Skip to forum
Notifications
Clear all

Praca, praca.

204 Posts
68 Users
342 Reactions
20.9 K Views
madik712

Strzelam że jego nick wyraża dużą niechęć do biedoty.

Reply
Rinnok

JebacBiede jest cienki to chyba nie on :D

Reply
aceventura013

.

Reply
JohnyMighty

Napisane przez AstonMartin7
wrzucaj rozdanka :) ile stołów naraz grasz (sorki jesli juz było) ?

zgadzam sie z tym co napisłaes odnosnie gry x as PFR przez regów tzn tych lepszych, co prawda gram nl25 ale zauwazyłem ze ci lepsi czesto bronią swój x range na poziomie 50%, w sumie to nie dziwi bo chyba najłatwiejszym leakiem to wykorzystania jest własnie skip c-bet/fold u słabszych regów...szczególnie bvb jesli stealuja ponad 40%

no i własnie konsekwencją jest spory bet vs missed c-bet u wygrywających graczy

mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko jesli cos wkleje ze swojej gry

Party, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 5 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $11.56 (46.2 bb)
BB: $25.55 (102.2 bb)
MP: $33.58 (134.3 bb)
CO: $53.10 (212.4 bb)
Hero (BTN): $76.27 (305.1 bb)

Preflop: Hero is BTN with 3 3
MP folds, CO raises to $0.80, Hero calls $0.80, 2 folds

Flop: ($1.95) T 8 3 (2 players)
CO checks, Hero bets $1.37, CO calls $1.37

Turn: ($4.69) J (2 players)
CO checks, Hero bets $3.25, CO calls $3.25

River: ($11.19) 5 (2 players)
CO checks, Hero bets $7.35, CO calls $7.35

Results:

Spoiler

$25.89 pot ($1.29 rake)
Final Board: T 8 3 J 5
CO mucked J 9 and lost (-$12.77 net)
Hero showed 3 3 and won $24.60 ($11.83 net)

rozdanie vs najlepszy reg na nl25 :)
troche mnie dziwi az tak szeroki defend vs 3 beczki

Hej, czyli vs kto ? Klikam tam od kilku dni, nie znam za bardzo Regow, mzoe bys pomogl i dal jakas liste "najlepszych" ;) ?

Reply
Rinnok

jak ja gralem miesiac temu to StayHumble byl dobry z Rumunii, gra jeszcze? ;p

Reply
AstonMartin7

tez z nim grałem ale od jakiegos czasu juz go nie ma moze nl50 gra

o prosze johnymighty :P chyba jakis spory pot dzis sie pojawił miedzy nami

co do lepszych to TwoTimesFaster i Piranha5d

jest jeszcze jeden polak grający dosyc inaczej niz reszta, tyle ze do tej pory siadał wyłącznie jak był naprawdę spory fish na stole ale TST juz nie działa wiec i juz nie tak łatwo o table selecting chyba ze gra sie 4 stoły max

Reply
zbok

Bardzo motywujący blog, na pewno będę zaglądał regularnie.

Powodzenia i wytrwałości :f_drink:

Reply
Rinnok

no Piranha tez dobry ale on gral wczesnie rano i konczyl jak wchodzilem na stoly, ciekawe skad klikal bo chyba inna strefa czasowa (Azja? ;o) ;d

Reply
screamdustry

Raczej nie za bardzo mam ochote chwalic sie nickiem, kiedy na samym blogu/privie odezwalo sie juz z 10 polskich regow NL25-NL100 na Party:s_tongue: Moge potwierdzic tylko, ze nie mam zadnych negatywnych odczuc w stosunku co do biedy, chociaz nie powiedzialbym, ze to slaby reg. Koles wydaje mi sie myslacy, ale ma u mnie strasznie chujowego runa.

@AstonMartin7
Gram 6 stolow. Moze czasem wrzuce cos ciekawszego, chociaz na pewno nie w duzych ilosciach, bo po prostu mam troche inna koncepcje bloga. Czasem wrzucam rece na low stakes RIO, tam odpowiada na posty 4-5 regow, ktorzy naprawde fajnie ogarniaja.

Co do reki, to w tym miesiacu zrobilem zdecydowanie za duzo podobnych calli do Twojego villaina :coolface: Bez dynamiki to wyglada oczywiscie jak ogromny spazz z jego strony, ale czego glownie nie rozumiem, to jego ch/c z flopa.

StayHumble'a kojarze i byl chyba rzeczywiscie bardzo dobrym regiem, ale na NL25 oprocz niego nikt za bardzo mi sie nie wyroznial.
Na NL50 obecnie solidni wydaja mi sie Anonymous-1i SexyAirlines, ale mam w sumie na wszystkich jeszcze za male probki, zeby obiektywnie oceniac. Na pewno nie czuje, zeby na stawkach byl jakis agresywny reg, ktory wyglada zdecydowanie lepiej niz reszta.

O tej porze na Party 4 stoly NL50 _mad:

Reply
screamdustry
Perceived Ranges

4 ponizsze przyklady pochodza z filmu Felipe Boianovskiego o takim samym tytule jak powyzej. Ostatni z nich jest z session review Paula Atwala - tez ciekawy spot i akurat pasowal do konceptu. Wszystkie rozdania koncentruja sie oczywiscie na temacie ogrywania przeciwnikow przez wiedze jak nasz range jest w danych sytuacjach przez nich postrzegany.

Przyklad #1

Hero is SB 3♠:8♠:
Hero limps, BB raises 3bb, Hero 3bet 10bb, BB called

• Preflop wyglada bardzo flashy, ale to przyklad z NL200 i Hero daje nam informacje, ze ma dosc zbalansowana strategie limpowania na SB na swoich stawkach.

Flop: 6♠:A♥:3♣:
Hero checks (...)

• To jest flop, gdzie przeciwnik oczekuje od nas, ze bedziemy grali bet z air prawie 100% czasu, bo trafia on bardziej w nasz 3betting range niz w jego call 3bet range (zakladamy, ze villain bedzie gral zawsze 4b z AK i czasem tez z AQ).
  • Co reprezentujemy przez ch/c flopa?
    Srednie showdown equity, slabe Ax oraz TT-KK. Czasem w naszym ch/c range'u moze byc rowniez AJ jezeli czujemy, ze nie dostaniemy od villaina 3 streetow value.
  • To ze range przeciwnika jest capped i to, ze nasz check perceived range jest dosc mocny sprawia, ze villain nie bedzie barrelowal na turnie dla blefu za czesto.
  • Poprzez check spokojnie realizujemy swoje equity majac BDFD+parke.
  • Nie musimy sie martwic tym, ze to my dajemy przeciwnikowi realizowac equity np. poprzez zlapanie parki z QJ na turnie/riverze, bo nawet jezeli ja zlapie, to na river po check/check mozemy spokojnie blefowac i wygladac jak Ax.
  • Jezeli flop zostanie przeczekany mozemy efektywnie zagrac bet/bet na turnie/riverze, zamienic nasza reke w blef i wyrzucic rece typu pockety/6x/zlapane 2nd pair na turnie poprzez repowanie Ax.

Flop: 6♠:A♥:3♣:
Hero checks, Villains bets halfpot, Hero calls
Turn: K♣:
Hero checks, Villain checks
River: 2♦:
Hero bets 2/3 pot, Villain folds

Przyklad #2

Hero is BU Q♠:A♣:
Villain opens @MP 3bb, Hero calls

Flop: A♠:Q♥:2♠:
Villain checks, Hero bets 2/3 pot, Villain calls,
Turn: J♣:
Villain checks, Hero bets 2/3 pot, Villain calls,
River: 8♦:
Villain leads 3/4 pot, Hero ???

• Po ch/c ch/c od Villaina jest dla nas oczywiste, ze nie ma on w tym spocie zadnego air, bo po prostu nie byloby sensu, zeby gral je poprzez callowanie dwa razy flopa/turna.
  • Nie ma tez dla niego powodu, zeby grac w ten sposob srednie SD eq, bo hero grajac bet/bet reprezentuje wylacznie spolaryzowany zasieg.
  • Villain sam wpada w swoja pulapke. Grajac w ten sposob wrecz krzyczy, ze ma twopairs+ gdyby przemyslal sobie jak jego range bedzie postrzegany w oczach Hero, to wiedzialby, ze w tym spocie na river z calym swoim zasiegiem powinien zagrac po prostu check, aby dac valuebetowac lub zablefowac gorszemu zasiegowi.
  • Zawsze kiedy betujesz lub raisujesz powinienes przemyslec jakie blefy mozesz miec potencjalnie w zasiegu. Jezeli nie bedzie ich duzo, to Twoj zasieg bedzie latwy do rozczytania i bedziesz przez to ogrywany. Powinienes w takich przypadkach przemyslec inne opcje, jak np. w tym przykladzie check na river.
Przyklad #3

Hero is BU Q♥:T♥:
Hero opens 2bb, Villain 3bets 7bb, Hero calls

Flop: 6♥:3♦:T♠:
Villain bets 1/2 pot, Hero calls
Turn: Q♣:
Villain bets 1/2 pot Hero calls

• Wiekszosc naszego range'u na turnie bedzie sie skladala glownie z 77-99, 6x, Tx. Nasz perceived range jest bardzo slaby i z tego wzgledu jest to swietny spot dla Villaina, aby grac 3 beczki -zarowno dla blefu jak i dla thin value.
  • Nasz range przewaznie bedzie na tym turnie bardzo slaby, wiec chcemy miec w calling range'u na turnie slowplayowane rece, zeby ten range wzmocnic.
  • Przez to, ze board jest rainbow nie bedziemy mieli prawie zadnych rak, ktore bedziemy chcieli semi-blefowac. Nasz raising range bedzie wiec wygladal bardzo mocno i raisujac tam bedziemy po prostu niezbalansowani.
  • Wniosek: poprzez callowanie tego turna nie tylko zatrzymujemy w puli Villaina, ktory bardzo czesto bedzie betowal river z gorszym, ale rowniez balansujemy nasz bardzo slaby range w tym spocie, dzieki czemu stajemy sie mniej exploitable.
Przyklad #4

Hero is BU K♣:4♣:
Villain @CO opens 2bb, Hero 3bets 7bb, Villain calls

Flop: 3♥:4♥:6♣:
Villain checks, Hero checks,
Turn: 7♣:
Villain bets 4/5 pot, Hero calls
River: 7♠:
Villain checks, Hero bets 1/2 pot, Villain raise All-In, Hero calls

Villains shows K♣:T♣:

• Na co wyglada Hero grajac check flopa i call turna? Najczesciej AK/AQ, rowniez slabe parki - A6s, K4s, A3s itd. Dochodzac wiec do rivera Villain bedzie postrzegal range naszego Hero jako wlasnie slabe showdown equity.
  • Czego po tym range'u oczekuje Villain? Ze Hero najczesciej bedzie chcial z tymi rekoma dojsc do showdownu grajac check. Wniosek: nie powinien on nigdy grac swoich valuehandow (np. 66 albo TT) poprzez check river.
  • Bet river ze strony Hero jest tutaj bardzo fajna opcja na indukcje blefow. Poprzez wiedze jak wyglada nasz range w oczach przeciwnika (w tym spocie bardzo slabo) mozemy wyindukowac od niego blefy, ktore ten range beda ataktowaly, jednoczesnie wiedzac, ze ta linia bedzie przewaznie niezbalansowana i nie bedzie zaweriala valuehandow.
Przyklad #5

Hero is BU :K♠:Q♣:
Hero opens 2,5bb, Villain 3bets 9bb, Hero calls

Flop: Q♦:2♦:Q♥:
Villain bets 1/2 pot, Hero raises x3, Villain folds

• W dzisiejszym pokerze 3bet range'e BB beda bardzo spolaryzowane. Tzn. przez to, ze BB bedzie mial spory calling range vs. BU, jego 3bet bedzie zawieral tylko najsilniejsze rece z value i reszte blefow.
  • Myslac w tym kontekscie o rozkladzie rak typu Qx na 3betting/calling range, regularsi beda mieli bardzo malo Qx w swoim 3betting range'u, wlasciwie tylko AQ/KQ. Reszte rak przeloza do calling range'a i byc moze do light3bet range'a, chociaz nie tak czesto, bo niskie Qx nie jest dobrym materialem do 3b.
  • Villain 3betujac BBvsBU nie bedzie trafial boardow Qxx, ale z drugiej strony Hero callujac na BU bedzie mial w swoim zasiegu sporo tych Qx.
  • Eksploatywne raisowanie na tym boardzie nie jest moze jakims super zagraniem, ale korzystajac z powyzszej wiedzy Hero bedzie chcial miec w tym spocie bardzo duzo bluffraisow, ktore bedzie balansowal wlasnie przez okazjonalne raisowanie rowniez Qx.

--------------------------

Glowny wniosek plynacy z tych 5 przykladow:

Poprzez wiedze jak nasz zasieg jest postrzegany w oczach naszych przeciwników, i to jak nasze akcje definiuja ich wlasciwe zasiegi, mozemy podejmowac lepsze decyzje - lepiej konstruowac nasze range'e, byc bardziej zbalansowani oraz efektywniej bronic nasze rece.

Reply
JohnyMighty

A jaki ty masz nick, bo nie bardzo kojarze :P ?

PS. Bardzo dobry blog, zycze powodzenia. Pozdro.

tez z nim grałem ale od jakiegos czasu juz go nie ma moze nl50 gra

o prosze johnymighty :P chyba jakis spory pot dzis sie pojawił miedzy nami

co do lepszych to TwoTimesFaster i Piranha5d

jest jeszcze jeden polak grający dosyc inaczej niz reszta, tyle ze do tej pory siadał wyłącznie jak był naprawdę spory fish na stole ale TST juz nie działa wiec i juz nie tak łatwo o table selecting chyba ze gra sie 4 stoły max

Reply
AstonMartin7

niespecjalnie chce sie dzelic nickiem, ale powiem tylko ze to był 3bet pot i po moim x back dwa razy zabetowałes AQ jako blef

Reply
JohnyMighty

niespecjalnie chce sie dzelic nickiem, ale powiem tylko ze to był 3bet pot i po moim x back dwa razy zabetowałes AQ jako blef

o prosze, juz wiem kto ;)

Reply
screamdustry

Zrobilo sie tu troche PartyCafe :D

Tak mniej wiecej wyglada traffic na Party od 7:00 odkad wstalem... W pewnym momencie skleilem sobie 3stoly SH+1 FR i troche gralem, ale lineupy byly strasznie meczace, wiec zrezygnowalem. Dla tych ktorzy nie graja na Party - stoly z 'buzkami' sa dla casuali, wlaczajac go mozna grac maksymalnie1-tabling, wiec efektywnie na obrazku widzicie 3 stoly SH.

Chcac nie chcac musze wrocic do NL25 Fasta majac w planach wyrobienie Palladiuma. Pod wzgledem finansowym to jest dosc fajna opcja, bo uwazam te gierki naprawde za bardzo soft, ale jakos i tak sie z tym zle czuje, moze dlatego ze plany ktore sobie ukladalem w glowie obejmowaly w przyszlosci tylko NL50+. Ego sie tez troche niepotrzebnie odzywa, na pewno mam gdzies w tym miejscu mindsetowy leak.

Przy tym problemie z tableselection wychodzi ogromny plus grania for living - szczegolnie jezeli mieszkasz sam/nie masz rodziny - mozesz sobie grac o ktorej chcesz i kiedy chcesz. Ja chodzac w tym tygodniu na popoludniowki przezywam meki ze zlozeniem zadowalajacych lineupow dla 6-tablingu.

Co do pracy, to chociaz taki plus, ze drugi rok z rzedu na koniec roku dostaniemy bardzo sowite premie na koniec roku, wyjdzie w praktyce dodatkowe 2500zl+. I bufor znowu sie powieksza ;) Cieszy tez kurs dolara, wszystko sie uklada. Moze oprocz gierki na stolach :P

Reply
AstonMartin7

niestety o tej porze to tylko P* ma traffic, ja gram w godzinach wieczornych wiec 10 stołów na nl25 spokojnie znajde (jak uda mi sie wejsc wyzej to zmniejszam ilosc do 8-6) powiem ci z palladium wychodzi podobnie jak platinum star mniej wiecej 25% RB, chyba ze masz podpiete party to dodatkowe 5%-10%

Reply
skylookx

Przy dealu' na którym ja jestem realnie wychodzi 40%+ więc jeżeli gracie tylko z tym co proponuje soft to mega strata value.

Reply
screamdustry

Jestem obecnie brazem bynajmniej nie z przypadku. :f_biggrin:. Przy samej Paladynce 25% chyba rzeczywiscie bardziej warto byloby isc na Starsy i spokojnie wyrabiac sobie tam Platinum Stara majac dobry soft i stoly o kazdej porze.

Reply
erefkey

a) tendencje playerpoola - szczegolnie grajac na wiekszym roomach z duza iloscia nieznajomych graczy warto w zakladce Summaries sprawdzic sobie ile srednio przeciwnicy otwieraja na roznych pozycjach, da nam to lepsza wyjsciowa do adjustowania sie na unkow

Mógłbyś chlapnąć szybkie faq jak odfiltrować/ co kliknąć by dostać się do tej zakładki, by takowe tendencje sprawdzić? Szukałem, szukałem i w myśl idei - kto szuka ten znajdzie - nie znalazłem :coolface:

Reply
Jokie707

.

Reply
screamdustry

Napisane przez erefkey

a) tendencje playerpoola - szczegolnie grajac na wiekszym roomach z duza iloscia nieznajomych graczy warto w zakladce Summaries sprawdzic sobie ile srednio przeciwnicy otwieraja na roznych pozycjach, da nam to lepsza wyjsciowa do adjustowania sie na unkow

Mógłbyś chlapnąć szybkie faq jak odfiltrować/ co kliknąć by dostać się do tej zakładki, by takowe tendencje sprawdzić? Szukałem, szukałem i w myśl idei - kto szuka ten znajdzie - nie znalazłem :coolface:
Uhuhu, przepraszam Erefkeyu, ale jestem na 99% przekonany, ze sie tam zajebalem - albo bezmyslnie cos przetlumaczylem z filmiku albo sam zrobilem jakis dziwny skrot myslowy. Jakies kilka miesiecy temu sam szukalem na forach/FAQ HM2 jak dodawac custom statystyki do tabeli z Opponents/Summaries, ale nic nie znalazlem, wiec wywnioskowalem ze sie po prostu nie da. A szkoda, bo wydawaloby sie, ze to nie jest jakas super skomplikowana rzecz, ktorej by programisci HMa nie mogli ogarnac, a dodanie tam wlasnych stat byloby super wlasnie w kwestii czytania tendencji czy chociazby tworzenia indywidualnych gameplanow vs. regularsi.

_frown:

Reply