Przejdź do forum
Run It Twice?

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Run It Twice?

29 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
3,460 Wyświetlenia
MrBocian

Wg mnie bardzo ciężko jest sprawdzić wpływ RIT na dynamikę gry - pewnie jakiś jest, ale czy daje komukolwiek realne przewagi? Trudno powiedzieć. Na pewno z jednej strony fajnie jest zwykle wygrać choć jeden board, z drugiej szansa na tilt po przegraniu 80-20 w RIT jest pewnie większa, niż po normalnej wtopie (toż to tylko 4% szans!).

Ja ze swej strony uważam, że każdy sposób ograniczenia wariancji nieograniczający winrate będzie w długim okresie korzystny dla gracza - a że wpływ RIT na winrate wydaje mi się prawie zerowy, mam tę opcję włączoną.

Ciekawostka - na próbce 1.35 mln rozdań (~lifetime) jestem w plecy na chwilę obecną 300BI. Obniża to mój winrate (EV adjusted) o 2.2bb/100 przez cały ten okres. Wrzuciłem niedawno swój winrate, odchylenie standardowe i te dane na 2+2, żeby ktoś sprawdził, jaka jest szansa że na tak wielkiej próbce można być tak mocno poniżej - okazuje się, że aż 1.6%. Oznacza to, że co ~60 gracz runnuje podobnie źle lub gorzej (ale też co 60 ma lifetime score zawyżony o owe 2.2+bb/100). Wcale nie tak nieprawdopodobne, prawda? Ponieważ przykład wskazuje, że wariancja może być gigantyczna i nie mamy żadnego wpływu na to, po której stronie krzywej Gaussa się znajdziemy, lepiej dmuchać na zimne i ograniczać wariancję jak się da.

RIT - jestem za.

pzdr

Odpowiedz
Cytat
krooku

Ciekawe obliczenia MrBocian, otwierają oczy.

Odpowiedz
Cytat
ichimeee

nie wiem czy nie napisze teraz glupoty, ale nie chce mi sie rozkminiac tego za bardzo :)

mianowicie czy to jak duzy jest rake w bb/100h nie wplywa na oplacalnosc brania RiT? im wiekszy rake tym mniej sie oplaca ... chyba :)

edit: swoja droga jakies dwa lata temu zrobilem sobie taki prosty plik w excelu bo bylem ciekawy ile procent szansy mial robl na wygranie wszystkich 4 boardow w wiadomym rozdaniu z antoniusem
http://www.sendspace.pl/file/224164991edb397567daf2f

Odpowiedz
Cytat
zychuwdt

Napisane przez ichimeee
nie wiem czy nie napisze teraz glupoty, ale nie chce mi sie rozkminiac tego za bardzo :)

mianowicie czy to jak duzy jest rake w bb/100h nie wplywa na oplacalnosc brania RiT? im wiekszy rake tym mniej sie oplaca ... chyba :)

Obecnie rake przy RIT pobierany jest tylko raz. We wcześniejszych latach (przed czarnym piątkiem) przy RIT na FTP płaciło się dwukrotny rake.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez MrBocian

Ciekawostka - na próbce 1.35 mln rozdań (~lifetime) jestem w plecy na chwilę obecną 300BI. Obniża to mój winrate (EV adjusted) o 2.2bb/100 przez cały ten okres. Wrzuciłem niedawno swój winrate, odchylenie standardowe i te dane na 2+2, żeby ktoś sprawdził, jaka jest szansa że na tak wielkiej próbce można być tak mocno poniżej - okazuje się, że aż 1.6%.

mam pewne zastrzeżenia

próbka przy EV nie są wszystkie rozdania 1.35mln ale te na których bylismy allin (Domyślam się ze Twoja liczba odnosi się do wszystkich rozegranych rozdan)

Pozatym liczba 1,6% wydaje mi sie ogromna

Obliczenia potrafie wykonac dla nieco uproszczonego modelu tzn, zakladajac ze przy kazdym allinie gramy o jednego buina, biorac za nasza szanse na wygranie nasza srednia wartosc na allinie byłby to prosty model dwumianowy

na mojej probce wychodzi mi ze rece kiedy jestem na allinie przed riverem stanowia 2% wszystkich rak wiec u Ciebie byłoby to 27000

moje srednie allin EV to 53%

srednia ilosc wygranych allinow powinna byc 14310 odchylenie o 300 od wyniku EV daje 14010

wiec korzystajac z dystrybuanty rozkladu dwumianowego z prawdopodobienstwem sukcesu 53% oraz 27000 prób prawdopodobienstwo ze osiagniemy 14010 lub mniej sukscesow wynosi

http://www.wolframalpha.com/input/?i=BetaRegularized [0.47%2C27000-14010%2C+14010%2B1]

0,013 % wiec ponad sto razy mniej

Moze Twoje srednie EV na allinie jest niższe to wtedy zwiekszyloby to prawdopodobienstwo odchylo o 300BI ale i tak wydaje mi sie ze wartosc powinna byc bardzo mala

Odpowiedz
Cytat
MrBocian

Nie jestem w stanie się konstruktywnie ustosunkować do Twoich wyliczeń, więc zapraszam tutaj:

http://forumserver.twoplustwo.com/153/high-stakes-pl-omaha/variance-question-1292609/

Pzdr!

Odpowiedz
Cytat
adrianos999

Czy wie ktoś od jakich stawek zaczyna się możliwość RiT na starsach?

Odpowiedz
Cytat
zychuwdt

Napisane przez adrianos999
Czy wie ktoś od jakich stawek zaczyna się możliwość RiT na starsach?

Od PLO50 z tego co wiem. Podobnie jest z FTP.

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Rosyjscy naukowcy stwierdzili obecność RIT na PLO25. Sprawa nie jest jeszcze oficjalna, ale naoczni świadkowie potwierdzają ich hipotezę :pokerface:.

Odpowiedz
Cytat