że akurat mi siadło i akurat reg czy fish się wyspazzował czy po prostu wycoolerował to uświadamiam sobie, że to właśnie zasługa wariancji, fart, szczęście czy to z uwagi na karty czy spazz przeciwnika. Imo pomaga to znaleźć lepszy balans w akceptowaniu skutków wariancji.

Błędy :

1. Geometria pota - czyli po prostu dobieranie sizingów tak abyśmy na kolejnych streetach mieli easy ship'a, który nie jest overbetem. Błąd, który zdarza mi się dość często, nie myśląc o sizingu na flopie, pakuję się w sytuację gdzie albo na turnie muszę walić overbet ship'a albo rozbić to jeszcze na 2 małe bety, poniżej przykład :

Spoiler

Poker Stars $0.05/$0.10 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2767150
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

Hero (BTN): $10.40
SB: $14.99
BB: $6.60
UTG: $10.56
UTG+1: $11.66
UTG+2: $7.58
MP1: $16.48
MP2: $13.49
CO: $5.08

Pre Flop: ($0.15) Hero is BTN with K :heart: K :spade:
1 fold, UTG+1 raises to $0.30, 1 fold, MP1 calls $0.30, 2 folds, Hero raises to $1.20, 3 folds, MP1 calls $0.90

Flop: ($2.85) Q :diamond: 3 :diamond: 5 :club: (2 players)
MP1 checks, Hero bets $1.90, MP1 calls $1.90

Turn: ($6.65) 5 :spade: (2 players)
MP1 checks, Hero bets $3.50, MP1 calls $3.50

River: ($13.65) 7 :diamond: (2 players)
MP1 bets $6.52, Hero calls $3.80 all in

2. Obecnie klikam jeszcze NL10 i mam bardzo małą bazę, co powoduje, że mam masę unków. Leak mindsetowy, który z tego wynika - strasznie mnie frustruje sytuacja kiedy dostaję serię 3betów, 4betów, raisów itp. od tych właśnie unków czy nitów, w większości przypadków muszę foldować no bo ... no info albo nit i czasem ponosi mnie na random 4bety czy calle tak naprawdę bez żadnego uzasadnienia poza tym, że jestem lekko wkurwiony. No tak piszę dla siebie, obecnie już nad tym pracuję, spokój, logika, cierpliwość.

3. Ogólnikowo to również muszę pracować nad value betowaniem i wcześniejszym foldowaniem kiedy i tak "wiem", że villain trafił i "wiem", że mi walnie kolejną beczkę której nie będę sprawdzać.

Volume póki co jeszcze małe, kilka dni mi odpadło ale jestem ogólnie zadowolony, spokojna gra, rutyna startowa, regularne przerwy, narazie NL10 traktuję jako rozgrzewkę, poważniejszy grind planuję na NL25 ... i wyżej :f_tongue: Mam jeszcze kilka przemyśleń, kilka handów zaznaczonych ale to może jutro.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Może mi ktoś doradzić jak ogółem podchodzicie do tego typu spotów zakładając, że villain to np. 4 stolikowy unk czy tam reg z małym info ... ? Jakiś mały blockbet/fold , check/call, check/decide ?

Pre Flop: ($) Hero is UTG with A :diamond: A :spade:
Hero raises, folds, BTN calls, folds,

Flop: ($$$) J :heart: 5 :heart: 2 :club: (2 players)
Hero bets $, BTN calls $

Turn: ($$$$) 2 :diamond: (2 players)
Hero bets $$, BTN calls $$

River: ($$$$$) 6 :heart: (2 players)
Hero ?

Czyli po prostu raczej bet czy check ? Jeśli bet to jakieś 1/3, 1/2, czy 2/3 pot ?

Odpowiedz
Cytat
wg123

Moim zdaniem bardzo dużo będzie zależało od pozycji tutaj. Jeśli to jest np. CO vs BU to villain może mieć w swoim rangu sporo Jx (AJ,KJ,QJ,JT,J9s), więc można spróbować jakiegoś beta 1/2 pota/fold żeby dać mu wykonać zły call z jackiem.

Jeśli jest to np. UTG vs BU to z Jx callnie preflop najwyżej AJ. W rangu na river z tego co bijesz będzie mieć też 77-TT, ale żadna z tych rąk po twoim checku nie valuebetuje/ nie zamienia się w blef więc raczej x/f wtedy.

Odpowiedz
Cytat
KuroiYami

ja w tym spocie gram bet/fold na river raczej za 1/2 pota, 1/3 moze wywołać induce, a nie chcę tego zbytnio.
Zasadniczo jak zagrasz x -> gorsze zaczeka, lepsze betnie.
Jx na river zagra Ci raise bardzo rzadkoo, ale pewnie zagra xb na river

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Dzięki, czyli więcej przemawia za betem, choć tak jak wspomniał wg123, nawet w przypadku unk'a można wnioskować potencjalny range w zależności od pozycji.

Odpowiedz
Cytat
r4c2k5

W takich spotach lubię na river liczyć jaki powinienem dać sizing, żeby dać mu jakieś marginalne equity na call biorąc pod uwagę jego range (w tym przypadku standardowy ze względu na brak info). Takie ćwiczenia poprawiają ściąganie thinvalue.

Co do samego rozdania, to niewielu jest 4-stolikowców, którzy wytrzymają tutaj do river'a z setem z flopa, bez raisowania tego wcześniej. Jeżeli tak robią to idzie notka od razu. Co do reszty to jak wyżej panowie napisali + to co wspomniałem.

btw. kropkuję i życzę powodzenia :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Pytanie może dziwne - profitujecie na AQ ?

edit. i jak to wygląda u was, jakiś solidny winrate, b/e, strata ?

Dla nie obytych z filtrami : more filters / z menu po lewej - hole cards / klikacie select none i następnie z matrycy zaznaczacie AQs, AQo

EDIT
W sumie to mogę cofnąć to pytanie, ciągnie mi się lekka lipa i zauważyłem, że na top range'u mało profituję albo nie profituję wcale ale sprawdziłem sobie próbkę z poprzedniego roku i mam 4,6bb/100 gdy byłem PFR z AQ.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Ups...

Kolejne 10k hands mega słabe, po spędzeniu paru godzin w HMie, najbardziej obiektywnie jak tylko mogę, stwierdzam, że wariancja szału nie robiła. Oczywiście czułem to już w trakcie gry, masa spotów gdzie miałem grubo, wrzucone pół stacka do pota i na river najgorsza z możliwych kart i donkbet ship na pysk od villaina. No nic zdarza się, pamiętam te okresy gdzie sesje się tak ciągną, jak trafiam grubo to albo do rivera zamienia się to w lipe i muszę foldować, albo nie udaje mi się ściągnąć nic value. Czerwona leci w dół, a niebieska stoi płasko. Niestety moje błędy również się pojawiły, lekki tilt, parę głupich hero calli.

Strategia :
- poprawić value bety !! z dobrych układów ściągam imo za mało value niepotrzebnie zaniżając sizingi

- zwrócić uwagę na rozgrywanie top pair pod kątem odpowiedniego cbet'owania, check calli, cbet flop x/c turn itp.

Mindset :
- dopadł mnie tilt przez kilka sesji, udawało mi się pomimo to grać optymalnie ale parę hero calli się zdarzyło, kilka kompletnie nie uzasadnionych calli do 3bet'ów - tilt zauważyłem od razu ale grałem pomimo tego bo byłem przekonany, że jestem w stanie grać optymalnie, od teraz gdy zauważę tilt robię sobie dłuższą przerwę, ochłonąć, pozwolić logice dojść do głosu

- unikać callowania na farta tylko dlatego, że siódmy raz z rzędu dostaję resteal na który muszę foldować, podobnie postflop ale to tak jak powyżej, przerwa, spokój i logika

- największy problem, utraciłem to solidne podejście, które miałem na początku, zaczęła się taka rutyna, poprostu granie i nic pozatym dlatego aktualnie zacząłem The Mental Game of Poker 2 , w tej części opisane są strategie mindsetowe, które pomagają jak najczęściej wprowadzać się w stan A-game, unikać znudzenia i monotonii podczas gry

Na ten moment przed sesją planuję sobie ustalić kilka jasnych celów aby utrzymać koncentrację na wyższym poziomie, obecnie to tak jak powyżej, poprawić vbety gdy mam grubo i lepiej dobierać grę z top pair.

Odpowiedz
Cytat
wg123

Grasz na starsach?

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Napisane przez wg123
Grasz na starsach?

Tak, ZOOMy.

Odpowiedz
Cytat
saephir

Nie wiem czy miałem po prostu pecha, czy to specyfika tych stawek, ale na NL10 zoom miałem często do czynienia z coolerami (nuts vs second nuts, stack off preflop w 80% na AA, trips vs FH na sparowanym). W ten sposób przegrałem 20+ bi na kilkunastu tysiącach rozdań. Na NL25 jest z tym dużo lepiej, trochę inna dynamika która bardziej mi odpowiada. Powodzenia i do zobaczenia wyżej ;)

Odpowiedz
Cytat
r4c2k5

Napisane przez saephir
Nie wiem czy miałem po prostu pecha, czy to specyfika tych stawek, ale na NL10 zoom miałem często do czynienia z coolerami (nuts vs second nuts, stack off preflop w 80% na AA, trips vs FH na sparowanym). W ten sposób przegrałem 20+ bi na kilkunastu tysiącach rozdań. Na NL25 jest z tym dużo lepiej, trochę inna dynamika która bardziej mi odpowiada. Powodzenia i do zobaczenia wyżej ;)
Polecam szkolenia sickpastora z akademii FR. Akcje typu 80% stackoff vs AA wychodzą najczęściej z tego, że wjeżdżasz z QQ na typa z ft3b >70%.

#chriskwns Podzielam twój ból. Moja sytuacja jest niemal identyczna, z założeniami wyjścia z niej włącznie :). Co do wariancji. Na cash'u FR zapomnij o linii EV. Jest totalnie niemiarodajna.

Też mam problem z solid grą. W zasadzie teorię znam dobrze, bo z analizami nie mam problemu. Bardziej koncentracja i results oriented. Ostatnio testuję inne podejście. W czasie sesji jak tylko mam wątpliwości co do rozdania/wiem że zwaliłem, zaznaczam w notatniku błąd. Cel na każdą sesję to ofc jak najmniej błędów. Jest to o tyle spoko, bo od razu zacząłem więcej analizować, robić hand review itd a w dodatku jest to wymierny sposób oceny sesji. Co do wyników hmm... analizami river'ów nie zmienisz :rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

r4c2k5 - na problemy z koncentracją i wpadanie w autopilota mi póki co pomaga rutyna startowa ( czy rzeczywiście pomaga to nie wiem ale czuje się z tym trochę lepiej ) oraz regularne przerwy i w trakcie przerw trochę przemyśleń co do tego jak grałem, czy były jakieś decyzje zbyt szybko podjęte bez przemyślenia, jakaś złość czy tilt itp, i staram się temu jakoś zaradzić. Co do zaznaczania rzeczy w notatniku, spoko pomysł. Ja narazie spróbuję sobie ustalić kilka założeń co do tego nad czym chcę popracować w trakcie sesji, tak żeby "szukać" tych spotów które chcę poprawić. W podobny sposób kiedyś nauczyłem się light 3betować i stealować więcej.

saephir - z mojego doświadczenia NL10 też takie jest, w Wspinaczka po limitach NL10 Sickpastor właśnie o tym mówi, że poprostu tu jest jak jest i trzeba się do tego dostosować, sam w trakcie treningu miał dość nitowate staty. Te stawki, szczególnie na zoomie to chyba taki sprawdzian konsekwencji w prostej grze. Nie overplayować TP i OvP, nie spazzować i z czasem dodawać sobie trochę nowych zagrań tu i tam ale głównie i tak grać z nastawieniem na łapanie value.

Odpowiedz
Cytat
chriskwns

Zacząłem grać 4 stoliki bo doszedłem do wniosku, że w sumie to chcę tutaj po prostu podbudować rolla na NL25, a nie drążyć każdego jednego spota jakby to było high stakes. Póki co tak sobie, był okres tiltu i spazzów z czego jestem strasznie niezadowolony. Ogólnie gra mi się ok ale pozwalam sobie na głupie zagrania, zbyt luźne calle, jakieś akcje pre pół na pół na czutke. Jutro robię sobie wolne, mały wypad nad jezioro. Jeden z moich głównych problemów to koncept, który warmaster zauważył u siebie na blogu - niedowierzanie przeciwnikom. Miałem z tym teraz problem pre jak i post. Z drugiej strony zauważyłem, że pomimo tiltu moja gra i tak jest lepsza niż jakiś czas temu, więc tu jest postęp ale odwalę parę błędów w zbyt dużych potach i winrate leci. Dodatkowo widzę, że gram lepiej jeśli chodzi o thin value bety, ocenianie range'u, no ale co lepiej tu to gorzej gdzie indziej. Od poniedziałku kontynuacja ...
Villain na małym stacku więc river ship nie ważne co ... ?

Spoiler

Poker Stars $0.05/$0.10 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2775814

BTN: $4.49
SB: $10.05
BB: $11.10
UTG: $10.41
UTG+1: $9.12
UTG+2: $10.59
Hero (MP1): $13.10
MP2: $11.04
CO: $10.98

Pre Flop: ($0.15) Hero is MP1 with K :spade: A :diamond:
3 folds, Hero raises to $0.30, 2 folds, BTN calls $0.30, 2 folds

Flop: ($0.75) Q :spade: 3 :heart: K :heart: (2 players)
Hero bets $0.45, BTN calls $0.45

Turn: ($1.65) K :club: (2 players)
Hero bets $1.10, BTN calls $1.10

River: ($3.85) 7 :heart: (2 players)
Hero bets $2.75

Reg 20/17 3b - 9
Ft4b - 78(9)
Rs SB - 26 , SB vs CO - 24
Cb 3b pot OOP - 100(13) / 50(6) / 100(2)
check/fold turn 3b pot - 100(2)

Spot rozegrany pod tiltem, ogólnie tak - 4b bezsensu bo folduje grubo, call flop wiadomo. Turn ? Gościu ogólnie aggro pre ale jak nie betuje turna to folduje ( w single raised ta sama specyfika 100(4) ) jak betuje turn to betuje river. Nie wiem czy już się sam siebie czepiam czy nie potrafię tak prostej ręki ocenić ale czy jest sens callować turna wiedząc, że super często dostanę bet na river, którego sprawdzać nie mam zamiaru ? Easy fold turn ? Calldown ? 3b vs Hero 22 , ReSteal - 71(14) !!!!

Spoiler

Poker Stars $0.05/$0.10 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2775815

BTN: $11.55
SB: $11.89
BB: $10.70
UTG: $10.00
UTG+1: $12.54
UTG+2: $8.61
MP1: $15.68
MP2: $16.76
Hero (CO): $10.84

Pre Flop: ($0.15) Hero is CO with K :heart: K :diamond:
5 folds, Hero raises to $0.30, 1 fold, SB raises to $0.90, 1 fold, Hero calls $0.60

Flop: ($1.90) 3 :heart: A :diamond: 5 :heart: (2 players)
SB bets $1, Hero calls $1

Turn: ($3.90) J :spade: (2 players)
SB bets $1.90, Hero calls $1.90

River: ($7.70) 3 :spade: (2 players)
SB bets $4, Hero folds

Również w okresie lekkiego tiltu, pogubiłem się kompletnie co do tego co i po co tu gram.
MP - 38/15 - 770 hands
callopen MP - 22
Ftcb - 53 WTSD - 19

BU - 17/10 2,8k hands
callopen - 14, BU - 13
FtCb - 68 / 27 / 0

Cbet ok, turn ? Hmm nie wiedziałem do końca co robić. Betem na turnie praktycznie commitujemy się na river. Zagrałem 1/2 bez większego planu, z MP easy stackoff, vs akcja od BU easy fold. Co na river ? Z jednej strony BU jest mega szczery, jak callnie flopa to ma, z drugiej strony tak pasywnie rozegrane on może mieć jakieś AQ, KQ i nie chciałem od tego dostać check backa, a wiedziałem, że sprawdzi tylko, że wpakowałem się w taką sytuację, że ani bet/fold ani stricte value bet/call , ship wyrzuca napewno Qx.
W sumie to nie wiem co jest optymalne, nieco wyżej turn i x/fold river ? x/call turn, x/decide riv ? 1/2 turn i x/decide ?

Spoiler

Poker Stars $0.05/$0.10 No Limit Hold'em - 9 players - View hand 2775823

BTN: $37.64
SB: $11.14
BB: $14.46
UTG: $12.63
Hero (UTG+1): $10.00
UTG+2: $10.64
MP1: $3.26
MP2: $6.95
CO: $12.95

Pre Flop: ($0.15) Hero is UTG+1 with A :diamond: A :heart:
1 fold, Hero raises to $0.30, 2 folds, MP2 calls $0.30, 1 fold, BTN calls $0.30, SB calls $0.25, 1 fold

Flop: ($1.30) 7 :diamond: 2 :spade: Q :club: (4 players)
SB checks, Hero bets $0.90, MP2 calls $0.90, BTN calls $0.90, SB folds

Turn: ($4.00) 9 :club: (3 players)
Hero bets $1.90, MP2 folds, BTN calls $1.90

River: ($7.80) 6 :heart: (2 players)
Hero bets $3.55, BTN raises to $7.90, Hero calls $3.35 all in

No i kilka innych było, tak więc dzień na słońcu i powrót.

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Spot nr1. Wyższy sizing i lecisz B/B/B
Spot nr2. Ciężko ;/ ale chyba musisz grać te 2x call
Spot nr3 -wiadomo że jak typek gra call call ship co to oznacza, nienawidzę takich spotów i nie wiem co grać tam _ugly:

Odpowiedz
Cytat