@przemek9422 - Co masz na myśli, mówiąc udokumentuj? Bank pyta skąd są te pieniądze przy jakiejś sumie czy jak to wygląda?
Napisane przez trzasku
@przemek9422 - Co masz na myśli, mówiąc udokumentuj? Bank pyta skąd są te pieniądze przy jakiejś sumie czy jak to wygląda?
http://finansenaplus.pl/kwoty-przelewow-zglaszane-banki-urzedu-skarbowego/
teoretycznie dotyczy to większych kwot (choć przelewy mogą zostać zsumowane), ale wiadomo jaki teraz mamy rząd, a zwłaszcza jak ktoś nie ma normalnej pracy i przychodzą regularne przelewy, po wezwaniu do skarbówki masz już pozamiatane, bo nie udowodnisz legalności tej kasy
edit: to i tak ten lepszy scenariusz, jeszcze gorzej jeśli kasa ma łatke "gambling"
@przemek9422 - Bardzo Ci dziękuję za ten artykuł! Czyli rzeczywiście nie warto robić jakichkolwiek przelewów z EcoPayz, Skrill itp. na konto bankowe bo może to zostać przez bank potraktowane jako podejrzane i zgłoszone mimo nie przekroczenia kwoty 10-15.000 euro.
Lipa, że zamieniłem sobie 1000 euro na koncie EcoPayz na złotówki bo teraz będę musiał chyba zamieniać z powrotem na euro, wypłacić z bankomatu i dopiero wtedy wpłacić do banku ręcznie w lokalnej placówce.
Napisane przez mampokera
Napisane przez trzasku
Lipa, że zamieniłem sobie 1000 euro na koncie EcoPayz na złotówki bo teraz będę musiał chyba zamieniać z powrotem na euro, wypłacić z bankomatu i dopiero wtedy wpłacić do banku ręcznie w lokalnej placówce.ale jak będziesz wpłacał ręcznie to niczego nie zmienia, to jest traktowane jak przelew. Nie ma żadnej różnucy czy zrobisz przelew z ecopayz czy wpłacisz sam.
Różnica jest. Jeżeli wpłacasz gotówkę we wpłatomacie oraz jesteś odpowiednio bezczelny spokojnie możesz powiedzieć w US, że pieniądze masz z nierządu.
Jeżeli nic się nie zmieniło to pieniądze takie nie są opodatkowane oraz nie jest to karalne.
A wszystko za sprawą dyspozycji zawartej w art. 2 ust. 1 pkt 4 Ustawy z dnia 26 lipca 1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 14, poz.176 ze zm.), który stanowi, że przepisów ustawy nie stosuje się do przychodów wynikających z czynności, które nie mogą być przedmiotem prawnie skutecznej umowy. Środki pieniężne otrzymywane z tytułu uprawiania nierządu w Polsce nie pochodzą ze źródeł przychodów opodatkowanych bądź wolnych od opodatkowania (w rozumieniuart. 20 ust. 3 Ustawy o PIT), nie mieszczą się zatem w katalogu źródeł przychodu wymienionych w art. 10 tejże Ustawy. W konsekwencji oznacza to, że w zeznaniu podatkowym nie wykazujemy przychodów z prostytucji, a nie składając PIT-u o przychodach z uprawiania prostytucji, nie popełniamy przestępstwa ani wykroczenia skarbowego. Karze nie podlega bowiem niezłożenie zeznania o przychodach z uprawiania prostytucji, gdyż przepisy ustawy podatkowej nie mają zastosowania w tej materii. Przecież nawet państwu nie wolno czerpać korzyści majątkowych z cudzego nierządu!
Ciężko byłoby przekonać urzędnika, że klient płacił poprzez e-portfel.
To spoko opcja z tym nierządem, z twarzy się nadaję ![]()
Napisane przez Elzo2012
nica jest. Jeżeli wpłacasz gotówkę we wpłatomacie
Wpłatomat = Wpłata w placówce "z ręki do ręki" czy jest jakaś różnica? Nie ufam jakoś bankomatom po tym jak łatwo można na nie nanieść nakładki czy ukryć kamery.
Napisane przez trzasku
Wpłatomat = Wpłata w placówce "z ręki do ręki" czy jest jakaś różnica? Nie ufam jakoś bankomatom po tym jak łatwo można na nie nanieść nakładki czy ukryć kamery.
Przy korzystaniu z wpłatomatu nie trzeba nawet wpisywać PIN-u, więc nie sądzę żeby istniało jakieś realne zagrożenie.
Natomiast niektóre banki pobierają prowizje od obsługi "okienkowej" czy też w ogóle nie mają opcji wpłaty gotówki w oddziałach.
Tematy związane z wypłatami i sensownością przelewu na konto, a prawem były już wałkowane na forum wielokrotnie dlatego podbijam moje pytanie o samo Ekopayz:
"Karty do rachunku są darmowe, a czy ich wznowienie na dzień dzisiejszy także?
Posiadanie subkonta i karty w USD i korzystanie z karty np. podczas zakupów poprzez Ali Express gdzie także płaci się w USD pozwala mi uniknąć opłat związanych z przewalutowaniem?"
Ale powiedz kolego kto ma Ci na nie odpowiedzieć? Wystarczyłoby abyś wykorzystał google translate wkleił wiadomość do supportu eco i pewnie już miałbyś odpowiedzieć , pozdrawiam
Istnieje może jakieś podsumowanie całego tego wątku czy trzeba się przekopywać przez wszystkie strony?
Napisane przez trzasku
@przemek9422 - Bardzo Ci dziękuję za ten artykuł! Czyli rzeczywiście nie warto robić jakichkolwiek przelewów z EcoPayz, Skrill itp. na konto bankowe bo może to zostać przez bank potraktowane jako podejrzane i zgłoszone mimo nie przekroczenia kwoty 10-15.000 euro.Lipa, że zamieniłem sobie 1000 euro na koncie EcoPayz na złotówki bo teraz będę musiał chyba zamieniać z powrotem na euro, wypłacić z bankomatu i dopiero wtedy wpłacić do banku ręcznie w lokalnej placówce.
Tak szczerze powiedziawszy to wątpię, że jakikolwiek bank sam z siebie zgłosiłby taki przelew (poniżej 10k). Bankowi raczej nie zależy na tym aby udupiać swoich klientów (oprócz tych gdzie państwo ma udziały - nie wiem jakie to są w tym momencie), trzeba po prostu uważać żeby nie wpaść "przy okazji". Ostatnio ktoś pisał, nie pamiętam czy na tym forum, że miał sytuację gdzie miał prześwietlane konto, bo... był świadkiem w jakiejśtam sprawie.
Witam, posiadam konto walutowe w Alior plus oczywiście kartę. Czy jest to dla mnie najlepsza forma wypłaty ???
Napisane przez vandixxx
@konieczny69 jak zrobisz drugą opcję daj znać
Zaplacilem w innym miejscu 39 zl. Tym razem terminal nie poprosil o podanie waluty, wiec zakladam, ze pobralo w PLN
PENDING: Card POS transaction (incl. fee) 23-09-2017 39.00 PLN
Zchargowalo mnie 9.49 EUR, co daje 4,109PLN za EUR. Ciagle zlodziejstwo, chociaz mniejsze niz poprzednio. Kupie cos w zabce i wybiore PLN i zobacze kurs. Powieniem dac znac jutro.
pzdr
Myślę, że dobrze zakładasz.
Wybór waluty masz jeśli sprzedawca posiada DCC jest np. w Intermache, spotkałem się że nawet jak posiadają DCC to nie zawsze zapytają o wybór waluty lub są zaskoczeni tym, że pojawia się w ogóle opcja wyboru ![]()
Daj znać jeśli zrobisz transakcję wybierając EUR co Ci wyjdzie.
Napisane przez MrWorms
Myślę, że dobrze zakładasz.
Wybór waluty masz jeśli sprzedawca posiada DCC jest np. w Intermache, spotkałem się że nawet jak posiadają DCC to nie zawsze zapytają o wybór waluty lub są zaskoczeni tym, że pojawia się w ogóle opcja wyboru
Daj znać jeśli zrobisz transakcję wybierając EUR co Ci wyjdzie.
Pisalem 2 albo 3 strony wczesniej. Kurs w EUR z tego co pamietam byl w okolicach 4PLN.
Witam.
Czy jesli zweryfikowalam konto, to karte moge zaomwic na inny adres? bo tam nie bede miala mozliwosci odbioru.
Napisane przez Sara234
Witam.
Czy jesli zweryfikowalam konto, to karte moge zaomwic na inny adres? bo tam nie bede miala mozliwosci odbioru.
Oczywiście, że nie
Wyplacalem w bankomacie Euronet. Zaproponowal przewalotuwanie po kursie 3,78 - zdebialem. Wcisnalem, ze nie i pporachowal jakos inaczej.
Ostatecznie wyplacilem 300PLN i skasowalo 74,50
PENDING: Card withdrawal (incl. fee) 25-09-2017 300.00 PLN -74.50 EUR
Wyszlo 4,02.
Jest jakas oplata za wyplate z bankomatu?
Opłata za wypłatę wynosi 2%, a opłata za konwersję walut 2,99%. Tak więc łączna opłata to 4,99%.
Czyli zapłaciłeś 3,72 EUR opłat, zaś wypłata poszła po kursie 4,24 PLN.
Teraz pewnie dużo polaków rodaków zacznie korzystać z ecopayz , nie tylko poker ale i pewnie bukmacherka czy kasyna, więc mogli by sie dostosować i zrobić kartę w PLN, no chyba że im zależy na dojeniu biedaków.