Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czytniki e bookow, e-czytniki

77 Posty
29 Użytkownicy
0 Reakcje
12.7 K Wyświetlenia
7OKER

Od Kindla wołałbym NOOKa Simple Touch za 99$ z darmową wysyłką*.

Lepszy wyświetlacz, dłużej trzyma bateria, poręczniejszy, imo ładniejszy, ma oprócz 2GB wbudowanych czytnik mikro SDHC (do 32GB), szybszy, dobrze reaguje na dotyk

*nie ma wysyłki do Polski ;(

Można kupić na allegro ale to juz nie wydatek niecałych 100$ tylko ponad 600zł :/

http://www.barnesandnoble.com/u/Compare-NOOKs/379003181#

Odpowiedz
Cytat
nikujin

Kupiłem kindle 4 na allegro.
Btw wszystkie aukcje na allegro kinlde 4 to jest ten model sponsorowany z reklamami.
Więc jak porównujecie ceny to patrzcie na 79$ kindle a nie na 109$.

Odpowiedz
Cytat
bushmen

Problem jest taki, ze tego za 79 nie wysyłaja do polski.

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Bezpośrednio nie, ale zostaje opcja "wujek w juesej".

Odpowiedz
Cytat
galer

Napisane przez nikujin
Btw wszystkie aukcje na allegro kinlde 4 to jest ten model sponsorowany z reklamami.

Jak to?

Na przykład tutaj piszą, że niby bez reklam.

Ogólnie zainteresował mnie temat tych czytników, ale mam pytanie odnośnie samych ebooków.

Myślę, że na początku czytałbym książki w polskim języku. Czy największą baze takich książek ma sklep Kindle? Znalazłem serwis Bezkartek.pl gdzie jest tego trochę, ale podobno z formatem ePub Kindle sobie nie radzi.
Gdzie jest największy sklep z polskimi ebookami? Nie chciałbym kupić sprzętu za 450zł i potem nie mieć co czytać.

Jak Kindle radzi sobie z darmowymi ebookami w .pdf? Wiadomo, że trochę tego krąży w sieci. Czy czytanie takich ebooków jest wygodne?

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Za tę cenę polecam kupić bezpośrednio w Amazonie (159$ z opłatami to ~540zł), bo nie musisz wcześniej przechodzić przez pośrednika polskiego w postaci sprzedawcy z allegro. Piszą na aukcji, że to skraca czas realizacji, ale jakoś wątpie by obsługiwali szybciej niż Amazon (zamówienie - 2-3dni Kindle w drzwiach, wymiana 3-4dni nowa sztuka dociera).

Sprzedaż e-booków w Polsce wciąż raczkuje, na Amazonie dostępne są pojedyncze pozycje i prenumeraty (np. Polityka, choć w ramach testowania serwerów udało mi się dostać za darmo prenumeratę Polityki, Newsweeka, Wprostu, Rzeczpospolitej i paru innych, mimo że jeszcze tego nie oferują => wygląda na to, iż rynek prenumerat będzie się rozwijał)

Niedawno ruszył ebookpoint z którym wiązano spore nadzieje (brak zabezpieczeń i sprzedawanie wielu formatów), jednak oferta na obecną chwilę jest mierna - wybór(i zawartość oferty) jest słaby oraz ceny mimo promocji wysokie.
Jest Nexto, Virtualo, Złote Myśli i masa pomniejszych sklepów, które wyrastają jak grzyby po deszczu. Po darmowe polskie sprawdź bookini.pl

Rozejrzyj się dokładniej przed kupnem, mnie oferta nie zainteresowała, gdyż ~80% czytam po angielsku. Po polsku spożywam głównie podręczniki akademickie dostępne np. w Bibliotece Cyfrowej.

Wspominasz o ePub - owszem, Kindle nie czyta go, ale nie ma problemu z konwersją (choćby darmowym programem calibre).

Kwestia PDFów - część osób narzeka, że nie ma funkcji reflow, że na zoomie trzeba czytać etc. Osobiście rzadko spotykam się z tym problemem. Myślę, że ok. 10% pdfów, które trafiły na mojego Kindla (a przez ostatni rok była to spora ilość) należałoby przekonwertować (też proste przy pomocy calibre), ale głównie aby zwiększyć wygodę, bo wciąż można korzystać z nich, jest to jedynie nieco bardziej uciążliwe.
Prawie wszystkie książki self-publish są optymalizowane pod Kindla, większość tych z księgarni internetowych również, więc po prostu wgrywasz na urządzenie.

Wyjątkiem może być korzystanie z bardzo dokładnych schematów/wykresów. Mi na kierunku technicznym wystarcza do czytania wykresów i schematów, ale zoom się przydaje. Przy większych obrazach rozdzielczość (800x600) może okazać się za dużym ograniczeniem.

Możesz skorzystać z Kindle Previewer, aby sprawdzić jak dany plik wygląda na Kindlu.

Jeśli bardzo zależy Ci na PDF Reflow, to oferuje to alternatywne oprogramowanie Doukan (wraz z innymi opcjami dodatkowymi), które jest dogrywane do urządzenia => przy uruchomieniu masz do wyboru amazonsoft albo doukana.

Po więcej informacji zajrzyj na http://swiatczytnikow.pl

Odpowiedz
Cytat
galer

Dzięki za świetny post! :)

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Jeśli ktoś kupił wersję z reklamami niech zajrzy tutaj :
Kill the Kindle Special Offers Ads For Free

Odpowiedz
Cytat
nikujin

Napisane przez galer

Napisane przez nikujin

Jak to?

Na przykład tutaj piszą, że niby bez reklam.

Przepraszam za nie ścisłość, chodziło mi o 95% aukcji na allegro.
Te co są do 400zł są z reklamami. Ja kupiłem za 390zł.

Odpowiedz
Cytat
smajlo

Mam dylemat, bo zamawiajac z Amazona tak jak niektorzy polecaja place ok 530zł i mam i mam go w ciagu kilku dni + gwarancje itp. Natomiast tutaj:
http://allegro.pl/nowy-amazon-kindle-4-wifi-wysylka-z-pl-w-24h-gw-i1972962734.html
mam z przesyłką za 458zł co jest już niezła różnicą - do tego wysyłają w ciągu 24h czyli nie jest to przez Amazon tylko mają już go w PL na magazynie. Mimo reklam firma oferuje gwarancje 12miesiecy taka jak Amazon, dlatego bardziej bym sie skłaniał ku temu rozwiązaniu z zaoszczędzeniem tych 70zł. Co myslicie?

Odpowiedz
Cytat

to nie ma znaczenia u kogo kupujesz, gwarancję daje Amazon ;) Poza tym ten kindle kosztuje 79 dolarów na amazonie a na allegro ten sam 439 zł

Odpowiedz
Cytat
smajlo

no tylko tego za 79 dolcow nie da rady zamowic z amazona bo jest US only;)

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Ostatnio łamię się nad kupnem kindla (lub innego ebook readera, tylko chyba kindle najlepiej wychodzi pod względem jakości i ceny).
Jakie są Wasze wrażenia (użytkowników)?
Opłaca się?
Ktoś czytał na tym pokerowe ebooki w pdf?
Dotykowy ekran w kindle 4 usprawnia użytkowanie, czy jest to tylko niepotrzebny bajer?
Jakieś słowa zachęty/zniechęcenia do kupna tego cuda?

Obecnie widzę, że taniej wychodzi kupno z allegro niż na stronie Amazona - ze względu na cło i vat :f_rolleyes:

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Dziś przyszedł do mnie KINDELEK ;)
Zdecydowałem się na zakup przez allegro, wersja classic z reklamami (czyli Kindle 4 niedotykowy).
Zapłaciłem 389zł z przesyłką UPC. Doszedł bez problemu z Polski, zero dodatkowych opłat, ale w przypadku 90% aukcji towar zamawiany w Stanach dopiero po w płacie, dlatego mimo przesyłki która szła 24h od sprzedawcy towar dostałem po 2 tygodniach od zapłaty.
Jak ktoś chce dostać przed świętami musi szukać aukcji na której sprzedawca już posiada produkty w PL a nie musi ich sprowadzać i dopiero po tym oferuje wysyłki z PL.
Tym bardziej radzę się wystrzegać aukcji na których towar jest wysyłany bezpośrednio ze stanów, bo istnieje ryzyko doliczenia cła.

A co do samego Kindelka to jest zajebiaszczy.
PDF nie skonwertowanych nie testowalem ale wgrałem juz wczesniej skonwertowanych książek przez program Calibre i czyta się dobrze.
Konwersja jest prosta i nawet ze zwykłego txt nadaje się do czytania.
Chociaż czasami są problemy z polskimi znakami.

Czyta się bez problemowo. Tło jest nieco bardziej szare niż sobie wyobrażałem, a tekst jest bardziej czarny niż myślałem że będzie.
Ekran odbija trochę światła mimo że jest matowy jeżeli ustawimy ekran pod nieodpowiednim kątem i blisko lampki, ale tak samo jest z papierem kredowym.

Urządzenie jest lekkie, strony zmienia się wygodnie. Pomysłowo umieszczono przyciski, które trzeba nacisnąć pod odpowiednim kątem, dzięki czemu trzymając urządzenie jedną rękę unikniemy przypadkowego przerzucania strony, a mimo to będziemy mogli to zrobić wygodnie jeżeli będziemy chcieli.

Słownik angielsko-angielski działa sprawnie i szybko można sprawdzić słówko w czytanej aktualnie anglojęzycznej książce posługując się 5way kontrolerem.

Polecam wybrać się na stronie amazon.com i przejrzeć oceny, a moze i opinie. Droższy Touch ma sporo gorszą ocenę. Pewnie przez to że przyciski z boku służące do zmiany strony są dużo wygodniejsze niż stukanie palcem w ekran i czyszczenie go co chwila.

Na touch łatwiej robić notatki, ale to czytnik a nie maszyna do pisania, więc dla mnie to bez znaczenia.

Cieszy b. dobre wykonanie, jak na razie nie mam do czego się przyczepić.
Nie żałuję wydanych pieniędzy i cieszę się że kupiłem Kindla
Kupię nowy czytnik dopiero jak wprowadzą kolorowy e-ink. Wyświetlacz jest pearl montowany w Kindlach i min w Nookach jest obecnie najlepszy na rynku i mimo że jeszcze sporo brakuje mu do kontrastu uzyskiwanym na zwykłym papierze to i tak jest wystarczająco dobrze.
Odradzam kupowanie czytników z LCD imo to głupota, czytnik musi mieć e- papier!

Wracam do czytania książki na kidelku.

Nie wiem czy ten wpis dla kogoś będzie pomocny, jak macie jeszcze jakieś pytania to śmiało pytajcie, postaram się odpowiedziecieć jeżeli będe umiał

Odpowiedz
Cytat
galer

Napisane przez 7OKER
Dziś przyszedł do mnie KINDELEK ;)
Zdecydowałem się na zakup przez allegro, wersja classic z reklamami (czyli Kindle 4 niedotykowy).
Zapłaciłem 389zł z przesyłką UPC.

Bardzo możliwe, że kupiliśmy u tego samego sprzedawcy :D

Ja swojego dorwę najwcześniej w piątek, więc doczekać się już nie mogę ;)

Odpowiedz
Cytat
7OKER

Parę dni temu zamówiłem kolejnego, tym razem na prezent ale niestety trochę drożej bo niestety przez przed świąteczny szał ceny podskoczyły.

Niedługo powinny znowu spaść ;)

Kupiłem też tanie etui Bluecosto, jest niezłe i myślę że będzie dobre chronić Kindla. Rzeczywiście dobry stosunek jakości do ceny (~~26zł z przesyłką). Widziałem też aukcje gdzie wystawiano za 50-75zł identyczne pokrowce, haha i parę osób kupiło. W końcu "droższe=lepsze".
Pokrowiec wygląda estetycznie, dość dobre wykonanie. Oryginalne, skórzane kosztują 200-300zł, IHMO trochę za dużo jak na "ochraniacz" urządzenia za niecałe 400zł.

Do transportu zdecydowanie polecam zakup jakiegoś etui, które zapewnia dodatkową sztywność i chroni przed zarysowaniami.

Samo naklejenie ochrony na wyświetlacz jest nie wystarczające, a nawet złe. Czytałem opinie w których ludzie narzekali na to że folie chroniące wyświetlacz odbiją dużo światła ( często wbrew zapewnieniom sprzedawców) co mocno utrudnia czytanie.
Folie z klejem to masakra bo próbując odkleić ją możecie zniszczyć wyświetlacz. Są też bez klejowe. Trudno mi się na ich temat wypowiedzieć bo nie testowałem. Są 3x droższe od tych z klejem, ale jeżeli nie będą spełniać oczekiwań to można je zdjąć zamiast wymienić Kindla :P

Mój pokrowiec wygląda tak:

6-7/10 za jakość
10/10 cena do jakości
Zewnętrzna strona to miękki skaj, ramka w której umieszczamy urządzenie wykonana z trochę tandetnego materiału plastiko-podobnego, ale spełnia swoją funkcję.
Okładka zamykana na "magnesowe zapięcie", pewnie przytrzymuje okładkę i nie ma szans na przypadkowe otwarcie i wystawienie ekranu na niebezpieczeństwo;]
Można czytać jak książkę lub otworzyć maksymalnie etui i przednia okładka łączy się z tylną co jest chyba wygodniejsze.
3 opcja preferowana przeze mnie opcja, przynajmniej w warunkach w których nic nie zagraża kindlowi czyli np w łóżku, to wyjęcie go z etui;)

Odpowiedz
Cytat
galer

I ponownie to samo ;)

Jedzie do mnie ten pokrowiec razem z Kindlem.
W weekend opiszę jak wrażenia.

Odpowiedz
Cytat
nikujin

Dziś do mnie dotarł kindle 4, też z tej aukcji za 389zł na allegro.
14 dni szedł.

Odpowiedz
Cytat
7OKER

W styczniu pojawi się pierwszy czytnik z kolorowym e-inkiem. Będzie miał przekątną obrazu odpowiadającym temu z Kindel DX czyli 9,7cala.
Cena dosyć wysoka czyli 499$.
Jak widać ekran jest dość wyblakły, kontrast mały, ale to i tak krok w dobrym kierunku.
9,7 cala + kolorowy ekran pozwoli czytać całkiem wygodnie czytać czasopisma kolorowe.
Problemem jest waga tego urządzenia czyli prawie pół kilogram czyli mniej więcej tyle co iPad
Trzeba będzie poczekać jak konkurencja zbije cenę i za rok albo 2 Kindle będzie sprzedawał za 100-200$ tego typu czytnik, być może nawet z udoskonalonym, kolorowym einkiem.

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Kolor w czytniku to ciekawy dodatek, ale szczerze mówiąc mało mnie interesuje - książka to książka, czarno biała, a wykresy/słupki kolorowe nie mam problemu z korzystaniem w obecnej wersji (odcienie szarości).

Natomiast opcja na którą czekam to ten patent _biggrin:

Odpowiedz
Cytat