Przejdź do forum
Run It Twice?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Run It Twice?

29 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
3,462 Wyświetlenia
Fafarafa

RiT już jakiś czas działa na starsach. Jakie są Wasze spostrzeżenia jeśli chodzi o wpływ tej opcji na dynamikę gry etc? Chodzi mi tu o stawki PLO50++.

Wczoraj po dokładnym przeanalizowaniu za i przeciw wyłączyłem tą opcję. Zauważyłem że sporo fiszy korzysta już z tego...wiadomo 2 boardy = podwójne emocje i większa szansa że "coś spadnie". Ja osobiście wolę już albo zabrać fiszowi cały stack albo go podwoić, niż splitować z nim swojego monstera. Przecież opłaca się mieć nabudowanego słabego gracza przy stole :)

Z kolei regowie którzy zauważą że robimy run it twice mogą nieco częściej szukać u nas FEq?

Odpowiedz
Cytat
28 odpowiedzi
repoorTer

. ja tam korzystam, bo jednak tak samo moge szybko opierdzielic fisha jak stracic. Ww koncu gra sie dla longrunu, wiec ..

Odpowiedz
Cytat
isioveb

Nie wiem, czy tak dobrze jest samemu nabudować fisha. Istnieje duża szansa, ze to co nam zabrał odda komu innemu w następnym rozdaniu... Myślę, że lepiej powoli go ogrywać z tego co uda mu się szczęśliwie wygrać z innymi.

Odpowiedz
Cytat
krooku

FEq i run it twice - nie widzę związku. Jeśli ma blefować i tak zablefuje. Co to za różnica czy po jego blefie z bottom parą w made straighta wyłożony zostanie 1 board czy 5 boardów (i tak przegra najczesciej 2 z 2 czy nawet 3/3). Żadna - equity to samo, w long runie w obu przypadkach wyjdzie tak samo.

Jeśli za darmo można zmniejszyć wariancję, snap call. Także odmawianie rekreacyjnym graczom tego czego chcą (RiT) to nie jest najlepsze wyjście.

Inna sprawa gdyby pobierano za RiT dodatkowy rake...

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa

krooku: Zdaje się że mnie nie zrozumiałeś, albo nie słyszałeś o semi-blefach...Chodzi mi głównie o to że rywale (regowie) na pewno chętniej będą semiblefować nas np. z NFD (zmuszając nas czasem do foldu w sytuacji 50:50) wiedząc że w wypadku stackoffa wyłożone będą 2 boardy.

isioveb: lepiej gdy fisz jest nabudowany czy lepiej jak ma te ~30bb ? Przecież to od kogo wygrał swojego stacka nie ma żadnego znaczenia w następnym rozdaniu. Mówie tu o sytuacjach gdy stackujemy się np z eq ~70%. Przy RiT szansa na split jest całkiem spora, a nawet jak spotka nas suckout to EV stolika rośnie skoro słaby gracz ma więcej dolarsów w stacku.

Odpowiedz
Cytat
krooku

Doskonale cię zrozumialem. Dla kogoś kto mianuje się regiem (gra dobrą grę i rozumie ją - mindset), nie będzie różnicy. Nic mu nie gwarantuje że jego draw wejdzie w jednym z 2 boardów, w obu nie wejdzie lub w obu wejdzie. Jeden pies. Zwiększa się tylko wariancja.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

krooku, zatem zgodnie z tym co napisałeś - nie ma po co włączać run it twice.

Odpowiedz
Cytat
krooku

Jeśli twój bankroll jest wystarczająco duży (uznaniowo - zamortyzuje wszelkie swingi), nie tiltujesz po stracie dużego flip pota (lub paru pod rząd) i nie sprawiasz przykrości rekreacyjnym graczom poprzez uniemożliwienie im obejrzenia tylu boardów ile chcą, to nie - nie ma po co.

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa

krooku daj sobie już spokój, i tak nikt Cie nie przekona że białe jest białe, a czarne jest czarne :)

Odpowiedz
Cytat
arthmax

Napisane przez krooku
Doskonale cię zrozumialem. Dla kogoś kto mianuje się regiem (gra dobrą grę i rozumie ją - mindset), nie będzie różnicy. Nic mu nie gwarantuje że jego draw wejdzie w jednym z 2 boardów, w obu nie wejdzie lub w obu wejdzie. Jeden pies. Zwiększa się tylko wariancja.

Jak dobrze zrozumiałem wyłożenie dwóch boardów zwiększa wariancje ?

Mocne bym powiedział :tongue:

Odpowiedz
Cytat
krooku

Źle się wyraziłem, jeden board zwiększa wariancję (w stosunku do większej ilości runów. Im więcej boardów tym mniejsza wariancja (odchylenie od oczekiwanych wyników).

Dla mnie wszystko co napisałem jest oczywistą oczywistością - starałem się to opisać jak najprościej. Jeśli mnie trollujecie, to dobra robota, jeśli naprawdę nie chcecie tego pojąć, nie moja sprawa.

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

krooku - nie sądzę, żeby tu ktoś chciał trollować. athmax chyba po prostu źle zrozumiał. Dla mnie jak wcześniej czytałem, było to jasne, że odnosi się do jednego boardu.

Bardzo mi się podoba co odpowiedziałeś na mój krótki i zaczepliwy post:
a) odpowiedni bankroll,
b) nie tiltujesz.

O to mi tutaj chodzi. Jeśli zadbam o te dwa punkty tu tutaj mam przewagę. Przeciwnik nie ma odpowiedniego BR? Tiltuje? Dlatego włącza RIT? O nie, nie, nie... Nie dam mu tego.

I uwierz mi, sam z tym trochę walczę - w zeszłym roku prawie 200bi mam pod EV. Pewnie bym miał miesięczne wakacje pod palmami, gdybym cały rok grał na RIT i złagodziłoby mi to variance. Ale trzymam się "swojej" logiki i póki ktoś mnie nie przekona (albo sam się nie przekonam) do innego zdania - jak mocno będę leciał pod ev, nie skuszę się na tą opcję. (Może w jakiś wyjątkowych sytuacjach, znalazłbym sobie na to uzasadnienie - jakaś kombinacja shotowania i pogoni za bankomatem na wyższe stawki).

Wybieramy grę w PLO. Od początku wszędzie nam mówią - że wysoka wariancja. Wielu z nas na nią narzeka (ja też cały czas na swoim blogu), ale tak naprawdę, chyba powinniśmy ją traktować jako przyjaciela - a nie wroga.

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

Jak ktos ma mocny mindset to wlaczenie RiT moze byc dla niego EV-, dlatego ze czasem latwiej bedzie kogos stiltowac wygrywajac spot 20/80 (chociaz wygranie takiego spotu z wlaczonym RiT moze stiltowac jeszcze bardziej :f_biggrin: ). Dla mnie wlaczenie RiT na pewno bedzie EV+. Poza tym wczoraj zauwazylem ze RiT dziala juz na NL25 na nizszych limitach rowniez?

Odpowiedz
Cytat
krooku

Kacper3k, nic nie miałem do twojego postu, moja pomyłka w przelewaniu myśli na papier, dobrze że zwróciłeś uwagę. To post Fafarafy mnie zdezorientował, gdyż sugeruje że piszę bzdury (a przynajmniej tak go interpretuję).

Anyway, jeśli uważasz, że masz na tym polu (mindset, bankroll, kontrola tiltu) przewagę nad fieldem, to można to wykorzystać i zwiększyć trochę EV swojej gry wyłączając RiT.

Osobiście wydaje mi się że dodatkowe ev jest na tyle małe, że nie chcę rezygnować z komfortu bycia "bliżej ev". Uważam że im mniej stresu grając w pokera, tym lepiej ;)

Jako bonusik włączonego rit można uznać tworzenie atmosfery fish-friendly, ale wątpie żeby na mikro miało to znaczenie przy tak wielkiej puli graczy.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
Paddre

A według mnie RiT jest EV+ gdyby się grało SSmanem, bo tam nie gra się boardem tylko kartami. W normalnej grze to musi być EV- chociażby dlatego, że nie jesteś w stanie wykorzystać boardu na swoją korzyść (a przecież o to w tym wszystkim chodzi :) )

Odpowiedz
Cytat
amichal1

Anyway, jeśli uważasz, że masz na tym polu (mindset, bankroll, kontrola tiltu) przewagę nad fieldem, to można to wykorzystać i zwiększyć trochę EV swojej gry wyłączając RiT. Osobiście wydaje mi się że dodatkowe ev jest na tyle małe, że nie chcę rezygnować z komfortu bycia "bliżej ev". Uważam że im mniej stresu grając w pokera, tym lepiej

+1

Napisane przez Paddre
W normalnej grze to musi być EV- chociażby dlatego, że nie jesteś w stanie wykorzystać boardu na swoją korzyść (a przecież o to w tym wszystkim chodzi :) )

szczerze mowiac nic nie zrozumialem z tego co napisales

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Napisane przez Paddre
W normalnej grze to musi być EV- chociażby dlatego, że nie jesteś w stanie wykorzystać boardu na swoją korzyść (a przecież o to w tym wszystkim chodzi :) )

Pochwal się jak wykorzystujesz board, skoro jesteś już allinem?

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Ja będę tego używał. Mam dość sytuacji gdzie mam z rzędu jakieś wtopy typu 80:20, sety vs drawy, TPGK vs drugie trzecie parki, takie sytuacje powodują u mnie złość i jestem pewien, że po takiej serii gram gorzej. A dzięki RiT wtopa z rzędu 3x 80% jest mało prawdopodobna. Bo albo będę miał podziały albo stracę jednego stacka a nie 3. RiT ulży memu mindsetowi... Co będzie dla mnie EV+.

Odpowiedz
Cytat
Borek00733

Jest już dostępne na wszystkich limitach? Niestety narazie nie mam okazji sprawdzić ;)

Odpowiedz
Cytat
Paddre

Napisane przez maklakiewicz

Pochwal się jak wykorzystujesz board, skoro jesteś już allinem?

A ja nie wiem, nie gram na starsach :f_p:

Odpowiedz
Cytat