Rodzina Soprano to chyba najlepszy serial ever...Tylko trzeba go zrozumieć ,bo na pewno nie jest to serial dla 15-latek (nie mam tu na myśli Ciebie tylko chciałem pokazać,że nie jest to wcale łatwy serial do oglądania i czasami ciężko docenić jego wielkość
)
Nie wiem czy ktoś wspomniał tutaj coś o Mentaliście.
Jak coś, ja osobiście polecam.
Klik !!!
Kt- dlaczego DB flop---Widząc że luźno przebija chciałeś zagrać 3bet by odstraszać draws??
![]()
Wiedzialem, ze jest rozsadne tlumaczenie, ale lubie jak ktos zamieszcza je juz wzraz z rozdaniem
na vistomsku albo grają 2 osoby albo gość ma solidny problem z banią. może bracia?
@KTs-mając fisza na BB jaki masz zakres CC z SB tutaj-dokładasz wszystkie SC i Axsy/broadways itp?
ja tam wywalem K9o odruchowo, nie wiem czy ok ale nie ma dla mnie dużej wartości w mw
Na wstępie należałoby zaznaczyć, że nie należy ufać statystyką bezgranicznie. Oczywiście są one przydatne, jednak należy zachować ostrożność podczas ich interpretacji i powinny one być tylko jedną ze składowych , która uzupełnia nasz proces myślowy podczas podejmowania określonej decyzji. Należy wystrzegać się gry opartej stricte na statystykach gdyż taka gra prowadzi do błędnych wniosków. Powodów jest kilka począwszy od niewystarczających próbek po samopoczucie naszego rywala danego dnia. Przeciwnicy potrafią się adaptować, dlatego ich styl gry może odbiegać diametralnie od tego, na który wskazywałyby statystyki gdyż są one zbierane z wielu dni dlatego też nie powinno się być w nie ślepo zapatrzonym . Nie powinno się też na siłę dążyć do "standardowych" wartości, które tak naprawdę nie istnieją.
VPIP/PFR - Jedne z najbardziej wartościowych statystyk. Pierwsza oznacza z jakim % rąk przeciwnik dokłada do pota druga jak często podbija preflop. Zaletą tych statystyk jest to, że do ich interpretacji nie musimy posiadać dużych próbek. Tak naprawdę już kilka rąk może spowodować, że z dużą dozą prawdopodobieństwa poprawnie określimy rodzaj przeciwnika z jakim mamy do czynienia. Dla przykładu zawodnik, którego VPIP/PFR po zaledwie dziesięciu rękach wynosi 60/0 na pewno nie zostanie zakwalifikowany jako dobry gracz. Ogólnie VPIP i PFR u wielu naszych rywali będzie mieścił się w konkretnych ramach, oczywiście nie jest to niezmienne jednak obie statystki bardzo szybko mogą pomóc nam w określeniu wizerunku naszego oponenta. Myślę, że w przypadku tej wartości próbki powyżej 200 rozdań w pełni odzwierciedlają ogólny styl gry naszego przeciwnika.
Należy uważanie interpretować statystykę PFR. O ile u gracza TAG mamy możliwość określenia z czym mniej więcej podbijają o tyle u gracza 60/2 którego PFR wynosi 2 % różnie z tym bywa, gdyż PFR nie informuje nas jakie dokładnie ręce zostały podbite tylko w ilu % podbicie nastąpiło. Jest to dość ważna kwestia ponieważ czasami błędnie można założyć iż nasz przeciwnik podbija 2% najlepszych rąk gdzie w rzeczywistości może nigdy nie otwierać AA,KK,QQ na co by te 2% wskazywało a podbijać w zamian na przykład K5o.
3 BET- W odróżnieniu od VPIP i PFR statystyka ta wymaga dość sporej próbki aby była w miarę rzetelna W tym przypadku próbka nawet tysiąca rozdań może nie odzwierciedlać w pełni poprawnej wartości . Powodem takiej sytuacji jest fakt, iż nas przeciwnik ma o wiele mniej sposobności do zagrania 3betu aniżeli do open raise. Nie powinno się również zwracać zbytniej uwagi na total 3bet. Oczywiście jest to dla nas jakaś informacja jednak przy określeniu jak często 3 betuje nasz przeciwnik powinno korzystać się ze statystyk pozycyjnych, Ktoś o całkowitym % 3betu 16 % może 3betować dużo na BU natomiast mało na blindach etc. Oczywiście aby mieć jakiś konkretny zarys jak często przeciwnik 3betuje z określonych pozycji potrzebujemy sporej próbki rozdań, znacznie przewyższająca tysiąc zdarzeń.Dobrymi wartościami orientacyjnymi dla określonych pozycji jest wartość 3betu wynosząca :
Dla HJ -9 % , dla Co – 11%, dla BU -18 %, SB -16 % , BB-11 %
4- BET Podobnie jak w sytuacji z 3betem statystyka wymaga sporej próbki rozdań gdyż pule 4 betowane nie zdarzają się zbyt często . W zależności od naszego game planu ta statystyka może być myląca, gdyż w dzisiejszych czasach wielu graczy implementuje do swojej strategii nie 4 betowanie preflop w HU. Dla graczy, którzy z tej strategi nie korzystają zakres 10 % będzie wartością optymalną. Znaczne odstępstwa od tej wartości informują nas, że przeciwnik w swoim zakresie 4bet posiada również ręce spekulacyjne jak 89,QT czy tez kompletny trash.
Attempt to Steal- statystyka tyczy się pierwszego podbicia z pozycji CO,BU i SB – jest ich sumą. Podobnie jak w przypadku statystki 3bet tutaj również powinno się korzystać z Attempt to Steal dla konkretnych pozycji ponieważ całkowity Attempt to Steal może być bardzo mylący, gdyż w zależności od przeciwnika zakres otwarcia z BU i SB może się różnić. Niektórzy preferują bardzo luźne otwarcia z BU jednak mniej kradną w sytuacji gdy nie mają pozycji na SB.
Fold SB/BB to Steal- określa jak często pasujemy nasze blindy do próby kradzieży. Jeżeli chodzi o dużego blinda to wartości powyżej 40 % uważane są za leak. W przypadku SB wartość fold SB to steel będzie w zależności od tego jak radzimy sobie postflop wynosić 75-85 % .
Total AF- Współczynnik agresji. Ogólnie nie wiele nam mówi o tendencjach naszego przeciwnika. Można spotkać dobrych graczy, u których ta wartość wynosi 1.4, można spotkać też takich z AF 2.2. Generalnie jeżeli ta statystyka nie spada poniżej 1.0 ciężko będzie nam określić na jej podstawie czy dany przeciwnik jest pasywny.
Ch/r Flop / Ch/r Turn- % sytuacji w jakich powinno się grać check raise flop oraz turn uzależniona jest w dużej mierze od tego na jakim gramy stole a nawet limicie. Za standard uważa się ch/r flop wynoszący w granicach 28-32 % jednak na niskich limitach takich jak 0.25/0.50$, 0.5/1 $ wspomniane wartości są trudne do osiągnięcia z powodu pasywności gier oraz częstych mulitway potów. Może „trudne” to złe słowo, jednak wartości powyżej 30 % wydają się być nieoptymalne.. Według mnie ch/r na tych limitach oscylujący w granicach 20-25 nie powinien być czymś czego powinno się wstydzić. Ch/r turn w okoliach 11-13 % overall powinien być ok.
Cbet Flop, Turn, River / Fold to C-bet Flop ,Turn, River
Zakład kontynuacyjny na flopie w dużej mierze będzie zależał od tego czy do swojej strategi gry implementujemy koncept check behind. Jeżeli taka sytuacja nie ma miejsca to c-bet flop powinien wahać się w granicach 92-95 . Wartość c-bet turn powinna wynosić w okolicach 70-75 % natomiast cbet river nie powinien być mniejszy od 60 %. Jeżeli chodzi o statystykę fold to cbet to w Single Raised HU Pot odpowiednio powinna wynosić (uwzględniając, że nasz zakres jest zbalansowany) Flop 18,2 %, Turn 23.5 %, River 16 %. Oczywiście są to dość niskie wartości i foldowanie odpowiednio większej liczby rąk szczególnie OOP nie powinno być błędem , jednak wartości fold to C-bet nie powinny na żadnej z ulic być większe niż ~ 30 %.
Raise c-bet Flop i turn.
Zarówno dla flopa jak I turna statystyka ta powinna wynosić około 20 %
Went to Showdown /Won At Showdown
Ciężko określić jaki WTS jest optymalny. Myślę, że WTS w przedziale 40 % -44 % uważany jest za odpowiedni. Jednak w mojej opinii nie dotyczy to z całą pewnością mikro limitów, gdzie gry są pasywne a przeciwnicy przewidywalni. Uważam, że do stawek co najmniej 1/2 $ z powodzeniem można grać z WTS 40 %, a nawet i niższym. Jeżeli chodzi o W$SD to każda wartość w granicach 53%-58% jest ok. W$SD ponad 60 % może oznaczyć, że nasz oponent ląduje na river przeważnie z tigh zakresem, wartość poniżej 50 % może oznaczać, że nasz przeciwnik jest zbyt SD bound.
Przykład :