Skip to forum
Notifications
Clear all
2,845 Posts
231 Users
11 Reactions
206.6 K Views
ahmedzik2009

to, że w listopadzie grałem tylko plo200 yarish nie znaczy, że to jest plo200 :pokerface:

to akurat cały wykres jest z plo400 więc wychodzi niecałe 28.5 bi...

jest to mój najgorszy dzień ever pod względem buyinów jak i $ więc teraz może być tylko lepiej =) ale i tak pewnie nie będzie :D

Reply
kacper3k

wykres wygląda jakbyś grał HU z Brianem Hastingsem _cry:

Reply
kapelusznik

Spokojnie, wyczuwam update Starsów, więc powinien się los odmienić.

Reply

ktos gra w O/8 regularnie?

fajnie sie w to w sumie gra, sa jakies ksiazki na ten temat, albo jakies fajne materialy?

Reply
pomurz

W Pot limit omaha od Hwanga jest cały rozdział albo dwa do tej odmiany. Materiałów ogólnie jest bardzo mało. Na forum widziałem wątek gdzie ktoś wrzucał SR z sitngo swoich, coś się tam dało dowiedzieć. Mi się podoba, fishów pełno, część nie zna nawet dokładnie zasad. Tylko szkoda właśnie że tak mało produkcji można znaleźć.

Reply
Sebkrol

ja mam jakas ksiazke cala o omaha hi/low Tenner/Krieger jednak co do zawartosci nie moge sie wypowiedziec bo tak jak kilkanascie innych ksiazek kilka lat od zakupu nie było wystarczająco długim okresem abym miał czas/chec je chociaż otworzyć ^^

Reply
kacper3k

Niby wiadomo, że z przodu jestem i trzeba się stackować to jednak jest trochę gambling i high variance na takich deepach:

Hero (BTN): $71 (355 bb)
SB: $55.99 (280 bb)
BB: $18.01 (90.1 bb)
CO: $115.79 (579 bb)

Preflop: Hero is BTN with A 2 Q 5
CO raises to $0.60, Hero calls $0.60, SB calls $0.50, BB folds

Flop: ($2) 2 A A (3 players)
SB checks, CO bets $2, Hero raises to $8, SB folds, CO raises to $26, Hero raises to $70.40 and is all-in, CO calls $44.40

Turn: ($142.80) 7 (2 players, 1 is all-in)
River: ($142.80) 6 (2 players, 1 is all-in)

Results:

Spoiler

$142.80 pot ($3 rake)
Final Board: 2 A A 7 6
Hero showed A 2 Q 5 and won $139.80 ($68.80 net)
SB mucked and lost (-$0.60 net)
CO showed T A K 9 and lost (-$71 net)

:fuckyeah

Reply
adasko99

gambling z flopnietym fullem asów?
nie kumam :f_ugly:

Reply
yarish

Ironia.

Reply
kacper3k

Gambling w tym sensie, że spot jest high variance na deepach a dużo z przodu tu nie jestem. Przecież nikt mi tak nie robi za +300bb z KKxx albo diamondami zbierając do steel wheela, tylko raczej ma do 9 outów (może ewentualnie Q mu czasem przekrywam, 5 raczej nie). 62,7% eq jest na flopie w tej łapie.

Reply
kacper3k

Reply

Mam pytanko da rade na micro plo 5 plo 10 smigac na 12 - 15 stołów bo w sumie zaczynam grac dopiero plo i chce grac bardziej tight i taka gra na 4 stołach jest troche nudna zwieksza moje wtsd ;p na ilu stołach najwięcej gracie ? W holdema na 24 mogłem grać ale komfortowo na 20 sie czułem

13 - 15 stołów narazie takie staty jakieś wskazówki bo nie mam ogarnięcia troche jakie staty week jakie fishowe a jakie pro. Tak z grubsza wiadomo 2k rąk :pokerface:

Uploaded with ImageShack.us

PS: PLO to maszynka to mielenia dolców tyle reke ze masakra w sumie z platinum to z samego rb dałoby rade na wyższe stawki dość szybko wskoczyć :facepalm:

PS2: Tyle fishów co na plo5 nie widziałem nigdy nawet na nl2 na kazdym stole min 3 mega fishy 0 table selection.

Reply
amichal1

PLO5 i PLO10 gralem swego czasu po 9 stolikow i nie bylo problemu wiecej mi sie po prostu na ekranie nie miescilo ale mysle ze jak ktos gra wiecej to juz sie prosi o problemy szczegolnie jak sie uczysz grac w ta odmiane pokera i nie masz jeszcze wyuczonych prawdopodobobienstw wtedy zbty wiele czasu bedzie Ci zajmowala analiza sytuacji bo omaha w przeciwienstwie do holdema to gra dziejaca sie po flopie

Reply

gram w stacku a jak jest akcja post flop przenoszę na 2 monitor.

Czasami jak gram mniej stołów to poprostu troche przeleveluje albo z braku akcji zafishuje :) pogram troche na 6 stołach zobaczę jak pójdzie.

w omahe moze gdzies koło 20 - 30k handsow rozegrałem

Reply
Bejkker

Na początku radze się skupić na jakości a nie ilości

Reply
adasko99

a ja mam pytanie:
czy na stawkach micro PLO table selection ma duzy wplyw na ogólne value?
zastanawiam sie poprostu czy nie odpuscic zooma i zaczac grac normalne stoliki

Reply

zalezy o jakich micro mowisz na plo5 i plo10 mam samych 80/30 3 bet 0 albo 60/60 3 bet 30 na nl25 i nl50 nie sprawdzalem ;p na plo 5 i 10 nie bylo by stolika na ktorym przynajmniej 3 takich graczy by nie bylo

Reply
markeba

Początkującym polecałbym dwa, tak dwa stoły i obserwowanie wszystkiego co się dzieje, jak ktoś nie może wytrzymać to max 4 stoły. Do PLO 25 włącznie polecałbym tak grać, później gdy nie bedziemy czuli nad przeciwnikami tak dużego edge możemy zwiększyc liczbę stołów i w ten sposób zwiększymy też winrate.

Reply
NightRage18

Imo też 4 to max na począta ku, zresztą to dosyć powszechna opinia.

Pytanko do doświadczonych, na ile sugerujecie się ev bb/100 ? bo u mnie na PLO 10 jest po 12k hands mam -16bb/100 i trochę mnie to burzy spokój na święta :f_eek:

Reply

Dla mnie gra na dużej ilości stołów w omahę to duże niebezpieczeństwo. To nie jest jak w holdemie, że dużo wiesz o przeciwniku po jego grze preflop i tu akcja zaczyna się dopiero na flopie. Ja zazwyczaj gram 4 stoliki i dopiero ostatnio (kiedy czuję się bardziej pewnie na limicie gram 6). Momentami brakuje mi czasu na dobrą analizę spota i automatyczną grę (czytaj często złą).

Jeśli do tego zaczynasz grać w omahę to na pewno nie polecam więcej niż 6 a zalecałbym właśnie 4. Ta gra jest dużo bardziej skomplikowana niż holdem. Z tego co słyszałem od trenerów też mało kto grinduje na dużej ilości stołów na raz. Ostatnio MrBocian wspominał, że próbował grać 9 stołów (normalnie gra 6/7), a jest przecież znakomitym graczem.

Staty masz dość tight ale to nie ma tak dużego znaczenia jak w holdemie. Możesz spotkać dobrych graczy postflop ze statami 36/25 i tak samo wygrywających ze statami 20/16. Bardziej liczy się gra postflop niż preflop dlatego nie przykładałbym aż tak dużo uwagi do tego.

@NightRage18
Ja ostatnio staram się tylko i wyłacznie sugerować EV bb/100. Wiem, że część osób powie, że to nie jest miarodajne (bo nie jest) i że ważny jest tylko winrate ale jak sobie przeanalizujesz spoty gdzie wygrywasz, a byłeś underdogiem to wyjdzie Ci właśnie -bb/100

Ja w całej historii rąk mam około -4bb/100 EV ale ostatnie miesiąc ciężkiej pracy nad grą i powoli EV idzie na plus. W grudniu wreszcie 2.5bb/100 mimo, że winnings mam na poziomie 10bb/100. Fajnie mieć wysokie winnings ale imo EV pokazuje bardziej precyzyjnie Twoją grę niż winnings. Po prostu running good :)

Reply