Przejdź do forum
No glory with no nu...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

No glory with no nuts. Matura vs. Poker. 180T+MTT+LIVE.

138 Posty
30 Użytkownicy
0 Reakcje
5,562 Wyświetlenia
domycia

Cześć!

Blog...

Jest to już mój trzeci blog, zakładam go, ponieważ chcę prowadzić go w inny sposób niż poprzedni (I'm not a nice guy... [NLHE SH+MINDSET]) - było w nim, moim zdaniem zbyt wiele o pokerze - w tym blogu o pokerze będzie minimum, jak już będzie pokerowo to jakieś notatki, ewentualnie rzucę jakimś wykresem :).

Z poprzedniego bloga z pewnością przejmę częściowo sposób pisania wpisów (masło maślane kind of?), ale w planie mają być one zdecydowanie bardziej treściwe, kosztem tego, że będą pojawiać się rzadziej.
Mam plan przenieść tu też niektóre rzeczy z poprzedniego bloga - chodzi o wpisy, które szkoda by-było gdyby się zmarnowały

Po co blog?

W sumie jest kilka argumentów:
Przede wszystkim chcę mieć miejsce gdzie mogę napisać coś o swoich aktualnych postępach. Chciałbym w przyszłości móc wrócić do starszych wpisów i zobaczyć jakie poczyniłem postępy.
Po drugie - jak już się przekonałem - pisanie bloga świetnie działa na motywacje.
Po trzecie - po cichu liczę na jakiś feedback od ewentualnych czytelników :f_thumbsup:

Co będzie na blogu?

Przede wszystkim będę pisał tu o swoim rozwoju. Będę wrzucał tu też swoje własne przemyślenia, notatki, relacje z gier live, no i od czasu do czasu coś skrobnę o pokerze online ;).

____________________________________________________________________________________________________________________________

O mnie:

W sumie tego podpunktu raczej nikt nigdy nie czyta więc będzie krótko :).

Jestem licealistą bez planów na życie, nie mam pomysłu na to co chciałbym robić w życiu, jest wiele opcji - żadnej ostatecznie nie wybrałem (być może zwiąże przyszłość z pokerem?)

Tak jak pisałem wyżej - na chwilę obecną nie wiem co będę robił za kilka lat - cieszy mnie natomiast świadomość tego, że będzie to coś niesamowitego. Wiem, że zostałem stworzony do tego, aby osiągać wielkie rzeczy.

Coś jeszcze o mnie? Jestem perfekcjonistą, egoistą, jestem trochę aspołeczny no i jestem homofobem.

____________________________________________________________________________________________________________________________

Poker:

Obecnie w pokera gram w 100% dlatego, że sprawia mi masę frajdy. Zawsze zaznaczam to, że gram w pokera, ponieważ to lubię - fajny jest efekt uboczny w postaci $$$, ale nie jest on priorytetem.

Przez większość mojej dotyczasowej 'kariery' grałem cashe 6max (majkro stejks), ale ostatnio zacząłem uczyć się PLO.

Będę grałe w pokera tak długo, jak długo będzie mi sprawiał fun, zapowiada się, że potrwa to bardzo dłuuugo ;).

Zakładając, że nie zrezygnuje z gry z jakiegoś powodu to nie mam żadnego ściśle określonego pułapu do, którego chcę dotrzeć. Wiele osób z którymi rozmawiałem ma cele pokroju - być wygrywającym graczem na nl50-nl100 i zarabiać z tego na życie - takie cele totalnie mnie nie interesują ;).

Tak długo jak będę grał w pokera - będę się rozwijał i pchał ze stawkami do góry. Maksymalny pułap na obecną chwile - nosebleedy - nie bawi
mnie gra z hazardzistami i słabymi graczami, więc będę grać z najlepszymi.

Od 2014, kiedy będę miał wystarczający bankroll - będę regularnie jeździł na gry live (za granicę). Jeśli chodzi o gre live - na razie z tym słabo (głównie ze względu na brak $$$), ale będę grał przynajmniej raz miesięcznie - na Marzec zaplanowaną mam już jedną gierkę cash w krk i prawdopodobnie pojadę do Katowic na Little Big Tournament 3 - jeśli pójdzie zgodnie z planami to można spodziewać się relacji ;).

tl;dr:
Blog - piszę, żeby w przyszłości móc wrócić do starszych wpisów i zobaczyć jakie poczyniłem postępy.
Ja - ambitny egoista (i skurwiel?).

Jutro pojawi się wpis rozwijający wstęp do bloga - wrzucę co ciekawsze rzeczy ze 'starego' bloga, no i napiszę cele na marzec.

Pozytywny akcent na zakończenie:

Odpowiedz
Cytat
137 odpowiedzi
maciasowy

Ładna fotka panny Victorii :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
erefkey

:sdrink

Kiedyś miałem w avatarze na skype te dziewczyne :fuckyeah

Aktualnie mam innom :pokerface:

Uda się Andrzej :)

Odpowiedz
Cytat
domycia

Hi!

Napisane przez maciasowy
Ładna fotka panny Victorii :f_thumbsup:

Napisane przez erefkey

Kiedyś miałem w avatarze na skype te dziewczyne :fuckyeah

Aktualnie mam innom :pokerface:

Uda się Andrzej :)

Dzięki Stefan :sdrink

Jak zapowiedziałem, wrzucam co-ciekawsze rzeczy ze starego bloga:

Artykuł: Mentalność ofiary - mentalność zwycięzcy by Fortis(trener PUA)

Jest to artykuł, który przeczytałem jakiś rok temu i będąc całkowicie szczerym - ten artykuł zmienił moje życie.

Spoiler

O wiele bardziej cenię artykuły które zmieniają nasze przekonania, niż te które uczą danej techniki czy metody. Ten artykuł właśnie taki jest.

Jestem zdania, iż w ok. 80% naszego sukces zawdzięczamy naszemu sposobowi myślenia. Tym różni się ofiara od zwycięzcy - Mentalnością.

Tylko od Ciebie zależy jak i w którą stronę będą szły twoje myśli. Zdecyduj czy chcesz myśleć w sposób który pomoże Ci odnosić sukcesy z kobietami (na inny poziomach życia również) czy w sposób który oddala cię od szczęścia - przestań koncentrować się na negatywnych rzeczach.

Jeśli chcesz poprawić swoje życie, chcesz być świetnym uwodzicielem, mieć udane relacje z ludźmi, a robisz to z powodu lęku, obawy przed przeciętnym życiem, narzucasz na siebie presje sprawdzenia się, masz mentalność ofiary. Nie odniesiesz sukcesu.

Ludzie z mentalnością zwycięzcy świadomie kierują swoim życiem, natomiast ludźmi z mentalnością ofiary życie kieruje samo, im życie się przytrafia, oni nie próbują z nim walczyć i zmieniać na lepsze biorą to co dostają bez żadnych zażaleń.

Pomyśl czy w sklepie kiedy dostaniesz zepsuty bądź wadliwy produkt będziesz miął odwagę się odezwać i powiedzieć nie chce tego, chce czegoś innego, lepszego ?

Ludzie słabi psychicznie ciągle narzekają, to jest cecha 80% naszego społeczeństwa

- ale dzisiaj pada,
- ale to drogie,
- ale nie podejdę bo ona się chyba spieszy,
- ale nie ruszę dupy bo się zmęczę,
- ale.....

Od dzisiaj wyrzuć ze swojego słownika "ale".

Ludzie słabi ciągle się usprawiedliwiają, ciągle. Ich umysły nie oddzielają prawdy o tym że są w dupie, zawsze znajdą wytłumaczenie tego że jest źle. Żyją w kłamstwie, żyją w przekonaniu ze ich życie jest cudowne.

- Nie podszedłem, bo ona szła szybko, na pewno by mnie zlała, bo się spieszyła,
- Samo się ułoży,
- Mamy czas,
- Pieniądze to nie wszystko,

Człowiek z mentalnością zwycięzcy nigdy nie pomyśli ze coś samo się ułoży. Człowiek z mentalnością zwycięzcy chce mieć kontrole nad swoim życiem, chce być świadom tego co się dzieje, chce mieć wpływ na każdą sytuacje jaka go otacza.

Ludzie słabi obwiniają. Rozglądnij się, każdy każdego obwinia. Raz obwiniają innych, dwa obwiniają siebie. Tak robią ludzie z niskim poczuciem wartości, zawsze szukają winnych tego że jest źle. Szukają czynników na które mogą zrzucić swoje niepowodzenie.

Człowiek silny zawsze jest przed sobą szczery, nigdy się nie okłamuję. Jeśli coś jest źle mówi to sobie w twarz co pozwala szybko mu to zmienić. Nie traci czasu na oszukiwanie się, narzekanie, obwinianie kogokolwiek czy bez sensowne usprawiedliwiani się. Odrzuć swoje Ego.

Osoba która jest człowiek sukcesu dużo ryzykuje. Moim zdaniem bez tego nie można zdobyć nic wartościowego. Taka osoba stawia wszystko na jedną kartę, gra tak żeby wygrać.

Natomiast osoba z mentalnością ofiary nie gra tak aby wygrać , gra tak aby nie przegrać, nie ma w sobie tej tak potrzebnej odwagi, nie ryzykuje co skutkuje porażką.

Zwycięzca zawsze mierzy wysoko działa na dużą skale. Chcesz podejść do szóstki ? Przypomnij sobie ten moment kiedy czytasz ten tekst i odpuść. Rozglądnij się i wybierz dziesiątkę. Osoba z mentalnością ofiary wybiera 6. Przegrani działają na małą skale, im zostawmy ochłapy, tym się zadowolą.

Człowiek który idzie przez życie nie zatrzymując się skupia swoją uwagę na tym jak wiele może osiągnąć , widzi szanse, widzi swoje życie w przyszłości we wszystkich kolorach tęczy, koncentruje się na szansach jako dostaje codziennie i wykorzystuje je.

Ofiara skupia się na przeszkodach, rozmyśla nad nimi, chociaż wie, że to nic nie da, marnuje na tym naprawdę dużo energii i czasu.

Pamiętaj, że jeśli nie będziesz w stanie dostrzec przeszkód, nie będą one dla Ciebie istniały.

Musisz się tego nauczyć, myśl tylko pozytywnie, aż stanie się to Twoim nawykiem, po pewnym czasie, już nawet przez myśl nie przemkną ci jakiekolwiek wymówki przed działaniem.

Zwycięzca chętnie i z pokorą przyjmuje rady od lepszych. Wie ze jest ktoś lepszy i chce się od niego uczyć. Cieszy się ze ma taką możliwość. Ofiara zazdrości, nie widzi nawet swojej szansy na naukę, woli nienawidzić, zamiast skupić się na tym jak wiele może (musi) zmienić.

Pamiętaj nigdy nie zazdrość, ucz się.

Człowiek sukcesu niszczy swój komfort. Czując się komfortowo nie osiągniesz nic. Ofiary lubią czuć się komfortowo. Czują się tak przez całe życie dlatego nadal są ofiarami, boją się lęku. Jeszcze go nie poczuły, ale już zdążyły się go wystraszyć na zapas. Zwycięzca działa pomimo lęku.

Zwycięzca jest gotów na ciężką pracę, wie że potem czeka go nagroda. Najpierw jest trud potem nagroda. Zwycięzca jest tego świadom. Ofiara próbuje prześlizgnąć się obok tego trudu. Chce iść łatwą ścieżką licząc na taką samą nagrodę. Niestety to się nazywa stanie w miejscu.

Człowiek sukcesu jest zdeterminowany wie, że to co oddziela go od marzeń to on sam. Dlatego dobrze czasami jest dotknąć dna. Można się wtedy od niego mocno odbić. Twoje myśli determinują twoje działanie, a twoje działanie twoje sukcesy. Myśli pozytywnie.

Chciałbym powiedzieć jeszcze o jednej bardzo ważnej rzeczy. O najważniejsze cesze człowieka sukcesu, człowieka który codziennie odnosi w swoim życiu zwycięstwo. Jak myślisz jaka to cecha ?

To spokój.

Zaobserwuj milionerów, filozofów, ludzi o ponad przeciętnej inteligencji. Każdy z nich jest spokojny. Nie podejmuje decyzji w stresie, nie marnuje czasu i energii na bezproduktywne kłótnie, właściwie nigdy się w nie wdaje. Człowiek z mentalnością zwycięzcy zawsze jest opanowany.

To jaki widzimy świat na zewnątrz jest odbiciem naszego świata wewnętrznego. Myśl dobrze, myśl jak zwycięzca, bądź spokojny, a twoja rzeczywistość będzie rajem na ziemi.

Wystrzegaj się fantazjowania na temat czarnych scenariuszy, wybiegania w przyszłość jak to będzie źle i gwarantuje poprawę twoich stosunków z kobietami.

Myśl pozytywnie. Myśl jak zwycięzca, a staniesz się nim

Pozdrawiam.
Fortis

Seria filmów: Neuropsychologia pokera

Spoiler

1)
+Gimnastyka
+Odżywianie
+Uspołecznianie
+Ciężka praca
+Medytacja
+Eliminacja złego nastawienia

-Depresja
-Obawa
-Lęk
-Strach
-Nieprzygotowanie
-Złe nastawienie

2)
Serotonina i nastrój

Seratonina wpływa na sposób postrzegania zasobów.

Sposoby na podwyższenie seratoniny:

• Ćwiczenia
  • Yoga
  • Kontakty towarzyskie
  • Jedzenie pokarmów zawierających tryptofan (groch, kukurydza)

3)
Dopamina i noradrenalina

Dopamina ma wpływ na: nastrój, sen, libido, koncentracje, pamięć i proces uczenia się

Aktywnosc fizyczna zwiększa energię i zmniejsza napięcie

Niski poziom dopaminy powoduje:

• Depresje
  • Brak energii, słaba koordynacja (choroba Parkinsona)
  • Upośledzona pamięć epizodyczna
  • Upośledzone funkcje wykonawcze

Utrzymywanie odpowiedniego poziomu dopaminy:

-Aktywność fizyczna
-Jedzenie:

• Migdały
  • Awokado
  • Banany
  • Nabiał
  • Fasola
  • Nasiona

-Rożna energia o różnych porach dnia

Obniżanie dopaminy:

• Cukier
  • Kawa
  • Czerwone mięso
  • Używki
  • Stres

4)
Motywacja

Uklad nagrody w mózgu:
Bodziec->reakcja->nagroda = wplyw ba poziom dopaminy

Dobre i złe sposoby uczenia się

5)
Pracujacy uczeń

Włączanie nauki w plan dnia:

• Ustal, że chcesz się uczyć
  • Pamiętaj, że nauka jest EV+
  • Zaplanuj czas na naukę
  • Wyznacz miejsce do nauki
  • Niech cię nic nie rozprasza
  • Nie ucz się za długo

W jaki sposób się uczyć:

• Session review
  • Dyskusje z graczami/coachem
  • Dogłębna analiza rąk
  • Oglądanie filmów
  • Rozdania na forum
  • Czytanie artykułów
  • Filtry HEM

Planowanie:

• Ważne są powtórki i ustalony harmonogram
  • Dyscyplina zwiększy twoją wydajność
  • Zorganizowanie przywróci życiową równowagę
  • Będzissz mniej skłonny do tiltowania
  • Będziesz mieć więcej czasu wolnego

Kreatywność:

• Pozwól sobie na dumaniu o pokerze
  • Przemyśl swoje linie gry
  • Spróbuj czegoś innego i zobacz, czy się opłaciło

6)
Sprawy finansowe

Błędy poznawcze:

• Efekt posiadania - oczekiwanie, że kupujący zapłacą więcej niż osoba sprzedająca była by sama w stanie zapłacic za ten sam produkt. Spowodowane jest emocjonalnym przywiązaniem do posiadanych produktów.
  • Stały stan rzeczy - wiele możliwości -> brak działań.
  • Punkt odniesienia i zakotwiczenie :
    Punkt odniesienia - wartość początkowa
    Zakotwiczenie - przywiązanie się do tej wartości
  • Prawo małych liczb - błąd systematyczny próbkowania, sugerowanie się krótkoterminowymi wynikami przy podejmowaniu decyzji
  • Efekt dyspozycji - ...

PIENIADZE, KTORE SĄ W PULI NIE NALEŻĄ JUŻ DO MNIE!

• Efekt przywiązania - zbyt silne przywiązanie do czegoś z powodów sentymentalnych (przywiązanie do puli, do ręki)
  • Zmiana oceny ryzyka - ocena ryzyka w oparciu o ostatnie wyniki. Gra w celu minimalizacji strat, zamiat gry w celu maskymalizacji zysków.

Lista blogów do odwiedzania

Spoiler

Sposoby na poprawienie mojej gry

Spoiler

1. Gram więcej.

2. Dogłębnie analizuje wszystkie trudne spoty z danej sesji/danego okresu czasu.

3. Korzystam z innych serwisów szkoleniowych oprócz PS.

4. Planuje czas poświęcony na grę i naukę.

5. Aplikuje w swojej grze, koncepty wykorzystywane przez wygrywających graczy na moich stawkach/stawkach o 1-2 poziomy wyżej.

6. Inwestuje w swój rozwój (coachingi, lepszy sprzęt)

7. Czas poświęcony na naukę spędzam produktywnie, poświęcam go tylko na jedną rzecz, bez rozpraszania się innymi zajęciami.

8. Do sesji siadam będąc w stanie grać A-Game przez 100% czasu, wyłączam przeglądarkę, Skype, wyciszam telefon.

9. Prowadzę dyskusje pokerowe, oceniam rozdania innych graczy.

10. Sprawdzam koncepty/linie sugerowane przez innych graczy, analizuje plusy i minusy różnych rozwiązań.

11. Sprawdzam w praktyce nowe linie, nie gram standardowo.

12. Każdą decyzję popieram logicznymi argumentami, kie...osób myślenia innych(lepszych) graczy z własnym - wyciągam wnioski, kwestionuje zagrania co do, których mam wątpliwości.

14. Zawsze szukam najlepszych rozwiązań.

15. Pracuję z filtrami HEM.

16. Do każdej sesji jestem odpowiednio przygotowany fizycznie (jestem wypoczęty) oraz psychicznie (jestem skoncentrowany tylko na sesji - nie zaprzątam sobie głowy rzeczami nie związanymi z sesją)

17. Przygotowuje się przed każdą sesją - analizuje kilka rozdań, słucham muzyki, czytam afirmacje.

18. Wyniki poszczególnych rozdań są bez znaczenia, w żaden sposób nie wpływają na moją dalszą grę.

19. Decyzję podejmuję na podstawie statystyk, notatek, readów(ilości stołów), emocje odstawiam na bok.

20. Zawsze wybieram linię, która moim zdaniem w danym momencie jest najbardziej profitowa - eksperymentuje i wyciągam wnioski.

21. Nieustannie myślę nad tym jak mogę exploitować danego przeciwnika (w jaki sposób on może exploitować mnie)

Hm... Myślałem, że będzie tego więcej, ale jak widać tamten blog nie był tak dobry jak myślałem :rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
erefkey

Odpowiedz
Cytat
morbrain

kropka

Odpowiedz
Cytat
domycia

Pierwsza seria notatek leci:

Modelowaine Pyszałka (ukradzione ze starego bloga Variata - jak sam słuchałem tej audycji nie zrobiłem zbyt wiele notatek :facepalm: )

Spoiler

Strategie:

1. Odpowiedzialnosc i szczerosc z samym soba

- popelniam bledy i to ja jestem odpowiedzialny za to mi sie, ze nie udaje,
a nie pech i losowosc. 'glupota jest podejmowac te same dzialania i oczekiwac innych
rezultatow'.

a) Kiedy ta strategia mi sie przyda i jakie bede mial dzieki niej korzysci?

- Podczas downswingu bede odpowiedzialny za swoje wyniki, bede ciezko pracowal nad swoja gra
i szukal w niej slabych stron, bo tak samo jak wariancja tak samo ja wplywam na moje wyniki.
Ja i wariancja nie gramy przeciwko sobie, gramy w jednej druzynie.

2. Determinacja

- wiem, ze moze mi sie udac, ze stac mnie na to, co osiagaja najlepsi
ludzie w tej dziedzinie, mimo ze do tej pory ciagle mi sie nie udaje. Musze cos zmienic,
a przyjdzie dzien, ze i ja to osiagne.

- Po emocjonalnej decyzji albo calej sesji, po przegamblowaniu paru stackow, zawsze bede
umial podniesc sie i dalej walczyc o swoje marzenia, swoje cele. Nigdy sie nie poddam i bede
parl do przodu bez wzgledu na ilosc porazek. 'Osiagnalem sukces, bo przegrywalem' - Michael
Jordan.

3. Pokora do stosunku do swoich umiejetnosci.

- Wazne jest wierzyc w swoje umiejetnosci, ale rownie wazne jest byc swiadomym, ze dalej bardzo duzo trzeba sie nauczyc i dalej
masa pracy przed Toba. Jest jeszcze duzo elementow do poprawy i wciaz popelniasz duzo
bledow.

- Podczas upswingu nie zaczne sie oszukiwac, ze juz wszystko umiem i moja gra jest perfekcyjna
i juz tylko pora na podbijanie highstakes'ow. Bede swiadom, ze kazdego dnia jestem lepszy,
ale takze bede swiadom, ze kazdego dnia moge byc jeszcze lepszy.

4. Wyciaganie wnioskow:

- Rzeczywistosc jest za nami - chce zeby nam sie udalo. Badz pewien, ze jesli czegos nie umiesz,
to rzeczywistosc Cie o tym poinformuje. Jesli chcesz zostac swietnym pokerzysta, a co tydzien
bankrutujesz, to nie dlatego, ze masz pecha. Masz szczescie - kazdego dnia dostajesz informacje,
ze nie jestes na to gotowy i musisz nauczyc sie zarzadzac kapitalem, kontrolowac emocje itd.
Oprocz ciaglego chloniecia nowej wiedzy, pamietajmy o wyciaganiu wnioskow z tego, co doswiadczamy.
To, co doswiadczamy jest najczesciej konsekwencja tego co umiemy.

- Kiedy bede miesiac pod kreska, zorientuje sie, ze cos jest nie tak i moja gra jest slaba i skupie
sie na znalezieniu najwiekszych leakow. Jesli bedac dluzszy czas pod ev, zacznie mi gorzej isc,
to bede swiadomy, ze wlasnie dostaje informacje od rzeczywistosci. Nie jestem gotowy na wygrywanie
na wysokich stawkach, bo nie do konca akceptuje wariancje i ryzyko, co jest nieodlacznym
elementem pokera, zwlaszcza na wyzszych stawkach, gdzie edge jest duzo mniejszy i wariancja jest wieksza. Wtedy skupie sie na pracy nad mindsetem, a nie na zabawie we wrozbite, kiedy
downswing przejdzie.

5. Swiadomosc swoich slabych stron:

- Absolutne olsnienie dla mnie. Czasami lepiej jest zdac sobie sprawe, ze charakterystyczne
dla czlowieka jest, ze nigdy nie bedzie perfekcyjny. Kazdy z nas ma swoje lepsze i gorsze
strony. Nie musisz na sile walczyc z tym, co Ci idzie slabo caly czas, ale mozesz swiadomie
sprawic, zeby ograniczyc role tej umiejetnosci w calej Twojej grze. Adamek wie, ze nie ma
poteznego ciosi jak Tyson i wcale nie probuje na sile zrobic rakiete w lapie, ale jest swiadom,
ze oprocz tego ma tez silne strony i z tego korzysta.

- Jesli np. bede wiedzial, ze slabo sobie radze grajac bez pozycje na agresywnego przeciwnika,
to po prostu wstane ze stolika i poszukam innego, a nie bede na sile probowal go ograc. Oczywiscie
w kontekscie grania wysokich stawek, to ta sytuacja, moze byc dla nas swietna szanse, zeby sie
nauczyc gry vs agro gracz, co nam sie przyda, ale chodzi o to, zeby byc SWIADOMYM co umiemy dobrze,
co umiemy slabo i SWIADOMIE podejmowac konkretne dzialanie w oparciu o ta wiedze.

6. Szczerosc z samym soba w kontekscie dzisiejszego dyspozycyjnosci w grze:

- Grasz tylko wtedy, kiedy wiesz, ze mozesz siasc do sesji z umyslem, ktory bedzie czysta,
niezapisana kartka. Jesli nie wiesz czy zagrac, czy lepiej sobie odpuscic, to po prostu nie
graj. Masz problemy osobiste, zle sie czujesz, boli Cie glowa, wszystko, co tylko sprawi, ze
na turnie myslami nie bedziesz na turnie, tylko na wakacjach, z dziewczyna, z matka, z ojcem
- nie graj.

- Przeznacze np. 8 godzin na zalatwienie problemow osobistych, poprawy stanu zdrowia, zamiast
na grind, ktory z uwagi na moja forme psychiczna bylby i tak ev-, a w ekstremalnych przypadkach
moglby prowadzic nawet do zbankrutowania.

7. Ciekawosc i wysoko postawiona poprzeczka:

- 'Mam juz relatywnie dobry poziom, jak na graczy mtt w Polsce, ale nadal jest wielu topowych
graczy na swiecie, ktorzy wiedza cos, czego ja nie wiem i ciagle staram sie dowiedziec, co to jest'
Swiadomosc tego, ze jak dobry bys nie byl zawsze mozesz byc lepszy, nigdy w poekra nie bedziesz
najlepszy na swiecie, zawsze beda gracze, od ktorych moglbys sie nauczyc wielu rzeczy.
Jak dobre wyniki nie bedziesz mial i jak duzo nie osiagniesz, zawsze mozesz byc lepszy.
Najefektywniejszy stajesz sie wtedy, gdy poker nie jest tylko maszyna do robienia pieniedzy,
ale dziedzina, w ktorej my chcemy stawac sie mistrzami.

- Wygrywanie stosunkowo duzych, regularnych pieniedzy w pokerze nie spowoduje, ze przestane
sie rozwijac i zatrzymam sie np. na plo200. Zawsze bede mial ambicje, zeby stawac sie lepszym graczem.
Nawet jesli bede mial b. dobry winrate na plo200 to beda gracze, ktorzy wygrywaja 3 limity wyzej
i ja tez sie moge tego nauczyc.

8. Kreatywnosc i dopasowanie poziomu myslenia do przeciwnika, a odwrotnie, czyli przeciwnika do Twojego sposobu myslenia.

- Mozemy miec mistowska umiejetnosci analizowania danego spota, kazdego czynnika i ukladania
gameplanu, ale na nic nam sie to nie przyda, jesli bedziemy projektowac nasz poziom myslenia
na goscia, z ktorym gramy. Bardzo wazne jest, zeby decyzja podejmowac w oparciu o to, co
co moze myslec nas przeciwnik, a nie odwrotnie.

- Grajac vs rozni gracze oprocz zastanowienia sie nad range rywala, zawsze bede mial na uwadze,
zeby rowniez uwzglednic to, co moze myslec dany typ fisza/rega. To, ze ja na jego miejscu
nigdy bym nie callowal tego cbeta z taka reka, to nie znaczy, ze on tego nie robi. Trzeba obserwowac,
a pozniej dopasowywac swoje zagrania do poziomu myslenia przeciwnika. Im wiecej zagramy rozdan
i wiecej zobaczymy, tym lepiej bedziemy w stanie przewidziec, na jakim poziomie mysli nasz przeciwnik.

9. Swiadomosc naszych decyzji:

- Mozemy otworzyc kazda reke i zagrac absolutnie kazda linie, ale kluczowe jest, zeby byc
swiadomym dlaczego otwieramy dana reke, co z nia chcemy zrobic - nalezy znac konsekwencje
danego zagrania.

- Nie bede sie uczyl danych spotow, ale bede rozwijal caly sposob myslenia, a roznica jest
taka, ze spot mi sie juz nie powtorzy nigdy, a sposob myslenia bede wykorzystywal w wielu
innych rozdaniach.

10. Przekonania: gram, zeby byc lepszym od nich, zeby podjac lepsza decyzja.

Nie gram dzisiaj dla wygrania 3 BI czyli 150,300 itd $, tylko gram, zeby byc najlepszym,
zeby moje decyzje vs ich range byly profitowe.

- Przyda mi sie bardzo chociazby w mixowaniu stawek, bo czesto grajac 2 limity na raz,
nie przykladalem sie tak bardzo do grania nizszego limitu, bo nie szanowalem tak bardzo
pieniadze. Granie dla czystej rywalizacji i checi bycia lepszym od Twoich przeciwnikow
sprawia, ze kwestia roznicy $ przestaje istniec.

PLO from scratch 1:

Spoiler

Sugerowany BRM (na razie sam idę BRM wg. umiejętności tj. wchodzę wyżej, gdy mam wystarczające umiejętności - mimo, że już dawno mam spoko bankroll na PLO5 to klikam na PLO2, bo nie jestem jeszcze pewny swoich umiejętności) -

* $5PLO na $10PLO: 20 BI ($100) na $5PLO i zbudowanie bankrolla do 50+10 BI ($350), aby zacząć grać na $10PLO.

* $10PLO na $25PLO: 40 BI ($400) na $10PLO i zbudowanie bankrolla do 50+10 BI ($750), aby zacząć grać na $25PLO.

* $25PLO na $50PLO: 40 BI ($1000) na $25PLO i zbudowanie bankrolla do 50+10 BI ($1750), aby zacząć grać na $50PLO.

* $50PLO na $100PLO: 35 BI ($1750) na $50PLO i zbudowanie bankrolla do 50+10 BI ($3500), aby zacząć grać na $100PLO.

* $100PLO na $200PLO: 35 BI ($3500) na $100PLO i zbudowanie bankrolla do 50+10 BI ($7000), aby zacząć grać na $200PLO.

Gra postflop to głównie

* Betowanie nutsów for value, semiblefowanie silnych nutsowych drawów.
* Używanie pozycji do kradzieży puli, gdy przeciwnicy są słabi, używanie pozycji do kontroli puli, gdy nie mamy nutsowej ręki, a chcemy dość do showdownu.

Z tego wynika, że chcemy:

* Rozpoczynać z silną ręką, która ma potencjał na trafienie nutsa lub nutsowego drawa na flopie.
* Grać z pozycją.

Pozycja jest zawsze ważnym czynnikiem przy podejmowaniu decyzji w Omaha. Przed flopem każdy z graczy otrzymuje 4 karty co oznacza, że każdy gracz może wiarygodnie reprezentować dowolną rękę w dowolnym czasie. Praktycznie bez względu na flopa, każdy gracz (z Tobą włącznie) mógł na flopie trafić nutsa lub prawie nutsa.

Akademia PLO - Callowanie preflop

Spoiler

Przykładowe ręce:
Charakterysytka:

1) HU/MULTIWAY
2) Niskie SPR/Wysokie SPR
3) IP/OOP

* KK72r
*
* Multiway pot
* Wysokie SPR
* Dobra ręka na wykonanie limp behind

* AA74r
*
* Multiway pot
* Wysokie SPR
* Dobra ręka na sprawdzenie/limp behind, nigdy nie powinno się jej raisować

* A652ss
*
* Multiway pot
* Dobra do call/limp behind
* Zdecydowanie lepiej gra się ją IP niż OOP
* Wysokie SPR

* JJT4ss
*
* Close call do raise IP
* Dobra ręka do limp behind

* QJ97ds
*
* Ręka do HU
* Ręka, którą powinniśmy raisować limperów
* Lepiej jest ją 3betować (np as BTN vs open CO), żeby uniknąć gry w multiway pocie postflop
* Kolosalna różnica pomiędzy rozgrywaniem tej ręki IP, a OOP

* KQT7ss
*
* Ręka z którą chcemy izolować limperów, grać pulę heads up
* Dobrze gra przy średnim SPR
* Nie ma sensu w graniu takiej ręki OOP

* AKJTss
*
* Zawsze raise limperów
* Można spokojnie 3betować
* Nie chcemy grać tej puli w multiwayu OOP
* Callowanie otwarcia jest znaczenie lepsze w przypadku, gdy nasz A jest suited, w przypadku gdy np suited był J, lepszy jest 3bet
* Gra dobrze na wysokim-średnim SPR

* JJ99ss
*
* IP lepiej callować, OOP lepiej 3betować
* Dobrze gra na średnim SPR

* 7744ss
*
* Zdecydowanie chcemy grać pulę heads up, rzadko trafiamy najwyższego seta
* Rozgrywając tego typu rękę trzeba generować folding equity (3bety preflop)

* 8876ds
*
* Chcemy grać tą rękę w puli heads up (nasze drawy są zdominowane w multiwayu)
* Gra się ja bardzo źle OOP

* KJT8ss
*
* Izolujemy limpera, chcemy grać pulę heads up

* JT98ds, a JT98r
*
* Rękę double suited lepiej 3betować preflop, natomiast rainbow można callować - z ręką double suited chcemy grać pulę heads up, gdyz w multiwayu nasze suity będą częściej zdominowane
* Z ręką rainbow liczymy na trafienie rainbow boardu z dobrym equity

* AJT3ss
*
* Mozna callowac do podbicia(zarówno IP jak i OOP), reka tworzy nutsowe strity, nutsowe flushe, top 2 pair
* Nie 3betować tej ręki - jesteśmy faceup, na bottom swojego rangu

* K987ds
*
* Dążymy do grania tej ręki w puli heads up
* Średnie SPR
* Staramy się nie grać tego typu ręki OOP

* AAJTds
*
* Ręka, którą 3betujemy, 4betujemy, 5betujemy ... ;)

Czynniki decydujące o callowaniu preflop:

* Szansa, że będziemy w puli heads up
* Szansa, że dostaniemy squeeze (shortstacki, agresywni squeezerzy)
* Typ gracza (statystyki cbet flop, cbet turn, AFq na poszczególnych streetach, siła gry)
* SPR/wielkość stacków
* Opening range przeciwnika

Podbijanie z blindów po limperach:

* Budując multiway pota OOP chcemy mieć same nutsowe układy, nie chcemy mieć rąk typu AA74ss, które jak nie trafią A to muszą grać x/f OOP

Akademia PLO: VPIP i PFR w praktyce (kontynuacja callowania preflop)

Spoiler

-Jedyna sytuacja gdzie możemy sfoldować AAxx preflop jest wtedy gdy są to słabe asy rainbow (np. AA83r)
-Jeżeli otwiera przeciwnik mający 30-40bb, a my mamy dobrze sconnectowaną ręke jak (np. JT87ss), lepiej jest tą rękę callować niż 3-betować, ponieważ ta ręka na niskim SPR nigdy nie dominuje range'u przeciwnika. Dobrą trafialność boardów będzie ciężko wykorzystać podczas gry na niskich stackach
-Spot gdzie możemy luźniej squeezować - siedzimy na BB, otwiera luźny BTN i SB calluje - BTN ma bardzo szeroki range i będzie czasami foldować, a przeciwko SB mamy pozycje
-Powinniśmy unikać grania pul multiway z rękami tworzącymi nie-nutsowe układy (np ręce suited do K)
-Nie ma sensu 3-betować AKK5ss as BTN vs CO, ponieważ taka ręka bardzo dobrze będzie grała w puli multiway, przy dużym SPR - duża szansa, że blindy dołączą do rozdania
-JTT9ss nie nadaje się zbytnio do 3-betowania z powodu obecności pary. Tego typu ręce trafiają około 20% boardów mocno, więc dążymy do inwestowania nie dużej ilości pieniędzy (callowaniem) w pulę, gdzie mamy stosunkowo niskie szanse na trafienie, ale jeśli trafimy to będziemy mieć bardzo dobre equity
-Unikamy 3-betowania w których obecny jest dangler
-Z ręką typu KK85r lepiej grać limp behind, bo trafaimy boarda żadko, ale mocno (boardy Kxx w 12%)

Film mindset: Profesjonalizm w pokerze

Spoiler

* Planowanie kariery:
*
* Czego oczekuję od pokera
* Wizja kariery - do czego dążę
* Plany:
- Dzienne
- Tygodniowe
- Miesięczne
- Roczne
- 3-5 letnie

* Budowanie profesjonalizmu:
*
* Organizacja czasu
* Plany:
- Dotyczące rozwoju umiejętności
- Dotyczące pracy nad mindsetem

* Praca nad grą:
*
* Filtry HEM
* Filmy
*
* Robienie notatek

* Plan nauki
- Zdecydować 'czego chcę się nauczyć'

* Granie sweat sessions
* Ocena rozdań
- Dokładna analiza
- Poznawanie różnych toków myślenia

* Praca własna
- Kreowanie własnego sposobu myślenia

* Motywacja:
*
* Nigdy się nie demotywować, nie narzekać
* Analiza własnej motywacji:
* Przypomnieć sobie 'kiedy byłem zmotywowany' - co czułem
* Co mnie motywuje?

* Zdrowe życie:
*
* Zdrowe odżywianie
* Sport

* Ergonomia:
*
* Przyjazne otoczenie (wygodne siedzenie, czyste biurko)
* Dobrze działający sprzęt (wystarczająco szybki komputer i internet)

Film mindset: Struktury ego

Spoiler

1. Nie kumulować w sobie złych emocji, powiedzieć komuś o tym co przeżywamy.

1. Co powiedziałbyś 'sobie z przed 10 lat'?
2. Ćwiczenie: Napisz do siebie list z perspektywy 'siebie 20 lat później'. Dokładny list - co bym sobie doradził z perspektywy 20,30 lat.

1. Nie miej do siebie pretensji o drobne rzeczy, akceptuj siebie, ale jednocześnie rozwijaj się
2. Ćwiczenie: Wyobraź sobie, że stało się coś negatywnego (np. pobili nas na ulicy i zabrali pieniądze) - zbalansuj do pozytywnymi myślami np. zapiszę się na sztuki walki (pomoże mi to bronić się + zwiększy moją sprawność fizyczną) albo nabiorę szacunek do pieniądza itp

* 2) Ktoś wygrał dużą sumę pieniędzy - balansując negatywnymi myślami może bać się np. o urząd skarbowy

1. Ego - tworzenie osobowości, jaką chcielibyśmy być postrzeganie. Chcemy ten obraz utrzymać jak najdłużej (jest to zgubne).
2. Nie utożsamiać się z określeniami (np. jestem Warszawiakiem - utożsamianie się z miejscem zamieszkania, jestem blondynką - utożsamiam się z kolorem włosów)

Wady ego:

1. Przecenianie swoich możliwości
2. Brak obiektywnego myślenia
3. Generowanie zbyt dużych oczekiwań
4. Nie przyznawanie się do swoich wad

Zalety ego:

1. Pomaga osiągać swoje cele
2. Zwiększa motywacje do pracy
3. Zwiększa poczucie własnej wartości, pewności siebie

Godność człowieka nie jest zależna od tego kim jest.

Wyjątkowość:

1. W dzisiejszych czasach to normalność jest wyjątkowa.
2. Chcę mieć umiejętności jak gracz X, ale nie chcę być graczem X. Jeżeli ktoś chce być kimś innym, znacz to, że jego życie dotychczasowe jest kiepskie.

Przyszłość i przeszłość:

1. Ego chce odkładać rzeczy na później
2. Rozpoczynanie nowych przedsięwzięć od następnego tygodnia/od jutra/od następnego miesiąca itd. Jest to iluzja, którą tworzy ego, aby odciągnąć Cię od teraźniejszości
3. Im większe ego, tym mniej jest wahania.
4. Wątpliwości i wahania dają możliwość na rozwój
5. Wiedza jest czymś zmiennym, czymś co nie może pozostać stałe

Odpowiedzialność, a ego:

1. Bezustanne zamartwianie się

Posiadanie:

1. Nie chodzi o posiadanie dóbr, ale o stosunek do ich posiadania (Ja posiadam pieniądze, a nie pieniądze posiadają mnie)

To była pierwsza porcja, jak znajdę czas to wrzucę resztę notatek, które zrobiłem ostatnimi czasy :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
mustang0018

kropa, kropa

Odpowiedz
Cytat
ZidoL

. _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
repoorTer

kropuje, widze potencjał, no i widze, ze w csa pogrywales

Odpowiedz
Cytat
domycia

Napisane przez trooperos
kropuje, widze potencjał, no i widze, ze w csa pogrywales

Pogrywałem w bardzo dużo gier swego czasu, po czym poznałeś, że w csa? :tongue:

Notatek ciąg dalszy:

Modele nauki(na podstawie bloga krzyzia)

ALM
Spoiler

1. Nieświadoma niekompetencja – nie wiesz czego nie wiesz, inaczej mówiąc nie dostrzegasz swoich braków wiedzy w danej sytuacji czy umiejętności.

2. Świadoma niekompetencja – teraz już wiesz czego nie wiesz, co nie zmienia faktu, że dalej tego nie umiesz. Jednak świadomość tego, że czegoś nie umiesz jest początkiem rozwoju.

3. Świadoma kompetencja – jeżeli osiągnąłeś ten poziom to znaczy, że wykonałeś jakąś pracę/nauczyłeś się czegoś i miałeś wystarczającą ilość powtórzeń do nabycia pewnej umiejętności. Problemem jest to, że aby posiadać tą umiejętność musisz o niej ciągle myśleć, w innym przypadku z powrotem wracasz do niekompetencji.

4. Nieświadoma kompetencja – na tym poziomie nauczyłeś się czegoś tak dobrze, że staje się to nawykiem, całkowicie automatycznym i nie wymaga od Ciebie myślenia o tym. Poziom ten powinien osiągnąć ktoś kto chce być specjalistą w danej dziedzinie.

Twój umysł jest ograniczony i aby korzystać z niego najwydajniej poleca się aby pracować nad jednym konceptem naraz. Znajomość powyższego modelu umożliwi Ci rozpoznanie na jakim poziomie zaawansowania jesteś i ile jeszcze musisz pracować nad danym konceptem. Jeżeli masz już spokój, uważasz, że nie musisz myśleć o danym koncepcie podczas gry, masz miejsce w swojej głowie aby uczyć się innego konceptu.
W rzeczywistości proces nauczania jakiegoś konceptu posiada o wiele więcej mniejszych kroków niż to przedstawione powyżej ale ALM pozwala zrozumieć ideę, stopień zaawansowania, który rozróżnia złych od dobrych i dobrych od bardzo dobrych graczy.

Inchworm
Spoiler

Jest to obserwacja rozwoju w czasie.
Zrozumienie konceptu Inchworm pomoże w:
- sprawniejszym podejściu do rozwoju,
- stałym rozwoju omijając powszechne pułapki,
- unikaniu stereotypu, że nie możesz się zmienić (org. Avoid fighting a reality you can’t change- nie wiem czy dobrze przetłumaczyłem?)
- wiedzy o tym gdzie dana umiejętność jest w procesie nauki
- uporaniu się z lepszymi i gorszymi okresami w czasie wydajniejszej nauki.

Powyższy wykres przedstawia to jak często gramy swoje A,B,C-Game w jakimś okresie czasu. Żaden pokerzysta nie jest (i nie będzie?) perfekcyjny, ponieważ poker cały czas się rozwija.

Jak podejmujesz najlepiej jakościowo decyzje podczas gry, jesteś skupiony, potrafisz zagrać idealnie na danego przeciwnika - takie sytuacje przedstawione są na prawej stronie wykresu. Umiejętności wykorzystywane w 'prawej stronie wykresu' (pozyskane np. po obejrzeniu jakiegoś filmu, rozmowy z innym pokerzystą) - są to umiejętności poziomy świadomej kompetencji - nie mogą być zaliczane do solidnej części Twojej gry.

Natomiast lewa strona wykresu zawiera słabe(beznadziejnie) decyzje, głównie te o których wiesz, że nie powinieneś robić. Są one połączonez mentalnymi problemami.

Koncept Inchworm ilustruje jak dokonuje się stały rozwój pracując krok po kroku (koniec początek, koniec początek itd.) a jego konsekwencjami są:

- poprawa słabych i dobrych stron,
- ciągły rozwój najlepszej gry (która jest ruchomym celem),
- kreuje szansę na jeszcze lepszą A-GAME poprzez eliminowanie problemów mentalnych czy C-GAME.

Podstawowe błędy w nauce:

1. Ignorowanie słabości (to w dużej mierze dotyczy mnie)

W momencie kiedy gracz nieustannie uczy się nowych rzeczy i ignoruje swoje słabe strony, jego spektrum jakości umiejętności ulega spłaszczeniu. Mimo, że jego 'najlepsza gra' się ulepsza to jego 'słaba gra' stoi w miejscu.

Konsekwencjami tego są:

- Granie najlepszej gry zabiera wiele energii dlatego nie zdarza się to tak często,
- Błędy, bardzo często podstawowe pojawiają się często i znikąd,
- Występują poczucie braku rozwoju,
- Zawsze masz o czym myśleć, przez co często się gubisz i nei zauważasz małych istotnych szczegółów.

Aby tego uniknąć należy zaaplikować bardzo proste rozwiązanie: skup się na poprawie swoich słabych stron do poziomu nieświadoemj kompetencji, w szczególności po tym jak poprawiłeś swoją A-GAME.

2. Porównywanie najgorszego do najlepszego.

Kolejną ważną cechą koncpetu Inchworm jest to, że pomaga on w odpowiednim podejściu i analizowaniu swojej gry podczas złych okresów gry, bad runów, słabej motywacji itp. Najczęściej w takich okresach pokerzyści porównują swoją najgorszą grę to tej najlepszej (poprzez sprawdzanie wyników finansowych, jakości podejmowanych decyzji, itp.) co powoduje u nich jeszcze większe niezadowolenie ze swojej gry a przy tym nie wskazuje prawidłowych rozwiązań. Dzięki Inchworm masz możliwość porównać swoją słabą grę aktualnie, do swojej słabej gry z przed jakiegoś okresu. Jest to o tyle dobre gdyż dostrzegasz wtedy jaki postęp robisz w tym aspekcie swojej gry (dostrzegasz plusik w tym słabym dla Ciebie okresie) a Twoja samoocena czy pewność siebie nie traci na wartości a może nawet zyskać.

The process model
Spoiler

Organizuje naturalnie powtarzające się aspekty towarzyszące pokerzyście, w taki sposób aby zasady ALM i INCHWORM można było wdrażać dzień po dniu. Rezultatem tego jest stała gra na wysokim poziomie przy robieniu ciągłych postępów technicznych czy mentalnych. The proccess model można stosować do pojedynczej ręki, sesji, turnieju, miesiąca czy roku gry.

The proces model pomaga w wykreowaniu fundamentów do osiągnięcia oczekiwanego poziomu zaawansowania, ulepszenia bądź nawet wyeliminowania zorientowanego na wyniki myślenia, a także prowadzi do spójnej, konsekwentnej gry.

1. Przygotowanie/Rozgrzewka – co robisz przed sesją, czy planujesz czy nic nie robisz jest tym jak się przygotowujesz np. do sesji.
2. Działanie – gra w pokera
3. Rezultat – wynik Twojej gry
4. Ewaluacja – przeglądnięcie wyniku po grze
5. Analiza – aktywna praca nad polepszenie swojej gry poza stolikami.

1. Rozgrzewka:

Przed sesją przygotowujemy się po to, aby osiągnąć gotowość do najlepszej gry już od samego początku sesji.

W jaki sposób się przygotowujesz do gry zależy od indywidualnych preferencji, które zależą od twoich celów. Nie ma jednej prawidłowiej rozgrzewki dla pokerzysty ponieważ każdy z nas jest inny i dla każdego z nas co innego ma sens.
Poniżej kilka przykładowych czynności, które można wykonać podczas rozgrzewki:

- Przeglądnij swoje długoterminowe cele i określ cele na sesje,
- Przeglądnij listę poprawek swojej gry,
- Przeglądnij strategię umożliwiającą rozwiązanie problemów mindsetowych,
- Głęboko oddychaj, medytuj, wizualizuj,
- Posłuchaj ulubionej muzyki itp.

2. Działanie:

Podczas gry skupiamy się tylko na grze. Pomijając już rzeczy takie jak przeglądarka, Skype. Nie sprawdzamy wyników sesji, nie analizujemy rozdań w trakcie sesji itp. - na wszystkich tych działaniach cierpi jakość naszej gry w danym momencie. Zamiast przeglądać i oceniać swoją grę, zaznacz rękę czy zrób krótką notatkę i skup się z powrotem na tym co się dzieje przy stoliku.

3. Rezultat:

Pokerzyści mierzą swoje rezultaty poprzez: ilość pieniędzy jaką wygrali, ilość wygranych i przegranych, liczbę rąk i godzin gry a także przez winrate. Ważne jest aby do tego dodać np. ocenę:

- podejmowanych decyzji,
- stopnia skupienia podczas gry,
- stopnia kontrolowania tiltu
- stopnia poprawy swoich słabości.

4. Ewaluacja:

Pokerzyści przesadnie przywiązują wagę do sprawdzenia wyniku sesji ($$$) zaraz po sesji, ponieważ dla nich jest to najważniejsze w longrunie i bardzo łatwo dokonać oceny na podstawie winnings. Problemem takiego podejścia jest wariancja, sam wynik finansowy nie jest wymiernym wskaźnikiem, w krótkim czasie, tego jak grałeś. Poniżej kilka lepszych dróg ewaluacji jak grałeś:

- Sprawdź dokładniej trudne decyzje, które podejmowałeś,
- Oszacuj jaki wpływ na wyniki miała wariancja,
- Oceń czy wypleniłeś założone cele sprzed sesji. Jeśli nie to dlaczego?
- Zobacz jak radziłeś sobie w sytuacjach których uważasz za swoją słabość, czy widzisz jakiś progres?
- Jeśli zamierzasz dokonać analizy rąk później zapisz game flow, notki, przemyślenia które towarzyszyły tobie przy danym rozdaniu, w innym wypadku możesz zapomnieć o nich w przyszłości.
Dokonywanie ewaluacji jest również korzystne dla:
- Rozdzielenia pokera od całego innego życia, nie myślisz np. w kinie z dziewczyną jak to wtopiłeś dobrą miesięczną pensję Polaka,
- Resetu swojej głowy przed następną sesją.

5. Analiza:

Bardzo ważny aspekt podczas którego pracujesz nad swoją gra z daleka od akcji i presji. Jest to wspaniały sposób na sprawdzenie w szczegółowy sposób swojej czy przeciwnika gry, a także daje materiały na podstawie których można się upewnić czy jest się dobrym czy słabym graczem.

W pokerze dokonywanie analiz nie musi być realizowane zaraz po sesji, czasami nawet lepiej jest dokonać analizy po przerwie. Istnieje wiele sposobów na przeprowadzanie takich analiz:

- Analiza zaznaczonych rąk,
- Postowanie i czytanie forum (odpowiednich wątków)
- Oglądanie filmów szkoleniowych (robienie notek z nich, adaptowanie konceptów do swojej gry itp.)
- Liczenie equity,
- Rozmowa z innym pokerzystą,
- Analiza regów ze swojego limitu itp.

PLO from scratch 2

Spoiler

Ręce startowe:

Składowe dobrej ręki startowej:

Zanim przejdziemy do podziału rąk startowych w PLO przypomnijmy sobie, z czego wynika ich siła. We wszystkich odmianach pokera, siła ręki startowej zależy od kilku czynników:

* Siły wysokich kart
*
* Wysokie karty tworzą wysokie wersje wszystkich układów pokerowych. Przeważnie wysokie karty kompletują jedną lub dwie wysokie pary. Porównując podobne układy, wysokie karty są lepsze od kart niskich.
* Dla przykładu, QJT8 i 7653 mają dokładnie taką samą strukturę i mają identyczną szansę na wygranie jeśłi trafią strita. Ale QJT8 ma wyższe karty, i częściej wygra kompletując jedną parę, dwie pary, tripsa, fulla itd. (dodane: według ProPokerTools.com QJT8 ma przewagę preflop 59%-41% przeciw 7653).

* Siła kompletowania strita (connectedness)
*
* Im ręka jest bardziej skoordynowana, tym większa jest szansa na zbudowanie strita. Poniżej przedstawione są 3 ręce o różnym stopiu skoordynowania:
*
* KK72
Brak skoordynowania, nie buduje stritów.
* K952
Małe skoordynowanie, buduje tylko 4 strity (nasze karty zostały pogrubione):
1 nutsowy strit: 5432A
3 nie nutsowe strity: KQJT9, 98765, 65432
* T987
Maksymalne skoordynowanie, buduje 20 stritów:
14 nutsowych stritów:
QJT98, JT987, JT987, JT987, T9876, T9876, T9876, T9876, T9876, T9876, 98765, 98765, 98765, 87654
6 nie nutsowych stritów:
KQJT9, QJT98, QJT98, JT987, JT987, JT987

* Siła kompletowania koloru (suitedness)
*
* Gigantyczna różnica między nut flushem, a 2nd nut flushem. Nut flushe wygrywają duże pule, 2nd nut flushe przegrywają je.
* Pragniemy również rozgrywać ręce z dwoma kartami w danym kolorze (aby pozostałe karty nie odbierały nam outów do skompletowania koloru). Karty double suited są oczywiście lepsze od karty single suited. Poniżej przedstawiłem parę układów o różnej sile kompletowania koloru:
*
* A987 (ręka premium lub prawie premium) jest zdecydowanie lepsze niż K987 (ręka spekulacyjna)
* JT87 jest lepsze od JT87
* JT87 jest lepsze od JT87

* Zdolność do budowania nutsów (nuttiness)
*
* Potencjał danej ręki na utworzenie nutsowych układów
* Układy 'nie-nutsowe' zdecydowanie lepiej gra się z pozycją. Układy nutsowe - oczywiście też lepiej gra się będąc IP, ale nie ma to aż takiego znaczenia.

* Co decyduje o sile ręki startowej w PLO?
*
* Najlepszymi rękami startowymi w PLO, są takie, które zawierają 4 współpracujące ze sobą karty, zdolne budować nutsy lub semi-nutsy. Np:
*
* AAJTds
* AT98ds
* KKQQds
* JT98ds

* Ręce z danglerem i ręce rainbow są zdecydowanie bardziej spekulacyjne:
*
* KQJ3ss
* 9872ss
* QJT9r

* Showdown equity oraz steal equity:
*
* Showdown equity - każda ręka ma jakieś showdown equity, wiąże się ono z potencjałem do tworzenia silnych układów. Dla przykładu - ręka T987ds tworzy dużo kombinacji nutsowych straightów - jest stworzona do wygrywania dużych pul
*
* Jest uzależnione od trzymanych kart, liczby przeciwników (i ich wielkości stacków) oraz częściowo od pozycji (łatwiej wyciągnąć value będąc IP)

* Steal equity - szansa na wygranie puli bez showdownu poprzez steal lub cbet
*
* Jest niezależne od kart, na steal equity mają wpływ czynniki jak pozycja, liczba przeciwników (ich stacki), sposób gry (np. fit or fold na flopie), nasz image na stole itd.

* Angażując się w gre preflop zawsze powinniśmy brać pod uwagę zarówno showdown equity jak i steal equity - która z tych wartości jest w danym momencie dla nas ważniejsza.

* Klasyfikacja rąk startowych w zależności od struktury:
*
* Wysokie karty i ace high broadway wraps
*
* Budują wysokie pary/wysokie dwie pary, sporo nutsowych stritów/nutsowych kolorów.
* KQJTss
* AQJ9ds

* Ręce straight
*
* Tworzą bardzo dużo ilość straightów (ich ilość zależy od tego czy w strukturze ręki jest gap i jeśli jest to gdzie jest umiejscowiony)
* 8765ss
* T876ss
* QJ87ss
* 9874ss

* Ręce ace high suited
*
* Główną siłą tego typu rąk jest potencjał do tworzenia nutsowych flushy. Ręce powinniśmy dobierać tak, żeby nie musieć polegać tylko i wyłącznie na FD. Np. jako karty boczne wybierać wysokie karty, rundowny.
* A986ss
* ATT3ss
* AKQ2ss

* Ręce 'para-plus'
*
* Ręce z którymi naszym priorytetem jest trafienie seta (top seta), a karty boczne dają nam dodatkowy potencjał na tworzenie innych układów tak, że w przypadku nie trafienia seta, będziemy mieć jeszcze jakieś equity na polepszenie się.
* JJT9ss
* KK88r

* Asy
*
* AAxx jest nutsem preflop.
* AA74ss
* AAJ9ds
* AA88ds

* Ręce marginalne:
*
* Brak/znikomy potencjał nutsowy
* KQJ4r
* KK72r
* AJ76r
* JT97r

* Klasyfikacja rąk startowych ze względu na siłę:
*
* Premium:
*
* Silne AAxx
* Dwie wysokie pary
* 4 karty T+ (przynajmniej ss)
* 4 karty 9+ (przynajmniej ss)
* Premium rundowny (przynajmniej ss)
* Wysokie pary z bocznymi kartami suited i connected

* Spekulacyjne
*
* Średnie AAxx
* Średnie rundowny (przynajmniej ss)
* Średnie pary z bocznymi kartami suited i connected
* As suited z rundownem
* As suited z parą
* As suited z dwiema kartami broadway

* Marginalne
*
* 3 karty broadway + dangler (przynajmniej single suited)
* Wysoka para z dwoma danglerami
* Słaby suited as
* offsuit rundowny

* Trash
*
* Wszystko co nie zalicza się do powyższych grup
* Warto zaznaczyć, że mimo ich nikłego showdown equity mogą nadawać się do rozgrywania ich z pozycja przeciwko słabym graczom

* Rady dla graczy micro stawek do gry preflop:
*
1. Jeśli nie masz powodu by postąpić inaczej - otwieraj pulę podbiciem (nie limpuj)
2. Jeśli nie masz powodu by postąpić inaczej, graj o pot jeśli betujesz lub przebijasz preflop
3. Uważaj budując duże pule bez pozycji, a zwłaszcza ze spekulacyjną ręką startową
4. Uważaj grając nie nutsowe ręce bez pozycji
5. Uważaj z dużymi re-raiseami preflop z AAxx, chyba, że możesz wrzucić do puli znaczną część twojego stacka
6. Po raise i re-raise, przeważnie folduj ręce typu Axxx
7. Nie bój się budować dużych pul z ręką premium z pozycją
8. Jeśli masz wątpliwości, bez pozycji nastwiaj się bardziej na fold
9. Jeśli masz wątpliwości, pamiętaj, że cena zrzucenia grywalnej ręki preflop jest niewielka

PLO from scratch 3

Spoiler

Flop equity distribution - na podstawie KKxx vs AAxx

-Wykres informuje nas jak często KKxx ma dane equity przeciwko AAxx (np w 19% przypadków ma 50% equity)
-Całkowite equity na x% flopów odpowiada powierzchni znajdującej się pod wykresem flop equity distribution pomiędzy 0 i x% flopów. Średnie equity KKxx vs AAxx na 19% flopów (flop gdzie KKxx ma więcej niż 50% equity) to 78,4%.

Analiza grywalności 3 rąk startowych vs AAxx

Każda z tych rąk natrafi na AAxx w podbitej puli oraz w pulach 3-bet i 4-bet z początkowymi stackami 100BB. Nasz przeciwnik będzie committed z AAxx i będzie podbijał z AAxx za każdym razem aż do all-ina. W każdym przypadku będziemy obliczać EV naszej ręki od momentu, gdy wrzucimy pierwsze żetony do puli.

Strategia Villaina

Strategia Villaina to betować i przebijać AAxx przy każdej okazji aż do all-ina.

Nasza strategia

Wrzucamy 1, 2 lub 3 pot-sized bety do puli preflop. Postflop commitujemy się na flopie, jeśli będziemy mieć minimalne equity do tego potrzebne. Minimalne potrzebne equity jest funkcją naszych efektywnych pot-oddsów do commitowania na flopie, które są podane w opisie poniżej każdego scenariusza.

Zauważ, że nasz model ma mniej sensu, gdy pula preflop jest niewielka. Nasza strategia to czekanie na dobry flop i commitowanie się na tym flopie (co oznacza, że nigdy nie ma gry na turn i na river). Ta strategia ma sens tylko wtedy, gdy mamy stack tylko na 1 lub 2 bety, czyli gramy commit-or-fold.

Jednak celem tej analizy jest sprawdzenie, na podstawie prostego modelu, jak różne ręce startowe grają przeciwko AAxx. Więc nawet jeśli nasz model nie jest do końca realistryczny, to jest jednak odpowiedni do naszych celów.

Trzy scenariusze, które będziemy rozpatrywać dla każdej ręki startowej to:

Podbita pula:

- Villain podbija pulę (3,5BB), my sprawdzamy.
- Pula na flopie: 8,5BB
- Stacki na flopie: 96,5BB
- Efektywne pod-oddsy do commit-owania na flopie: (8,5 + 96,5) : 96,5 =1,09 : 1
- Minimalne equity do commit-owania na flopie: 1/(1,09 + 1) =0,48 =48%

3-betowana pula:

- My podbijamy (3,5BB), Villain przebija o pot (12BB), my sprawdzamy.
- Pula na flopie: 25,5BB
- Stacki na flopie: 88BB
- Efektywne pod-oddsy do commit-owania na flopie: (25,5 + 88) : 88 =1,29 : 1
- Minimalne equity do commit-owania na flopie: 1/(1,29 + 1) =0,48 =44%

4-betowana pula:

- Villain podbijamy (3,5BB), my przebija o pot (12BB), Villain gra 4-beta (37,5), my sprawdzamy.
- Pula na flopie: 76,5BB
- Stacki na flopie: 62,5BB
- Efektywne pod-oddsy do commit-owania na flopie: (76,5 + 62,5) : 62,5 =2,22 : 1
- Minimalne equity do commit-owania na flopie: 1/(2,22 + 1) =0,31 =31%

EV =(1 - top_x)(-pf_bb) + top_x{av_equity(201.5) - 100}

gdzie:
- top_x =najlepsze x% flopów z minimum equity do commit-owania
- pf_bb =liczba big blindów, która idzie do puli preflop
- av_equity =nasze średnie equity dla x% najlepszych flopów

Ręce:

-9876ds vs AAxx

1. Podbita pula:

top_x =42%
pf_bb =3,5
av_equity =68,9%

EV =(1 – 0,42)(-3,5) + 0,42{0,689(201,5) - 100} =+14,28 BB

2. 3-betowana pula:

top_x =48%
pf_bb =12
av_equity =66,1%

EV =(1 – 0,48)(-12) + 0,48{0,661(201,5) - 100} =+9,66 BB

3. 4-betowana pula:

top_x =65%
pf_bb =37,5
av_equity =58,5%

EV =(1 – 0,65)(-37,5) + 0,65{0,585(201,5) - 100} =-1,46 BB

-AKQTss vs AAxx

1. Podbita pula:

top_x =22%
pf_bb =3,5
av_equity =68,6%

EV =(1 – 0,22)(-3,5) + 0,22{0,686(201,5) - 100} =+5,67 BB

2. 3-betowana pula:

top_x =26%
pf_bb =12
av_equity =64,9%

EV =(1 – 0,26)(-12) + 0,26{0,649(201,5) - 100} =-0,90 BB

3. 4-betowana pula:

top_x =43%
pf_bb =37,5
av_equity =53,7%

EV =(1 – 0,43)(-37,5) + 0,43{0,537(201,5) - 100} =-17,88 BB

-KK72r vs AAxx

1. Podbita pula:

top_x =15%
pf_bb =3,5
av_equity =80,2%

EV =(1 – 0,15)(-3,5) + 0,15{0,802(201,5) - 100} =+6,26 BB

2. 3-betowana pula:

top_x =15%
pf_bb =12
av_equity =80,2%

EV =(1 – 0,15)(-12) + 0,15{0,802(201,5) - 100} =-1,04 BB

3. 4-betowana pula:

top_x =15%
pf_bb =37,5
av_equity =80,2%

EV =(1 – 0,15)(-37,5) + 0,15{0,802(201,5) - 100} =-22,93 BB

Podsumowanie:
Przy rozgrywaniu dużej puli(3-betowanej i 4-betowanej) heads up szukamy rąk, które trafią board średnio-silnie, ale często niż takich, które trafią rzadko, ale bardzo mocno.

As AAxx:

Jeśli grasz rozdanie heads-up mając w stacku 100BB i będziesz miał możliwość zagrania 4-beta po 3-becie przeciwnika o pot, możesz ślepo wrzucić pozostałe żetony all-in na dowolnym flopie, a Twój nie będzie miał możliwości tego wykorzystać.
Nawet taka ręka premium jak 9876ds była na minusie w puli 4-betowanej w grze z naszym modelem, a jest to ręka, która najlepiej gra przeciw AAxx (ręką startową, która gra najlepiej przeciw AAxx jest double-suited rundown bez dziur).
A więc stosowaliśmy strategię “4-bet i push na każdym flopie” przeciw jednej z najgorszych rąk na jakie AAxx może trafić, a i tak mimo perfekcyjnej gry Villain cały czas mógł wrzucać w ślepo all-iny na każdym flopie z AAxx bez straty pieniędzy.
Jeśli możesz wrzucić co najmniej 1/3 swojego stacka do puli preflop w rozdaniu heads-up (tak, abyś miał maksimum zaledwie 1 pot sized bet na flopie), możesz grać all-in na każdym flopie, a Twoi przeciwnicy nie będą mogli tego wykorzystać

Info organizacyjne - blog w ciągu najbliższego czasu będzie przeniesiony do działu PLO :f_thumbsup:.

Odpowiedz
Cytat
repoorTer

po nicku ;d

Odpowiedz
Cytat

.

Odpowiedz
Cytat
domycia

Cele na marzec:

1. Cele pokerowe:

• Uczę się i gram w PLO. Stosuję system 2/1 - nauka/gra - 2 godziny nauki - 1 godzina gry. Jeśli danego dnia się nie uczę to nie gram - proste. Granie ma być dla mnie nagrodą za czas poświęcony na naukę.(Wydaje mi się, że w chwili obecnej, gdy nie ogarniam PLO będzie to najbardziej EV+, nie będę w ten sposób marnował czasu na mało-produktywne granie i będę w stanie wyciągać więcej z samej gry. W następnym miesiącu, albo za 2 miesiące przejdę na system 1/1 i tak raczej zostanę na długo)
  • Robię volume wystarczający do utrzymania silverstara na PokerStars
  • Przynajmniej 20 godzin poświęcam na naukę i przynajmniej 10 godzin poświęcam na grę.
  • Uczęszczam na treningi Variata i w miarę możliwości na treningi Bociana.
  • Do każdej sesji się solidnie przygotowuję - czytam afirmację, słucham ulubionej muzyki/onlinepokermindset/fal beta, piszę plan na daną sesję. Gram tylko jeżeli jestem w stanie grać swoją najlepszą grę w danym momencie. Jestem zmęczony? Idę odpocząć, albo zająć się czymś innym, a sesję przekładam na inny moment.
  • Do nauki zaliczam: analizowanie spotów z sesji, wrzucanie rozdań do oceny (będę wrzucał rozdania zarówno na polski jak i angielski PS, żeby osiągnąć maksimum wydajności), oglądanie filmów dostępnych na PS (SRy Bociana i Akademia PLO atm), czytanie artykułów (głównie PLO from scratch), spróbuję załapać się na jakieś sweaty,po zrobieniu jakiejś próbki rozdań analiza filtrów HEM.

2. Cele poza-pokerowe:

• Codziennie godzinę czasu poświęcam na czytanie książki + poświęcam x czasu na pisanie notatek - jeśli to konieczne
  • Codziennie chodzę spać o godzinie 00:00, a wstaję o godzinie 7:00. Wyjątkiem będzie piątek kiedy muszę wstawać o 5:30.
  • Każdego wieczoru piszę plan na następny dzień
  • Poświęcam 4 godziny w miesiącu na naukę NLP (bardzo pesymistyczne założenie)
  • Codziennie uczę się matematyki - przynajmniej 30 minut 'ponad programowych'
  • 2-3 razy w tygodniu wykonuję ćwiczenia na domowej siłowni(w poprzednim tygodniu trenowałem codziennie/co 2 dni i się trochę przeciążyłem)
  • Przed snem czytam afirmacje.
  • 1 godzina dziennie i 1 dzień w tygodniu - w całości poświęcona na odpoczynek - ostatnio pracuję bardzo ciężko i nie mam czasu na zwykły odpoczynek, od kilku tygodni nie zobaczyłem żadnego filmu itp.

Ogłoszenie! - Zbieram ludzi chętnych do utworzenia learning grupy PLO micro stakes. Każda zainteresowana osoba niech doda mnie na skype (nick: hudson_saul).

Odpowiedz
Cytat
kasiaczek91

Mogłes dodać ( streścić ) modelowanie ninjaja;) W stosunku do mojej osoby wydaje mi się że po posłuchaniu go nastąpił pewien przełom . Stawiam kropę i będe na pewno zaglądał:)

Odpowiedz
Cytat
domycia

Napisane przez kasiaczek91
Mogłes dodać ( streścić ) modelowanie ninjaja;) W stosunku do mojej osoby wydaje mi się że po posłuchaniu go nastąpił pewien przełom . Stawiam kropę i będe na pewno zaglądał:)

Coś się w notatniku chyba znajdzie... :)

Modelowanie Ninjai'a:
Spoiler

* Mindset jest najważniejszy.
* Trzeba przemyśleć swing, co powoduje.
* Downswing powoduje kwestionowanie własnej gry. Im gorzej idzir, tym więcej pracuje się nad grą.
* Pieniądze to narzędzie do pracy.
* Szacunek do pieniądza.( szacunek do pieniądza wynika z szacunku do samego siebie)
* Ciągły rozwój.
* Brak myślenia statycznego.
* Kierowanie się logiką.
* Zadawanie sobie pytania 'czy to ma sens?'

Praca nad swoją grą:

* Dyskusje z innymi ludźmi.
* Analiza rozdań.
* Filmy/artykuły.

Rozwój własnego toku myślenia:

* Doświadczenia.
* Kwestionowanie poszczególnych lini.
* Szukanie NAJLEPSZYCH rozwiązań.
* Analiza swoich rąk.

Motywacja:

* Rozwój.
* Motywacja, że ktoś gra wyżej.
* Każdy lepszy zawodnik to motywacja.
* Największą motywacją jest rozwój umiejętności.

Skoro odgrzebałem Ninjai'a to jeszcze gratisik:

Modelowanie yac'a
Spoiler

* Systematyczny rozwój.
* Świadomość wad i zalet.
* Szukanie długoterminowych rozwiązań.
* Akceptacja warunków, ryzyka i strat.
* Myślenie tylko i wyłącznie pod kątem EV.
* Orientacja na podejmowanie dobrych decyzji.
* Nie robić rzeczy zwracając uwagę na fałszywe powody.
* Pieniądz nie jest wartością.
* Dystans do postrzegania świata, do słów innych ludzi, myślenie na własną rękę, kwestionowanie autorytetów, dochodzenie do prawdy.
* Nie dyskutować z debilami!
* Poszukiwanie swojej tożsamości.
* Zawieszenie sądów.
* Przyznawanie się do swoich błędów, do swojej niewiedzy.
* Umiejętność zadawania odpowiednich pytań.
* Nie walczyć o poglądy. Konfrontacja różnych opinii.
* Iluzoryczne poczucie bezpieczeństwa w posiadaniu dogmatow społecznych.
* Unikanie komformizmu.
* Zaangażowanie i nie szukanie drogi na skróty.
* Mindset ma kluczowe znaczenie.
* Szczerość z samym sobą.
* ,,Jeśli kula ma jakikolwiek uszczerbek to nie będzie toczyła się prosto'' ~TheNaturat.
* Jedynym co może mnie zatrzymać, jestem ja sam.
* Myślenie długoterminowe.
* Dyscyplina.
* Brak nastawienia na konsumpcje.
* Wolność na zasadzie ,,Niczego nie muszę ''.
* Wymagać dużo od siebie.

:)

ROK 2013 - PLANY

1. Poker

• Posiadam solidny, bezpieczny bankroll, który pozwala mi na swobodną grę na swoich stawkach. Jestem w stanie grać dziesiątki sesji bez sprawdzania stanu konta bo wiem, że mój bankroll jest w stanie wytrzymać wszystkie swingi.
  • Edukuję się systemem 1/1 - poświęcam tyle samo czasu na naukę i na grę. Gra jest dla mnie nagrodą za naukę. Uczę się nie zależnie od obecnych wyników - nie ważne czy mam dobry winrate czy może jestem w trakcie downswingu - zawsze mogę być lepszy więc się edukuję.
    Pewnie będą okresy kiedy będę rozwijał się systemem 5/1 (zasiewanie) czy też 1/8 (zbieranie plonów).
  • Regularnie analizuję bazę (co 25k hands)
  • Po każdej sesji (nie musi to być zaraz po sesji - ważne by odbyło się przed kolejną) analizuję wszystkie zaznaczone rozdania, ponownie zastanawiam się nad najlepszą możliwą linią, oceniam swoją linię oraz linię przeciwnika(przeciwników), obliczam equity, oddsy, analizuje trudniejsze spoty z inną osobą i/lub wrzucam je do działu oceny rozdań (korzystam zarówno z polskiego jak i angielskiego działu oceny rozdań)
  • Do każdej sesji dokładnie się przygotowuję - załatwiam wszystkie sprawy tak, żeby nic mi nie przeszkadzało, uprzątam biurko, wietrzę pomieszczenie, słucham ulubionej muzyki/dźwięków hipnotyzujących, czytam afirmację, piszę plan na sesje, spisuje leaki nad którymi chcę pracować podczas danej sesji (przygotowanie do sesji nie trwa dłużej niż 15 minut)
  • Gram tylko i wyłącznie wtedy kiedy jestem w stanie grać swoją najlepszą grę, nic nie może mnie rozpraszać - wyłączam telefon, przeglądarkę, Skype itd.. Do sesji siadam kiedy jestem wypoczęty, jestem skoncentrowany tylko i wyłącznie na podejmowaniu najlepszych decyzji, nie analizuje rozdań w trakcie sesji, zaznaczam rozdania i oceniam je po sesji. Skupiam się na grze, jeśli moje myśli zaczynają odbiegać od 'tu i teraz' - wyłączam stoliki.
  • Przed sesją określam sobie jak długo będzie trwała dana sesja - kończę sesje po określonym wcześniej czasie bez względu na to jaki jest wynik. Podczas sesji nie sprawdzam wyników.
  • Liczą się tylko długookresowe wyniki - tylko je biorę pod uwagę

2. Szkoła

• Poświęcam przynajmniej 40 godzin miesięcznie na naukę matematyki. Jestem dobrze przygotowany do rozszerzonej matury z matematyki.
  • Poświęcam przynajmniej 30 godzin miesięcznie na naukę języka angielskiego. Moje wyniki z matury rozszerzonej z angielskiego oscylują w okolicach 100%.
  • Uczę się dodatkowego języka obcego - języka niemieckiego. Poświęcam przynajmniej 15 godzin miesięcznie na naukę języka niemieckiego.
  • Mam przynajmniej dopuszczające oceny z przedmiotów 'pobocznych'

3. Zdrowie

• 2-3 razy w tygodniu ćwiczę na siłowni.
  • Przynajmniej raz w tygodniu uprawiam jakiś sport - gram w koszykówke/piłkę nożną/siatkówkę, biegam lub chodzę na basen.
  • Mam świadomość tego co jem, zawsze wybieram najlepszy dla mnie jadłospis. Nie jem po godzinie 20:00.
    Nie jem żadnych słodyczy, bardzo sporadycznie jem pizze lub kebaba, unikam fastfoodów i słodkich napojów.
  • Ograniczyłem spożywanie alkoholu, kawy i herbaty.
  • Jestem w dobrym stanie psychicznym.

4. Rytm życia

• System 1:1 - W każdym tygodniu poświęcam 1 dzień w całości na odpoczynek. Codziennie poświęcam 1 godzinę w całości na odpoczynek.
  • Podczas wypoczynku (np. wyjazdu na wakacje) nie wykonuję ani nie myślę o swoich obowiązkach. Po wypoczynku jestem zregenerowany. Po powrocie do pracy jestem zmobilizowany o wiele bardziej niż przed wypoczynkiem, czuję jak wzrosła efektywność mojej pracy.
  • Mam uregulowany sen. Zasypiam i budzę się o stałych porach. Mój sen trwa 6 godzin.
  • Przed snem czytam afirmacje oraz piszę plan na następny dzień oraz sprawdzam jakie zadania z dnia poprzedniego udało/nie udało mi się wykonać - zadania nie wykonane przekładają się na następny dzień. Pod koniec miesiąca piszę plan na następny miesiąc. W grudniu 2013 robię podsumowanie tego planu i piszę szczegółowy plan na rok 2014.

5. Inne

• W 2013 roku przeczytałem ponad 30 książek (w tym 20 poświęconych stricte samorozwojowi)
  • Zawsze jestem pozytywnie nastawiony, zawsze szukam dobrych stron każdej sytuacji. Nigdy nie narzekam.
  • Unikam krytykowania i oceniania innych ludzi. Jeśli postąpi w sposób, który mi się nie podoba - zastanawiam się jak ja bym postąpił w danej sytuacji.
  • Otwarcie mówię o swoich przekonaniach i celach. Ignoruję bezpodstawną krytykę, a tą konstruktywną przyjmuję i analizuję chcąc się poprawić.
  • Czas spędzam tylko z osobami z którymi lubię spędzać czas.
    Nie marnuję czasu na ludzi, którzy wpływają na mnie w zły w sposób (np. zastrzepiają we mnie negatywne myślenie), którzy hamują mój rozwój.
    Cały czas poznaję wiele nowych, interesujących i ambitnych osób
  • Unikam używania wulgaryzmów.
  • Regularnie, w każdą niedzielę robię wizualizację swoich celów, zamierzeń planów.
  • Inwestuję w swój rozwój.
  • W każdej sytuacji panuję nad swoimi emocjami.

Jestem pewny, że o czymś zapomniałem więc dopiszę jak sobie przypomnę.

Póki co lecę, dobranoc :fdrink

Odpowiedz
Cytat
erefkey

Ten koleś gdzieś dojdzie :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Jarzab86

kropa i dyszka leci.

Jak się nazywa to za pani ?(

Odpowiedz
Cytat