W pierwotnym zamyśle w podsumowaniu miałem napisać trochę więcej, teraz to nadrobię.
Grając na tych mikrostawkach gram z trzema założeniami odnośnie przeciwników:
1. Nie walczą o pulę.
2. Nie lubią pasować jak trafią.
3. Nie lubią grać agresywnie.
Dajmy board K72 według tych założeń przeciwnik:
1. Nie walczą o pulę = z QJ po prostu podda handa.
2. Nie lubią pasować jak trafią = z Kx/JJ-88/7x/66-22/2x sprawdzi flopa, a także bardzo często turna. Z top parką większość osób sprawdzi trzykrotnie.
3. Nie lubią grać agresywnie = przeciwnik może odpuścić valuebety nawet z relatywnie mocnymi rękoma, nie będzie próbował przejąć puli, zastosuje niskie sizingi itd.
Czyli konsekwencją tych założeń jest to, że:
- przeciwnicy pasują do cbeta na flopie (cbet ~90%, success ~48%!) - wynika to z 1.
- kiedy już sprawdzą, to coś mają - wynika to z 1.
- jak coś mają, to nie spasują na turnie (cbet ~35%, succes ~35%) - wynika to z 2.
- nawet jak mają przyzwoitą rękę, to ją rzadko zabetują, czyli mogę realizować equity nawet bez pozycji - wynika to z 3.
Te założenia sprawdzają się bardzo często zarówno do fiszaków i do regów. Obydwie grupy odpuszczają poty, nie grają agresywnie. Czasami fisze rozumieją trochę szerzej "trafienie" czyli np. sprawdzi z gutshotem/trzecią parą dwukrotnie, ale ogólnie cbety działają na obie grupy. Rzadko spotykam osoby z fold to cbet mniejszym niż 40%, więc nawet betując za 2/3 pota mam autoprofit.
Oczywiście co jakiś czas spotkam osobę która próbuje wygrać każdą pulę, ale to się rzuca w oczy. Bez readów gram cbeta w dwuosobowej puli niemal z automatu.
Wiem, że na niektórych boardach mogę zagrać od razu x/f.
Wiem, że z niektórymi handami lepiej będzie wziąć check behind.
Wiem, że...
Póki co idę na łatwiznę i gram cbeta z automatu, jedynie sizing adjustuje do boardu/siły swojej ręki/siły ręki przeciwnika. Gram bet, przeciwnik pasuje w 40%+ czasu. Nawet jak sprawdzi, to często mam jakieś equity (mocny zakres preflop) i przeciwnik pozwoli je zrealizować. Jak trafię na turnie to bardzo często rywal spłaci jeszcze jeden bet.
W tym raporcie zabawny jest mój 3bet success 17% na MP, 21% na CO, 30% na BTN. Nie pasują, bo mam fiszów na stoliku. ![]()
Vs 3bet folduje 70%, no ale co mam kombinować vs 4-6% 3beta?