Skip to forum
Notifications
Clear all

Micro i przykro....

60 Posts
15 Users
46 Reactions
4,351 Views
4greg4

Witam,

Zakładam bloga głównie dla siebie. Mam nadzieję że może podziałać na mnie motywująco, ale znając siebie niewykluczone że umrze już po jednym wpisie.
Trochę mam już dosyć kiszenia się na microstawkach, więc albo coś z tym zrobię albo ...

Ponieważ nie mam talentu do słowa pisanego to będę tutaj wrzucał "suche dane" : wykresy, może jakiś ciekawy spot do przemyślenia, jakieś cele.

Obecny stan mojej gry :

- PartyPoker : aggro brm 10BI na limit, 2BI stop loss, NL4 SH + NL10 SH Fast Poker;
- 888 : 20 BI na limit, NL20 SH + NL30 SH, stoły normalne.
- Osoby na których się wzoruję i których styl gry mi odpowiada : Bodo Zbrzesny - bardzo, bardzo pozytywna osoba, Mike Giano, trochę konceptów z BPC.

Moje słabe strony do zmiany/wyeliminowania :

- Drastycznie niski volmue. Jeżeli coś z tego ma być to chcę/muszę grać min. 3K h/ dzień i więcej.
- Praca nad strategią/grą. Niestety chyba nigdy w życiu nie pracowałem z Flopzillą (chociaż mam wykupioną licencję).
- Zmiana rytmu snu. Koniec z bez produktywnym przesiadywaniem do późna w nocy.
- Zmiana nawyków żywieniowych. Nabywanie wiedzy na ten temat.
- Wdrożenie różnych form aktywności fizycznej.
- Papierosy :( …. niestety nie wiem jak ugryźć ten temat – przynajmniej na razie.
- Zaprzestanie używania sformułowania „od jutra….”

Zadania do wykonania (pt, sb, nd)

- Format komputera + mordercza konfiguracja wszystkiego od zera… :(.
- Konfiguracja statystyk dla sytuacji BvB jako osobny dynamiczny hud/panel.
- Zgromadzenie materiałów na temat pracy z Flopzillą.

Zdaję sobie sprawę że te powyższe punkty są i tak obarczone sporym chaosem, ale mam nadzieję że wykluje się z tego jakiś punkt zaczepienia do skonstruowania jakiegoś solidnego fundamentu :)

Wykresy

PartyPoker Fast NL4 SH + NL10 SH.

888 Poker NL20 SH + NL30 SH. Niby trochę mnie wariancja kąsa (chociaż próbka żadna), ale i tak uważam że trochę się leveluję. Keep it simply, play solid ! -

Reply
59 replies
pzbrojny

Jak na razie ladne wykresy..tak trzymaj:f_thumbsup:
Olej papierosy,tego gowna ja tez nie moge rzucic.kiedys pomogla mi ta ksiazka(miesiac nie palilem),moze znasz a jak nie to wyprobuj

powodzenia

Reply
4greg4

O autorze słyszałem - książki nie czytałem, więc na pewno przesłucham. Dzięki.

Reply
4greg4

Napisane przez 4greg4

Zadania do wykonania (pt, sb, nd)

- Format komputera + mordercza konfiguracja wszystkiego od zera… :(.
- Konfiguracja statystyk dla sytuacji BvB jako osobny dynamiczny hud/panel.
- Zgromadzenie materiałów na temat pracy z Flopzillą.

[*] Format kompa : Zrobione

[*] Konfigruracja statystyk dla BvB : Zrobione

[*] Zgromadzenie materiałów na temat Flopzilli :Zrobione

Zadania na dzisiaj :

- Rozegrać 3kh (2 x stoły fast + 1 stół normalny),
- Skonfigurować i zastosować program PlaceMint

Reply
albert012345

+ za Bodo Sbrzesnego - super gość, można oglądać jego produkcje z bananem na twarzy :-)

Reply
4greg4

[*] Rozegranych rąk : ~2.5 k - czyli nie do końca z założeniami. Muszę zmienić sposób miksowania stołów. Granie fastów + normalne stoły w moim przypadku nie zdaje za bardzo egzaminu. Według mnie te gry różnią się na tyle (swoją dynamiką + absurdalnie niski timebank na fastach) że trzeba stosować swego rodzaju inny poziom koncentracji :) Jutro będę grał sesje : 3 x 2h fasty (2 stoły -> próba gry na 3), 2h stoły normalne (4 stoły)
[*] Placemint : częściowo skonfigurowany

Muszę zdecydowanie rozplanować dzień, tak aby poruszać się w ramach jakiegoś szablonu + modyfikacje/optymalizacja tego szablonu.

Reply
GluttonyMK

Możesz zdradzić skąd masz materiały do pracy z Flopzillą? :f_p:

Reply
4greg4

Narazie to materiały ze strony głównej http://www.flopzilla.com/video.html . Jest też sporo na youtube.

Reply
4greg4

Postanowiłem wrócić do blogowania - wciąż głównie dla siebie. Od ostatniego czasu nic się nie zmieniło, czyli nadal jest jak w tytule bloga - "mikro i przykro" :)
Jedyne co się nauczyłem to fakt że wyznaczanie sobie celów/zmian w dużej ilości nie ma szansy na powodzenie - następuje bardzo szybkie wypalenie/zniechęcenie.

Daję sobie też ostatnią szansę na osiągnięcie czegoś w pokerze. Patrząc na datę mojej rejestracji na forum (2010r.) i to gdzie teraz jestem, doprowadziło mnie do chyba dosyć prawidłowego wniosku, że czas być ze sobą szczerym, i jeżeli tym razem nic z tego nie wyjdzie, to czas zająć się czymś innym.

Więc ... cele, tym razem bardziej skonkretyzowane :

1. Do końca roku grać na nl25sh z dodatnim winrate.
2. Dziennie rozgrywać min. 2.5k - 3k rąk.
3. Minimum raz w tygodniu wrzucić na bloga raport z "pola bitwy".
4. Obejrzeć dwa filmy szkoleniowe w tygodniu, z dogłębnym zrozumieniem + notatki.

Obecna sytuacja startowa :

Jak zwykle gram agro brm - akurat tutaj nigdy z tym nie miałem problemu, i praktycznie nigdy się nie wyzerowałem. Zaczynamy od nl5 sh x 4 stoły, na P*. Od czasu do czasu zagram sobie też jakiś turniej na CoinPoker - mam nadzieję że moderacja nie potraktuje użycie nazwy tego "pokeroomu" jako złamanie regulaminu. CoinPoker to bardziej ciekawostka (przynajmniej na razie) niż jakaś konkurencja.

Obecny bankroll : 61,74 $ + bilet do dzisiejszego turka 5k $ freeroll

Reply
Heissenbberg

Jeśli chodzi o szlugi to książka niesamowicie pomaga, ale to nie jest tylko kwestia przeczytania, musisz mieć otwarye umysł i na prawdę bardzo tego chcieć i mieć świadomość jak bardzo pozytywna zmiana to będzie kiedy przestaniesz palić ;)

Reply
4greg4

Chodzi o książkę Allena Carra - "Możesz rzucić palenie - zrób to teraz" ?

Reply
Heissenbberg

Ja mam pdf'a Allena Carra pod tyltułem 'Jak łatwo i skutecznie rzucić palenie'. Jak coś to mogę podesłać

Reply
4greg4

Możesz podesłać (19fuerte72@gmail.com), chociaż przypuszczam że to jest w dużej mierze to samo - znaczy się mam tą książkę o której pisałem :) Leży na półce, bo tak jak pisałeś przede wszystkim trzeba chcieć rzucić - wtedy jej przeczytanie ma sens. Więc książka czeka na lepsze czasy.

Reply
4greg4

Trzecie podejście do blogowania. Nowy rok... nowe cele.. ble ble ble

Udało mi się dotrzeć do nl25sh więc wciąż gram, i wciąż mam nadzieję że coś z tego będzie konkretnego.

Cele na ten rok :

1. Dotrzeć do nl100 sh
2. min. 1500 hands dziennie, i stopniowo zwiększać liczbę rąk.
3. Wrzucić jedno rozdanie dziennie na bloga z tokiem rozumowania.

Cele minimalistyczne. Mam spore problemy z mindsetem - nie chodzi o tilt ( z tym sobie potrafię poradzić), a bardziej o dyscyplinę/plan dnia/volume itp..., więc stwierdziłem że lepiej zacząć od "małych kroków", ale realizować je konsekwentnie.

Z produkcji video : oglądam gierkę live na twitch : Peter Clark, Bodo Zbrzesny, Charlie "Fuck the GTO" Carrel.

Zastanawiam się czy zakupić GTO+. Przypuszczam że na stawkach na których gram (nl16/n25 na Starsach, nl10 PartyPoker fasty) wciąż chyba nie mają sensu solvery, ale z drugiej strony im szybciej/wcześniej podejdę do tego tematu i zrozumienia gry tym lepiej.

Wykresy z tego roku :

Starsy :

PartyPoker fastforward :

Reply
garret294

Witam
Ładna czerwona:)
Dało by się ustawić z Tobą na obserwację sesji albo prosić o wrzucenie filmu z gierki na youtube z komentarzem.
Myślę, że wiele osób by skorzystało.

Reply
4greg4

Na razie to nie ma się co ekscytować czerwoną bo próbka jest mizerna :) Ten drugi wykres to nl10 fastforward - zaobserwowałem że jest tam stosunkowo mało takich klasycznych fishy z vpip > 40, więc większość czasu jest nawalanka z regami. Generalnie to staram się po prostu atakować scapowany range i trzymać się tego aby moja historia "opowiedziana" od flopa do rivera - jako tako miała sens. Ponieważ zacząłem tam grać niedawno to większość regów nie ma na mnie statów - więc na razie pozwalam sobie na luźne 3bety/4bety/steale/cbety itp. Co niektórzy zaczynają się odwijać więc na nich zaczynam grać bardziej tight.

Na chwilę obecną staty mam (~7k h) : vpip/pfr/3bet 27/23/13, wtsd/w$sd/wwsf 31/55/56 więc trochę aggro, ale z czasem będę grać prawdopodobnie bardziej tight. Chyba że będę atakował nl25 i zobaczymy jak tam będzie. Akurat gram zawsze agro brm 10BI na limit więc już niedużo mi zostało do nl25.

Reply
GetRippedBro

Ja solvery uważam za dobrą bazę od której potem możemy robić odchylenia w stronę exploitowania i uogólniać boardy na których gramy range bet albo range check bo mixowanie nie jest potrzebne na tych stawkach

Reply
4greg4

Dzisiaj taka łapka :

Preflop : przeciwnik 3bet/folduje 33/70, isoraise/folduje 39/70. Prawdopodobnie w obu sytuacjach można na taki range open/callować, limp/callować. Wybrałem opcję autoprofitową preflop. Dostajemy call.

Flop : Wykluczam u przeciwnika ręce : TT+, AK. Blokuję FD w stylu AsQs, AsJs, AsTs, JTs. Czyli z gotowych flushy zostają mu w zasadzie dwa kobmo KsQs, KsJs
Wykorzystuję fakt że zarówno w srp i w 3bet pot jego bet vs misscbet wynosi ~70%, więc myślę że optymalna linia/max ev to x/c x/c decide river. Na takim R myślę że call jest ok - villain się bardzo polaryzuje na Flushe których ma raczej mało.

Co sądzicie ?

Spoiler

Pokazał 55 :(

Reply
4greg4

Dzisiejszy dzień :

Nędza na Starsach + trochę jeszcze pograłem/odrobiłem

Ciut lepiej na Party

Może trochę odpocznę i jeszcze pogram, bo to jakby nie patrzeć najEVlepsze dni :)

.... trochę pograłem, więc zaktualizowałem wykresy....

Reply
4greg4

Przykład rozdania gdzie możemy poprawić red line. Być może dla większości jest to oczywiste.

Na fastach bardzo często otwieram za 2bb na BTN bo najczęściej nikt na to nie zwraca uwagi, ale uzależniam to też trochę od blindów.
- Jeżeli blindy są bardzo tight (bardzo często gracze typu 14/10) to open za 2bb przechodzi bezkarnie i otwieram prawie 100% range.
- Jeżeli blindy to regi ale po statach widzę że dużo foldują na steal, ale też dużo foldują na cbety, mało 3betują, to również otwieram za 2bb ale ok ~50%
- Jeżeli blindy to regi które się odwijają/bronią to eksperymentalnie otwieram za 4bb (kilka razy to przechodzi) ok 44% i najczęściej dostaję foldy pre

W tym wypadku na blindach były fishe i wiem że najczęściej dostanę call, więc z ręką AJo vs dwóch graczy nie chcę za bardzo pompować puli pre - dlatego otwarcie za 2bb.

Dostajemy dwa calle pre. Na Flopie dostajemy minidonkbet od SB i call od BB - uważam że blindy reprezentują tutaj raczej słaby range (szczególnie na fastach, bo na zwykłych spotykałem już tak rozgrywane np. sety przez fisha) najprawdopodobniej jakieś 8x,2x,7x,65,T9, jakieś backdory itp. To będą bardzo rzadko sety, two pairs. Mamy dwie overcards + bckdr strdr + dobre oddsy. Karta na T vs jego sizing jest idealna do raisu (rzadko ma tam Kx) - przy czym jest to raise generujący fold equity i jednocześnie for value do drawów. Uważam że na fastach fish częściej tutaj "machnie ręką" i spasuję 7x,2x,8x bo za chwilę ma nowe rozdanie, niż na stołach normalnych. No i ważnym jest że jeżeli betujemy T, to poprawiamy na R też dużym sizingiem 3/4, psb, overbet - dajemy jasno do zrozumienia "mam tego Kx-a! :) - jeżeli dostaniemy call od jakiegoś 8x, no to notka (CS) i wiadomo co robić następnym razem - betujemy wysoko z valuehands. Jeżeli na T spada Jx lub Ax to mamy easy raise na T, ale na R targetuję wtedy 8x,2x,7x, 66, 55, itp., więc betuję bardzo mało 1/4, 1/3 - tak żeby dostać call.

To takie tam moje dywagację - pewnie dla większości są to sprawy oczywiste ale może ktoś skorzysta. Jestem też otwarty na krytykę.

Wykres z porannej sesji.

Reply