Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

He got game

3,264 Posty
99 Użytkownicy
1578 Reakcje
86.7 K Wyświetlenia
elvismichal

.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
slover

Insanity Workout --> świetny trening, efekt gwarantowany przy systematycznych ćwiczeniach :f_thumbsup: Tylko nie zapomnij o butelce wody !

Powodzenia

Odpowiedz
Cytat
elvismichal

.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Napisane przez elvismichal
Slover przyjmij zaproszenie.

Napisane przez chudyand1
Dzięki Michał jednak stacking obecnie nie jest dla mnie. Nie potrafiłbym komfortowo przegrywać cudzych BB. Co do straty czasu, to już zmarnowałem 1.5 roku, 1-1.5 miesiąca przy tym wydają się być znośne. Zresztą nie wiem co będzie wyżej, równie dobrze mogę się spalić jak w marcu Marzanna. Pisząc krótko, nie czuję się na tyle dobry by być stackowany.

Dlatego to ryzyko ponosi stakujący ;). Musisz bardziej w siebie uwierzyć ;). Nie namawiam oczywiście nachalnie, po prostu rzuciłem propozycję :).

Jak zdecydujesz się na taki krok Chudy, to nie zapomnij o Rantrave, też byłbym zainteresowany

Odpowiedz
Cytat
belik555

Chudy ta infromacje " Myśl zjebie " to ustawiona z Poker Trackera czy w jakiś inny sposób też przydało by mi się coś takiego ?

Odpowiedz
Cytat
slover

Trening zacznij 1,5h po lekkostrawnym posiłku, wtedy żołądek nie będzie szaleć. Ze mną było tak samo po fit tescie, leżałem na łóżku nie wiedząc, gdzie się znajduję. Nie zrobiłem wszystkich ćwiczeń w całości, musiałem odpoczywać na podłodze.
Nie trzeba od razu "skakać" ile sił w nogach, zacznij powoli, żeby oszczędzać siły na kolejne ćwiczenia. Jak już nie możesz to zrób kilkanaście sekund przerwy i później ruszaj dalej. Shoun T mówi to w następnych filmikach.

Następne treningi mimo, że trwają raz dłużej to nie wszystkie są, aż tak trudne. Zrób jutro ten fit test, spisz wyniki na kartce i zacznij trening. Szkoda czasu na fit test, bo on Cię nie przygotuje do treningu.

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Skończyłem pichcić sobie jedzenie w kuchni, w czasie krojenia warzyw mnie nadeszła pewna myśl.

Przejrzałem to co wysłał slover, taki zestaw ćwiczeń pozwoli Tobie na osiągnięcie odpowiedniej/wymarzonej sylwetki jednakże może to być mocno nieodpowiednie dla Ciebie.

Sam napisałeś że:
- zajmowałeś się do tej pory tylko sięganiem po butelkę z piwem
- możesz mieć problem z wypaleniem w pokerze, gdzieś gdzie jesteś lepszy niż większość z nas tutaj na forum + na stolikach, gdzie niszczysz ludzi i zdobywasz kasę, ergo coś co powinno Tobie dawać satysfakcję.

Przy takich ćwiczeniach problem jest monotematyczność i to, że najzwyczajniej się zanudzisz przy tych ćwiczeniach. Po drugie możesz nie dać rady, wytrzymać przez dwa, trzy miesiące cisnąć w swoim pokoju przy muzyce patrząc na ścianę takich ćwiczeń.

Polecam poszukać jakiekolwiek klubu sportowego/sekcji zajmującej się ruchem.
Najlepiej ćwiczenia, które wykonuje się w sali, w grupach kilku-kilkunasto osobowych, ćwiczenia indywidualne max z partnerem.

Będąc w grupie, grupa sama się motywuje do wykonywania ćwiczeń, nie będziesz chciał odstawać od reszty i się przyciśniesz.

Po drugie będziesz pod okiem trenera, który będzie odpowiedzialny za:
-odpowiednią rozgrzewkę, żebyś sobie krzywdy nie zrobił przy ćwiczeniach
-odpowiednie bezpieczeństwo przy ćwiczeniach, żeby każdy je poprawnie wykonywał, żeby nikt sobie nic nie zrobił
-poprowadzi zajęcia od początku do końca 1-2h, z dużym wachlarzem różnorodnych ćwiczeń i nie zanudzisz się
-będziesz miał kontakt z kimś przeszkolonym i odpowiednim, który Tobie na bieżąco Tobie doradzi
-motywuję grupę do niepoddania się i skończenia ćwiczeń

Jeśli jeszcze wyszukasz i wybierzesz coś ciekawego, to nauczysz się nowych rzeczy lub znajdziesz nową pasję a jak trafisz na odpowiednią sekcję + grupę, poznasz fajnych ludzi.

Polecam poszukać coś ala
- sekcja sztuk walki, najlepiej coś tradycyjnego, boks/karate/zapasy/kick-boxing, ogólnie dobra sekcja prowadzi mocne treningi, gdzie się odpowiednio zbudujesz/wyrzeźbisz + nauczysz czegoś nowego i będziesz może oglądał te wszystkie sporty w TV z jakimś zrozumieniem
- aerobic, jest też dla mężczyzn, będzie to lżejsze ale też da radę
- kurs tańca, też tutaj spokojnie wyrobisz formę a przy tym co tam się nauczysz + dobrych umiejętnościach na parkiecie, to chyba nie muszę tłumaczyć, że się przydaję towarzysko + będzie to lżejsze niż sekcja sztuk walki

Najlepsze jest to, że większość tych rzeczy kosztuje w granicach (maksymalnie)100-150zł/miech za 2-3 treningi w tygodniu, co no to są śmieszne pieniądze.

Nie trzeba siedzieć w domu i cisnąć na siłę ćwiczeń wdłg. jakiegoś sytemu by nabrać kondycji, rzeźby i sylwetki, można to zrobić dużo bardziej przyjemniej i pożyteczniej, poszukaj czegoś na jakiejś lokalnej stronie i poczytaj opinie.

Warto spróbować.

Btw, jeszcze coś bardziej na świeżym powietrzu jak rower , czy nawet na basen się zapisać i chodzić.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

W co celujesz takie raisy na R. Przecież nic gorszego Cię nie sprawdzi i chyba nic lepszego nie zrzuci. Dużo ryzykujesz i często nic nie zyskujesz. ?(

Wiadomość na priv. Ci dałem.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

Ogarnij się i pisz. :evil:

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

.

Odpowiedz
Cytat
tigerek73

Ładna analiza i wyciąganie value. ;)

Odpowiedz
Cytat
elvismichal

.

Odpowiedz
Cytat
klz03

Chudy jaki bankroll chcesz stosować (jak pisałeś wcześniej to sorki, nie czytałem dokładnie)? Masz jakiś plan kiedy na jakie stawki wbitka? Shotujesz już coś 0,5/1, scary money?

Za długo siedzisz na micro...zdecydowanie ;)

Odpowiedz
Cytat
elvismichal

.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Open raise preflop

Nie napiszę pewnie nic odkrywczego ludziom, którzy grają dłużej niż 3 miesiąca, jednak zauważyłem, że niektórzy mają mały problem z tym zagadnieniem, więc postanowiłem napisać kilka słów wyniesionych z moich doświadczeń odnośnie gry na preflopie . Open raising chart proponowany przez pokerową strategię wielu wydaje się być dobry dla totalnie początkujących graczy. Tworzony był wiele lat temu,a w obecnych czasach gra ciągle ewoluuje przez co zakresy na preflopie często znacząco odbiegają od tych proponowanych przez PS. Jednak wciąż jest do bardzo dobry punkt odniesienia przy podejmowaniu decyzji ponieważ rangu nie możemy rozszerzać w „nieskończoność” i nie należy tego w żaden sposób lekceważyć Ogólnie pierwszą sprawą na jaką należy zwrócić uwagę jest line-up. W momencie, w którym mamy za sobą „trudnych” przeciwników nie powinniśmy otwierać zbyt szeroko i wtedy gra zbliżona do tej z ORC powinna być ok. Drugą sprawą jest grywalność pewnych grup rąk. Tak naprawdę playability rąk trudno jest zdefiniować w postaci jakieś „mierzalnej ” wartości jednak nie trudno zauważyć że 98s będzie miało więcej szans rozwoju niż 98o. Poniższa tabela przedstawia grywalność każdej ręki w HU, jednak jest to dość umowny chart, bo jak pisałem wcześniej nie spotkałem się z rzetelnymi informacjami co do tego ile boost equity możemy sobie policzyć ze względu na grywalność. Jakiś jednak pogląd na te sprawy przedstawia.

Open raise z UTG

Sama specyfika tej pozycji (first in i często gra bez pozycji) sprawia, że nasze otwarcia z tego miejsca są szanowane przez większość rywali. Chyba żaden open nie dostaje tyle kredytu co ten z UTG. Jeżeli spojrzeć na proponowany open raise zawarty w ORC to nie trudno zauważyć, że ten range jest bardzo tight jedynie ~ 13 %. W mojej opinni powinno się na mikrolimitach, otwierać w okolicach 18-19 % jako default i na pewno przy zachowaniu w miarę poprawnej gry na postflopie będziemy czerpać z tego korzyści . Ręce takie jak KTo,QJo ,A9o, K9s,T9s,J9s,A6s etc mogą z powodzeniem być rozgrywane z UTG. Czy możemy posunąć się o krok dalej i otwierać takie ręce jak 22,A2s,J8s,QTo,87s ? Otóż w moim odczuciu i tak i nie. Bardzo ważna rolę przy graniu tak luźnych open raisów odgrywa wspomniany wcześniej line-up. Jeżeli znajdujemy się na tight stoliku i gracze za nami nie będę nam zbyt mocno psocić, jednocześnie na blindach znajduje się bardzo słaby gracz wówczas open raise z A2s może być profitowy. Pamiętam kiedyś dyskusję na temat właśnie tej ręki na forum 2+2 , która otworzył z UTG Daniel Negreanu. Wrzucił ją z pytaniem o postflop. Żaden z wypowiadających się tam high stakes prosów takich jak Tony Pirone nie zwrócił uwagi na zbyt luźny open. Oczywiście high stakes to nie mikro, jednak jeżeli tam można sobie pozwolić na otwieranie takich rąk majac przeważnie przed sobą wymiataczy i wciąż uważać, że może być to profitowe, to dlaczego nie można byłoby otworzyć jej na mikro gdzie większość graczy nie rozróżnia „AA od J5o” ? Skąd więc stwierdzenie „i tak i nie ?” Wszyscy wiemy, że rake na mikro jest kosmiczny i otwieranie marginalnych rąk all day long może powodować więcej strat niż pożytku, do tego w dzisiejszych czasach spora liczba graczy wspomaga się programem trakującym. Jeżeli nagle będziemy mieli OR z UTG 26 %+ to średnio ogarniającemu zawodnikowi, nawet jeżeli nie zwraca uwagi na to z czym lądujemy na SD wyda się to podejrzane a zbyt wielu 3betów grając bez pozycjii widzieć nie chcemy. Z mojego doświadczenia wynika, że otwieranie 18-19 % z UTG będzie profitowe zawsze, natomiast ręce marginalne takie jak 87s,A2s mogą być częścią naszej strategii eksploatacyjnej na odpowiednio dobrych stolikach. Jak wspomniałem wcześniej kredyt zaufania jaki wiąże się z otwieraniem z UTG oraz fakt, że mało kto będzie się dostosowywał na mikro, a nawet jeżeli już taki śmiałek się znajdzie, to najczęściej potrzebuje więcej niż jedno czy dwa zdarzenia by zacząć odpowiednio reagować.

Open raise z HJ

Pewnie logicznym następstwem byłoby stwierdzenie, że skoro nasz game plan zakłada stosunkowo luźny open z UTG to na HJ dopiero możemy poszaleć. Jest w tym trochę prawdy jednak ja osobiście z HJ nie otwieram sporo luźniej niż z UTG. Mój game plan zakłada obecnie open raise na poziomie 22 % i staram się nie przekraczać tej wartości. W zeszłym roku otwierałem luźniej jednak po analizie bazy wyrzuciłem ręce, które nie przynosiły profitu jak również te break even i zostawiłem te które zarabiają czyli +- 22%

Open raise z CO

Pierwsza pozycja, z której atakujemy blindy, dość ciekawa. Oczywiście grając zgodnie z ORC nie powinno otwierać się więcej niż 24 %. Jak nie trudno się domyślić, po raz kolejny dość bezpieczny open, który możemy o około 10 % zwiększyć bez bycia przesadnie spew. A czemu ciekawa ? Otóż przed sobą mamy Bu jeżeli uda nam się go ukraść to jesteśmy w bardzo komfortowej sytuacji, gdyż przed nami są już tylko blindy, które zawsze przy chęci rozegrania ręki będą OOP. Ważnym jest aby wybierać stoliki, na których BU to tight gracz, lub taki z wąskim 3betem, który jednocześnie nie gra coldcall. Możemy wówczas przy jednocześnie słabych blindach z większym powodzeniem rozgrywać odpowiednio losse range nawet (K5s etc)

Open raise z BU

„BU, BU królestwo za BU” Co tu więcej pisać ?. Najbardziej profitowa pozycja ze wszystkich na stoliku. O proponowanym przez PS open rangu 37 % możemy zapomnieć. Jeżeli z jakiejkolwiek pozycji powinno się grać losse to jest to właśnie BU. Podobno Bryce twierdzi, że nawet 55 %+ można profitwo rozgrywać z guzika. Nie mnie jest to osądzać, jednak otwieranie do 55 % nie powinno przy dobrym sit selection zrobić nikomu krzywdy, natomiast OR poniżej 40 % jakie proponuje chart może obecnie zakrawać o leak. Nie jest błędem w niektórych sytuacjach otwierać any two z BU, jednak takowe zdarzają się bardzo rzadko

Open raise z SB

Ręce dobierać można w oparciu o to, z kim mamy przyjemność na BB. Można byłoby sobie pomyśleć, że niejako przed nami jest tylko BB i należy otwierać z tej pozycji ekstremalnie losse, bo z reguły BB będzie miał równie słabą rękę jednak to prawidło nie do końca odzwierciedla obecnych realiów. Otóż czasy, w których BB wyrzucał śmieciowe ręce skończyły się dawno temu, obecnie nie jest błędem bronienie 100 % zakresu na BB, dlatego też jeżeli chodzi o open raise z SB jest to chyba jedyna pozycja, z której proponowany przez ORC range wydaje się być wciąż w miarę rozsądnym w większości przypadków. Można rozszerzyć go do około 70 % jednak jeżeli na BB mamy w miarę ogarniającego gracza nie naginałbym specjalnie tej granicy. Mój OR z SB wyglądać może dość dziwnie, bo overall plasuje się gdzieś w okolicach 78 % jednak spowodowane jest to odpowiednim sit seleciton. Odpalajac stoły zawsze dbam o to, aby na BB siedział jakiś słaby defender, który zawsze wyrzuca zbyt dużo. Pamiętajmy, jeżeli ktoś wyrzuca na steel z SB 57 % automatycznie raise z any two przynosi nam profit. Wbrew krążącym opinią nie trudno znaleźć na mikro tak tight BB grających przy tym regularnie dany limit.

Pewnie kilka kwestii pominąłem Jeżeli ktoś, ma odmienne zdanie, chciałby coś dodać, uważa, że piszę bzdury to niech [dobra edytuje to bo się ktoś jeszcze obrazi, kto miał przeczytać głupi żart to przeczytał :f_cool: ] jakiekolwiek sugestie mile widziane. EOT

Odpowiedz
Cytat