Niestety bardzo słabo widać statystyki. Zdaję sobie sprawę że próbki i tak są małe, ale bardziej chodzi mi o ogólne vpip/pfr/3bet. Zauważyłem że zielony kolor to pasywny fish, a tymczasem o ile mnie wzrok nie myli to są w ten sposób oznaczeni gracze ~22/16 (np. w 00:19, prawy górny stół, alexGC93 ma chyba 23/18) i coś w stylu 16/14 – chyba że na złe statystyki patrzę. Dla mnie klasyczny fish to taki z VPIP > 40. Wychodząc od tego mogę go dalej profilować – czy aggresywny, czy paswyny, czy często poddaje flopy itp.. itd.. Natomiast gracze poniżej 19/16 to dla mnie bardzo tight/nit gracze i najczęściej gram tak, jakby ich nie było na stole.
Odniosę się do rozdań które zagrał bym inaczej.
00:09 AJo na SB vs BU open
Domyślnie mam to w 3becie vs BU, chyba że BB to jakiś fish wtedy chętniej call pre. Flop spada mega suchy K26r. BU zagrywa 50% psb. Zbyt łatwo poddajesz tą rękę. Grasz vs szeroki range BU, gdzie tego typu flopy są pewnie betowane 100% czasu. Masz SDV, bckd strd, A jest najczęściej Twoim outem, J też może się okazać Twoim outem. Easy call. Często zobaczysz tutaj x/back T od BU. Wtedy decyzja – albo idziesz na showdown, albo leadujesz R. Obie opcje są ok, ale wydaje mi się że lead R częściej zgarniesz pulę.
00:49 99 na BU vs EP open
Flop Td3hJh, wiadomo że jest sporo T i R które ciężko będzie callować. Ale na sizing beta 33% myślę że nie możemy tego foldować. Call flop, decide T.
01:23 QhJh vs CO open
Tak jak grisza1989 pisał, też wolę tutaj 3bet pre vs CO. Call pre wolę w sytuacji jeżeli na BB mam fisha. Przypuszczam że zagrałeś tutaj call pre bo CO (o ile się nie mylę) to 17/10 po 146h (czasami może się okazać że to standard TAG, który ma po prostu bezkarcie), a BB masz oznaczonego na zielono – czyli niby fish, ale z tego co widzę nie masz praktycznie żadnych stat na niego.
Flop : 533r. CO nie betuje tego flopa, więc wszystko wskazuje na to że ma Ahigh, lub jakieś brodways card. Wolę tutaj samemu próbować podkraść pulę, masz jeszcze outy. Lead T i R. Jeżeli trafił 8x to trudno, jeżeli dostaniesz call od Ahigh to wtedy notka.
01:46 T6o open na BU
Jeżeli masz bardzo tight/nit graczy na blindach – ok sam to podkradam. Ale tutaj tak jak grisza1989 pisał, masz rega na SB i unka na BB. Warto dodać sobie statystykę SB – fold SB to BU open, call SB vs BU open (ale potrzebna jest miarodajna próbka). Jeżeli SB (mimo że to reg) ma tam bardzo wysoki fold SB to BU open, a na BB siedzi tight/nit, to wtedy pewnie bym z tą ręką podkradał. W takim setupie – fold.
02:12 AJs open, BU call
Flop suchy, i chyba klasyczny do cbetowania niskim sizingiem. Jest trochę T które możesz poprawiać każdy clubs, Qx, Tx, oczywiście Ax. Jeżeli decydujesz się tutaj na x/flop, to ja nie folduję tego vs jego bet – bo mimo tego że BU ma tutaj węższy zasięg, to może betować tutaj 100% czasu vs Twój x + to co pisałem na początku.
02:16 KJs vs CO open
Podobnie jak 01:23 wolę tutaj 3bet pre vs CO open. As played CO może tutaj betować 100%. Czasami masz tutaj SDV. Call F, call T. On na T oprócz Ax, może wciąż betować gorsze FD + jakieś strd typu T8s, 78s. Oczywiście nie jest tego dużo, bo Ty sporo blokujesz FD, ale poddawanie tego T to według mnie leak.
02:24 AKo 3bet vs EP open
Czasami warto rozważyć call – zwróć uwagę że na SB masz gracza z niepełnym stackiem, czyli potencjalny fish.
Flop suchar : 272r. Uważam że możesz tutaj betować niskim 33% sizingiem i czasami dostać call od gorszych Ax-ów. Natomiast jeżeli tutaj czekasz, to z kolei nie możemy raczej poddawać AKo na tak suchej strukturze. Call T, decide R. No i jeżeli czekasz na takiej strukturze, to pewnie warto też czekać AA – żebyś nie był zawsze faceup na AK które zbyt łatwo poddajesz.
03:10 78o 3bet vs SB open
Tutaj już zostało wszystko powiedziane. Dodałbym jeszcze że jeżeli 3betuję shorta to robię to niższym sizingiem niż 3x., czyli bardziej 2.5x. Akurat w tym spocie short otwiera mini-raisem i nie wiem czy call pre też nie będzie tutaj opcją.
03:32 K2s 3bet vs CO open
Tak jak pisałem wczoraj – też 3betuję tego typu ręce na tych pozycjach. Jednak zauważ że tutaj 3betujesz gracza, który na chwilę obecną (1xx h) wygląda na tight/nita. Oczywiście widuję też tego typu graczy którzy (po dużej próbce) mają bardzo wysoki fold 3bet, ale tutaj tego nie wiesz.
03:51 ATs 3bet vs EP open
Być może to zbyt tight/weak, ale chyba też tutaj to folduję. W 3betowanej puli, w 3-way dostajemy donkbet + call od EP. EP prawdopodobnie nie ma tutaj gorszych Ax-ów, a ten donk też bardzo niefajny. Też to folduję.
04:09 QTo open, SB call
Zauważ że grasz tutaj na shorta. Otwieram w takiej sytuacji mniejszym sizingiem – 2x. Opcją jest też limp. Flop : 7c4hAd – dosyć suchy flop, i nawet jeżeli zdaję sobie sprawę że gram na shorta/fisha to wolę tutaj bet niskim sizingiem, na zasadzie one and done. As played możemy założyć że short nie ma tutaj Ax-a (choć widuję fishy które potrafią x/backować A-xy), więc jeżeli odpalasz tutaj delay cbet to pamiętaj że musimy poprawiać na R – i według mnie dużym sizigiem ¾ lub pot – tak aby wyrzucić 7x, 4x, lub 9x. Jeżeli dostaniemy call to notatka i wiemy już jak grać na niego.
Na dzisiaj tyle. CDN jutro
Jeżeli gdzieś mam ewidentne błędy w postrzeganiu tych spotów to proszę o śmiała krytykę/poprawę. No i sorki za potencjalne błędy ort/gram.
PS. polecam Ci kanał tego pana : https://www.youtube.com/user/BodoPoker/videos
Gra bardzo bardzo solidnie, no i jest też mega pozytywną osobą. Trochę ostatnio z rzadka wypuszcza coś nowego, ale i tak wartość merytoryczna obecnego materiału jest według mnie bardzo duża.
Dzisiaj volume mizerny. Jestem coś wypruty i na dzisiaj kończę - nie ma sensu na siłę grać.
Party Poker