Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czytniki e bookow, e-czytniki

77 Posty
29 Użytkownicy
0 Reakcje
12.7 K Wyświetlenia
smajlo

Witam:) ostatnio napalilem sie na kupno e-readera. Duzo czytam oraz posiadam dużą kolekcję e booków które cięzko mi czytac na ekranie monitora (zmęcznie oczu) dlatego myśle ze był by to dobry zakup:P

Prosiłbym kogoś kto posiada takowy sprzęt o wypowiedzenie się na ten temat:D głownie mi chodzi o czytniki oparte o technologie e-papieru (czyli te co nie świecą tylko czyta się jak książke) np. Kindle.
dzieki;)

Odpowiedz
Cytat
76 odpowiedzi
JackSparow111

Ja posiadam Kundla prawie rok, super sprawa. Czyta sie bardzo wygodnie, brak problemów z polskimi czcionkami.
Minusy: brak wsparcia dla epub, czyta tylko azw (format amazona) i mobi

Do konwersji formatów najlepiej używać Calibre.

Więcej informacji na temat e-readerów i Calibre znajdziesz na stronie:

http://forum.eksiazki.org/

Odpowiedz
Cytat
Shad0w69

Sam nie mam, ale jak się ostatnio rozglądałem to wydawał się najlepszy (czyt. lepszy od kindla)

Pocketbook Pro 903
cena: >1589pln

Odpowiedz
Cytat
smajlo

Napisane przez JackSparow111
Ja posiadam Kundla prawie rok, super sprawa. Czyta sie bardzo wygodnie, brak problemów z polskimi czcionkami.
Minusy: brak wsparcia dla epub, czyta tylko azw (format amazona) i mobi

Do konwersji formatów najlepiej używać Calibre.

Więcej informacji na temat e-readerów i Calibre znajdziesz na stronie:

http://forum.eksiazki.org/

A jak jest z pdf? tymi co maja normalnie zawarte czcionki (można zaznaczyc teskt) i jak ze skanami? bo słyszałem ze z tym problem jest. No i czy jak np. mam e-booki w .txt lub .doc itp to po konwersji nadaja sie do czytania ?

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Zależy jak duży potrzebujesz, 1500zł to spory wydatek, a Pocketbook Pro 903 jest 9.7'' (tyle co Kindle DX), a zwykły Kindle (standard/Touch/Keyboard) 6''

Ja posiadam Kindle Keyboard WiFi od prawie roku i jestem super zadowolony. Czytanie nie do porównanie z innymi ekranami, e-ink naprawdę wygląda jak kartka papieru. Bateria praktycznie nie istnieje (w zasadzie nie zdarza mi się ładować, wystarczy pobór energii z podłączania do przesłania plików co jakiś czas). WiFi działa jak powinno - ściąga książki z Amazonu i wysyłane mailem szybko, da się korzystać z przeglądarki, ale wygodniej jest na dowolnym smartfonie/telefonie. Leciutki, mieści się w kieszeni (wersja 9.7'' wątpię).
Dodatkowo support Amazonu oferuje niezwykle wysoki standard (w razie jakichkolwiek problemów wymieniąją sprzęt za darmo w ciągu 3-4dni z przeprosinami i pocałowaniem ręki)
Gorąco polecam!

Ad.
Z txt nie ma problemu, doc nie korzystałem, ale czyta.
Jeśli chodzi o pdfy to w większości przypadków można czytać bez konwersji, niektóre większe warto przekonwertować, albo czytać na zoomie. Nie ma w Amazonsoft funkcji reflow ale wystarczy doinstalować Doukana (drugi ystem operacyjny, nie zastępuje, ale jest do przełączania Doukan-Amazonsoft) i tam jest reflow oraz masa innych funkcji.

Odpowiedz
Cytat
TthreeO

jak już tyle sie wydaje na ebooka to nie lepiej kupic ipada?

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Napisane przez TthreeO
jak już tyle sie wydaje na ebooka to nie lepiej kupic ipada?

Inna kategoria produktu. To tak jakbyś powiedział lepiej obejrzeć film niż przeczytać książkę.

Odpowiedz
Cytat
coorchuck

mam kindla 3 i onyx BOOX - -imo kindle jest lepszy, tańszy wyraźnie nawet z internetem 3g który prawie nie działa , tylko kiepsko z formatami ale calibre załatwia sprawe

Odpowiedz
Cytat
Przemo88

BTW czy przypadkiem kindle nie ma jako jedyny czytnik ekranu E Ink? Podstawa jesli chodzi o mecznie się wzroku. Jesli mial bym kupowac czytnik (mam zamiar niedlugo) to tylko kindle.

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Nie, Kindle ma E-Ink Pearl (poza Kindlem popularne z nim Nook i Kobo), jest jeszcze Vizplex i Sipix (nie widziałem, ale po zdjęciach wygląda równie dobrze, nieco inna specyfika, zobacz tutaj forum e-ksiazki.org), ale generalnie sporo jest czytników z ekranami E-Ink, widziałem nawet po 200zł z e-ink, niestety starszej generacji (wolniejsza reakcja, gorszy kontrast).
Problem polega na tym, że w Polsce dużo się reklamuje "czytników" z ekranami LCD, które zupełnie nie spelniaja tej funkcji i są po prostu upośledzonymi tabletami. Ale cena niższa od tradycyjnych czytników, więc ludzie kupują, a potem szerzą pogląd że czytniki to lipa.

Odpowiedz
Cytat
nikujin

Chcę kupić Kindla 4 Mamie na prezent.

http://allegro.pl/najnowszy-model-amazon-kindle-4-wifi-6-i1963316641.html

Mam parę pytań, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
1. Mogę ściągnąć e-booka pdf w wersji polskiej na laptopa i zgrać na Kindla?
2. Czy można zgrywać i czytać ebooki będąc offline bez wi-fi?
3. Czy można zmieniać czcionkę z takich ściągniętych ebooków pl?
4. wszystkie ebooki można ściągać z neta za darmo np z precyl.pl albo z skądś na google, czy trzeba kupować na amazon.com?
5. Czy to dobry zakup, czy lepiej kupić inny sprzęt? Mam do dyspozycji ~400zł

bardzo dziękuję za pomoc.

Odpowiedz
Cytat
Petros86

Napisane przez nikujin
Chcę kupić Kindla 4 Mamie na prezent.

http://allegro.pl/najnowszy-model-amazon-kindle-4-wifi-6-i1963316641.html

Mam parę pytań, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
4. wszystkie ebooki można ściągać z neta za darmo np z precyl.pl albo z skądś na google, czy trzeba kupować na amazon.com?

bardzo dziękuję za pomoc.

Na wszystkie twoje pytania odpowiedź brzmi: tak!

Odpowiedz
Cytat
manieek

mam kindla już ok roku czasu. Tydzień temu zgłosiłem rysę na ekranie Amazonowi i przysłali mi nowego.

tak, ale od razu mówię, że czyta się na zoomie mało wygodnie.

tak, podłączając do kompa.

co autor miał na myśli? Jeżeli chodzi o wielkość czcionki to jak najbardziej. Mamy do wyboru 3 czcionki, których można używać. Nieoficjalnie można dogrywać swoje.

Nie musisz kupować książek z amazon. Możesz mieć teksty na kompie i tak je zgrywać do czytnika

Jest to bardzo dobry zakup. Natomiast co do allegro do sobie odpuść. Zamów na amazon.com. Przyślą bardzo szybko - paczka wysłana w czw była u mnie we wt. Dodatkowo masz 100% wsparcie amazon.com.

Odpowiedz
Cytat
nikujin

Bardzo dziękuję za pomoc.

Jest to bardzo dobry zakup. Natomiast co do allegro do sobie odpuść. Zamów na amazon.com. Przyślą bardzo szybko - paczka wysłana w czw była u mnie we wt. Dodatkowo masz 100% wsparcie amazon.com.

Nigdy nie kupowałem na amazon.com. Właśnie zrobiłem sobie tam konto.
Znalazłem już produkt:
http://www.amazon.com/gp/product/B0051QVESA/ref=famstripe_k

Mogę zapłacić w dolarach z konta moneybookers? Nie mam karty mb, dopiero co ją zamówiłem.

Odpowiedz
Cytat
hans101

Napisane przez nikujin
Bardzo dziękuję za pomoc.

Nigdy nie kupowałem na amazon.com. Właśnie zrobiłem sobie tam konto.
Znalazłem już produkt:
http://www.amazon.com/gp/product/B0051QVESA/ref=famstripe_k

Mogę zapłacić w dolarach z konta moneybookers? Nie mam karty mb, dopiero co ją zamówiłem.

ten kindle z reklamami jest przeznaczony tylko dla klientow z USA

Odpowiedz
Cytat

Jak potrzeba coś budżetowego to używany Palm. Najdroższy jest za 250 złotych a bywają za 50. Wiadomo, to schyłkowa technologia ale od wielu lat używam Palm TX i do czytania jest świetny. Mały, lekki i poręczny. Nawet w wannie.

Odpowiedz
Cytat
smajlo

czy gdy zamawiąc bede Kindle z Amazona to mogą mnie spotkac dodatkowe opłaty oprócz shipping [20$ z tego co patrzyłem] typu cło etc? Czy nie będzie raczej tych problemów. Wole zamowic z Amazona bo dużo taniej niż na Allegro wychodzi

Odpowiedz
Cytat
bushmen

Obecnie nie opłaca się zamawiać przez amazon.
109 $ + 20 $ = 129*3,4 = 439 zl
do tego doliczają od ostatnich 2-3 miesieących (cło albo vat ;D nie jestem pewien) ale jakies + 100 zl, poczytaj na forach

Odpowiedz
Cytat
kajot205

Na obecną chwilę

Kindle 4 WiFi

Items: $109.00
Shipping & Handling: $20.98
Total Before Tax: $129.98
Estimated Tax To Be Collected: $0.00
Import Fees Deposit $29.90
Order Total: $159.88

Kindle 3 Keyboard 3G

Items: $189.00
Shipping & Handling: $20.98
Total Before Tax: $209.98
Estimated Tax To Be Collected: $0.00
Import Fees Deposit $57.85
Order Total: $267.83

Kindle 3 WiFi obecnie niedostępny

Jeszcze niedawno nie doliczali Import Fees i było spoooro taniej.

A czy się opłaca to sam oceń. Mi niedawno czytnik padł (ekran pękł), telefon do Amazonu, po 3 dniach nowy Kindle przyszedł - wymiana za darmo i z pocałowaniem ręki. I nie ma znaczenia czy pies ci przegryzł czytnik, czy uszkodzenie sprzętowe, wymieniają od ręki (tylko odsyłasz im stary egzemplarz na ich koszt)

Odpowiedz
Cytat
manieek

możesz zapytać na chacie czy doliczą opłatę. Prosta sprawa. Najważniejsza jest chyba gwaracja. W amzonie jest lux.

Odpowiedz
Cytat