Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
204 Posty
68 Użytkownicy
342 Reakcje
20.9 K Wyświetlenia
preludiumm

Napisane przez Bushilla
Myślę, że z rollem 50bi nawet dasz radę jak jesteś ogarnięty i zdeterminowany na samorozwój. Tak więc, szerokiej drogi :]

Tylko jak Ci się odpali doomswitch na powiedzmy 20bi co nie jest jakoś mega nieprawdopodobne (to nawet nie jest duży zjazd) to jest wjebane 40% rolla, grać się odechciewa, a życie drogie i pić się chce :P wiadomo, że może się włączyć solid upswing jak mnie gdy shotowalem nl100 i w zasadzie problem solved, ale 50bi to naprawdę mało na full time pro. Może starczyc, ba pewnie starczy , ale nigdy nie wiesz co na to lotrzyk.

Odpowiedz
Cytat
erefkey

.

Odpowiedz
Cytat
pioter93

Napisane przez preludiumm

Napisane przez Bushilla
Myślę, że z rollem 50bi nawet dasz radę jak jesteś ogarnięty i zdeterminowany na samorozwój. Tak więc, szerokiej drogi :]

Tylko jak Ci się odpali doomswitch na powiedzmy 20bi co nie jest jakoś mega nieprawdopodobne (to nawet nie jest duży zjazd) to jest wjebane 40% rolla, grać się odechciewa, a życie drogie i pić się chce :P wiadomo, że może się włączyć solid upswing jak mnie gdy shotowalem nl100 i w zasadzie problem solved, ale 50bi to naprawdę mało na full time pro. Może starczyc, ba pewnie starczy , ale nigdy nie wiesz co na to lotrzyk.

Imo 5k$ to 100bi na nl50

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

W sumie kurwa racja. To juz jakies 2x lepiej =D

Odpowiedz
Cytat
Bushilla

PANOWIE a od czego jest BRM? Jak chłopak wierzy w siebie i że jest w stanie coś zrobić fajnego to nie widze przeszkód, o ile jego chęci będą poparte ciężką pracą.

Odpowiedz
Cytat
arkhos

.T

Na razie cisnę NL10 i po maturach mam podobne ambicje rozwojowe w kwestii pokera, jak Ty.
Powodzenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

@Bushilla
Ja za to znam wariata, ktory gra NL2 for living ;) Nawet postnal na tym blogu.
Ogolnie to da sie wszystko - kwestia podejscia. Pewnie od NL10 mozna juz dosc bezpiecznie zyc przy odpowiedniej ilosci wlozonego czasu w gre. Ale co innego jezeli wystarcza ci wygodne zycie/fun, a co innego jezeli jestes nastawiony na cele i piecie sie do gory.

@czubak188, @erefkey
_thumbsup:

@preludiumm
Zgadzam sie w pelni. Uwazam, ze przy odpowiednim mindsecie i skillsecie (czyt. porzadnym bb/100) 50BI spokojnie moze starczyc, ale jak znam siebie, to sam potrzebuje co najmniej 100BI i raczej po przejsciu na pro mam zamiar jak najwiecej mozliwie pchac do rolla, a jak najmniej wydawac. Przynajmniej na poczatku, zeby jeszcze zwiekszyc ten bufor. Przy 50BI dopiero shotowalem NL50. O wiele lepiej znosze swingi przy konserwatywnym BRM.

@arkhos
Zycze Ci, zebys po maturze byl bardziej ogarniety ode mnie, bo ja w wieku tych 19/20 lat na pewno nie bylem gotowy i przez to zmarnowalem troche czasu. Chociaz nie do konca 'zmarnowalem'. Moze kiedys dluzej o tym napisze :f_drink:

----------------
Zaczalem dzisiaj troche pracowac nad przygotowaniem do sesji, bo zauwazylem u siebie ostatnio maly regres w tym aspekcie. Jutro pewnie zamieszcze dluzszego posta na temat. Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
jociasija

mam nadzieje, że się uda, jest potenszal :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

Ostatnio mam troche problemow z koncentracja podczas sesji, dosc szybko sie rozpraszam, gubie focus i bladze myslami niewiadomo gdzie. Wydaje mi sie, ze im wyzej grasz tym wiekszy to jest problemem. Odkad BB nabiera juz jakies wartosci, gracze zaczynaja grac pasywniej, a fishow nie spotyka sie na co drugim kroku - skupienie w 100%, wyciaganie co sie da z kazdej pojedynczej reki jest bardzo wazne.

Zeby sobie pomoc w tym procesie wypisalem sobie wszystkie cele-czynnosci na ktorych powinienem sie skupiac podczas gry w pokera.

Moje cele sesji:

• podejmowac jak najlepsze decyzje na stolikach zgodne z moim aktualnym stanem wiedzy ,
    Wiadomo, jedyna droga do $$$profitu. Nie mam zamiaru sie tutaj rozpisywac, o zaletach grania A-game w jak najwiekszym procencie swojego czasu slyszal juz chyba kazdy.
  • obserwowac swoja gre, wyciagac z niej feedback
    Skupienie sie na tym z jakimi spotami mam problem/gdzie sie moge poprawic/co musze przemyslec/przeanalizowac, skupiac sie niekoniecznie na duzych pulach, ale na tych w ktorych nie wiem jak zagrac, a pojawiaja sie czesto.
    Moja metoda (a raczej nie-moja, ale metoda ktora stosuje i ktora pewnie od kogos podpierdzielilem _pleased:) jest markowanie spotow i przegladanie ich jako rozgrzewka przed nastepna sesja. W 70-80% samemu umiem znalezc rozwiazanie problemu i dojsc czy zagralem dobrze/zle, a jezeli zagralem zle, to czemu tak sie stalo. Jezeli nie umiem, to wysylam komus rozdanie, ale wrzucam na jakies forum (najczesciej RIO).
  • obserwowac gre przeciwnikow: zbierac na nich indywidualne ready, adjustowanie sie do nich 'right on'
    Prosty przyklad - zauwazenie, ze mamy po lewej stronie agresywnego rega i zwezenie opening range'u z SB/BU na niego jako instant-adjust. Bardzo dobrym pomyslem jest oznaczanie sobie graczy kolorami, na P* stosuje to prawdopodobnie kazdy ogarniajacy gracz, bo kolory juz widac w lobby i pomagaja w table selection, ale na innych softach 'kolorowanie' graczy nie jest tak popularne, a nawet jezeli nie ma tej opcji w sofcie, tylko w HM2, to i tak uwazam, ze to tez dobry pomysl. Ja mam obecnie 4 kolory - pro sss/mss/tough reg/weak reg/fish. Dzieki temu oszczedzam sporo czasu - nie musze sprawdzac do chwile statystyk, tylko patrzac na kolory automatycznie podejmuje juz decyzje, zwlaszcza na preflopie.
  • obserwowac gre przeciwnikow: zbierac ready na playerpool (tzn. tendencies)
    Przegladanie showdownow ma tutaj spore znaczenie - im wiecej widzimy na SD, tym lepsze mamy pojecie jakie linie i z jakimi rekoma przeciwnicy je obieraja. Nawet jezeli nie bedziemy sie na tym jakos mocno skupiac, to po 50 000 rak i setkach zobaczonych showdownow bedziemy zapamietywac je chociazby na poziomie podswiadomym. Nie chodzi jednak tylko o showdowny, ale tez o inne tendencje. Moim ostatnim readem na playerpool bylo to, ze na NL50 gracze o wiele lepiej graja poprzez check i bronia swoj checking range, co jest zupelna nowoscia w porownaniu do nizszych limitow.

Kwestia indywidualnych notatek na graczy jest dosc zalezna od ilosci stolow jaka gramy i od softu. Grajac na Starsach robie notatki zaraz po akcji, bo timebanki i wygodny soft na to pozwalaja. Grajac na PKR/Party nie mialem/nie mam na to czasu, bo robiac notke od razu mnie gdzies wytimeoutuje. Zamiast tego co jakis czas wchodze w swoja baze, szukam 10 regow na ktorych mam najwiecej rak, przegladam ich showdowny i robie na nich notki z poziomu HM2.

Pracujac w ten sposob warto nie tylko robic sobie notki z showdownow, ale tez ukladac sobie gameplany na przeciwnikow exploitujac ich wyrazne leaki ze statystyk. Mi to bardzo pomagalo na PKR, gdzie mialem tak przerobionych chyba 15 graczy i nie przegladalem co flopa ich statystyk i popupow, tylko sprawdzalem sobie w notkach jak wygrywac na nich kase. Teraz na Party mam jeszcze za male probki, ale tez w koncu dojde do momentu gdzie sie za to zabiore.

• table selection
    Zawsze i wszedzie, nawet na NL2. Muckinfella bardzo lubil powtarzac, ze na 'micro tableselection nie jest wazne, bo wszedzie mamy dobre stoly'. Oczywiscie, z perspektywy gracza NL50 wszystkie stoly na NL2 beda fisharnia, ale jezeli jestes na tak niskim limicie, to prawdopodobnie dla ciebie tak nie bedzie. Roznica miedzy dobrym tableselectiona a jego brakiem to moze byc nawet kilka bb/100, a to juz odroznia dobrego gracza od BE rega.

Graczom NL25+ raczej nie trzeba tlumczyc jak wazne jest ciagle zmienianie stolow, zeby wybierac sobie jak najbardziej soft line-up. Ja troche zaluje, ze przez cala swoja pokerowa kariere olewalem sprawy takie jak PokerScout czy TableScanTurbo. Znajomi uzywaja i kazdy sobie chwali, ale na dzien dzisiejszy, gdzie pokerroomy banuja kazdy thirdparty-soft nie oplaca mi sie juz uczyc ich obslugi.

• panowanie nad emocjami, dialog ze swoim mindsetem
    Jestesmy ludzmi i jak bardzo stalowego mindsetu bysmy sobie nie wypracowali, to wyniki sesji zawsze beda przenosic sie na nasz stan emocjalny. Kilka slabych sesji moze znaczaco wplynac na pewnosc siebie przez co bedziemy grac bardziej tight i np. nie blefowac w dobrych do tego spotach. Wygranie kilkunastu BI w krotkim czasie moze znowu powodowac przesade w druga strone - poczucie, ze mamy godmode, nie mozemy przegrac i znowu stackowanie sie w za luznych spotach.

Kazdy reaguje inaczej na rozne sytuacje na stole. Nie unikniemy tego, ze emocje beda wplywac na nasza umiejetnosc logicznego myslenia i podejmowania trafnych decyzji, ale mozemy nauczyc sie szybko rozpoznawac nasze stany emocjonalne i rowniez sie do nich dostosywac, np. przez robienie sobie przerw w momentach, kiedy poczujemy pierwsze objawy tiltu (poczucie sfrustrowania, przyspieszony oddech itd.). Warto wiedziec jak wplywaja na nas nie tylko sytuacje na stole, ale tez wyniki. Generalnie raczej nie ma zadnych plusow sprawdzania wynikow podczas sesji, wiec tym bardziej powinnismy sie od tego trzymac z daleka, a tym bardziej jezeli czujemy, ze reagujemy na nie mocno emocjonalnie.

Inne tematy okolo-sesjowe

• Muzyka podczas sesji
    Kwestia bardzo indywidualna, ja gram z muzyka w zaleznosci od nastroju. Warto tez sie tego nauczyc - jak nasz umysl reaguje na muzyke, bo na pewno sa osoby ktore graja z muzyka przez 100% czasu i w 90% dziala to na nich dobrze, ale w tych 10% moze przeszkadzac i nawet tego nie zauwazaja.

Ja absolutnie wylaczam muzyke jezeli czuje, ze jestem i tak wystarczajaco/nadmiernie pobudzony. Jezeli moj nastroj jest bardziej flegmatyczny, np. jestem zaspany czy zmeczony, to muzyka chyba troche pomaga mi sie zmobilizowac.
    Absolutnie nie slucham jednak nowych plyt/kawalkow podczas grania, bo zauwazylem, ze gdy moje ucho slyszy cos nowego, to za bardzo sie na tym skupia i przeszkadza mi to w skupieniu. Tym bardziej, ze lubie muzyke, troche sie na niej znam i chcac-niechcac sluchajac zaczynam ja analizowac. _confused:

• Ilosc stolikow
    Znowu kwestia bardzo indywidualna, zalezna od naszych predyspozycji i celow, ale tez, co moim zdaniem wiele osob nie docenia, od naszego stanu emocjonalnego. Ja gram przez 90% czasu 6-stolow, taki setup jest dla mnie optymalny pod wzgledem balansu miedzy skupieniem sie na rozgrywce/iloscia rak na godzine.
    Co do tego stanu emocjonalnego - jezeli czuje sie niepewnie, czesto tez maja na to wplyw swingi, to zmniejszam stoly do 4-5 i bardzo mi to pomaga - czuje wieksza kontrole nad rozgrywka i szybciej powraca do mnie pewnosc siebie i poczucie, ze jestem przeciez wygrywajacym graczem na tych stawkach cokolwiek by sie nie dzialo.
    Pomysl czasem, czy nie warto zmniejszych ilosci stolow jezeli np. czujesz sie w pewnym momencie zestresowany, zmeczony lub cokolwiek innego, a i tak zdecydowales sie na sesje.
  • Czas sesji
    Wiadomo, ze kazdy gra na tak dlugo jak czuje, ze mu na to pozwala umysl. Tutaj chce powoli robic progres. Gram obecnie sesje 45-55 minutowe i zdecydowanie chce powiekszyc ten czas. Gram tak krotko nie bez powodu - po prostu przez tyle czasu jestem zazwyczaj w pelni skupiony i w odpowiednim stanie mentalnym. Granie dluzszych sesji ma jednak wg mnie sporo plusow - zwlaszcza jezeli chodzi o zarzadzanie czasem. Dluzsze sesje -> mniej przerw -> wiecej czasu na inne czynnosci.

Grajac dluzsze sesje bedziemy tez marnowac mniej czasu na wchodzenie w sesje, adjustowanie sie do lineupow/przeciwnikow na stole.
    Chce wydluzyc czas granych przez siebie sesji i wyczytalem, ze najlepiej robic to zwiekszajac ich czas stopniowo. Mysle, ze dobrym pomyslem bedzie zwiekszanie czasu dlugosci sesji o 5 minut co dwa tygodnie. Zdam potem raport jak idzie mi progres w tej materii. _thumbsup:

• Skype, YouTube, przegladarka etc.
    Proste, jezeli realizujesz dobrze swoje cele sesji, to nie bedziesz mial czasu na nic innego poza nimi. Jezeli masz czas podczas sesji odpisac kumplowi na Skypie, albo przegladac Imgura czy Kwejka, to sprawdz czy na pewno w wystarczajacym stopniu twoja sesja wyglada tak jak powinna.
    Warto wylaczyc wszystko, tak zeby nie kusilo. Ja np. zrezygnowalem ze sluchania muzyki na YouTube, bo mialem tendencje do klikania w zakladki i przegladanie newsow podczas zmieniania muzyki. To jest przerazajace, jak bardzo automatycznie to robilem, tak jakby mozg mi sie wylaczal i w dwie sekundy pozniej zamiast skupiac sie na stolikach przegladalem reddita. _biggrin: God damn it.

Tyle, wyszlo jakos 4x dluzej niz planowalem _o: Mam nadzieje, ze komus pomoze. Mi poukladanie sobie tego w glowie przynioslo od razu progres w grze.

Odpowiedz
Cytat
yarish

. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
eslav92

.

Odpowiedz
Cytat
HandOnFire

Moim zdaniem granie bez muzyki to najlepsza opcja i jestem w stanie postawić duże pieniedze, ze wlasnie wtedy nasza gra jest najlepsza.
Tutaj dobry podcast w tym temacie

lub

Oczywiście nie jest to latwa sprawa, jeśli jest się z muzyka mocno związany ;) w ramach alternatywy polecam calm.com
Btw dobry blog , keep on movin ! ;)

Odpowiedz
Cytat
Lukash444

ROBISZ DOBRĄ ROBOTE ! _cool:
pozdrawiam, zapraszam i powodzenia _drink:

Odpowiedz
Cytat
jubi89

.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Cześć fajny wpis z tymi celami sesji.

Ja osobiście największy problem mam właśnie z wyłączeniem przeglądarki :D ,ale staram się z tym walczyć :fouet: ,łatwiej było jak był Tilt breaker :truestory:
Ciekawa opcja z tymi notatkami z showdownów zwrócę na to szczególną uwagę zobaczę jaki będzie efekt.
Co do ilości stolików dla mnie też najlepszą opcją pozostaje 6 wtedy czuję się najlepiej.
Czas sesji dla mnie byłby zdecydowanie za krótki u mnie to jest minimum 90 minut + przedłużam jak mam wyjątkowo juicy gierki.

Pozdrawiam i życzę sukcesów fajny blog dobrze się czyta

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

@HandOnFire
Dzieki za materialy, dodane do zakladek, chociaz przy ilosci materialow, ktore mam tak zapisane nie wiem kiedy do tego dojde ::f_ugly:
Z ciekawosci, ogladnales w calosci obydwa podcasty? Mozesz dopowiedziec jakie tematy tam sa dokladnie poruszane?

Co do muzyki. Jezeli ktos postawilby mnie w wymyslonym scenariuszu - 'ok, teraz grasz sesje i od wyniki tej jednej sesji bedzie zalezala twoja przyszlosc pokerzysty' - w takim wypadku tez na 100% zrezygnowalbym z muzyki, zeby skupic sie jak najlepiej. Do czego daze - nasze highsky A-game na pewno latwiej osiagnac rezygnujac ze wszystkich dystraktorow, ale wiadomo, ze nie da sie grac caly czas A-game, a raczej nie da sie grac A-game nawet w polowie czasu. Ja sadze, ze muzyka czasem pomaga mi we wejsciu z mojego C na powiedzmy, ze B-Game, lub cos podobnego, albo bardziej adekwatnie - moze z C+ na B-.

@jubi89
Ogladajac filmy niektorych trenerow tez zauwazylem, ze stosuja oni naprawde spora ilosc tych kolorow.
Moj problem jest taki, ze raczej nie jestem wzrokowcem i w zwiazku z tym mam problem ze wzrokowym spamietaniem ich duzej ilosci. Kiedys, grajac na P*, stosowalem ich duzo wiecej, ale zaczalem sie lapac na tym, ze kolory zamiast ulatwiac mi podejmowanie szybkich decyzji sprawialy, ze zastanawiam sie co do cholery ten kolor oznaczal i czy aby na pewno niebieski to nie byl zolty, a zolty... cholera wie :P Chociaz przy wlozonym wysilku na pewno bym sobie wieksza ilosc oznaczen spamietal, ale na pewno nie mam do tego predyspozycji.

@baadnewz01
Sprobuj moze apki do Chrome'a - StayFocused. Ustawiasz sobie maksymalny czas na dane strony i po wykorzystaniu czasu strony sa blokowane. Ja przez jakis czas stosowalem i sie sprawdzalo :P

@ Lukash444, eslav92, yarish
Dzieki za kropy.

W ogole jak patrze na statusy osob, ktore kropuja bloga i czasem cos napisza - platyn/goldow jest o wiele wiecej niz myslalem, nawet diamencik sie znalazl _drink: Upadek Strategy, bo redzy przestali rejkowac raczej nie wydaje mi sie prawdopodobny, wydaje mi sie za to, ze po prostu ogarniete osoby ktore sa w stanie wyrobic wysokie statusy mniej sie udzielaja przez ogolny spadek merytycznego poziomu forum.

Ja tez mam w drodze srebro, a moze nawet golda, zeby swoimi przyszlymi postami z filmow nie kolec w oczy moderatorom :coolface:

Tymczasem robie sobie kilka dni przerwy od bloga i Strategy, bo chce sie przez jakis czas skupic wylacznie na grindzie/analizie rozdan/ogladaniu session review. Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
jubi89

.

Odpowiedz
Cytat
screamdustry

Mialem naprawde fajny weekend.

• porzadnie zabralem sie za analize rozdan (dotychczas robilem to bardzo wybiorczo, glownie jako rozgrzewka przed sesja) i wnioski takie jak podejrzewalem: bardzo duzo bledow, niektore naprawde proste - skupialem sie ostatnio glownie na teorii/grze i moj handreading mocno na tym stracil,
  • lacznie 4-5h poswiecilem na session reviews,
  • zrobilem fajne notki z "Perceived Ranges" Felipe Boianovskiego (film polecony przez Woocasha, dzieki stary), ktore nadaja sie na bloga, potrzebuja tylko malej obrobki i pewnie jutro albo pojutrze je wrzuce,
  • nie ruszylem ani grama alkoholu tylko po to, zeby przez caly weekend pracowac na pelnych obrotach,
  • ruszylem troche 'New Mindset' Carol Dweck, za malo cholera czytam, musze przyspieszyc tempo jezeli chce kiedys skonczyc ta liste, do ktorej swoja droga podochodzily juz nowe tytuly,
  • wreszcie porzadnie sie wyspalem :f_cool:

Palladium progress: 45%.

Nie ma tragedii, spokojnie powinienem dojechac do 2000 na koniec miesiaca, tym bardziej ze ostatnio poswiecilem sporo czasu jednak na nauke, a nie na grind.

Co mnie martwi - w ten weekend traffic na Party byl jakos wyjatkowo maly, przez co musialem mixowac Party+PKR. Pewnie czesciowo przez to, ze gralem naprawde o roznych porach, ale nie pamietam, zeby kiedykolwiek na PP bylo tak slabo w sobote/niedziele. Granie na PKR bez bonusu/rb nie jest za bardzo EV+, chociaz stoly sa tam nawet lepsze niz na Party, co mnie zdziwilo.

Wyniki pokerowe raczej slabe, glownie wlasnie przez gorsza gre, chociaz lotrzyk tez mnie nie rozpieszcza. Ciesze sie za to, ze umiem sie od tego dystansowac i pomimo zjazdu w dol jestem po prostu w dobrym nastroju, bo solidnie przepracowalem sobote/niedziele. _love:

Swoja droga troche za optymistycznie obralem sobie poprzeczke na 4-5bb/100 na NL50, na pewno nie jestem obecnie w tym miejscu z moimi umiejetnoscami. Grapha wrzuce na koniec miesiaca, nie widze sensu wrzucac wynikow co 7-8k rozdan.

Odpowiedz
Cytat
AstonMartin7

wrzucaj rozdanka :) ile stołów naraz grasz (sorki jesli juz było) ?

zgadzam sie z tym co napisłaes odnosnie gry x as PFR przez regów tzn tych lepszych, co prawda gram nl25 ale zauwazyłem ze ci lepsi czesto bronią swój x range na poziomie 50%, w sumie to nie dziwi bo chyba najłatwiejszym leakiem to wykorzystania jest własnie skip c-bet/fold u słabszych regów...szczególnie bvb jesli stealuja ponad 40%

no i własnie konsekwencją jest spory bet vs missed c-bet u wygrywających graczy

mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko jesli cos wkleje ze swojej gry

Party, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $11.56 (46.2 bb)
BB: $25.55 (102.2 bb)
MP: $33.58 (134.3 bb)
CO: $53.10 (212.4 bb)
Hero (BTN): $76.27 (305.1 bb)

Preflop: Hero is BTN with 3 3
MP folds, CO raises to $0.80, Hero calls $0.80, 2 folds

Flop: ($1.95) T 8 3 (2 players)
CO checks, Hero bets $1.37, CO calls $1.37

Turn: ($4.69) J (2 players)
CO checks, Hero bets $3.25, CO calls $3.25

River: ($11.19) 5 (2 players)
CO checks, Hero bets $7.35, CO calls $7.35

Results:

Spoiler

$25.89 pot ($1.29 rake)
Final Board: T 8 3 J 5
CO mucked J 9 and lost (-$12.77 net)
Hero showed 3 3 and won $24.60 ($11.83 net)

rozdanie vs najlepszy reg na nl25 :)
troche mnie dziwi az tak szeroki defend vs 3 beczki

Odpowiedz
Cytat
skylookx

Hej jeżeli grasz nl50 to pewnie się mijamy na stolikach :) Jaki nick jak moge wiedzieć ?

Odpowiedz
Cytat