Jakis czas temu na jednym z konkurencyjnych anglojezycznych portali zostalem poproszony o udzial w ankiecie. Jej autor robil jakis research zwiazany z pokerem i mial nadzieje na zebranie opinii regow udzielajacych sie w tamtejszym dziale rozdan. Patrzac na to jako na okazje na uporzadkowanie swojego mindsetu, postanowilem pomoc i ponizszy spoiler (chodz w jezyku angielskim) bedzie chyba najlepszym wstepem jezeli ktos chce sie czegos dowiedziec jego autorze.
Spoiler
1) How old are you?
Im 21.
2) Are you married?
No.
3) How do your friends&family feel about you playing poker?
They are pretty neutral about it but i dont really like to talk about poker with my real life friends/family. Just coz its really hard to explain the concept of safely earning money just playing 'cards' online. They know that im playing and have some earninings but i keep things like my monthly earning/bankroll size almost exclusively for myself.
4) How long have you been playing poker?
Since i turned 18. With some gaps.
5) Where do you play mostly - live or online?
Only online. Playing few times offline with friends but didnt really enjoy it.
6) Can you estimate your lifetime winrate?
I think its close to 4bb/100 during my whole poker career. Propably around 6bb/100 during this year since im running really well lately.
7) How long it did it take for you to learn how to win?
I dont really remember, i started at NL2 with 50$ bankroll and i think it took me few months to beat it.
8) What would you say are the top three challanges or frustrations you're having during a poker game?
- keeping my motivation to learn/play poker at stable level, i think i struggle with it the most during my poker 'career',
- the boredom of grinding, focusing only on game without any distractors (skype etc.)
- keeping my confidence level after few bad days, im always doubting myself if I'm doing enough learning/playing to beat playerpool constantly
9) Whats your biggest fear you have about playing poker?
That because of legal regulations poker will be banned in Poland OR because of legal regulations around the world poker will become less profitable (smaller player pool, taxes etc.).
10) What do you think is the worst thing that could happen?
Banned poker in Poland. If it comes with my poker career - propably me loosing motivation to play/learn after some struggles (like moving on stakes or huge downswing) causing period of time when im not really interested in poker. I appreciate your valuable time! We're almost done! just one more set of questions after this.
11) What do you think is a good win for one session?
A 'good win' for me is to play the game that is closest to my a-game at time. In terms on earnings i never really thought about it that way since i learned how variance works. Im trying to be EVbb/100 focused almost enteirly, but i have to admit that im attached to my monthly earning even if im not playing enough hands to make longrun in 30-day span. That beign said at NL25 im satisfied with 800$+ months including my rakeback.
12) On a scale of 1-5, how interested are you in taking your game to the next level?
I feel really weird asking myself that question because im ready to answer '3', but im asking myself 'why the hell its not 5? it should be 5!'
I think i want my earnings to grow but i think that realistically with my daily job/school at weekends and my tendencies to loosing motivation i wont ever be midstakes player.
13) What are 3 aspects of your game you'd like to improve? Why?
- my preparation to session, keeping my A/B-game more often, get rid of all distractors during session/learning time like skype/websites etc. just to utilize my time better
- time managment, playing more and learning more! its really related with answer above.
- constantly grow-up strategy-wise to not only maintain my A-B game at high level but also make my C-Game viable enough to play with confidence when im stressed/tired/dont have really good day.
14) What do you think is the best way to get better?
Play a lot of volume with being also focused during session to learn about players tendencies/lines. Watching poker materials at good sites like RIO. Reading poker books. Analyze trouble spots from sessions by myself or with friends. Tracking stats/searching leaks in tracker to find out in which spots you are loosing money.
TL;DR obecnie reguje od pewnego czasu NL25 z dobrymi wynikami, mam zamiar na stale przeniesc sie na NL50 w najblizszej przyszlosci (w tym roku), a w troche dalszej przyszlosci na NL100.
Ponizej moja baza z okolo 4 miesiecy, pomieszane Starsy/Party/troche PKR.

Jak widac hot runnuje niesamowicie dobrze, chociaz z EVbb tez jestem bardzo content.
Blog bedzie do wszystkiego, chociaz moim celem nr1 personalnie bedzie usystematyzowanie moich celow.
Lapalem sie na tym nie raz, ze prawie nigdy nie jestem zadowolony z siebie i z tego co zrobilem. Dla przykladu, za docelowy winrate na obecnych stawkach obralem sobie 4bb/100 i zamiast czuc dume z siebie, w pewnym momencie na malym DSie gdzie z 8bb zrobilo sie na chwile 6bb bylem ostro wkurwiony na siebie/zdemotywowany tym, ze nie moge utrzymac osemki z przodu. Mam tu na penwo leak mindsetowy i przyklad ktory podalem pokazuje dlaczego uwazam, ze fajnie jest miec spisane cele "na kartce", miec do nich szybki dostep, myslec longrunowo i nie zmieniac ich co 2-3 tygodnie ze wzgledu na wyniki.
Mam tez zamiar przerobic serie (jeszcze nie wiem czy cala) Red Line Rampage, porobic notatki i byc moze je jakos stopniowo wrzucac na bloga. Zobaczymy jak z tym bedzie.
Oprocz pokera - pracuje na pelen etat i rozpoczalem w tym roku niestacjonarke jezyka angielskiego (ze specjalizacja na angielski z biznesie). Nie wiaze przyszlosci stricte z angielskim, ale chce lepiej poznac jezyk, zwlaszcza gramatyke, bo ze slownictwem nie mam problemu. Tak to jest jak przez lata olewalo sie angielski w szkole, a poznawalo sie go w Internecie/na serialach.
Jestem po pierwszym zjezdzie i mega mi sie podobalo, praktycznie na 11 wykladow/cwiczen wszystkie wydaja mi sie interesujace, chociaz z niektorymi na pewno bede mial problemy. Fajne towarzystwo mi sie trafilo w grupie, Ukrainka, nauczyciel Arabskiego/Francuskiego ktory 20 lat spedzil juz w Polsce i chce byc tlumaczem 4 jezykow czy chociazby Polka, ktora mieszka i pracuje w Londynie, a na weekendy (sick) przyjezdza do Polski, zeby studiowac na kierunku.
Do tego dosc mocno interesuje sie sportem i chcialbym byc moze wiazac z tym przyszlosc jako redaktor sportowy, czyli polaczyc moje dwa skillsy - zdolnosc analitycznego myslenia o sporcie i talent humanistyczny. Mam juz doswiadczenie w pisarstwie esportowym, ale pieniadze w stosunku do poswieconego czasu sa w tym zdecydowanie zbyt male, zeby traktowac to powaznie w moim wieku. Kiedys bardzo aktywnie sledzilem scene LoLa, teraz mam czas tylko ogladac Worlds Championship i regionalne playoffy (i to niestety prawie wylacznie VoDy), ale dosc mocno siedze w speedwayu (dawalem rade ogladac wszystkie wieksze zawody przez sezon, na szczescie wypadaja tylko w weekendy) i w NBA (sezon sie rozpoczyna, ostrze pazury).
No i uwielbiam muzyke, moge smialo powiedziec, ze znam wszystkie wazniejsze plyty rapowe (z mainstreamu i podziemia) z polski od mniej wiecej 2005. Od kilku lat bardziej interesuje mnie US rap (pewnie odkad zauwazylem, ze mamy w Polsce moze 5 solidnych raperow [tip: zaden z nich nie jest za bardzo mainstreamowy]), a ostatnio otwarlem sie tez na inne gatunki, zwlaszcza electro, o co bym sam siebie nie posadzal jeszcze kilka lat temu.
Tyle, wyszlo troche dlugo, ale piszac siedzialem z kompem w pociagu bez neta wracajac ze szkoly, wiec wybaczcie, ale nie mialem nic innego do roboty.
#title