Przejdź do forum
króle na asy

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

króle na asy

204 Posty
42 Użytkownicy
0 Reakcje
11.2 K Wyświetlenia
dawid87juve

Cześć

Piszę tego posta, bo ostatnio już zaczynam się wpieniać gdy mam KK 3betuje albo 4betuje, villain idzie allin ja też wsuwam i się nadziewam na AA. Wyfiltrowałem z bazy ponad 300k rąk, że miałem 31 spotów, gdzie ja mam KK a on AA, a gdy ja mam AA, a villain ma KK jest tylko 11. Czy to jest normalne? Zwykłe odchylenie, czy może Ci gracze na nl10-25 SH foldują króle preflop gdy ja mam AA?

Odpowiedz
Cytat
203 odpowiedzi

Foldują.

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Sprawdź co to za przeciwnicy. Może tam gdzie grasz jest dużo nitów i często na nich trafiasz. ;)

Imo nie ma co się tym przejmować, KK+ to zawsze jest no-brainer stackoff pre. Po prostu zawsze kiedy zestackujesz się z AA/KK na preflopie, powtarzaj sobie, że podjąłeś dobrą decyzję. :fdrink

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez crmsnlord
KK+ to zawsze jest no-brainer stackoff pre.

No chyba, że gra vs gościa co stackuje KK+. Wtedy to jest fold...

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

IMO trzy główne możliwe przyczyny to:
a)tight image preflop hero -> co oczywiście przekłada się na selekcje rąk regów do stackoffu
b)złe dobieranie spotów do stackoffu. Są sytuacje gdy u konkretnych przeciwników nawet jak stackują szerzej niż KK+ sugerowane przez evLeisure przebijamy tym samym wyrzucając z rozdania damy czy AK.
c)wariancja - nie jednego już ruchała i nawet 20% wygranych allków pre z AA mnie nie zdziwi :milord:

Odpowiedz
Cytat
ZolnierzSkez

Dla przykladu na zoomach nl2/nl5 4bet+ range u wiekszosci regularnych graczy zazwyczaj oscyluje w granicach 0.5-1.5, wiec blizej z tym KK do no brainer foldu niz stackoffa.

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Napisane przez EmiyaKiritsugu
IMO trzy główne możliwe przyczyny to:
c)wariancja - nie jednego już ruchała i nawet 20% wygranych allków pre z AA mnie nie zdziwi :milord:

Gdyby to była sensowna próbka, to by świadczyło o rigged sofice

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Nie KK to nie jest zawsze nobrainer stackoff pre. Czasami to nie jest nawet nobrainer 3bet, tylko just call. Jak masz KK to nie reraise'uj z automatu. Wiadomo, że na randoma to jest zawsze stackoff, na większości pozycji również zwykłe to będzie +EV, ale rozglodsj się za spotami, gdzie możesz callnac KK/ AA i wycisnąć jeszcze więcej

Odpowiedz
Cytat
Crimson

Chodziło mi po prostu o to, że jeśli nie gramy z ultranitem i zestackujemy KK pre to nie ma co mieć żalu. Oczywiście zgadzam się z evLeisure i preludiumm, że są sytuacje kiedy powinniśmy flatować KK+, np. jeśli ktoś folduje ekstremalnie dużo do 3betów.

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Napisane przez crmsnlord
Chodziło mi po prostu o to, że jeśli nie gramy z ultranitem i zestackujemy KK pre to nie ma co mieć żalu. Oczywiście zgadzam się z evLeisure i preludiumm, że są sytuacje kiedy powinniśmy flatować KK+, np. jeśli ktoś folduje ekstremalnie dużo do 3betów.

Tak, znam to i flatuje top range vs tacy goście. Przygotowałem małe zestawiene. Chciałbym, żebyście wskazali, w których spotach byście sfoldowali KK (Wszystkie ręce vs villain na >80bb)

jestem na EP (mój 4bet range 2% z ep, ft3bet mp 66)

28/22, 3bet 11, 335h na bu gra mini 5bet vs mój 4bet range 2%
18/13, 133h squeezeuje ze sb (fish na bu)

jestem na MP (mój 4bet range 2% z mp, ft3bet mp 66)

25/16, 129h, jest na sb, gra 3bet/ship
20/18, 218h, 3bet 11, jest na sb, gra 3bet/ship
20/14 3bet overal 3, 3bet 5 na sb, 364h, jest na sb, gra squeeze w 2 regów
15/13, 3bet overal 8, 296h, jest na sb
29/21, 58h, jest na sb gra mini 3bet, a potem mini 5bet
20/15, 3bet overal 5 i jest na sb, gra mini cold 4bet vs open rega z utg i mój 3bet na mp

jestem na CO

22/17, resteal sb vs co 7, ft4bet 29, 2k h
20/3, 3bet 3, jest na bb i gra gay cold 4bet vs mój open z co, 3bet rega ze sb

jestem na BU

18/18, 47h, jest na co i gra mini 4bet
19/15, resteal bb vs bu 10, ft4bet 33, 5.8k h
24/18, resteal bb vs bu 4, ft4bet -, 2,3k h i gra 5bet x 2,9 mojego 4beta
23/19, otwiera 19 z ep, 4bet tange overal 3, z ep 4, 4,4k h
21/16, 3betuje na mp fisha z ep i ma tam 3bet 5, 10k h, ja gram cold 4bet na bu

jestem na SB

29/24, 37h i jest na bu, gra 4bet
43/24, gra insta push za staka na bb, gdy izoluje innego fisha na mp
28/12, 107h gra mini cold 4bet na bb vs moja izolacja fisha na bu
36/24, 139h gra cold 4bet na bb vs moja izolacja fisha na bu
17/14, 888h gra 4bet x3 na co i ma 4bet range 3 overal
21/18, 125h gra 4bet x 3 na bu vs mój resteal
38/29, 72h na bu gra 4bet

jestem na BB

19/15, 27h gra 4bet na bu
23/17, 95h gra insta pusha na bu vs mój 3bet po tym jak wcześniej izolował fisha
35/10, 214h na bu gra limp/raise
12/9, 138h, na mp gra 4bet x 2,3 vs moj 3bet z bb
44/33, 9h gra pusha za 100bb na bu vs mój 3bet
17/12, 83h, gra 4bet na co vs moj 3bet na bb

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Napisane przez dawid87juve

jestem na EP (mój 4bet range 2% z ep, ft3bet mp 66)

28/22, 3bet 11, 335h na bu gra mini 5bet vs mój 4bet range 2% a call vs 3bet nie mogłeś zagrać? ;p
18/13, 133h squeezeuje ze sb (fish na bu) Call albo 4bet

jestem na MP (mój 4bet range 2% z mp, ft3bet mp 66)

25/16, 129h, jest na sb, gra 3bet/ship Call
20/18, 218h, 3bet 11, jest na sb, gra 3bet/ship Call
20/14 3bet overal 3, 3bet 5 na sb, 364h, jest na sb, gra squeeze w 2 regów Call albo 4bet
15/13, 3bet overal 8, 296h, jest na sb Call albo 4bet
29/21, 58h, jest na sb gra mini 3bet, a potem mini 5bet Wszystko tylko nie fold :F
20/15, 3bet overal 5 i jest na sb, gra mini cold 4bet vs open rega z utg i mój 3bet na mp Staty gościa na UTG? Call

jestem na CO

22/17, resteal sb vs co 7, ft4bet 29, 2k h Call albo 4bet
20/3, 3bet 3, jest na bb i gra gay cold 4bet vs mój open z co, 3bet rega ze sb Call albo 5bet

jestem na BU

18/18, 47h, jest na co i gra mini 4bet Call albo 5bet
19/15, resteal bb vs bu 10, ft4bet 33, 5.8k h Call albo 4bet
24/18, resteal bb vs bu 4, ft4bet -, 2,3k h i gra 5bet x 2,9 mojego 4beta Call albo 4bet
23/19, otwiera 19 z ep, 4bet tange overal 3, z ep 4, 4,4k h Call
21/16, 3betuje na mp fisha z ep i ma tam 3bet 5, 10k h, ja gram cold 4bet na bu Ship/call

jestem na SB

29/24, 37h i jest na bu, gra 4bet Call albo 5bet
43/24, gra insta push za staka na bb, gdy izoluje innego fisha na mp call
28/12, 107h gra mini cold 4bet na bb vs moja izolacja fisha na bu -> to chyba gra 3bet a nie 4betCall albo 4bet
36/24, 139h gra cold 4bet na bb vs moja izolacja fisha na bu -> to chyba gra 3bet a nie 4betCall albo 4bet
17/14, 888h gra 4bet x3 na co i ma 4bet range 3 overal -> raise first + fold vs 3bet?call jest ok, 5bet pewnie też
21/18, 125h gra 4bet x 3 na bu vs mój resteal call lub 5bet
38/29, 72h na bu gra 4bet Call albo 5bet

jestem na BB

19/15, 27h gra 4bet na bu Call albo 5bet
23/17, 95h gra insta pusha na bu vs mój 3bet po tym jak wcześniej izolował fisha call
35/10, 214h na bu gra limp/raise Call albo 4bet
12/9, 138h, na mp gra 4bet x 2,3 vs moj 3bet z bb -> preflop stats? call jest ok, push jest ok
44/33, 9h gra pusha za 100bb na bu vs mój 3bet call
17/12, 83h, gra 4bet na co vs moj 3bet na bb Call albo 5bet

Nie sfoldowałbym KK ani razu, natomiast być może w niektórych spotach bym nie 3betował, ale nie podałeś statów, więc nie wiem, as played to co nakreśliłem na szybko wydaje się ok, dokładniej mi się nie chce ;p

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Dzięki Prelud, że Ci się chciało. Z tego co napisałeś wynika, że vs 3bet na pozycjach ep i mp wolisz raczej callować niż 4betować. Nie obawiasz się, ze spadnie As? Nie podałem więcej stat, bo poprostu nie mam ich, bo na większość tych graczy mam po 100-300h i ja zawsze wolę standardowy 4bet,. chociaż teraz będe się zastanawiał nad callem, bo jeśli te pozycje są atakowane na tych stawkach to jest to duża siła. Zastanawiam, śię także nad foldowaniem vs mini 5bety bo to jest próba maksymalnego zlevelowania rega dokonywana przez pazernego rega/nita trzymającego absolutne nutsy.

Wracając jeszcze do samego stakowania, to podliczyłem, że miałem 77 sytuacji gdy ja dominuje przeciwnika w stylu 80-83%, a 62 razy to ja byłem w ten sposób zdominowany przy stakoffie. Natomiast przy dominacji 65-70% mam 101 stakoffów gdy ja dominuje, a jestem dominowany w tym stosunku tylko 24 razy. O czym to świadczy? Widać, że podejmuje dobre decyzje przy stakoffie bo częściej niż nie jestem ahead, ale martwi mnie ten gwałtowny spadek liczby dominacji w stosunku 80-83 bo jest prawie identyczny, a przyczyną tego są włąśnie spoty KK vs AA, gdzie mam ich aż 31, a moje AA vs KK to tylko 11. Czy to świadczy o rigged sofice, który mnie skubie właśnie w ten sposób i oddaje słabszym aranżując spotyk KK vs AA, żebym oddał kasę im? Bo taka jest moja pierwsza interpretacja tego zjawiska. Czym wyjaśnić ten nagły spadek liczby dominacji przy stakoffie?

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Dzięki Prelud, że Ci się chciało. Z tego co napisałeś wynika, że vs 3bet na pozycjach ep i mp wolisz raczej callować niż 4betować. Nie obawiasz się, ze spadnie As?

Na FR grałem pod koniec praktycznie non 4bet strategy mając value handy, natomiast 4betowałem jako blef jak to było ewidentnie ze stat +EV, nikt specjalnie nie zwracał na to uwagi ;p Teraz też często flatuje te 3bety z AA czy KK grając SH.

Nie podałem więcej stat, bo poprostu nie mam ich, bo na większość tych graczy mam po 100-300h i ja zawsze wolę standardowy 4bet,. chociaż teraz będe się zastanawiał nad callem, bo jeśli te pozycje są atakowane na tych stawkach to jest to duża siła.

Wiadomo, że lepiej mieć staty, no i tysiące handów z postflopu, ale generalnie jakieś tendencje możesz sobie nawet na znikomych próbkach dostrzegać. Jak Ci ktoś foldnął 4/5 4betów np. czy coś w ten deseń, próbka jest bardzo mała, ale jednak już coś tam wiesz. Wiadomo, że trzeba z tym uważać, nienadintepretowywać i przede wszystkim nie obstawiać od razu villaina na range, ale wyciągać jedynie wnioski w stylu "on prawdopodobnie 3betuje więcej", "craczej nie 4betuje luźno" itp.

Zastanawiam, śię także nad foldowaniem vs mini 5bety bo to jest próba maksymalnego zlevelowania rega dokonywana przez pazernego rega/nita trzymającego absolutne nutsy.

Nah ;p poza tym nie 4betuj KK na pazernego nita ;d

Wracając jeszcze do samego stakowania, to podliczyłem, że miałem 77 sytuacji gdy ja dominuje przeciwnika w stylu 80-83%, a 62 razy to ja byłem w ten sposób zdominowany przy stakoffie. Natomiast przy dominacji 65-70% mam 101 stakoffów gdy ja dominuje, a jestem dominowany w tym stosunku tylko 24 razy. O czym to świadczy? Widać, że podejmuje dobre decyzje przy stakoffie bo częściej niż nie jestem ahead, ale martwi mnie ten gwałtowny spadek liczby dominacji w stosunku 80-83 bo jest prawie identyczny, a przyczyną tego są włąśnie spoty KK vs AA, gdzie mam ich aż 31, a moje AA vs KK to tylko 11. Czy to świadczy o rigged sofice, który mnie skubie właśnie w ten sposób i oddaje słabszym aranżując spotyk KK vs AA, żebym oddał kasę im? Bo taka jest moja pierwsza interpretacja tego zjawiska. Czym wyjaśnić ten nagły spadek liczby dominacji przy stakoffie?

Najprostszym wyjaśnieniem jest chujowo mała próbka :D

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Najprostszym wyjaśnieniem jest chujowo mała próbka :D

Mała próbka. Musiałem grać przez 7 miesięcy, żeby zebrać tą probkę. Mam grać kolejne pół roku, żeby mieć poprawną próbkę?

Odpowiedz
Cytat

Najzwyczajniej wyfiltruj wszystkie min 5bety ze swojej bazy (nie tylko vs Ciebie) i zobacz ile z nich to było AA. Będziesz miał odp. czy foldować na to KK.

Próbka jest chujowo mała. To tylko 44 spoty lol. To tak jakbyś chciał oceniać ile bb/100 robisz po 44 rękach :D

Co ciekawe możesz grać do usranej śmierci, przez cały czas mieć takie same proporcje i nie będzie to świadczyło o niczym.

Ostatnia sprawa. Zawsze chciałem zadać to pytanie ludziom piszącym o rigged softach. Ten temat, jak i stawki na których grasz świadczą, że jesteś słabym graczem (no offence). Piszesz, że rigged soft może w ten sposób oddawać słabym graczom. Sensu w tym nie szukam, jest to chyba zbyt skomplikowane, abym zrozumiał na cholerę miałby to robić, ale skoro twierdzicie, że m to jakiś sens to niech będzie. To wytłumacz mi czemu Ty jesteś na tym skubanym zamiast tym komu soft pomaga? Nigdy nie słyszałem o żadnym graczu, który twierdziłby, że soft mu pomaga... Gdzie Ci wszyscy gracze, którym oddaje?!

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Wiedziałem, że zaraz padnie generalizacja: gracz mikro stawek= słaby gracz. Tylko, że ja już nl10 przeszedłem. Niestety shotując nl25 doznałem downswingu na 16 buinów pod ev i znowu musze grać na tych stawkach. I co tu też ponownie miałem pecha? Pech, bo non stop wpierdalam KK vs AA, pech podczas shotowania limitu, który zniszczył mi cały zysk z nl10. Wcześniej był pech na rigged Ipokerze, gdzie w sytuacjach 80/20 wygyrwałęm tylko 65% i to po nie małej próbce. Gdybym miał AA vs KK tyle samo chociaż co KK vs AA to miałbym więcej w rolu 120$. Całkiem przyzwoita sumka, żeby obsypać nią kilku fishaków, żeby sobie dłużej pograli i więcej raku narobili. Kosztem dawid87juve oczywiście i innym podobnym mi graczom, których nie chce przepuscić wąskie gardło

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

po wyfiltrowaniu rzeczywiście wychiodzi, że min 5bety to tylko AA, ale miałem tylko 2 rozdania takie. Ja nigdy nie gram min 5betów, więc inni nie zrzucają mi króli. Po prostu ja mam za mało sytuacji, że ja mam AA, a villain KK. Nie wiem czuja to wina wariancji czy softu?

Odpowiedz
Cytat
Janosikgdy

wina wariacji i pewnie skilla.
Jeśli serio bierzesz pod uwagę wąskie gardło, to lepiej odpuść pokera.
Rigged soft to doskoła wymówka przed ciężka pracą i obrona własnego ego.

Rozdania typu kk vs aa, set vs set, itp, nie mają wpływu na to czy jest się wygrywającym czy przegrywającym graczem. Każdy ma coolery, takie ręce same się grają.

Odpowiedz
Cytat
dawid87juve

Wiem, że zarabia się głównie na czerwnej, czytaniu rangu itp. Sam nawet ostatnio podniosłem swoje umiejętności w tym zakresie, bo czerwona mi wychamowała z -12,5bb na -7,5. Ogólnie mega zajwka na pokera i wogóle. a Potem shotowanie limitu i dosłownie nic na showdownie nie można wygrać. Tak jakby to wąskie gardło zdecydowało, ż dawid87juve ma nie grać na nl25 lub jeszcze musi troche wyrobić raku na nl10, żeby dostapic zaszczytu gry na nl25. Ale nawet ja dobrze się blefuje i valubetuje to i tak zyski są mniejsze o te 12 buinów, które bym miał gdyby inni mieli KK gdy ja mam AA. A to wcale nie mało.

Cała ta seria nieszczęść powoduje, ze zaczynam wierzyć w to wąskie gardło. Amoratank doskonale opisuje pokerową rzeczywistość. Nie mam wogóle ani ochoty ani motywacji do gry a granie w to myśląc cały czas o tym czy mnie oszukują jest bez sensu. Gram w pokera 2 lata profesjonalnie i zaczynam zauważać jedną prawidłowość, która u mnie wystąpywała kika razy: gdy mam coraz więcej wiedzy pokerowej i stosują ją i ona przynosi rzeczywiście efekty, to potem dostaje mega downswingów i te zyski wyparowywują.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Mała próbka. Musiałem grać przez 7 miesięcy, żeby zebrać tą probkę. Mam grać kolejne pół roku, żeby mieć poprawną próbkę?

Posypie tu nieco liczbami ale co tam :P
Pierwsza rzecz - na shorthanded rozdanie w którym trafiasz z KK na AA albo na odwrót zdarza się statystycznie raz na 5 tysięcy rozdań. Statystycznie więc na 100 tysięcy rozdań będziesz miał 20 takich spotów. Teraz załóżmy, ze mamy do czynienia z monetą tj. 50% szansy, że będziesz miał asy a przeciwnik króle i 50% na odwrót. Szansa, że na 20 takich rozdań będziesz 2x częsciej trafiał KK vs AA wynosi ~6%.
Po co to pisze? By zwrócić Ci uwagę na dwa fakty:
1)szansa na pechową passe jest wyrażana w realnym procencie a nie jednej bilionowej promila
2)by zebrać próbkę która pozwalałaby coś więcej powiedzieć potrzebujesz rozegrać miliony rozdań(to nie żart).

Poza tym weź pod uwagę, że nie zawsze AA vs KK kończy się preflop, ba annwet z asami wrzut pre nie zawsze będzie max ev+ decyzją.

Niestety shotując nl25 doznałem downswingu na 16 buinów pod ev i znowu musze grać na tych stawkach

Lol, ja miałem w zeszłym roku 3 miesiące pod rząd i w każdym byłem >20 bi pod EV. A ty tu narzekasz na 16bi :spit: Toż to 10 przegranych overpar na niższe pary jedynie.

Rozdania typu kk vs aa, set vs set, itp, nie mają wpływu na to czy jest się wygrywającym czy przegrywającym graczem. Każdy ma coolery, takie ręce same się grają.

not quite. Na to czy wygrywasz ma wpływ multum czynników ale i każde rozdanie jest ważne. Czasami coś co uważasz za cooler wcale nim nie jest ;) Wiadomo,ze są spoty gdy to jest no brainer, ale możesz też mieć np. wyższy zysk poprzez nieco bardziej pasywne rozegranie i zostawienie przeciwnika na szerokim range.

Odpowiedz
Cytat